Acar Vida, 2023 Yılında İhracata Odaklandı
Yunus Acar, Acar Vida olarak katma değeri yüksek ürünlerle ihracatlarını artırmaya yöneldiklerini de vurguladı. Yunus Acar, firmaları hakkında bilgiler verdi.
Acar Vida, 2023 Yılında İhracata Odaklandı
Acar Vida, Star Yay, Star Tel ve Donatı Teknoloji olarak dört firma ile faaliyet gösterdiklerini söyleyen Acar Vida A.Ş. Genel Müdürü Yunus Acar, yapacakları yatırımla bünyelerinde bulunan dört firmayı tek bir lokasyonda toplamak istediklerini belirtti. Teknoloji yatırımları yanında bu anlamda da yatırım yaparak arsa satın aldıklarını söyleyen Yunus Acar, Acar Vida olarak katma değeri yüksek ürünlerle ihracatlarını artırmaya yöneldiklerini de vurguladı. Yunus Acar, firmaları hakkında bilgiler verdi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Yunus Acar: 1997 doğumluyum. Genç yaşta olmama rağmen sektörde belirli bir tecrübeye sahip olduğumu düşünüyorum. Firma kurucumuz babamız Hidayet Acar’ın yanında ben ve abim Emre Acar ikinci nesil olarak çocukluğumuzdan 10-11. yaşımızdan beri yaz tatillerinde işin çıraklığını da yapmış olarak bizleri yetiştirdi. Bunun altında da babamızın da genç yaşta çalışmaya başlamış biri olmasının yatıyor olduğunuz düşünüyorum. Bu bağlamda bizlere her türlü desteği vererek, tecrübelerini paylaşarak ve bizi tecrübelerine ortak ederek genç yaşımızda olmamıza rağmen firmamızın yönetimini bize devretti. Acar Vida, Star Yay, Donatı Teknoloji ve Star Tel olarak 4 firmamız var. Firmalarımızın finans yönetimini abim Emre Acar, organizasyon ve koordinasyonu da ben yönetiyorum.
SUBCONTURKEY: Acar Vida hakkında da bilgi verir misiniz?
Yunus Acar: Acar Vida, şuan Kurtköy’de yaklaşık 5 bin metrekare kapalı alanda vida, cıvata, perçin üretimi yapmaktadır. 1.30 milimden 12 milim çapa kadar ürünleri üretebiliyoruz. 2022 yılında 2200 ton üretim gerçekleştirdik. Yaklaşık 2 milyar adede yakın üretim gerçekleştirdik. Üretimlerimizin yüzde 10’unu ihraç ediyoruz. Özellikle ihracatımızı artırmaya yönelik çalışmalar yapıyoruz ve hedefimiz yurt dışı pazarında daha geniş ve kalıcı bir konumda kalmaktır. Yaklaşık 75 grup perçinleme ve ovalama olarak makinemiz var. Ayrıca 200’e yakın makine parkuruna sahibiz. 15 kişisi beyaz yaka olmak üzere yaklaşık 80 kişilik bir ekiple çalışıyoruz. Beyaz eşya ve elektrik sektörü toplam kapasitemizin yüzde 60’ına yakınını oluşturuyor. Kapasitemizin kalan kısmını da otomotiv, el aletleri, mobilya ve kilit sektörü oluşturuyor. Isıl işlem haricinde tüm işlemleri kendi bünyemizde yapıyoruz.
2023 yılında ihracatımızı yüzde 20-25 bandına çıkarmayı hedefliyoruz. Toplam üretim tonaj hedefimiz ise yıllık 3000 ton. Öncelikli hedefimiz, katma değerli ürün yaparak ihracatımızı artırmak. Kalite yönetim sistemi ve çevre yönetim sistemleri belgelerine sahibiz. Yatırımlarımıza başta kalite ve teknoloji yatırımları olmak üzere hızla devam edeceğiz.
SUBCONTURKEY: Star Yay hakkında bilgi verir misiniz?
Yunus Acar: 1997 yılında kurulan Star Yay Kurtköy’de kendi yerinde yaklaşık 4 bin metrekare fabrikasında 0.10 milim telden 14 milim tele kadar bu aralıktaki çaplarda tüm yay çeşitlerini üretmektedir. Baskı yay, form yay, kurma yay gibi ürünlerle otomotiv ve beyaz eşya sektörlerinden sağlık sektörüne kadar geniş pazar yelpazesiyle, yaklaşık 90 çalışanıyla hizmet vermektedir. Star Yay olarak otomotiv sektörünün istediği kalite belgesi olan IATF 16949’ a da sahibiz.
SUBCONTURKEY: Star Tel hakkında bilgi verir misiniz?
Yunus Acar: Star Tel’de fırın içi ızgaralardan, banyo aksesuarlarına kadar çeşitli sektörler için ızagara üretiyoruz. Star Tel, sadece puntolama yöntemiyle değil, CNC bükme makinası yardımıyla daha özel işler yapmak için kurulmuş firmamızdır. Star Yay’ın lokasyonuna yakın bir lokasyonda Kurtköy’de üretim yapıyoruz. Ağırlıklı olarak pişirici fırın sektörüne hizmet veriyoruz.
SUBCONTURKEY: Donatı Teknoloji hakkında da bilgi verir misiniz?
Yunus Acar: Donatı Teknoloji, elektrik-elektronik sektöründe kullanılan priz içi metal aksamları, bu prizlerin şasesini, kontak parçalarını, elektriğin iletilmesinde kullanılan bakır gümüş alaşımlı perçinleri üretmektedir. Aynı şekilde farklı sektörlere klipsler de üretmekteyiz.
SUBCONTURKEY: Öncelikli hedefleriniz nelerdir?
Yunus Acar: Öncelikli hedefimiz firmalarımızı tek bir lokasyonda toplamak. Bu hedef doğrultusunda Marmara OSB’den 20 dönüm bir yer aldık. Burada kuracağımız bir fabrika ile firmalarımızı tek bir yerde toplama hedefimiz var. Yakın gelecekte bu hedefimizi gerçekleştirmek istiyoruz.
SUBCONTURKEY: Dijitalleşmeye yönelik yatırımlarınız var mı?
Yunus Acar: Dijitalleşmeye yönelik 2022 yılında çok önemli bir yatırım yaptık. Yaklaşık 3 yıldır süren bir projemiz vardı bunu sonuçlandırdık. Kendi ERP sistemimizi yazdık. Makinenin üretimlerini canlı takip edebiliyoruz. Kendi bünyemizde yazdırdığımız bir program ve firmalarımızda bu yazılımı kullanıyoruz. Bu sistemi Türkiye’de çok az kullanan var. Kullanan firmalar da satınalım yapıyor ve istediğiniz her raporu maalesef alamıyorsunuz veya kendi organizasyonunuza istediğiniz gibi entegre edemiyorsunuz. Biz bunu kendi bünyemizde yazmayı başardık. Bizim yazılımımız her anlamıyla tamamen bize ve bizim sektörümüze hitap eden bir yazılım ve bununla gurur duyuyoruz.
Bunların haricinde 2022 yılında kameralı ayıklama makinası yatırımı yaptık. Sevk öncesi ürünleri binde bir hassasiyetle hızlı ve doğru bir şekilde ölçebiliyoruz. Bu şekilde ürün kalitemizi ve ihracat pazarında kalıcılığımızı artırmış bulunduk. 2023 yılı içerisinde yine bu bağlamda kalite yatırımlarımıza hız kesmeden tüm firmalarımızda devam edeceğiz.