Aklease Genel Müdürü Şenol Altundaş: Paydaşlarımıza Değer Yaratmaya Devam Edeceğiz
Aklease olarak 1988’den bugüne sektörümüzdeki öncü bir konumumuzla, kurumsal segmentten KOBİ’ye kadar tüm müşterilere finansman desteği sağlıyoruz.
Ülkemizdeki makine-ekipman ve gayrimenkul yatırımlarına önemli finansal ve operasyonel destek sunarak, iş ve inşaat makineleri, hava, deniz, kara araçları dahil olmak üzere tüm ulaşım ekipmanları ve enerji ve sağlık sektörü ekipmanları gibi önemli bir yatırım gerektiren tüm projelerde yer almayı hedefliyoruz. Firmaların aktiflerindeki sabit kıymetler üzerinden yeniden değerleme ile uzun vadeli kaynak yaratan ve bilanço üzerinde pozitif etkisi olan “sat ve geri kirala” konusunda da hizmet veriyoruz.
Akbank'ın yüzde 100 iştiraki olan Aklease olarak, Akbank’ın Türkiye geneline yayılan 900’e yakın şubesi ve kendi bünyemizdeki 12 şube ile tüm ülke çapında faaliyet gösteriyoruz. Ülkemizde 1985’ten günümüze şirket yatırımlarını finanse eden önemli bir güç olan leasing sektöründe, en büyük üç oyuncudan biri konumundayız.
Tüm makine-ekipman ve gayrimenkul varlık gruplarında öncü bir konumu amaçlayan bir şirket olarak, müşterilerimize fonlama kapasitemiz ile maliyet avantajı, yenilikçi finansal ürünler ve uzman operasyonel destek sağlıyoruz.
- Leasing Sektöründeki Son Gelişmeler (Yeni Yasa)
Son yıllarda yürürlüğe giren ilgili yasalar ışığında finansal kiralama sektöründe önemli gelişmeler yaşanıyor.
Öncelikle 2012 yılında yayınlanan 6361 sayılı Finansal Kiralama, Faktoring ve Finansman Şirketleri Kanunu ile sektörde önemli açılımlar yaşandı. Bir önceki yasada bulunmayan Sat-Geri Kiralama, operasyonel leasing, yazılım leasingi ve KDV teşvikli makine-ekipmanların sayısının artırılması ile finansal kiralama sözleşmelerinde noter zorunluluğunun kaldırılması sektöre önemli bir finansal araç yeniliği ve kuvvetli bir ivme kazandırdı.
TBMM’de 15 Temmuz 2016 tarihinde kabul edilerek Cumhurbaşkanlığı’na sunulan ve 9 Ağustos 2016 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren 6728 sayılı “Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Amacıyla Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun” kapsamında ise mevcut yasada yeni düzenlemeler yapılıyor. Yatırımcıya önemli teşvik avantajları içeren kanun ile finansal kiralama alanında KV (Kurumlar Vergisi), KDV, Tapu Harcı ve Damga Vergisi konusunda düzenleme ve istisnalar söz konusu.
Taşınmazlarda olduğu gibi yeni düzenleme ile Sat-Geri Kirala işlemlerine konu olan her türlü taşınır mallar da hem satışta hem kiralamada KDV ve KV istisnası kapsamına dahil edildi. Böylece işletmeler aktiflerinde bulunan ve ikinci el değeri olan tüm makine ve ekipmaları için KDV ve KV istisnasından faydalanarak sat-geri kiralama işlemi yaparak fon yaratabilecekler.
Ayrıca gayrimenkul ticareti ile uğraşan firmalar da bu amaçla aktiflerinde bulundurdukları gayrimenkulleri için sat-geri kirala kapsamında KV istisnasından faydalanabilecekler.
Yeni düzenleme ile sağlanan bir diğer önemli konu ise gayrimenkul leasinginde kiracıya ek maliyet yaratan, sözleşme sonu devrinde oluşan tapu harcına istisna getirilerek mükerrer harç ödenmesi probleminin ortadan kaldırılmış olması.
- Leasing Sektörü
Uygulamaya alınan yasal düzenlemeler ile önümüzdeki dönemde leasing sektörünün hem işlem hacmi, hem de müşteri adedi açısından sağlıklı bir ivme ve penetrasyon oranı (leasing sektörünün özel yatırımlardan aldığı pay) kazanacağını öngörüyoruz.
Son 5 yılda sektörün hem işlem hacmi, hem de müşteri sayısında istikrarlı büyümesini sürdürerek, 2016 ilk 9 ay itibariyle yaklaşık 40 milyar TL Net Kira Alacağı ve 61.000 müşteriye ulaştı.
Finansal Kurumlar Birliği’nin açıkladığı 2016 Eylül kümüle verilerine göre finansal kiralama sektörünün aktif büyüklüğü bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 6 artarak 44,4 milyar TL oldu.
Mal grubu bazında ilk 9 ayın kümule işlem hacmi dağılımlarına baktığımızda 2015 yılında %22 olan payını %25’e çıkaran İş ve İnşaat Makineleri en büyük paya sahip durumda. İkinci sırada ise %21 ile Gayrimenkulü görüyoruz. Önemli büyüme kaydeden ekipman gruplarında %18 pay ile Diğer Makine Ekipman grubu dikkat çekiyor. KDV avantajı sebebi ile makine-ekipman grubu yatırımlarında leasing payının artarak süreceğini söyleyebiliriz.
- Leasing’in Sunduğu Avantajlar
Müşterilerine kapsamlı yatırım finansmanı desteği veren Aklease’in sağladığı avantajları üç başlıkta değerlendirebiliriz:
• Maliyet Avantajı: Birçok makine ve ekipmanda indirimli KDV (%1) oranı uygulanmakta olup, faiz ödemeleri üzerinden BSMV ödenmez. Teminatlar her türlü vergi, resim ve harçtan muaftır. KDV faizlendirilmez ve taksitler halinde geri ödenir.
• Uzman Kadro ile Operasyonel Kolaylık: Satınalma için gerekli tüm hukuki ve operasyonel süreçler şirketimizin ekipleri tarafından yürütülür. Özellikli satın alma süreçlerinde uzman kadro desteği sağlanır. (Uçak, Helikopter, Tekne vb.) İthal işlemlerde akreditif, gümrük vb. tüm süreçler tarafımızca yönetilir.
• Nakit Akışı Avantajı: Yatırımların özkaynak ile peşin alınması yerine, taksitle ve uzun vade ile yapılması sağlanır. Projenin gelir döviz cinsi ve nakit akışına göre esnek geri ödeme planı oluşturulabilir. “Sat ve Geri Kirala ile taşınır ve taşınmazlar ekspertiz değeri üzerinden hem yeniden değerlemeye tabi olur, hem de uzun vadeli kaynak sağlanır. Böylece banka işletme sermayesi limitlerinin etkin kullanılması sağlanmış olur.
- Şirketimizin hedefi
Aklease olarak geçtiğimiz yıl yüzde 10’luk büyüme ile 2 binin üzerinde müşteri sayısına ulaştık. Yeni yatırımlara sağladığımız finansman desteği ile yeni işlem hacminde bu yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 60’ın üzerinde büyüdük. Önümüzdeki dönemde de ülke ekonomisine katkıda bulunacak sanayi yatırımlarını finanse ederek, sektöre yön verecek projelerle paydaşlarımıza değer yaratan bir şirket olmaya devam etmeyi hedefliyoruz.
02.05.2017