3. Türkiye İnovasyon Haftası
Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından Ekonomi Bakanlığı desteğinde düzenlenen 3. Türkiye İnovasyon Haftası 04-06 Aralık tarihleri arasında İstanbul Kongre Merkezinde düzenlendi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu ve Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekçi'nin iştirak ettiği etkinliği, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da son gününde ziyaret etti.
İzmir, Ankara ve Gaziantep etkinlikleri sonrası, 2014'ün finali şeklinde nitelendirilen Türkiye İnovasyon Haftası'nın İstanbul etkinliğinde teknoloji, iş dünyası, eğitim, dünyayı yöneten Türkler, dijital medya, pazarlama, bilim ve enerji gibi konu başlıklarında sunumlar yapıldı.
Türkiye'nin en inovatif firmalarının ödüllendirildiği İnovaLig İnovasyon Şampiyonları ve 10 bin başvuru arasından 500 başarılı öğrencinin seçileceği İnovaLig Finalleri de etkinlik kapsamında gerçekleştirildi. Ar-Ge, tasarım, marka ve girişim liderleri ödüllerini Başbakan Davutoğlu'nun elinden alırken, İnovaLig İnovasyon Şampiyonları'na ödülleri Cumhurbaşkanı Erdoğan tarafından takdim edildi.
Toplamda 35 Ar-Ge merkezi, 21 teknopark, 39 üniversite, 9 bilim ve teknoloji merkezi İstanbul'da 3 gün boyunca süren etkinliklere katıldı. Ayrıca, 7 Ar-Ge proje pazarı, 21 tasarım yarışmasında toplam 502 proje sergilendi.
Başbakan Ahmet Davutoğlu İnovasyon Haftası Etkinliği'nde açıklamalarda bulundu. Davutoğlu TİM İnovasyon Fuarı'nda yaptığı konuşmasında 500 milyar dolarlık ihracat için ortak seferberlik çağrısında bulundu.
İŞ DÜNYASINA ÇAĞRI
TİM'de yaptığı konuşmada üniversitelerin temel bilim alanlarının yeterli olmadığını dile getiren Davutoğlu, iş dünyasına çağrıda bulunarak ve üniversitelere bu alanda destek verilmesi gerektiğini belirterek, ''Üniversitelerde ticarileşmenin önünü açmamız gerekiyor.'' dedi.
ZİNCİRLER KURACAĞIZ
Üniversitelerden yeni çıkacak tezlerin AR-GE merkezlerinde hayata geçirilmesi gerektiğine de vurgu yapan Davutoğlu, bundan sonra AR-GE yatırımlarının artacağının altını çizerek üretilen fikirlerin teknolojiye döndürecek zincirler kurulacağını söyledi.
YENİLİĞİN YANINDA OLACAĞIZ
Yenilik anlamında atılacak tüm adımlarda her zaman hükümetin bu adımları atanların yanında olacağını da belirten Davutoğlu, ,''Yeter ki yeni ürünleri ortaya çıkartalım'' dedi.
DENGESİZLİK DEĞİŞMELİ
Yüksek teknolojili ürünlerin ithalattaki payında yaşanan dengesizliğin değişmesi gerektiğine de vurgu yapan Davutoğlu, bu durumun böyle olmasının ise inovasyonu gerçekleştirememekten kaynaklandığını söyledi.
500 MİLYAR DOLAR İÇİN YENİ BİR ALANA GEÇİLMELİ
500 milyar dolarlık ihracat hedefine ulaşmamız için içeride katkısı yüksek bir alana geçilmesi gerektiğini de söyleyen Davutoğlu, ''Biz göreve geldiğimizde ihracatımızın geneli düşük maliyetli mallara yönelikti. 2002'den bu yana baktığımızda düşük teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payı düşüyor. Yüksek teknolojili ürünlerin ihracatımızdaki payını yüzde 15'e çıkarmayı hedefliyoruz.'' dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da, Türkiye İnovasyon Haftası kapanış toplantısına katıldı. İstanbul Kongre Merkezi’nde düzenlenen toplantında İnovasyon konusunda başarılı olan firmaların temsilcilerine plaket veren Erdoğan, ardından katılımcılara hitap etti.
