Akım Metal, Ar-Ge Çalışmalarının Meyvesini Topluyor
45 yılı aşkın süredir Türkiye sanayisinde hizmet veren Akım Metal,
Akım Metal, Ar-Ge Çalışmalarının Meyvesini Topluyor
45 yılı aşkın süredir Türkiye sanayisinde hizmet veren Akım Metal, kurulum sırasına göre Akplas, Aksem, YMB, Current Metal ve AGroup USA olmak üzere altı kardeş firmaya sahiptir. Firmanın, an itibari ile personel sayısı 2500'ün üzerine çıkmıştır.
SMB Technics Markası Teknik Satış Sorumlusu Tanju Türkyılmaz, firma ile ilgili şu bilgileri verdi.
Üç sektöre birden hizmet…
Akım Metal üretimine halen İstanbul Anadolu Yakası Organize Sanayi Bölgesinde bulunan yerleşkesinde devam ediyor. Bu yerleşkede ağırlıklı olarak Talaşlı İmalat yapılıyor. Bunun yanında Metal Enjeksiyon Fabrikası, Kalıp Üretim Fabrikası ve Ar-Ge merkezi de aynı yerleşke içinde yer almaktadır.
Akım Metal ve kardeş firmalarında, başta beyaz eşya ve otomotiv endüstrileri olmak üzere; havacılık ve savunma sanayi gibi birçok sektöre parçalar ve ürünler üretilmektedir.
Sektöründe önemli bir marka bilinirliğine sahip firma, 2011 yılında kurduğu Ar-Ge merkezi ile birlikte; ülkemizde üretilmeyen ve dışa bağımlılık yaratan ürünleri üretmek için projeler başlattı. Bu projelerden LED aydınlatma ürünleri, Servo Motorlar ve CNC Takım Tezgahları halihazırda satışa hazır duruma getirilen ürünler arasında yerini aldı. LED aydınlatma ürünlerinin “FERMADA”; Servo Motor ve CNC Takım Tezgahlarının ürünleri ise “SMB Technics” adı altında satışına başlandı.
Amaç: Ülkemizde üretilmeyeni üretmek
Akım Metal’in Ar-Ge merkezinde geliştirilen ürünlerinin başlıca amacı: “Ülkemizin dışa olan bağımlılığını azaltıcı ürünler ortaya çıkarmak” olarak niteleniyor. 2011 yılından bu yana yapılan çalışmalar yavaş yavaş meyvelerini vermeye başladı. Ayrıca 2015 yılında Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Makine ve Teçhizat dalında en iyi Ar-Ge ödülünü Akım Metal’e taktim etmişti.
Emo Hannover 2019’a hazırlanıyoruz…
Akım Metal’in, geliştirerek üretimine başladığı ve yeni modelleri için çalışmalarına devam ettiği ürünlerden biri de CNC Takım Tezgahlarıdır. Dünya genelinde “Balance Cutting” diye geçen ülkemizde ise “Eş zamanlı tornalama” olarak kullandığımız yöntem ile süreci devam ettiren Akım Metal şuan çift taretli olarak iki çeşit tezgahın seri üretimine başladı. Bu tezgahlardan biri olan TT -550; 500 mm uzunlukta işleme boyuna ve 200 mm tornalama çapına sahiptir. Diğer üretimdeki tezgah olan TT-850 ise; 1000 mm işleme boyuna ve 200 mm tornalama çapına sahiptir.
Akım Metal tarafından üretilen tezgahların tamamı: Çift taret, tek iş mili ve karşı punta ile donatılmıştır. Tezgahlarda standart olarak elektromekanik iki adet taret bulunuyor. Normal şartlarda 760 mm bir silah namlusunun ortalama çevirim süresi 330 saniye iken, TT serisi CNC Tornalar ile çevirim süresi 145 saniyeye kadar düştü. Bu, namlu sektörü için gerçekten yadsınamayacak bir başarıdır. Yerli tezgahlarımıza robot entegre ederek, müşterilerimizin ihtiyaçlarına uygun olarak üretim hatlarının iyileştirmesinde ve otomasyon sistemlerinin adaptasyonu konularında yardımcı oluyoruz.
Otomatik yükleme ve boşaltma robotu entegre ettiğimiz Robotlu Silah Namlusu tezgahımız ile bir ay içerisinde 10.000 adet namluyu işlemeniz mümkündür.
Akım Metal Robotlu Silah Namlusu tezgahını MAKTEK Avrasya 2018 Fuarı’nda görücüye çıkarmanın haklı gururu içinde…
Şimdi ise Emo Hannover 2019 fuarına hazırlanıyoruz.
Türkiye' de yıllık 1.38 milyar dolar talaşlı imalat tezgahı için pazar oluşmuş durumda. Bu talebin 380 milyon doları yurt içi üreticilerden tedarik ediliyor. Her ne kadar rakibimiz uzak doğu gibi görünse de TUIK verileri göre ithal ettiğimiz tezgahlar için ödeme yaptığımız ülkelerin başında Almanya geliyor. İkinci Çin, üçüncü İtalya. TUIK verileri gösteriyor ki imalatçılarımız tercihlerini yenilikçi ve teknolojik tezgahlardan yana kullanmaktadır. Bu sebeple tezgah üreticilerimiz mevcut üretim süreçlerinin üretkenliğini ve kalitesini arttıran mühendislik yoğun çalışmalar ile yeni yöntemler ve teknolojiler geliştirmelidir. Küresel çapta rekabetin en önemli unsuru budur. Bu teknoloji içeren tezgahları ülkemizde yerli olarak üretme sevinci ve gururu ile Emo Hannover 2019 fuarında görüşmek dileğiyle.
SMB Technics Markası Teknik Satış Sorumlusu Tanju Türkyılmaz Marmara Üniversitesi Mekatronik Öğretmenliği ve Fırat Üniversitesi Mekatronik Mühendisliği mezunu olup, ilk-orta ve lise eğitimi Zonguldak Karadeniz Ereğli’de tamamlamıştır.