AB Komisyonu Enerji Tasarrufu Hedeflerini Yükseltmeyi Teklif Etti, Son Karar Liderlere Bırakıldı
Avrupa Birliği’nin karbon salınımı ve çevreci ekonomi için hedefl ediği belgeye son şekli AB Komisyonu tarafından verildi. Komisyon belgeyi AB liderler zirvesine sunacak ve son kararı liderler verecek. Daha önce 2020 için oluşturulan hedefl erin revize edildiği ve 2030 tarihinin baz alındığı yeni belgede, mevcut enerji tüketimine yönelik olarak yeni ve yenilene
Avrupa Birliği (AB) Komisyonu Temmuz ayında yeni enerji politikası belgesini yayınladı. Buna göre, 2009 yılı tüketim seviyesinden yüzde 20 enerji tasarrufu yapılması planlanan 2020 hedefleri güncellendi ve 2030 için yüzde 30 tasarruf yapılması benimsendi. Buna karşılık, 2020 için planlanan hedeflerin tutturulamayacağı da kabul edildi.
Avrupa Komisyonu’nun enerji politikalarından sorumlu üyesi Günther Oettinger tarafından duyurulan yeni pakette, AB’nin arz güvenliği, inovasyon ve sürdürülebilirlik konularına odaklanıldığı belirtildi. Öttinger basın toplantısında, “Amacımız piyasaya doğru mesajı vermek ve iş dünyasının, tüketicilerin ve çevrenin yararına olacak şekilde enerji tasarruflu teknolojilere yatırım yapmaya teşvik etmek” ifadesini kullandı.
AB Komisyonu, hedefl ere ilişkin yaptığı yazılı açıklamada ise başta inşaat olmak üzere yeni teknolojilerin çok daha verimli enerji kullandığı ve tasarrufa imkan sağladığını belirtti. Binalardaki enerji tüketiminin 1980’li yılların yarısına kadar düştüğü belirtildi. 2030 hedefinin tutması halinde, bunun parasal değerinin 53 milyar Avro olacağı ve her yüzde 1 düzeyindeki enerji tasarrufunun, gaz ithalatını yüzde 2,6 oranında düşürdüğü belirtildi. Komisyon, hedeflerin tutması için enerji verimliliği alanında yıllık 89 milyar dolarlık ek yatırıma ihtiyaç bulunduğu da belirtildi. Komisyon, hedeflere yönelik olarak ilk ilerleme raporunun 2017 yılında yayınlanmasını öngördü.
AB Komisyonu, sera gazları salınımında yüzde 40 azaltmayı da hedefl eri arasına aldı. Komisyonun liderler zirvesine sunacağı bir diğer önemli hedef ise üretilen enerjinin yüzde 27’sinin yeni ve yenilenebilir enerji kaynaklarından oluşması oldu.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
12.09.2014