Özyeğin’de EVATEG Buluşması
Enerji Verimli LED ve OLED Aydınlatma Teknolojileri Araştırma Geliştirme Eğitim ve Uygulama Laboratuvarı Projesi (EVATEG) toplantısı Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde Gerçekleşti.
Enerji Verimli LED ve OLED Aydınlatma Teknolojileri Araştırma Geliştirme Eğitim ve Uygulama Laboratuvarı Projesi (EVATEG) toplantısında LED ve aydınlatmaları değerlendirildi; EVATEG kapsamında, proje ve faaliyetleri hakkında detaylı bilgi alış verişi yapıldı. Enerji sektöründen 40’tan fazla şirket temsilcisinin bir araya geldiği toplantıda, proje sunumunu Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Arık yaptı.
İstanbul Kalkınma Ajansı ve Kalkınma Bakanlığı desteği ile Özyeğin Üniversitesi liderliğinde yürütülen Enerji Verimli LED ve OLED Aydınlatma Teknolojileri Araştırma Geliştirme Eğitim ve Uygulama Laboratuvarı Projesi (EVATEG) kapsamında, proje ve faaliyetleri hakkında detaylı bilgi alış verişi yapmak üzere, EVATEG bünyesinde yer almak isteyen LED ve aydınlatma üzerine çalışmakta olan sektör temsilcileri, Özyeğin Üniversitesi Çekmeköy Kampüsü’nde bir araya geldi. Toplantıya Şile Belediye Başkanı Mimar Can Tabakoğlu, LED ve Aydınlatma üzerine çalışmakta olan 40’ın üzerinde sektör temsilcisi, 15’ ten fazla akademisyenin yanı sıra, belediye ve kamu çalışanları katıldı. Toplantıda konuşan Şile Belediye Başkanı Mimar Can Tabakoğlu Özyeğin Üniversitesi'ne EVATEG proje çalışmalarına ön ayak oldukları için teşekkürlerini sunarak, Türkiye kendi rönesansını üretmek ve yaratmak zorunda. Bu şekilde dünyada rekabetçi bir piyasada ‘kendi teknolojisini, kendi teknoloji vadilerini üreten, üniversitelerinde üretken bir gençlik ve ara elemanların yeterli olduğu bir Türkiye’ hedefine ulaşabileceğimize inanıyorum. dedi. Şile yerel yönetimi olarak son 3 yılda proje departmanı oluşturduklarını açıklayan Can Tabakoğlu, Türkiye'de kaynak probleminin olmadığına dikkat çekerek, üretilen proje doğru tanımlandığında kaynaklarla buluşma imkanı olduğunun altını çizdi. Tabakoğlu ayrıca, restorasyondan, kırsaldaki kalkınma odaklı odun dışı orman ürünlerine, engelli dez-avantajlı kesimlerin ihtiyacı olan bir çok proje ile turizm odaklı projeler ve teknoloji projeleri dahil birçok projede üniversitelerle işbirliği çerçevesinde yer aldıklarını belirtti. Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Arık ise yaptığı konuşmada “Bugün burada ilk buluşmasını yaptığımız Özyeğin Üniversitesi EVATEG laboratuvarlarının, dünya çapında teknolojiler geliştirebilen, ölçümler verebilen ve global akademisyenlerle-devlet-sanayii ortak çalışma platformu olabileceğine inanıyorum” dedi. Özyeğin Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Arık’ın yaptığı EVATEG proje sunumunun ardından Özyeğin Üniversitesi’ndeki laboratuvarlar ziyaret edildi. Bir sonraki EVATEG-Endüstri Günü toplantısının 2013 yılının Ekim ayında yapılması planlanıyor.
Doç Dr. Mehmet Arık Kimdir? Doç. Dr. Mehmet Arık, lisans derecesini İstanbul Teknik Üniversitesi Makina Mühendisliği bölümünden 1991 yılında, master derecesini ise 1996 yılında Miami Üniversitesi Makina aldı. Doktora derecesini ise 2001 yılında Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Minnesota Üniversitesi’nden alan Doç. Dr. Arık, doktora sırasında Yüksek Akılı Isı transferi ve Mikro-Elektro-Mekanikal-Sistemler MEMS konularında çalıştı.
2000 yılında General Elektrik Evrensel Araştırma ve Geliştirme (GE GRC) Merkezi’nde uzman mühendis olarak çalışmaya başlayan Doç Dr. Mehmet Arık, daha sonra proje müdürlüğü görevine getirildi ve 12 araştırmacı ile global bir araştırma grubu kurdu. Dr. Arık’ın araştırma konuları arasında elektroniklerin soğutulması, mikro-akışkan sistemler, enerji, medikal, savunma sistemleri, katı hal aydınlatma sistemleri (LED/OLED), fotonik sistemleri ve Six Sigma bulunuyor.
ÖZYEĞİN ÜNİVERSİTESİ HAKKINDA: Özyeğin Üniversitesi, yaşamla iç içe, yenilikçi, yaratıcı ve girişimci bir öğrenim merkezi olarak topluma hizmet vermek amacıyla Hüsnü M. Özyeğin Vakfı tarafından kuruldu. Yükselen mesleklerde derinlemesine bilgi sahibi, yabancı dile hâkim, iletişim ve bilgi teknolojileri kullanımında yetkin, uygulama becerisi olan, girişimci, çevresinde ve çalışacağı kurumlarda fark yaratacak bireyler yetiştirmeyi amaçlayan Özyeğin Üniversitesi, açtığı programlarda ve oluşturduğu akademik kadroda son derece seçici davranır. Kuruluşundan itibaren ilk üç yılda, Özyeğin Üniversitesi öğretim üyelerinin yüzde 60’ı dünyada ilk 100, yüzde 85’i ise dünyada ilk 200’de yer alan üniversitelerden gelerek Özyeğin Üniversitesi’ne katılmıştır. Lisans eğitiminde olduğu kadar, araştırma ve lisansüstü çalışmalarda da mükemmelliğe erişmeye büyük önem veren Özyeğin Üniversitesi, 5 fakülte ve 2 yüksekokul çatısı altında, toplam 18 lisans programıyla eğitim vermekte, Çekmeköy’de bulunan kampüsünde toplam 127 bin metrekare alanda öğrencilerini hayata hazırlamaktadır.
Haberin Kaynağı : Özyeğin Üniversitesi
09.06.2013