Ambalaj Atıkları Dönüşüyor Ülke Ekonomisi Kazanıyor
PAGÇEV’in 2014 karnesi; 110 bin ton ambalaj atığı ile 305 milyon lira kazanç
Türkiye’nin ambalaj atıkları konusunda yetkilendirilmiş kuruluşu PAGÇEV, 2014 yılında başladığı çalışmalarda kısa zamanda hızla yol aldı. PAGÇEV, yılsonunda 110 bin ton ambalaj atığının geri kazanımını sağlarken 4,5 milyon kişiye ulaştı ve ülke ekonomisine 305 milyon lira katkı sağladı. Türkiye genelinde 23 belediye ile iş birliği yapan PAGÇEV’in topladığı atıkların yüzde 68’ini kâğıt-karton oluştururken; en fazla atık 33,5 bin ton ile İstanbul-Küçükçekmece’den geldi.
PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi) atık yönetimi çerçevesinde; ambalaj atıklarının azaltılması, yeniden kullanımı ve geri dönüşümü için çalışmalarına hızla devam ediyor. 2014 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın ambalaj atık konusunda yetkilendirdiği üç kuruluş arasına katılan PAGÇEV kısa süreç içinde hedeflerine ulaşarak yılı başarı ile tamamladı.
Plastik ile birlikte kâğıt, karton, cam ve metallerden oluşan ambalaj atıklarının geri dönüşüm zincirini tamamlayan PAGÇEV’in topladığı 110 bin ton atığın yüzde 68’ini kağıt-karton oluşturuyor. Ardından yüzde 25 ile plastik ürünleri gelirken; bu ürünleri yüzde 4 ile cam, yüzde 2 ile çelik-teneke ve yüzde 1 ile de kompozit türleri takip etti. PAGÇEV, 2015 yılı hedefini ise 190 bin ton ambalaj atığının geri dönüşümü olarak belirledi.
PAGÇEV’in Türkiye genelinde 23 belediye ile yürüttüğü çalışmalarda en fazla geri dönüştürülebilir atık 33,5 bin tonla İstanbul-Küçükçekmece’den toplanırken; bu ilçeyi 28,2 bin tonla Ankara-Yenimahalle ve 21 bin tonla İstanbul-Başakşehir izledi.
Atık toplama çalışmalarının yanı sıra PAGÇEV, 2014 yılında 4 binden fazla öğrenci ve 100 öğretmene ambalaj atıkları, kaynakta ayrı toplama ve geri dönüşüm eğitimleri verdi. Başakşehir Belediyesi ile öğrencilerin yanı sıra ev kadınlarını da eğitim çalışmalarına dâhil eden PAGÇEV, eğitim ve bilinçlendirme çalışmaları ile sosyal sorumluluk projelerine yenilerini ekleyerek devam ediyor.
PAGEV organizasyonu ile hayata geçirilen “Uluslararası Plastik Ambalaj Teknolojileri Kongresi”nde de yerini alan PAGÇEV, bu konusundaki çalışmalarını katılımcılarla paylaşıyor. Kongrede ambalaj üreticileri, tasarım aşamasından başlayarak, üretim ve kullanım sonrasında en az atık üretecek, geri dönüşümü ve geri kazanımı en kolay, en ekonomik ve çevreye en az zarar verecek ambalaj üretmeleri amacıyla Türkiye ve dünyada en son çıkan teknolojiler ile ambalaj atıklarının yönetimi ve geri dönüşüm yükümlülükleri konusunda bilgilendiriliyorlar.
2015 yılında Çevre ve Şehircilik Bakanlığının ambalaj atığı geri kazanım hedefini yüzde 80 artış olarak belirlediğini belirten PAGÇEV Teknik Koordinatör Yağmur Cengiz, ancak Türkiye’de ambalaj atıklarının yüzde 50 oranında geri dönüşümünün yapıldığını, bu nedenle 2015 yılının zorlu bir süreç olacağını vurguladı.
Yağmur Cengiz, “PAGÇEV olarak 2015 yılında 190 bin ton ambalaj atığını geri kazanım hedefimiz var. Bu hedefe ulaşabilmek için özellikle cam atıklarının geri dönüşüm çalışmalarına ağırlık vermemiz gerekiyor. Çünkü atık camlardan tekrar tekrar yeni cam şişeler üretilebiliyor. Böylece havanın, suyun ve toprağın kirletilmesi önleniyor ve enerji korunuyor. Örneğin; camların geri dönüşümünü sağlayarak cam üretiminden kaynaklanan hava kirliliğini yüzde 20 ve su kirliliğini yüzde 50 azaltılabilir. Bir cam reçel kavanozun geri dönüşümünü sağladığınızda, televizyonun 3 saat tükettiği enerjiye eşdeğer bir enerji tasarruf edilir. Ayrıca bir ton cam geri dönüştürüldüğünde 315 kilogram CO2’nin atmosfere salımı önlenir. Örneklerden anlaşıldığı gibi camın geri dönüşümü fazlasıyla önemli. Yetkilendirilmiş kuruluş olarak biz de üzerimize düşen görevin bilincindeyiz ve 2015 yılı içerisinde cam geri dönüşümü konusunda belediyelerimizle yürüteceğimiz bir proje geliştiriyoruz” diyerek sözlerine son verdi.
Haberin Kaynağı : İlyada İletişim
25.02.2015