5.Led Yarışması Sonuçlandı
LED&LED AYDINLATMA, ELEX VE ELECTRONİST 3 önemli fuar, 1 yarışma ve 1 konferansın sinerjisi!
Marmara Fuarcılık tarafından organize edilen LED&LED Aydınlatma Fuarı ile eşzamanlı olarak Pelsan’ın ana sponsorluğunda düzenlenen 5. LED Yarışması, özel ve kamu kesimiyle, akademik çevre ve ilgili bölümlerin öğrencilerini bir araya getirdi. 50’nin üzerinde projenin yarıştığı yarışması sonuçları belli oldu.
“LED’li Sokak Lambaları İçin Mikrodenetleyici Tabanlı Akıllı Sürücü Sistem Tasarımı” projesi ile Fırat Aydemir birinci olarak 5000 TL ödül kazandı.“Modüler Akıllı Aydınlatma Ürünleri” projesi ile Şafak Topçu,Umut Can Kaymak ve Nur İplikçi ikinci olarak 3000 TL ödül kazandı.“LED Lambalarının Alüminyum Kullanmadan Sıvı İle Soğutulması” projesi ile ilköğretim 6. Sınıf öğrencisi Eray Aktokluk üçüncü olarak 1500 TL ödül kazandı.Proje sunum afişlerini sunum alanında inceleyebildiğiniz 5. LED Yarışması hakkında detaylı bilgi almak için www.ledyarismasi.com adresini ziyaret edebilirsiniz.
LED&LED AYDINLATMA, ELEX VE ELECTRONİST FUARLARI AÇILDI!
Marmara Fuarcılık tarafından organize edilen LED&LED Aydınlatma, ELEX ve Electronist Fuarları, LED Yarışması ve 6. LED Konferansı’nı tek çatı altında buluşturan etkinlik 25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi 9.10.11. hollerde devam ediyor.
En son teknoloji LED ve LED Aydınlatma ürünler, yenilenebilir enerji kaynağı rüzgar tribünleri ve güneş panelleri, elektriğin üretildiği noktadan başlayarak, binalarımızın içinde kullandığımız elektrik tesisatına kadar tüm malzemeler yatırımcı ve ziyaretçilerle buluşuyor.
Türkiye’nin içinde bulunduğu coğrafik bölgede düzenlemekte olan tek LED’li ürünler ve LED’li Aydınlatma Fuarı olan ve 2007 yılında İstanbul’da düzenlenmeye başlanan LED Fuarı, 2007-2008 yıllarında aynı yıl içinde İstanbul ve Ankara’da düzenlendi. 2 kez Ankara ve 7 kez de İstanbul olmak üzere 9 kez düzenlenmiş olan LED Fuarı, 2011 yılından itibaren LED&LED AYDINLATMA Fuarı adıyla düzenlenmektedir.
2012 yılında düzenlenmeye başlanan ELEX Fuarı (3. Elektrik Malzemeleri Ve Ekipmanları, Elektrik İletimi Ve Dağıtımı Fuarı) ve ELECTRONIST Fuarı (3.Elektronik Komponent, Güç Kaynakları ve Gömülü Sistemler Fuarı) Türkiye’de bu kapsamda düzenlenen ilk fuarlar olma özelliğine sahiptir.
ELEX Fuarı Dış Tesisat, Bina/Tesis Girişi ve İç Tesisat olmak üzere 3 ana bölüm olarak projelendirilmiş olup, 2014 itibari ile elektriğin üretildiği noktadan başlayarak, binalarımızın içinde kullandığımız elektrik tesisatına kadar tüm malzemeleri kapsamaktadır.
Fuarın açılışını Marmara Fuarcılık Genel Müdürü Feridun Bayram, Vestel Şirketler Grubu İcra Kurulu Üyesi Özer Ekmekçiler, ATMK (Aydınlatma Türk Milli Komitesi) Başkanı Prof. Dr. Rengin Ünver, Yenilenebilir Enerji Kaynakları Yeni Teknolojiler ve Destek Dairesi Başkanı Fatih Yazıtaş ve TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mükremin Çepni yaptılar.
