Alarko Carrier, ISK-Sodeks’te Küresel İklim Değişikliğinin Zararlarına Dikkat Çekecek
Gebze Organize Sanayi Bölgesi’ndeki fabrikalarında ziyaret ettiğimiz Alarko Carrier Sanayi ve Ticaret A.Ş. Grup Koordinatör Yardımcısı Hırant Kalataş, üretimleri, satışları ve satış sonrası hizmetleri hakkında bilgiler vererek, ISK-Sodeks fuarının sektör için öneminden bahsederek fuarda sergileyecekleri ürünler hakkında bilgiler verdi.
Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
Hırant Kalataş: İstanbul doğumluyum. İstanbul Teknik Üniversitesi Makine Mühendisliğinden mezunum. Daha sonra İstanbul Üniversitesi İşletme Enstitüsünde eğitim aldım. 1984 yılında Alarko Şirketler Topluluğunda çalışmaya başladım. Çeşitli görevler aldım ve şuanda Pazarlamadan sorumlu Grup Koordinatör Yardımcısı görevindeyim. Sektörel çeşitli derneklerde uzun dönem yönetim kurulu üyelikleri yaptım. Türk Tesisat Mühendisleri Derneği Yönetim Kurulu Başkan Yardımcılığını geçen seneye kadar yaptım. 10 yıl bu görevi üstlendim. Çevre Dostu Yeşil Binalar Derneği yönetim kurulu üyeliği yaptım. Ayrıca Yeşil Bina Uzmanıyım (LEED AP). Evliyim, iki çocuk babasıyım.
Alarko Carrier’dan bahseder misiniz?
Hırant Kalataş: Alarko, 1954 yılında Üzeyir Garih ve İshak Alaton tarafından kurulmuş ve iklimlendirme cihazlarının taahhütü olarak kurulmuştur. Yerli üretim o tarihlerde yoktu ama daha sonra imalatına başlamıştır. Zaman içerisinde faaliyetler genişlemeye başlamıştır. Fabrika yatırımı ile birlikte pompa üretimi, brülör üretimi gibi Türkiye’deki ilk üretimlere başlamıştır. Bu esnada Alarko başka işlere de yönelmiş ve büyük taahhüt işleri, turizm gibi gayri menkul geliştirme gibi işler de yapmıştır. 1974 yılında bir holdinge dönüşmüştür. Alarko Sanayi Ticaret A.Ş. iklimlendirme konusunda faaliyetlerini sürdürmüştür ve 90’lı yılların başında da %16’sı halka açılmıştır. 1998 yılında da Carrier ile ortaklık yapılmıştır. Carrier, Willis Carrier tarafından 1902 yılında kurulmuştur. Willis Carrier da modern anlamda klimanın mucidi olarak bilinen kişidir. Carrier bugün 16 milyar dolar cirosu olan ve iklimlendirme ve soğutma işiyle uğraşan bir şirkettir. 1998 yılında Alarko’nun elinde olan hisselerin %50’sini alarak bir ortaklık kurdular. Dolayısıyla şirketin hisse yapısı %42 Alarko, %42 Carrier ve %16’sı borsada şeklinde devam etmektedir.
Alarko Caririer San. ve Tic. A.Ş. iki tane fabrikamsı ile faaliyetlerine devam ediyor. Bir fabrikamız Dudullu’da, o fabrika şuan sadece panel radyatör için faaliyet göstermektedir. İkinci fabrikamız da şuan içerisinde bulunduğumuz Gebze fabrikamızdır. Burası 60 bin metrekare alanlı bir arazide 36 bin metrekare kapalı alana sahiptir. Üretim holümüz ise 20 bin metrekaredir. Dudullu’daki fabrikamızda 10 bin metrekaredir. Gebze fabrikamızda temel olarak çatı tipi klimalar, klima santrallerini Carrier markası ile üretilmektedir. Kombi, brülör, sirkülasyon pompası ve dalgıç pompasını da Alarko markası ile üretiyoruz. Ciromuz 2013 yılında 200 milyon dolardır. Bunun %50’sini kendi ürettiğimiz cihazlarla yaparken yaklaşık 100 milyon dolarını da bizim üretmediğimiz Carrier’in diğer şirketlerinden ithal ettiğimiz çoğunlukla bireysel klimalarla elde ediyoruz. Geçen yılki ihracatımız 30 milyon dolar oldu. İmalattan ihracat olarak baktığımızda %30 ihracat yapmaktayız. İhracattaki ana kalemlerimiz Carrier markası ile imal ettiğimiz klima santralleri ve çatı tipi klimalardır(roof top). Bunları Carrier’in satış şirketleri aracılığıyla ihraç ediyoruz. 2013 yılında 65 ülkeye ihracat yaptık. Yeni Zelanda’dan İngiltere’ye, Güney Afrika’dan Rusya’ya kadar çok geniş coğrafyaya ihracat yapmaktayız. 608 çalışanımız var. Bunun 360 kişisi mavi yakalı geri kalan çalışanımız da beyaz yakalıdır.
