Ağ Tabanlı Fabrika: “Endüstri 4.0”
İnsanların ve makinelerin akıllı sistemler üzerinden iletişim kurdukları ağ tabanlı fabrika, “Endüstri 4.0” olarak adlandırılır.
Endüstri 4.0, Ar-Ge ve üretimden başlayan servisler dahil olmak üzere ürün ömrü döngüsüne kadar uzanan tüm değer zinciri kapsayacak şekilde yeni bir organizasyonu ve kontrolü temsil etmektedir. ‘Endüstri 4.0’da, işletmelerin tüm bölümlerinden ve değer zinciri elemanlarından ulaşan gerçek zamanlı bilgilerin varlığı ve optimum değer akışı türetme yeteneği altyapı olarak hizmet etmektedir.
İnsanların, nesnelerin ve sistemlerin ağ tabanlı bağlantısı sonucunda; maliyet, elde edilebilirlik ve kaynak tüketimi gibi çeşitli kriterler ile optimize edilebilen; dinamik, kendi kendine organize olan, gerçek zamanlı değer ağlarının şirketler arasında oluşmasına yol açar. Bir diğer deyişle, modern üretim teknolojilerinin (Cyber Physical Systems - Siber Fiziksel Sistemler) üretime entegrasyonu ve nesneler interneti (Internet of Things) ile servisler internetinin (Internet of Services) üretim süreçlerinde kullanımı sonucunda gerçekleşir. Siber Fiziksel Sistemler (CPS) şirketler içinde entegrasyona, değiştirilebilir üretim koşullarına ve üretimde ve lojistikte artan esnekliğe yolaçabilir. Siber Fiziksel Sistemlerin işlemler (prosesler), iş organizasyonları, iş modelleri ve servisler üzerinde güçlü bir etkisi olacaktır. “Endüstri 4.0”, Almanya için mevcut olan Yüksek Teknoloji Stratejisinin parçasıdır ve amacı, Siber Fiziksel Sistemler için hem önde gelen bir pazar ve hem de önde gelen bir tedarikçi haline gelerek, Alman endüstrisini güçlendirmektir.
Şirketler, “Endüstri 4.0”a uygun olarak kendi mevcut üretim tesislerini akıllı ağ tabanlı fabrikalara doğru nasıl geliştirebilirler?
Fraunhofer Endüstri Mühendisliği Enstitüsü, yeni çözümler bulmak için endüstriyel ve bilimsel ortakları ile birlikte çalışmalar yapmaktadır. “Endüstri 4.0”a geçiş bir gecede başarılamaz, çünkü insanlar, makineler, ürünler ve bilişim sistemleri gibi tüm katılımcı varlıkların değişime entegre edilmesi gerekmektedir. Bu nedenle, şirketlerin “Endüstri 4.0”a doğru değişimi için, entegrasyon içinde hazırlanmaları önemlidir. Diğer taraftan sadece, güvenilirlik ve kârlılık noktalarında yaşanabilecek karışıklıklardan kaçınarak, stratejilerini oluşturacak şirketlerin akıllı (smart) bir üreticiye doğru dönüşebileceği de inkar edemeyiz.
İmalatçı şirketlerin akıllı ve ağ tabanlı fabrikalara dönüşümüne olanak sağlamak için, “Akıllı ve ağ tabanlı fabrikaya dönüşüm olan MetamoFAB” projesi içinde, modeller, metotlar ve araçlar geliştirilmektedir. Böylece, Siber Fiziksel Sistemler kullanılarak mevcut fabrikaların performansları artırılacaktır. “Üretim otomasyon ekipmanları”, “Yarı iletkenler” ve “Elektronik elemanların ve parçaların üretimi “ alanlarında, dönüşümün altyapısı olarak Siber Fiziksel Sistemleri kullanacak, ağ tabanlı fabrikalar oluşturmak için vizyonlar geliştirilmektedir. Çözümler, endüstriyel ortakların gerçek zamanlı üretim ortamlarında örnek olarak uygulanacaktır. Endüstri ve araştırmadan seçilen toplam sekiz iş ortağı, “MetamoFAB”’ı başarılı bir yöntemle uygulamaya koymak için işbirliği içinde çalışmaktadır. Bu proje, Federal Alman Eğitim ve Araştırma Bakanlığı (BMBF) tarafından finanse edilmektedir.
Haberin Kaynağı : TAYSAD
11.12.2014