Akım Metal, “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi” Programında Yer Aldı
A Grup bünyesindeki 6 şirketten biri olan Akım Metal, talaşlı imalat, alüminyum enjeksiyon, sac şekillendirme alanlarında yan sanayi olarak faaliyet gösteriyor.
Akım Metal, “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi” Programında Yer Aldı
A Grup bünyesindeki 6 şirketten biri olan Akım Metal, talaşlı imalat, alüminyum enjeksiyon, sac şekillendirme alanlarında yan sanayi olarak faaliyet gösteriyor. Akım Metal, “CNC Takım Tezgâhları Tasarım ve Üretimi” ve “Servo Motor ve Sürücüsü Tasarım ve Üretimi” projeleri ile “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi” programına dahil oldu. Akım Metal, Ar-Ge Merkezi Yöneticisi Fırat Parlak, teşvik programına dahil edilen projeleri ve şirketleri hakkında bilgi verdi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Fırat Parlak: 73 araştırmacı mühendis ve tasarımcının yer aldığı Akım Metal Ar-Ge Merkezi’nin yöneticisi olarak görev almaktayım. Elektronik Mühendisliği ve İktisat bölümlerinde 2 lisans programı eğitimimi tamamladıktan sonra Mühendislik Yönetimi bölümünde yüksek lisansımı tamamladım. 10 yıl kadar farklı şirketlerde çalıştıktan sonra son 5 yıldır Akım Metal Ar-Ge Merkezinde çalışmaktayım.
SUBCONTURKEY:: A Grup bünyesinde bulunan şirketleriniz hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
Fırat Parlak: A Grup bünyesinde 6 şirketimiz bulunmaktadır. Akım Metal, Akplas, Aksem, YMB, Curent Metal ve A Group USA. Bunlardan Akım Metal talaşlı imalat, alüminyum enjeksiyon, sac şekillendirme alanlarında yan sanayi olarak çalışmaktadır. Akım Metal’in Avrupa versiyonu olarak düşünülebilecek Curent Metal Romanya’da kurulan şirketimizdir. Aynı şekilde Akım Metal’e bağlı olarak 2011 yılında kurulan Ar-Ge Merkezimiz de kendi ürünlerimizin tasarlanması ve üretilmesi için servo motor ve sürücüleri, led armatür ve sürücüleri, CNC takım tezgahları konularına odaklanmıştır. Akplas ise plastik enjeksiyon, komponent üretimi ve eşanjör imalatı gibi konularda çalışmaktadır. Aksem ise grup firmalarının kalıp ihtiyacına yönelik kalıp tasarım ve imalatının yanı sıra aynı yetkinliklerini grup dışı gelen müşteri taleplerine yönelik de kullanmaktadır.
Hizmet verdiğimiz sektörler otomotiv, beyaz eşya, endüstriyel, savunma sanayi ve havacılık olarak sayabiliriz. Özellikle Ar-Ge merkezimizin çalışmalarıyla ortaya çıkan ürünlerimiz için kullanmakta olduğumuz markalarımız ise şöyle:
-SMB, CNC, motor ve sürücüleri ile led sürücülerimizin markasıdır.
-Fermada, aydınlatma sistemleri ve aydınlatma armatürlerimizin markasıdır.
-Desinia, küçük ev aletleri markamızdır.
SUBCONTURKEY: “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi” programında, Akım Metal olarak destek almayı hak eden 10 firmadan biri oldunuz. Program hakkında ve buna dahil olma projenizi detaylandırır mısınız?
Fırat Parlak: Bilindiği gibi Hamle programı Cumhuriyet tarihinde verilen en büyük teşvik programı olarak öne çıkmıştır. Akım Metal olarak stratejik planımız çerçevesinde Ar-Ge’sine başladığımız ve Türkiye için stratejik ürünlerden olduğunu düşündüğümüz servo motor ve sürücüleri ile CNC takım tezgahları konusunda büyük yatırımlar yapmayı planlıyorduk. Bunun gerçekleşmesi elbette uzun zaman alacaktı; ancak “Teknoloji Odaklı Sanayi Hamlesi” programı süreci önemli ölçüde hızlandırmıştır. Bu program çerçevesinde başvurduğumuz projelerimizden biri “CNC Takım Tezgâhları Tasarım ve Üretimi” diğeri ise “Servo Motor ve Sürücüsü Tasarım ve Üretimi” şeklindedir.
