ACT, “Mactera” Markasıyla Direnç Kaynak Makinaları ve Perçin Makinaları Üretiyor
2012 yılından itibaren “birleştirme teknolojileri” konusunda çalışmalarını yoğunlaştırarak bu konuda; Direnç kaynak makinaları, Perçin makinaları veLazer kaynak makinaları tasarım, üretim ve satışını yapan ACT, ürettiği direnç kaynak makinaları ve perçin makinalarını “mactera” markasıyla satıyor. ACT Otomotiv Genel Müdürü Kemal Aydın firmaları hakkında bilgiler verdi.
SUBCONTURKEY: ACT’nin kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Kemal Aydın: Firmamız, 2005 yılından beri Bursa’da, otomotiv ve makine sektöründe tasarımdan imalata anahtar teslim çözümler sunmaktadır. 2012 yılından beri ürettiği direnç kaynak makinaları ve perçin makinalarını “mactera” markasıyla satmaktadır.
Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi’nde üretim faaliyetlerini Uludağ Üniversitesi Ulutek Teknoloji Geliştirme Bölgesi’nde de tasarım ve Ar-Ge faaliyetlerini yürütmektedir. 10’u mühendis olmak üzere 33 kişilik bir kadro ile çalışmaktayız.
SUBCONTURKEY: ACT olarak anahtar teslim projeler dışında ürettiğiniz makinalar hakkında bilgi verir misiniz?
Kemal Aydın: Kuruluşundan bu yana ana ve büyük yan sanayilere otomasyonlu montaj hatları, özel makina ve ekipmanlar, kontrol fikstürleri ve kaynak jigleri tasarım ve imalatı yapmaktadır. 2008 yılından beri ürünlerini Almanya, Fransa, İspanya, Çek Cumhuriyeti ve Fas’daki müşterilerine ihraç etmektedir. ACT 2012 yılından itibaren “birleştirme teknolojileri” konusunda çalışmalarını yoğunlaştırarak bu konuda
-Direnç kaynak makinaları
-Perçin makinaları ve
-Lazer kaynak makinaları tasarım, üretim ve satışını yapmaktadır.
Direnç kaynak ve perçin makinaları tamamen kendi tasarım ve üretimidir. Lazer kaynak makinalarında ise Alman Leaservorm firması ile işbirliği yapmaktadır. Şu anda Toyota, Tofaş, Renault, Mercedes, Karsan, Isuzu, Honda, Arçelik, Magna, Beyçelik, Toyotetsu, Sango, Mako, Ototrim, Mecaplast, Martur, Maysan Mando ve Yıldız Kalıp gibi firmalara hizmet vermekteyiz.
SUBCONTURKEY: Bu makinaların kullanıcılara kazandırdığı avantajlar nelerdir?
Kemal Aydın: Kaynak makinalarında otomotivde 75 yıldır kendini kanıtlamış Japon Dengensha ile partner olan ACT, beyaz eşya sektöründe de İtalyan Safco firmasıyla partnerlik yapmaktadır. Tüm bu partnerleri ve kendi tecrübesini de işin içine katarak, kullanıcılar için en kaliteli ve uzun ömürlü makinaları üretmektedir.
Özellikle otomotiv sanayinde çevre koruma ve enerji verimliliği politikaları üretim süreçlerini ve dolayısıyla bir otomobilde kullanılan malzeme çeşitliliğini arttırmıştır. Farklı malzemelerin bir arada kullanılmaya başlaması, yani farklı malzemelerin birleştirmeleri direnç kaynak sektöründe “orta ve yüksek frekans kaynak” konusunda yeni gelişmeler ve teknolojilere sebep olmuştur. Keza lazer kaynak teknolojisi de bilinen kaynak yöntemlerine göre var olan avantajları sebebiyle özellikle Avrupa ve Amerika’ da 2000’li yılların başından beri hızla geliştirilip, yaygınlaşmaktadır. Ülkemizde de bu konuda son birkaç yıldır yükselen bir merak ve talep trendi vardır. MACTERA olarak hem direnç kaynak hem de lazer kaynak konusunda gerekli bilgi ve tecrübeleri edinip, konusunda ülkemizin önde gelen firmalardan biri haline geldik.
SUBCONTURKEY: Otomotivden sonra beyaz eşya sektörü için de bu makinaları ürettiniz. Beyaz eşya sektörüne yönelik çalışmalarınızdan bahseder misiniz?
Kemal Aydın: ACT 2016 yılında beyaz eşya sektörünün lideri Arçelik’ le çalışmaya başlamıştır. Eskişehir Kompresör Fabrikası’nın bu yıl yaptığı yeni yaptırımlar kapsamında Kompresör Muahafaza Sacı Kaynak Hattını devreye almıştır.
