“25 Ekim Dünya Makarna Günü” İstanbul’da Kutlandı
Yediden yetmişe herkesin doğal, sağlıklı ve lezzetli gıdası makarna, 25 Ekim’de tüm makarna severleri kucakladı.
1997 yılından bu yana dünyanın 70 ülkesinde kutlanan “Dünya Makarna Günü” bu yıl da Uluslararası Makarna Organizasyonu’nun (IPO) katkılarıyla, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) tarafından düzenlenen bir organizasyonla İstanbul’da kutlandı. 25 Ekim Cuma günü Çırağan Palace Kempinski’de gerçekleşen kutlamaya Uluslararası Makarna Organizasyonu üyeleri ve makarna, sağlık ve beslenme alanında uzman çok sayıda davetli katıldı. Tüm dünyada eşzamanlı kutlanan “25 Ekim Dünya Makarna Günü” vesilesiyle makarna hakkında yanlış bilinen doğrular da masaya yatırıldı.
Dünya Makarna Günü kapsamında düzenlenen etkinlikte, “Dünya’da ve Türkiye’de Durum Buğdayı”, “Makarna Tüketim Alışkanlıkları”, “Makarna ve Sürdürülebilirlik”, “Makarna ve Sağlık”, “Makarna ve Lezzet” gibi önemli başlıklar altında Dünya’dan ve Türkiye’den uzmanlarca çeşitli sunumlar yapıldı.Etkinliğin açılış konuşmasını yapan TMSD Yönetim Kurulu Başkanı Murat Bozkurt, tüm davetlilere bu çok özel kutlamaya katıldıkları için teşekkür etti ve şunları söyledi: “Gün geçtikçe yerleşen makarna tüketim alışkanlıkları, yaygınlaşan doğru pişirme teknikleri, sınırsız sos ve zenginleştirme seçeneğiyle makarna artık sofraların ana yemeği konumuna gelmeye başladı. Eski Roma’dan Çin’e medeniyetlerin ve sofraların vazgeçilmezi olan makarna, bugün ihracat rakamlarıyla da Türk gıda sanayisinin öncüsü haline geldi.”
“Makarna şişmanlatmaz”
Konuşmasında makarna ile ilgili yanlış algıya da vurgu yapan Bozkurt şunları söyledi: “Katkısız, doğal, mideyi yormayan ve bilinenin aksine besin değeri ekmekten yüksek olan makarnanın en önemli özelliği ise her yaşta tüketilebiliyor olması. Üreticiler olarak önceliğimiz gıda güvenliği ve doğru tüketim alışkanlıklarını yaygınlaştırmak. Makarnanın vitamin ve mineraller açısından zenginliğinin yanında yağsız olduğu için kolesterolü düşürücü etkisi de vardır; şeker-kalp ve damar hastalıklarına yakalanma riskini azaltır. Glisemik indeksi düşük bir besin olan makarna, metabolizmada hemen enerjiye dönüştüğü için sporcular ve fiziksel güç gerektiren işlerde çalışanlar için de idealdir ve hepsinden önemlisi: makarna şişmanlatmaz.”Çırağan Sarayı’ndaki bu özel etkinliğin ardından tüm konuklar, Sait Halim Paşa Yalısı’nda verilen kokteyl ve gala yemeğinde ünlü sanatçı Mithat Körler ve Latin Grubu’nun şarkıları eşliğinde unutulmaz bir gece yaşadılar.
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Hakkında:
1993 yılında kurulan Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (Türkiye ibaresinin kullanımı Bakanlar Kurulu kararıyla verilmiştir), Türkiye’de ve Dünya’da sektörel gelişmeleri takip etmek, yürürlükte olan ve yeni çıkan kanuni düzenlemeler konusunda sektörü bilgilendirmek, ilgili kurum ve kuruluşlar nezdinde sektör çıkarlarını korumak misyonuna sahiptir.
Buna ilave olarak, Makarnanın doğru şekilde tanıtılması ve özellikle iç pazarda tüketiminin arttırılması konularında çalışma yapma misyonunu da taşımaktadır. Bu kapsamda yapılan faaliyetler sonucunda, kişi başına düşen yıllık makarna tüketimi, 1993 yılında 4,5 kg iken bugün 6,5 kg seviyesine gelmiştir.TMSD, Türkiye’de faaliyet gösteren 22 makarna fabrikasının tamamının üyesi olduğu bir dernek olup, Türkiye’de TGDF (Türkiye Gıda Dernekleri Federasyonu), Dünya’da da, Dünya’daki tüm makarna üreticilerinin üst birliği olan IPO (International Pasta Organization) üyesidir.
Haberin Kaynağı : Kutadgu Danışmanlık
25.10.2013