Plastik Kauçuk Kompozit Alt Komitesi Dördüncü Toplantısında Geri Dönüşüm Ön Plana Çıktı
Bilim Sanayi Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü bünyesinde kurulan Plastik, Kauçuk ve Kompozit Alt Komitesi’nin Haziran ayında yapılan toplantısında, çevre ve geri dönüşüme yönelik gündem ön plana çıktı. Toplantıda, Kompozit Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri İsmail Hakkı Hacıalioğlu dernek olarak Avrupa Kompozit Sanayi Birliği (EUCIA)
Hacıalioğlu, ayrıca kompozitin en önemli girdisi olan cam elyaf fabrikasında yaşanan grevin sektörü tedirgin ettiğini ve en kısa sürede uzlaşma sağlanmasını beklediklerini sözlerine ekledi. PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu da konuşmasında PLASFED ve PAGDER’in de katkı vermesiyle alt komitenin temsil gücünün artacağını vurguladı.
Alt Komite toplantısında, yurt dışından alınan test ve muayene hizmetlerinin Türkiye içinde karşılanması, hammadde askıya alma ve tarife kontenjanı, plastiğe yönelik olumsuz algıya yönelik kurumların yapacağı çalışmalar, sektörün yetkilendirilmiş kuruluşu olan PAGÇEV’in diğer kurumlarla koordinasyonu gündem olarak belirlendi. Yavuz Eroğlu konuşmasında, çevre ve geri dönüşüm çalışmalarının öncelikleri arasında bulunduğunu belirterek, “sorumlu endüstri” kavramı içinde Waste Free Oceans girişimi çerçevesinde Türkiye’de “Mutlu Balıklar” projesini sürdüreceklerini belirtti. Bu kapsamda PAGÇEV’in deniz yüzeyinden toplanan atıkların geri dönüşümüne yönelik görev alacağı belirtildi.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Kimya Sanayi Şube Müdürü Orhan Çetinkaya da, hammadde konusunda yerli girişimcilerin birlikte hareket etmesi gerektiğini vurguladı. İTO Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi Başkanı Rüknet Yeşilyurt ise plastiğe yönelik olumsuz algıya karşı herkesin birlikte çalışması gerektiğini belirtirken, plastik poşetlerin yasaklanması girişimlerinin bu algıdan kaynaklı olduğunu belirtti. Kauçuk Derneği Başkanı Nurhan Kaya ise “2023 yılı ihracat hedefl eri içerisinde kimya sektörüne ayrılan 50 milyar dolarlık hedef içerisinde 25 milyarlık bölüm plastik, kauçuk ve kompozit sektörlerine ait. Biz bu hedefe ulaşacak üretim kapasitesi ve deneyime sahibiz. Ancak hammaddede yüzde 85 ithalata bağımlılığımız bizim en önemli gündem maddemiz” dedi.
Toplantıya, PAGEV Başkanı Yavuz Eroğlu, Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Sanayi Genel Müdürlüğü Kimya Sanayi Şube Müdürü Orhan Çetinkaya, Kauçuk Derneği Başkanı Nurhan Kaya, Kompozit Sanayicileri Derneği Genel Sekreteri İsmail Hakkı Hacıalioğlu, İTO Plastik ve Kauçuk Meslek Komitesi Başkanı Rüknet Yeşilyurt ile TSE, TÜIK, İKMİB, İTO, İSO, PAGDER, PLASFED, İstanbul Teknik Üniversitesi, Yıldız Teknik Üniversitesi, Pencere ve Kapı Sektörü Derneği, İstanbul Geri Dönüşümcüler Derneği temsilcileri de katıldı.
Ulusal Test ve Muayene Çalıştayı
Öteyandan, Türkiye’nin en büyük uygunluk değerlendirme merkezi olan TSE Gebze Kalite Kampüsü’nde uygunluk değerlendirme altyapısının tanıtılması ve sektör ile işbirliğinin geliştirilmesi amacıyla düzenlenen çalıştay 13-14 Haziran günlerinde yapıldı. Çalıştayın hedefl erinden birinin de yurt dışında yaptırılan uygunluk testlerinin Türkiye içinde yaptırılmasına imkan bulunması olduğu kaydedildi.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
11.09.2014