“KARİKATÜRİZE ETTİĞİMİZ ’ZİHNİ SİNİR PROJELERİ’ İNOVASYONUN İLK BASAMAĞI”
İnovasyon konusunun Türkiye’nin 2023 hedeflerindeki en önemli unsurlardan biri olduğunu söyleyen Erdoğan, “Her vatandaşın cebindeki telefonları, bilgisayarları yazılımları siz tasarlayıp geliştiremiyorsanız o aletlerin yaygın şekilde kullanılması sizi arzu ettiğiniz yere taşıyamıyor. Aslında toplumumuz yeni fikirler geliştirme konusunda oldukça başarılıdır. Bizim “Zihni Sinir Projeleri” diye karikatürize ettiğimiz şey, gelişmiş ülkelerde inovasyonun ilk basamağını oluşturan yeni fikirler üretimidir. Elbette her fikir ticarileştirilemez ama ticarileştirilebilenleri bulmak için yeni fikirleri desteklemek gerekiyor. Yüzlerce binlerce fikirden bir tanesi doğru şekilde değerlendirildiğinde ortaya sizi dünya çapında öne çıkaracak bir ürün çıkabilir” dedi.
“ÜLKEMİZ SİSTEMLİ ÇALIŞMA KONUSUNDA İSTENİLEN SEVİYEDE DEĞİL”
Türkiye’nin bir çok yerinde doğru şekilde değerlendirilmesi halinde dünya çapında ses getirebilecek fikirler olduğuna inandığını söyleyen Erdoğan, “Bunlar patent alınmadığı, ticarileştirilemediği için kaybolup gidiyor. İletişim imkanlarının genişlemesi, bu bakımdan insanlarımızın işini geçmişe göre kolaylaştırıyor. Bunun yanında inovasyon mantığının da insanlarımıza anlatılması gerekiyor. Ülkemiz özel sektörünün ve kamu kuruluşlarının önde gelenleri bu konuda takdire şayan seviyeye gelmişlerdi. İlk defa bu yıl düzenlene inovalig projesine 460 başvuru olmasını gerçekten sevindirici bir gelişme olarak görüyorum ancak ülkemizde hala sistemli formatlı çalışma konusunda arzu ettiğim seviyeye gelemediğimiz bir gerçek” diye konuştu.
“YAPTIĞIMIZ İŞİ FORMLARA DÖKERKEN DE AYNI BECERİYİ GÖSTERMELİYİZ”
İnovasyon konusunda da aynı sıkıntının yaşandığına dikkat çeken Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü; “Bakıyoruz 460 başvuru sahibi firmadan 178 tanesi standartlara uygunluğu sağlayarak yeterli bir değerlendirme raporu alabilmiş. İşin kendisin yaparken sergilediğimiz beceriyi bu işi formlara dökerken de gerçekleştirmeliyiz. Önümüzdeki dönemde inovasyon başta olmak üzere her alanda firmalarımıza sistemli çalışma becerisi kazandıracak adımları atmalıyız”
“MİLLİ GELİRİN YÜZDE 2’SİNİ İNOVASYONA AYIRMALIYIZ”
Cumhurbaşkanı Erdoğan, milli gelirin yüzde 2’sinin inovasyona ayırmayı hedeflediklerinin altını çizerek, “Bunu biz AR-GE ile iç içe sokalım istedik. Şu anda bir mesafe aldık ama yeterli değil. Henüz birin altındayız. Ama bunu ilk etapta 2’ye sonra da 3’e çıkarmamız lazım. Özel sektör de AR-GE noktasında ciddi yatırımlar yapmalı. AR-GE’de ne kadar başarılı olabilirsen bu inovasyon hareketi o kadar güç bulacaktır. Ülkemizin önemli firmaları ve gençlerimiz burada. Gençlerimizin önünü beraber açacağız. Devlet ve özel sektör olarak. Bu inovatif geleceği bu gençlikle yürüteceğiz. Onun için ‘Türkiye inovasyon ile geleceğine koşuyor’ sloganına canı gönülden katıldığımı ifade ederek bu etkinliğin düzenlenmesini çok önemsiyorum” şeklinde konuştu.
Haberin Kaynağı : KOSGEB
02.01.2015