TEDAŞ (Türkiye Elektrik Dağıtım A.Ş.) Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdürü Mükremin Çepni; “
Bakanlık olarak biz de LED aydınlatma dönüşüm projesi hazırladık. Bu dönüşüm projesi kapsamında TEDAŞ olarak biz, Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü ve Enerji İşleri Genel Müdürlüğü ile müştereken bir komisyon halinde çalışmalarını yaparak önce bu LED teknolojisinin nasıl kullanılacağı, nasıl armatür olacağıyla ilgili akademisyenler ve üretici firmalara da danışarak bir teknik şartname hazırladık. Bunun üzerine yine bakanlık olarak bu teknolojilerin, bu armatürlerin nasıl kullanılacağıyla ilgili bir usul, esaslar hazırlığı yapıldı, tamamlandı ve görüşlere açıldı. Belki 8 – 10 güne bu usul esaslarda yayınlanmış olabilir. Usul esaslar yayınlandıktan sonra artık yeni yapılacak tesislerde, cadde ve sokak aydınlatmalarında LED kullanımı zorunlu hale gelecek. Bu bir milat gibi kabul edilecek ve bu usul esaslar yayınlandıktan sonra sözleşmeye bağlanmamış, satış anlaşması yapılmamış yeni projelerin artık LED teknolojisine uygun olarak yapılması ve buna göre tesis edilmesi zorunlu hale gelecek. Tabi yeni tesisler LED teknolojisine göre yapılacak ama, eski tesisler ne olacak? Bunlarda belli usul esaslar çerçevesinde yenilenerek dönüşüme tabi tutulacak. Bunda da baz olarak iller bazında başlayarak, en küçük ilin nüfusu kadar ilçe merkezlerini de bunun içine katarak bu merkezlerden dönüşüm projeleri başlayacak. Bu dönüşüm projelerinde de öncelikle, civa buharlı armatürler varsa tesiste, şebekede bunlardan başlanacak. Devamında da ekonomik ömrünü dolduran tesislere göre belli bir plan dâhilinde bunlar dönüşüme tabi tutulacak. Ben sizlere biraz daha böyle somut, sayısal değerlerde vermek istiyorum. Geçtiğimiz 2013 yılı içerisinde tüm Türkiye’mizde 245.5 kw/saat enerji tüketilmiştir. Tüketilen bu enerjinin yüzdesel olarak bir nokta otuz ikisi yani üç nokta iki milyar kw/saati bu dış aydınlatma dediğimiz genel aydınlatmalarda kullanılmış. Bununda parasal miktarına baktığımızda bir milyar yüz altı milyon ediyor. Yani 1.106.000.000 TL’yi (bir milyar yüz altı) Türkiye geçtiğimiz2013 yılı içerisinde cadde ve sokaklarını aydınlatmak için kullanmıştır. Büyüklüğe baktığımızda bu LED dönüşümünün, bu tasarruf bilincinin ne kadar bütçemizi etkileyeceği aşikârdır. %30 la % 40 oranında tasarruf ettiğimizde yani harcayacağımız bu 1.106.000.000 (bir milyar yüz altı milyon) tutarın, 750.000.000 – 800.000.000 lere düştüğünü kabul edersek geri kalan eğitime, sağlığa, diğer başka yerlere harcayabiliriz diye düşünüyorum.
ATMK (Aydınlatma Türk Milli Komitesi) Başkanı Prof. Dr. Rengin Ünver; “Aslında LED lere baktığımız zaman onların da akkor lambalarla aynı dönemde 1800’lü yılların sonunda üretildiğini görmekteyiz. Ancak aydınlatma sektöründe kullanılması 1960’lardan itibaren ivme kazanmış ve 2000’li yıllardan bu yana da yaygın bir şekilde kullanıma sunulmuş. Tabi ki bugün LEDler sadece aydınlatma alanında değil pek çok alanda var. Telefonumuzda, televizyonumuzda, birçok aletimizde var ve bununla iç içe yaşar durumdayız. Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de LED konusunda çeşitli çalışmalar yapılmakta. Ulusal, uluslar arası pek çok fuar ve toplantı düzenlenmekte. Nitekim bugünde 10. LED Fuarında bir araya geldik. Ve bu fuarda eş zamanlı olarak değişik etkinliklerde yer almakta... Örneğin LED yarışması, LED konferansı gibi... Bu sene 5. LED yarışması ve 6. Led Konferansı gerçekleştirilecek. Bu etkinliklere başından beri destek veren bir akademisyen ve her zaman bu tür çalışmaları destekleyen bir kişi olarak çok sevindirici buluyorum. Ve bunların gerek katılımcı sayısı açısından gerekse yapılan çalışmaların düzeyleri açısından her geçen gün daha ileriye doğru gittiğini görmek bizleri, beni çok sevindiriyor. Ve bizimde Türkiye olarak ülke olarak diğer ülkelerden geride olmadığımızı bir kez daha bize ispatlamış bulunmakta...”
SEKTÖRÜN TÜM İLGİLERİ 6. LED KONFERANSI’NDA…
25-28 Eylül 2014 tarihleri arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde gerçekleşecek olan 6. LED Konferansı sektörün tüm ilgilileri ile bir araya getiriyor. Birbirinden önemli isimlerin oturum başkanlığı yapacağı konferansta Philips, Vestel, Pelsan, EBV, Niki Elektronik, Lamp83, Ale Teknoloji, Shreder, ONOFF Lighting Design, NA Light Style Seven Lights, TD Elektronik, MSC Gleichmann, Cree gibi firmalar sunumları ile katılım gösterecek. Enerji Bakanlığı, ISBAK, Yıldız Teknik Üniversitesi, Cumhuriyet Üniversitesi, Pamukkale Üniversitesi, Çankaya Üniversitesi, Özyeğin Üniversitesi (Evatec) , ve Afyon Kocatepe Üniversitesi, Gaziantep Üniversitesi gibi kamu kurumları ve üniversitelerin de bildirileri ile yer alacak.Kontenjanın sınırlı olduğu, sektörün bu önemli buluşmasında dinleyici olarak yerinizi almak için www.ledkonferansi.com/?page=2 adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberin Kaynağı : Marmara Fuarcılık PR
29.09.2014