Akteknik Kalıp, Sektöründe İstikrarlı Büyümesini Sürdürüyor
Akteknik Genel Müdürü Bülent Göral, 2023 yılında yeni teknoloji ve müşterilere ağırlık vereceklerine vurgu yaptı
Akteknik Kalıp, Sektöründe İstikrarlı Büyümesini Sürdürüyor
2015 yılında faaliyete başlayan Akteknik Kalıp A.Ş., Türk kalıp sektörünün en yeni şirketlerinden biri olmasına rağmen, bünyesinde faaliyet gösterdiği Küçükoğlu Holding’in 37 yıllık sektör tecrübesi ile istikrarlı büyüyor. Akteknik Genel Müdürü Bülent Göral, rekabete dayalı küresel pazarda daha aktif rol alabilmek için önlerine koydukları stratejik hedefler doğrultusunda emin adımlarla ilerlemeye devam ettiklerini söyledi.
Kalıp sektöründeki uzun yıllara dayanan tecrübelerini yüksek teknoloji ve inovasyon ile bütünleştirerek müşterilerinin talep ettiği kaliteli ürünlerle pazarda etkin bir yer edindiklerine vurgu yapan Bülent Göral, Küçükoğlu Holding 2030 Stratejik Planı çerçevesinde belirledikleri hedefler doğrultusunda hareket ederek, sektörde sürdürülebilir ve çevreci başarıyı hedeflediklerini belirtti. Göral, “Kalite, rekabetçi fiyat, koşulsuz müşteri memnuniyeti ve hızlı teslimat anlayışı ile çalışıyoruz. Geçtiğimiz 2 yıl zarfında salgın hastalık ve etkilerine rağmen sektörün ihtiyaçları doğrultusunda organizasyonel değişikliklere giderek konusunda uzmanlaşmış personel takviyesiyle ekibimizi güçlendirdik ve müşterilerimizle güvene dayalı ilişkimizi daha da sağlamlaştırdık. Kadro derinliğimizi artırarak organizasyonel büyümemizi daha da hızlandırdık. Holdingimizin, değer katma anlamında hedeflediği noktalara ulaşabilmesi için Akteknik olarak paydaşlarımızla çalışmaya devam ediyoruz.” dedi.
Kalıpçılıkta Yeniliklere Ayak Uydurulmalı
Bülent Göral, Türkiye’de kalıpçılık sektörünün gelişip, dünya üzerinde söz sahibi olan ülkelerden birisi konumunda olması için sektörün önde gelen kuruluşlarının inovasyona, yenilikçi tasarım ve üretim metotlarına yatırım yapması gerektiğine dikkat çekti. Alanlarında lider kuruluşlar ile çalışarak, takip eden değil, öncülük eden şirket olmayı hedeflediklerini belirten Bülent Göral, bu hedefe bir adım daha yaklaşmak için gelecek yıl Bursa Teknololoji OSB’deki (TEKNOSAB) Küçükoğlu Holding Kampüsü’nde Türkiye’nin en büyük kalıp fabrikasının temelini atmayı planladıklarını açıkladı. Yurt içi ve yurtdışındaki otomotiv sektörünün bütün gelişmelerini yakından takip ettiklerini ifade eden Göral, “Geçtiğimiz yıllarda edindiğimiz ve pekiştirdiğimiz yüksek mukavemetli çelik, alüminyum ve paslanmaz çelik kalıpçılığı gibi tecrübelerimizin yanı sıra, yeni kalıpçılık teknolojileri için de çeşitli girişimlerimiz var” şeklinde konuştu.
