Ağaç İşleme Makinecilerinden 15 Yılda Rekor Büyüme
Ağaç işleme makineleri ve yan sanayi sektörü, son 15 yılda rekor büyümeye imza attı. Geçmişten getirdiği tecrübeyi teknolojiyle birleştirerek yıllar içinde birbirini katlayan büyüme rakamlarını hayata geçiren sektör, son 15 yıllık dönemde üretimini yüzde 200, ihracatını yüzde 760, ithalatını ise yüzde 370 oranında artıran bir başarı grafiği çizdi.
Ağaç işleme makineleri ve yan sanayis i, son 15 yılda gerçekleştirdiği atılımla hem ülke ekonomisine hem de makine ve mobilya sektörlerine büyük katkı sağladı.
Anadolu’da orman ve ahşabın kullanım alanının yoğun olduğu bölgelerdeki el sanatları işçiliğinden zamanla bir sanayi haline dönüşen ağaç işleme makineleri ve yan sanayi sektörü, geçmişten getirdiği tecrübeyi teknolojiyle birleştirerek yıllar içinde birbirini katlayan büyüme rakamlarını hayata geçirdi. Sektör, son 15 yıllık dönemde üretimini yüzde 200, ihracatını yüzde 760, ithalatını ise yüzde 370 oranında artıran bir başarı grafiği çizdi.
Üretim yüzde 200 arttı
Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD) tarafından, iki ayda bir okuyucuyla buluşmak üzere çıkarılmaya başlanan ve Temmuz ay ı itibarıyla da yayın hayatına başlayan AİMSAD Dergisi’nin ilk sayısındaki habere göre, ağaç işleme makineleri üretimi 2000 yılında 59 milyon dolar seviyesinde iken 2014 yılı sonu itibarıyla 190 milyon dolara ulaştı ve 15 yıl içinde yüzde 200 büyüme başarısı gösterdi.
Sektörün ihracatındaki artış ise çok daha dikkat çekici oldu. Sektör temsilcileri 2000 yılında toplam 9 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirirken, 2014 yılı sonunda yüzde 760 oranında artışla ihracatını 83 milyon dolara ulaştırdı. Sektörün ithalatı ise 2000 yılında 35 milyon dolar idi. Bu rakam 2013 yılı sonunda yüzde 370 oranında artarak 208 milyon dolara kadar çıktı.
Dünya ile ticaretin hacmi büyüyor
2014 yılında dünya genelinde toplam 7.1 milyar dolara ulaşan ihracat iç inde Türkiye, 2013 yılında 96 milyon dolar ile 11. sırada, Avrupa ülkeleri arasında ise 7. sırada yer aldı. 2014 yılı sonunda Türkiye, en çok İran, Irak, Rusya, Bulgaristan ve Libya’ya ihracat yaptı.
Dünya genelindeki sektör ithalatı ise 2014 yılında 7.2 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2013 yılında 208 milyon dolar ile dünya genelinde 7. sırada, Avrupa ülkeleri arasında ise 4. sırada yer alan Türkiye, en çok ithalatı Almanya, İtalya, Çin, Avusturya ve İspanya’dan yaptı.
Sektörün 2023 yılı üretim hedefi 300 milyon dolar
Üretici, ihracatçı ve ithalatçılardan oluşan sektörün tüm paydaşlarını tek bir çatı altında bir araya getirerek sektörün tek temsilcisi haline gelen Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği’nin (AİMSAD) Yönet im Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol, ağaç işleme makineleri sektörünün ithalatı, üretimi ve ticaretiyle sadece iç pazara değil dünyanın birçok ülkesine makine satar hale geldiğini açıkladı.
2014 yılında yaklaşık 190 milyon dolar olarak gerçekleşen sektördeki üretim değerinin 2015 sonu itibarıyla 210 milyon dolar olacağını tahmin ettiklerini vurgulayan Erol, “Bugün ağaç işleme makineleri ve yan sanayisi sektörü, bünyesinde faaliyet gösteren 300 firma ile yaklaşık 10 bin kişiye istihdam sağlıyor. Daha iyi noktalara geleceğine olan tam inancımızla sektörün 2023 hedeflerine yönelik çıtayı yüksek tutuyoruz. 2023’te sektör olarak üretimimizin 300 milyon dolarlık değere, ihracatımızın ise 150 milyon dolarlık iş hacmine ulaşabileceğine inanıyoruz” dedi.
Mobilya sektörüne 2014’te 293 milyon dolarlık makine satıldı.
Sektörün 2014 yılı sonunu 293 milyon dolarlık yurt içi satış rakamıyla kapattığına da vurgu yapan AİMSAD Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Sabri Erol, buna göre sektörün 2000 yılından 2014 yılı sonuna kadar yurt içi satışlarını yüzde 230 oranında artırmış olduğunu belirtti. Sektörün kendi gelişimine bağlı olarak ana sanayisi konumundaki mobilya sektörüne de önemli bir katma değer yarattığını ifade eden Erol, şu bilgileri verdi: “Ağaç işleme makineleri iç pazarda ana sektörü konumundaki mobilyanın makine ihtiyacına cevap verdi ve bir anlamda onun gelişimine itici güç oldu. Ağaç işleme makineleri sektörü, OAİB’nin Mobilya Sektörü Raporu’na göre 2013 yılında 19 milyar dolarlık üretim gerçekleştiren mobilya sektörüne 294 milyon dolarlık makine satışıyla önemli bir katma değer sağladı.”
Ağaç İşleme Makine ve Yan Sanayisi İş Adamları Derneği (AİMSAD), İstanbul'da 6 Haziran 2014 tarihinde kurulan henüz çok genç bir sivil toplum kuruluşu. Sektörün birlikteliğini sağlamak, projeler üretmek ve sektörü güvenilir istatistikler ile tanımlayarak ortaya koymak amacıyla kurulan AİMSAD; üretici, ihracatçı ve ithalatçılardan oluşan; sektörün tüm paydaşlarını tek bir çatı altında bir araya getirerek bugün sektörün tek temsilcisi olma misyonunu üstleniyor. 27 yıldır düzenlenen Ağaç İşleme Makineleri ve Yan Sanayi Fuarı’nın tam bir ihtisas fuarı haline getirilmesine yöne lik REED TÜYAP ile de işbirliği anlaşmasına imza atan AİMSAD’ın gelecek dönem projeleri arasında, sektörün tanıtımını ve derneğe üye sayısını artırmak, Uluslararası Rekabeti Geliştirme (UR-GE) projesini tamamlamak, Mesleki Teknik Beceri Geliştirme Merkezi ve Mesleki Sertifikasyon Merkezi projelerini hayata geçirmek, devreye almak gibi birçok çalışma yer alıyor.
04.08.2015