Ulusal Kalıp Üreticileri Birlik Ortak Kullanıma Yönelik Tersine Mühendislik Merkezi Hizmet Vermeye Başladı
BEBKA'nın Çevre ve Enerji, Ar-Ge ve Yenilikçilik ve Sosyal Kalkınma Mali Destek Programları kapsamında Birliğimiz tarafından başvurusu kabul edilen Ortak Kullanıma Yönelik Tersine Mühendislik Merkezi hizmet vermeye başladı
Projede, özellikle kalıp, aparat, kalıp elemanları vb. konularda kullanılan araç gereçlerin tasarlanması, tasarlanan ürünlerin doğrulanması için araştırma-geliştirme ve yenilikçilik alanlarında kapasite geliştirilmesi amaçlanmalıdır. Bu kapsamda proje ile yukarıda belirtilen alanlarla ortak kullanıma yönelik , tersine mühendislik alanında faaliyet gösterebilecek araştırma-geliştirme ve yenilikçilik alanlarında Ortak Kullanıma Yönelik Tersine Mühendislik Merkezi kurulmuştur. Bu merkezle üyelerimizin rekabet gücünün artırılması hedeflenmektedir.
Kalıp Üreten firmalara ürün modelleme konusunda zaman kazandıran ve bu alanda yatırım yapmalarına gerek bırakmayan Tersine Mühendislik Merkezi sektöre nefes aldırdı. Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği (UKUB) bünyesinde Bursa'da kurulan Tersine Mühendislik Merkezi'ne sektörde faaliyet gösteren firmaların ilgisi de her geçen gün artıyor.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) desteğiyle UKUB'un Bursa'daki merkezinde kurulan 'Tersine Mühendislik Merkezi' başta UKUB üyeleri olmak üzere, kalıp sektöründe faaliyet gösteren tüm firmalara hizmet veriyor. Bir süre önce kurulan merkezde Yönetim Kurulu Üyeleri ile birlikte inceleme yapan UKUB Başkanı Şamil Özoğul 'Tersine Mühendislik' hismetlerinin öneminin tüm dünyada arttığını ve bu alanda büyük yatırımlar yapıldığını belirterek, Tersine Mühendislik işlemi bir objenin prob veya lazer ile çok kısa sürede taranarak üç boyutlu modelini oluşturulmasını içeriyor dedi.
UKUB bünyesinde BEBKA'dan sağlanan kaynakla kurulan Tersine Mühendislik Merkezi'nin yaklaşık 150bin dolara mal olduğunu söyleyen Özoğul, Kalıp tasarımı ve imalatı yapan firmaların bu teknolojiye çok ihtiyacı var. Fakat yatırım ve işletme maliyeti yüksek olduğu için özellikle küçük firmalar ciddi sıkıntı çekiyorlardı. UKUB olarak başta üyelerimiz olmak üzere sektördeki firmaların yaşadığı bu soruna çözüm bulmak için BEBKA'ya bir proje sunduk. Kabul gören projemiz kapsamında yüksek hassasiyete sahip, yüksek teknoloji ürünü bir tarama cihazı ve ilgili bilgisayar yazılımlarını aldıktan sonra mühendislik kadromuzu da kurup çalışmaya başladık. Ulusal Kalıp Üreticileri Birliği İktisadi İşletmesi ile ticari faaliyetlerine başlayan UKUB TMM'ye bügüne kadar 35 firma 50 dolayında iş için başvurdu. Bu proje ile kalıp firmalarımıza değer katacak ve rekabet güçlerini arttıracak önemli bir hizmeti hayata geçirdik. diye konuştu.
Kalıp Sektöründe Nefes Aldırdı...
Türkiye kalıpçılık sektörünü geliştirmek için kararlı bir şekilde çalıştıklarını vurgulayan UKUB Başkanı Şamil Özoğul Türkiye ekonomisinin güçlenmesi için herkese büyük sorumluluklar düştüğünü ifade etti. Sorumluluk taşıyan bir sivil toplum kuruluşu olarak temsil ettikleri kalıp sektörünün sorunlarını tek tek masaya yatırdıklarını ifade eden Özoğul, Bu merkezi biz kurmasak sektördeki firmaların her biri kendi bünyesinde kurmak zorunda kalacaktı. Bizim 200 üyemiz var. Her biri 150 bin dolar yatırım yapsa ülkemizin 30 Milyon Doları heba olacaktı. UKUB Bünyesinde kurduğumuz Tersine Mühendislik Merkezi ile ülke ekonomisine ciddi bir katkı sağladık. Merkezi kurmamız için UKUB'a mali destek sağlayan BEBKA'ya teşekkür ediyoruz diye konuştu.
Hedef Büyük Çok Çalışmalıyız
Türkiye'nin 2023 yılında 500 Milyar Dolar ihracat yapmayı hedeflediğinin altını çizen Şamil Özoğul bu hedefe ulaşmak için öncelikle katma değeri yüksek sektörlere yatırım yapılması gerektiğini ifade ederek şunları söyledi:
Kalıp sektörünün katma değeri çok yüksektir. Başta otomotiv olmak üzere birçok sektörün tedarikçisiyiz. Ne var ki sektörümüzde yapısal sorunlar var. Bu yüzden Türkiye'de üretim yapan firmalar kalıbı yurt dışından ithal ediyor. Bu nedenle dış ticaret dengemiz bozuluyor. Biz yerli kalıp üreticileri için teşvik istemiyoruz. Yerli kalıp kullanacak firmalar teşvik edilse ülkemizin ekonomisi çok büyük kazanç sağlayacak. Böylece 500 Milyar Dolar ihracat hedefine ulaşmak daha kolay olacağı gibi ithalatımız da düşecek. Artık Türkiye'de her çeşit kalıbı yapacak bilgi birikimi mevcut.
Haberin Kaynağı : UKUB
12.02.2014