Full otomatik, insansız çalışan yeni hattın tasarım, imalat, otomasyon ve devreye alma süreçlerinin tamamı firmamız tarafından gerçekleştirilmiştir. ACT firması beyaz eşya sektöründe, bulaşık makinası sepeti, fırın yan duvar, tabak tutucu gibi tel parçaların özel kaynak ve bükme makinalarını da imal etmektedir.
SUBCONTURKEY: Ar-Ge ve ürün geliştirme çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Kemal Aydın: Ar-Ge çalışmalarımız 2012 yılından beri Uludağ Üniversitesi Ulutek Teknopark’ında devam etmektedir. Teknopark’ da geliştirdiğimiz “Servo kontrollü perçin makinası” Türkiye’ de ilk defa seri olarak üretilmektedir. Perçin makinalarında iki adet faydalı modelimiz bulunmaktadır. Ayrıca KOSGEB ve TÜBİTAK projeleri de yürütmekteyiz.
Son 4 yılda KOSGEB’den iki, TÜBİTAK’ dan da bir Ar-Ge projemiz başarıyla tamamlanmıştır. Halen bir adet TÜBİTAK projemiz ise devam etmektedir.
Özellikle somun ve cıvata kaynaklarında tip değişmelerinde yaşanan duruşları ve kalite problemlerini ortadan kaldırmaya yönelik bir proje hazırladık. Üç tip standart ölçülerde makine hazırlayacağız. Müşteri ürettiği parça ebatlarına göre bu üç tipten birini seçecek. Benzer ölçülerdeki parçaların hepsini tek bir makinada, en kısa sürede tip değiştirerek üretimini daha verimli hale getirecek. Ayrıca makine çeşitliliği de azalacağı için yatırım maliyetlerinde de bir verimlilik sağlanmış olacak.
Ortak makine ile birden çok parçayı arka arkaya kaynatacak. Bu işle ilgili yazılım altyapısı makine üzerinde standart olacak. Bu tür esnek bir yazılım sayesinde, özellikle yeni parçaların üretilmesi esnasında müşterinin bize yani makine imalatçısına olan ihtiyacı da minimuma inecek.
Makinemiz müşterilere hem verimlilik hem de maliyet avantajı getirecek. En önemlisi de kendi sorununu çözer hale gelecek olmasıdır. 2018 yılı sonunda projemiz tamamlanmış olacak ve seri üretime geçeceğiz.
Ayrıca Türkiye’den MAİB, Almanya’dan Fraunhofer IWU, Polonya’dan Lower Silesian Innovation and Science Park’ın yürütücüsü olduğu “Makine Sektörü Üretim Yöntemlerinde Modern Yaklaşımlar” adlı AB projesinin ortağıyız. Endüstri 4.0‘ın temellerini makine üretim yöntemlerine adapte etme amacıyla 2016 yılında başlayan proje 2017 yılı sonunda tamamlanacak.
SUBCONTURKEY: 2016 yılı ACT için nasıl geçti? Hedeflerinize ulaştınız mı?
Kemal Aydın: 2016 yılı ACT için beklenilen şekilde geçti. Bütçe hedeflerimizi tutturduk.
Kaynak makinalarında ihracata başlama hedefimiz vardır. İspanya’ ya kaynak makinası ihracatına başladık.
SUBCONTURKEY: 2017 yılından beklentileriniz nelerdir? Hedeflerinizde neler var?
Kemal Aydın: 2017’deki hedefimiz 2016 yılındaki büyüme oranımızı korumak. İspanya ile başladığımız Avrupa ihracatımızı ülke bazında çeşitlendirmek. Hedef olarak Almanya ve İran’a ihracata başlamak.
Ayrıca 2016 yılı sonunda görüşmelerine başladığımız ABD‘nin en büyük kaynak makinası üreticisi bir firma ile ihracat anlaşması yaptık. Bu firma kaynak makinalarımızın Kuzey ve Güney Amerika ile Orta Doğu pazarında kendi markasıyla satışını yapacak. Sipariş aşamasındaki bu partnerlik ile 2017’de ihracat oranımızı %40’lara çekmeye çalışacağız.
SUBCONTURKEY: Eklemek istedikleriniz varsa onları da ekleyebilirsiniz.
Kemal Aydın: ACT Otomotiv, ürünlerini 9-12 Şubat 2017 tarihinde WIN Welding Eurasia 2017 ve
25-29 Eylül 2017 tarihinde Essen Schweissen & Schneiden 2017 fuarlarında sergileyecektir.
04.05.2017