CNC Takım tezgâhları projemizde yeni nesil takım tezgâhlarının yerli imkânlarla ve yerlilik oranı yüksek olacak şekilde tasarlanması ve seri olarak imal edilmesini kapsamaktadır. Bu süreçte komple yeni bir tesis kurulacaktır. Takım tezgâhlarının üretim sürecinde gerekli alt sistemlerin tamamı aynı tesis içinde üretilerek azami yerlilik oranı hedeflenmektedir.
Servo Motor ve Sürücüsü projemizde ise en çok kullanılan motor ve sürücülerinden başlamak üzere stratejik hedeflerimiz dâhilinde bulunan bütün servo motor ve sürücülerinin yerli ve milli olarak tasarlanması ve üretilmesi hedeflenmektedir. Bu üretim kapasitesi ile iç piyasamızın ciddi bir kısmını karşılamakla beraber ihracata da yönelerek cari açığın azaltılmasında önemli bir katkısı olacaktır.
Her iki projemizde de hâlihazırda yapılan ve yapılmakta olan tasarım ve imalat çalışmaları devam ediyor. Başvuru öncesinde bazı modellerimizin imalatı küçük ölçülerde yapılmaktaydı. Hamle teşviki ile birlikte hem yüksek kapasite ile üretim yapılması hem de ürünlerin farklı ve daha gelişmiş modellerinin tasarlanıp üretilmesi hedeflenmiştir.
SUBCONTURKEY: Bu projeden sağlanacak katma değer ve ülkemizin cari açığını azaltmasına yönelik katkısını/katkınızı değerlendirir misiniz?
Fırat Parlak: CNC Takım Tezgahları üretimi için 40.000 metrekarelik yeni bir tesis kurulması planlanmaktadır. Takım tezgâhlarının üretim sürecinde gerekli alt sistemlerin hepsinin aynı tesis içinde üretilerek azami yerlilik oranı sağlanması hedeflenmektedir. Türkiye’nin aynı türden tezgah ihtiyacını büyük oranda karşılayacak adetlerde üretim hedeflenmiştir.
Servo Motor ve Sürücüsü projemizde en çok kullanılan motor ve sürücülerinden başlamak üzere stratejik hedeflerimiz dâhilinde bulunan bütün servo motor ve sürücülerinin yerli ve milli olarak tasarlanması ve üretilmesi hedeflenmektedir. Bu üretim kapasitesi ile iç piyasamızın ciddi bir kısmını karşılamakla beraber ihracata da yönelerek cari açığın azaltılmasında çok önemli bir katkısı olacaktır.
Ayrıca hareket kontrol teknolojileri kapsamında farklı ürün gruplarıyla entegre olarak çalışabilecek yeni teknolojiler geliştirilebilecektir.
SUBCONTURKEY: Bu programa dahil olmak Akım Metal’e neler kattı/katacak. Hedeflerinizin belirlenmesinde etkisi ne olacak? Yakın ve uzun vade de plan ve hedefleriniz nelerdir?
Fırat Parlak: Hamle programının en büyük katkısı planladığımız yatırımlarımızın hızlanmasını, uzun vadeli planların orta vadeye çekilmesini sağlamasıdır. Bu noktada bunun ötesine geçecek yeni planları stratejik planlarımıza dahil etmeye başlayacağız. Her iki projenin ürünleri tamamen Ar-Ge ürünü olduklarından firmamızın marka değerini geliştirerek yan sanayi konumundan kendi ürünlerini üreten ana sanayi firmasına dönüşümünün dönüm noktasını teşkil edecektir.
SUBCONTURKEY: Pandemi sürecini Akım Metal olarak nasıl geçirdiniz? 2020 yılı hedeflerinizi ne yönde etkiledi? Yıl sonunu nasıl bir ivme ile kapatacağınızı öngörüyorsunuz?
Fırat Parlak: Pandemi sürecinde bütün firmalar gibi Akım Metal’de etkilenmiştir. Çalışanlarımızın sağlığını azami ölçüde koruyarak pandemiden ekonomik anlamda en az şekilde etkilenmesini sağlamak üzere gerekli önlemler alınmıştır. Şirketimiz bünyesinde hastalık minimum düzeyde kalmış çalışanlarımız arasında yayılmamıştır. Bu önlemlerle birlikte firmada çalışmalar yavaşlamış olsa da duraksamadan devam etmiştir.