Yüksek Performanslı Üretim Anlayışı
Sektörde rekabetçi olabilmenin yolunun, endüstri 4.0’a entegre sistemler ile çalışmaktan geçtiğini belirten Bülent Göral, “İmalat performansımızı artırıp, her adımda kalite politikası ile maliyetlerimizi azaltarak kalıp üretim adımlarımızdaki verimi arttırmak istiyoruz” dedi. Tüm imalat ve devreye alma aşamalarında müşterinin kalite beklentilerini karşılamak için gereken kontrol ve çalışmaları yerine getirdiklerini vurgulayan Göral, bu amaçla kurulmuş olan ISO 9001 kalite sisteminin şirketlerinin kalite anlayışının yükselmesinde ve korunmasında fayda sağladığını fakat burada durmayacaklarını belirterek, IATF16949 kalite sistemi konusunda da çalışma başlattıklarını bildirdi. Bülent Göral, gelişmiş ölçme sistemlerine yaptıkları yatırımlar ile üretimin her aşamasını kontrol ederek kalıpların doğruluğunu teyit ettiklerini, ayrıca günlük ASAKİ toplantıları, haftalık saha yönetim toplantıları ile aylık kalite geliştirme faaliyetleri ve tedarikçi değerlendirme çalışmaları ile bütün paydaşlarındaki kalite ve performans farkındalığını sürekli canlı tutmaya çalıştıklarını ifade etti.
Akteknik’in; otomotiv şasi ve gövde parçaları, takviye braketleri, motor bağlantı braketleri, kapı/kaput ve kilit sistemi parçaları, kaput/bagaj menteşe bileşenleri, torpido traversi sac ve boru parçaları üretiminde kullanılan transfer, tandem, progressive kalıplarda uzmanlaştığını söyleyen Bülent Göral, uzun yıllara dayanan kalıp üretimindeki tecrübeleri ile döküm gövdeli kalıpların imalatını yaptıklarını da ifade etti. Akteknik’te 2023 yılında yeni teknoloji ve müşterilere ağırlık vereceklerine vurgu yapan Bülent Göral, yeni ve teknolojik makine-teçhizat yatırımları, üretim performans takip, deneme-devreye alma süreçlerinin iyileştirilmesine ağırlık verdiklerinin altını çizdi. Göral, “Endüstri 4.0 stratejisine uyumlu çalışmalarımız kapsamında, üretim süreci ve maliyetleri azaltmaya yönelik üretim takip sistemini geçtiğimiz yıllarda kurduk. 2023 yılı için ise bu sistemi daha etkin hale getirip raporlama adımlarını da tamamlamak istiyoruz. Bunun yanı sıra yapılan yeni program yatırımı ile imalatın ilk aşamalarındaki süreçleri %16 daha hızlandırdık. Ayrıca, 2023 yılı hedeflerimiz arasında tasarım süreçlerini %12 daha kısaltmak var” dedi.
Altyapı Yatırımlarımızla Güçleniyoruz
Gelecek yıl inşaatı başlayacak olan TEKNOSAB yerleşkesi ile kalıpçılık sektöründe önemli bir yer tutan, “Hassas imalat tezgâhları, büyük ebatta alıştırma presleri ve yüksek teknoloji 5 eksen işleme merkezlerini” makine parkurlarına ekleyerek kapasitelerini 2 katına çıkarmayı hedeflediklerini söyleyen Bülent Göral, bu sayede daha geniş bir ürün ve müşteri yelpazesine ulaşmayı hedeflediklerini belirtti. Göral, Küçükoğlu Holding bünyesinde yurtiçinde ve yurtdışında yaptıkları yatırımlar ile Türkiye’de ve Slovenya’da bulunan laboratuvar, Ar-Ge ve tasarım merkezleri ile birlikte çalışmalar yürüterek proses&kalıp tasarım ve imalat teknolojilerini, müşteri özel istekleri çerçevesinde şekillendirdiklerini ifade etti.
Bülent Göral, kapı iç sacları, pedal, menteşe gibi mekanizma parçaları, cross car beam ve çeşitli kaporta ve şasi parça kalıpları üretiminde de uzmanlaştıklarını söyledi. Göral, “Kalıplarımız, dünyanın önde gelen otomotiv markalarında kullanılıyor. Holdingimiz bünyesinde Slovenya’da faaliyet gösteren Ak Automotive firmamız ile birlikte premium araçlar için de pedal kalıpları üretiyor ve mühendislik hizmetlerini veriyoruz. Yüzde yüz yerli sermayeli bir Türk şirketi olarak bu bize ayrı bir onur veriyor” ifadelerini kullandı.
