Aksa Enerji Genel Müdürü Uygun:
Aksa Enerji Genel Müdürü Cüneyt Uygun, Türkiye'de enerji arzının talepten fazla olmasının doğalgaz santrali yatırımlarını etkileyeceğini belirterek, Bugünkü piyasa şartlarında doğalgaz çevrim santrali projelerinin yeterli olduğu kanaatindeyiz ama yerli kömürde de kesinlikle varız dedi.
Uygun, Aksa Enerji Göynük Termik Santrali açılışının ardından gazetecilerle yaptığı toplantıda, santralin yılda 2 milyar kilovatsaat elektrik üreteceğini ve rödovans usulüyle Türkiye'nin yerli linyit kaynağının kullanıldığı ilk santral olduğunu söyledi.
Yatırımın, şirketin kömüre dayalı ilk projesi olduğunu kaydeden Uygun, söz konusu alanda birkaç proje daha geliştirmek için çalıştıklarını bildirdi.
2 bin 300 megavatlık toplam kurulu güçlerinin bin 600 megavatlık kısmını doğalgaz çevrim santrallerinin oluşturduğunu anlatan Uygun, Bugünkü piyasa şartlarında doğalgaz çevrim santrali projesinin yeterli olduğu kanaatindeyiz ama ama yerli kömürde de kesinlikle varız diye konuştu.
Firma olarak ikili anlaşmaları öne çıkardıklarını belirten Uygun, son müşteriye mal satarak piyasadaki dalgalanmadan en az şekilde etkilendiklerini dile getirdi.
- Fuel oil ve doğalgaz çevrim santrallerimiz için Afrika ve Ortadoğu önemli
Uygun, Türkiye'deki arzın talepten daha fazla olması sebebiyle gerek fuel oil santrallerini gerekse doğalgaz çevrim santrallerini yurt dışında başka projelerde kullanmak konusunda yaklaşık bir senedir araştırma yaptıklarının anlatarak, bu anlamda Gana hükümetiyle anlaşmaya vardıklarını bildirdi.
Fuel oil ve doğalgaz çevrim santrallerimizi kullanabileceğimiz en önemli pazarlar Afrika ve Ortadoğu gibi görünüyor diyen Uygun, Gana hükümetiyle 370 megavatlık elektrik satış anlaşması imzaladıklarını ifade etti. Bunun garantili satış anlaşması olduğunun altını çizen Uygun, sistemin Türkiye'deki mevcut santrallerin demonte edilip Gana'da kullanılması esasına dayandığını kaydetti.
Bu kapsamda ilk olarak Samsun'da yatırımlarını söktüklerini anlatan Uygun, Göndermek üzere bekletiyoruz. İki amacımız var: Birincisi artık burada rekabette şansı olmayan santralleri diğer ülkelerde değerlendirmek dolayısıyla da yatan bir yatırımı aktif bir yatırım haline getirmek. İkincisi dolar bazlı bir kontrat yaparak burada çokça yaşadığımız kur farkı zararını minimize edebilmek dedi.
- Var olan santralleri büyütmek daha avantajlı
Uygun, yenilenebilir enerji kaynaklarının portföylerinde önemli yer tuttuğuna işaret ederek, şu an için yeni lisans çalışmaları olmadığını bildirdi.
Özelikle rüzgar enerjisi santralleri konusunda gerekli izinleri almanın zorluğunu vurgulayan Uygun, Daha çok mevcut yerleri büyütmek için uğraşacağız diye konuştu.
Uygun, şirketin daha önce belirlediği 2017'ye kadar kurulu gücü dört bin 500 megavat seviyesine çıkarma hedefinin ise şimdilik mümkün görünmediğini söyledi.
Türkiye'nin yabancı yatırımcılar için göz bebeği olma konumunu sürdürdüğünü belirten Uygun, sözlerini şöyle tamamladı:
Her yabancı yatırımcı hukuk sisteminin doğru bir şekilde yapılıp yapılmadığı ve kendi haklarının korunup korunmayacağıyla ilgili garanti istiyor. Uzun vadede Türkiye, her zaman için yatırım yapılabilecek bir noktada. Ben yabancı yatırımcının yerinde olsam, uzun vadeye güveniyorsam, inişlerin olduğu zamanda gelmek isterim ki o zaman alım fırsatları daha yüksektir. Uçan bir piyasada bir şeyleri almaktansa düşen bir piyasada almak daha mantıklıdır.
Haberin Kaynağı : Anadolu Ajansı
17.08.2015