Nitelikli / Yetkin Teknik Personele Yatırım Yapılmalı
Diğer sektörlerde olduğu gibi kalıpçılık Sektöründe de en büyük sorunun nitelikli teknik personel bulmak olduğuna vurgu yapan Bülent Göral yeni neslin, imalat sektöründense hizmet sektörüne yöneldiğini, gençlerin üretim fabrikalarından ziyade alış-veriş merkezi, plaza, gibi ortamlarda çalışmayı daha cazip bulduklarını belirtti. Göral, “Bunun yanı sıra hem dünyada hem de ülkemizde yaşanan enerji fiyatlarındaki artış ve döviz kurlarındaki dalgalanmalar da rekabet gücümüzü olumsuz yönde etkilemektedir. Nitelikli iş gücüne ulaşmaktaki sıkıntı, artan maliyetler göz önüne alındığında şirketlerin sürdürülebilir katma değer üretmesi güçleşse de, Akteknik olarak günün şartlarına uyum sağlayıp ülkemiz ekonomisine değer katmaya devam edeceğiz. Teknik okullar ve çıraklık okulları ile başlattığımız iş birliktelikleri orta vadede teknik personel istihdamı konusundaki gereksinimimizi çözmemize destek olacak. Yenilenebilir enerji sistemleri ve enerji tasarruflu tezgâh ve üretim ekipmanlarının kullanımı ile de maliyetlerimizi azaltacağız” şeklinde konuştu.
Küçükoğlu Holding Hakkında:
İş insanı ve sanayici İbrahim Küçükoğlu tarafından 1985 yılında İstanbul’da kurulan Küçükoğlu Holding, toplam 150.000 metrekare büyüklüğünde 6 tesiste 1.260 çalışanı ile Türkiye için üretiyor. Yüzde yüz yerli sermayeli bir kuruluş olan Küçükoğlu Holding’in, Türkiye’de İstanbul, Bursa, Kocaeli ve Adapazarı şehirlerinde, Slovenya’da da Koper şehrinde yatırımları bulunmaktadır.
Holding şirketlerinden Toksan, Bursa ve Kocaeli’deki tesislerinde menteşe grupları başta olmak üzere mekanizma gruplarında Türkiye’de lider otomotiv yan sanayi firmaları arasında yer alıyor. Üretiminin yüzde 75’ini ihraç eden Toksan, 2019 yılında Turquality Marka Destek Programı’na kabul edilerek önemli bir atılım daha yaptı.
Holding’in diğer bir şirketi olan Ak-Pres’de Bursa ve Adapazarı’ndaki tesislerinde dünyanın önde gelen otomotiv firmalarına şasi ve gövde parçaları üretip yaptığı üretimin yüzde 55’ini ihraç ediyor. Türkiye’nin ikinci 500 şirketi sıralamasına giren Ak-Pres, 2015-2022 yılları arasında yüzde 70’in üzerinde büyüdü. Ak-Pres de 2020 yılında Turquality marka destek programına kabul edildi.
Küçükoğlu Holding bünyesindeki şirketlerin kalıp üretim tecrübesi ile kurulan Akteknik Kalıp İmalat A.Ş firması da Bursa’daki tesisinde kalıp üretiyor ve üretiminin yüzde 35’ini ihraç ediyor.
Slovenya’nın Koper şehrinde 4 yıl önce faaliyete geçen Ak Automotive, Premium araçlar da dahil olmak üzere pedal grupları, el freni ve menteşe grupları üretiyor.
Küçükoğlu Holding’in perakende grubundaki şirketlerinden olan Toyota Plaza Aktoy ise İstanbul Avcılar’da faaliyet gösteriyor. Toyota’nın 3S Plaza (satış, servis ve yedek parça) konseptine uygun olan Toyota Plaza Aktoy, aynı zamanda çevre dostu binalara verilen Leed Gold sertifikasına da sahip. Toyota Plaza Aktoy, 755 metrekarelik showroom, 11.340 metrekarelik kapalı alan, 775 metrekarelik ilave araç otoparkı ve 1.220 metrekarelik açık alanda hizmet veriyor.
Yine Küçükoğlu Holding’in perakende grubundaki bir diğer şirketi olan Aktoy Sigorta ise trafik ve kasko sigortalarının yanı sıra, genel sağlık, hayat, deprem, yangın, ferdi kaza sigortaları ile sektörün tüm alanlarında istikrarlı bir şekilde büyüyor.