Yurt içinde iki tip ürünümüz var. Ara yatırım malı olarak yatırımcıya veya yatırımcının müteahhitine sattığımız ürünler ki bunlar daha çok merkezi klima cihazlarıdır. Bu ürünler daha profesyonel bir satış ekibi gerektiriyor ve bu ürünleri biz kendi satış ekibimizle yapıyoruz. Bunun dışında kalan ve son kullanıcıya dönük ürünleri ise bayi örgütümüzle satıyoruz. Türkiye genelinde 250 tane bayimiz var. Doğrudan bizim sattığımız ürünlerle ilgili faaliyet gösteren satış mühendislerimizin bulunduğu hem de bu bayi örgütünü kontrol eden satış bürolarımız var. İstanbul dışında Ankara, İzmir, Antalya ve Adana’da satış bürolarımız mevcut. Yine bunlardan bağımsız olarak yani bayi örgütünden ayrı olarak satış sonrası hizmetler servis ağımız var. Sadece Alarko ürünlerine servis veren 230 civarında satış sonrası hizmetler örgütümüz var. Hepsi birbirinden bağımsız ama sadece bizim ürünlerimizle ilgili hizmet vermektedirler.
2013 yılındaki rakamlarınızı söylediniz. 2014 yılından beklentileriniz nelerdir?
Hırant Kalataş: Bizim pazarımız klima ve ısıtma olarak iki ana segmentten oluşuyor. Isıtma son iki senedir daralan bir pazar. İki senedir %15 seviyelerinde arka arkaya daralan bir pazar oldu. Klima ise daralmadıysa da büyümedi de, aynı seviyelerde kaldı. 2013 yılını biz her ne kadar iyi bitirdiysek de aslında sektörde çok parlak bir yıl olarak geçmedi. 2014 yılı için de aynı beklentiler var. Zor bir yıl olacağa benziyor. Yaz mevsimi de geleceği için daha ikinci yarının daha olumlu olacağını düşünüyorum. Ama genel olarak 2014 yılının da geçen sene mertebelerinde olacağını düşünüyorum. İhracatta ise geçen seneye göre daha iyi olacağını ve ihracatımız da artış olacağını düşünmekteyim.
Ar-Ge merkezi hakkında bilgi verir misiniz?
Hırant Kalataş: Ar-Ge merkezimiz de 50 kişi çalışıyor ve yeni ürün geliştirme çalışmalarımız sürüyor. Avrupa’da geçe sene yürürlüğe giren pompalar ilgili bir direktif bu sene başında Türkiye’de de yürürlüğe girdi. Bunun bir sonraki adımı da 2 sene sonra yürürlüğe girecek. Sirkülasyon pompalarının verimliliği ile bir takım sınırlamalar getiriyor. Artık Türkiye’de de belli bir verimliliğin altında pompa satılamaz ve kullanılamaz hale geliyor. Bu direktiflere uygun pompa çalışmalarımız var bu konuya yatırım yapıyoruz. Yine benzer şekilde yoğuşmalı kombilere dönük çalışmalar yapılıyor. Çatı tipi klimada belli bir kapasiteye kadar olanı yapıyoruz, onun daha büyüklerini yapmak için çalışmalar yapılıyor. Klima santrali ile ilgili de yine çalışmalar yapılıyor. Ar-Ge merkezimizde yeni ürün çalışmaları sürekli devam ediyor.
ISK-Sodeks fuarına bu sene hangi konseptle katılacaksınız?
Hırant Kalataş: Bizim her sene yaptığımız resim yarışması vardı. Onun tarzını değiştirip bir fotoğraf yarışması haline getirip konusu da küresel iklim değişikliği olarak adlandırdık. 220 bin takipçimizin olduğu facebook sayfamız üzerinden Nisan ayının başından itibaren yarışma yaptık ve 23 Nisan tarihi ile sonlandırdık. Jürimizin seçeceği ve finale kalan fotoğrafları fuarda sergileyeceğiz ve bir ödül törenimiz olacak. Bu nedenle fuardaki standımızın konsenpti buna dönük olacak. Standımızda küçük bir orman kurmayı düşünüyoruz. Küresel iklim değişikliğinin zararlarına dikkat çekmek istiyoruz. Bütün ürünlerimizi getirmek yerine daha az enerji tüketen, karbondioksit salınımını azaltan ürünlerimizi sergileyeceğiz. Bu kapsamda yeni pompalarımızın lansmanını yapacağız. İşbirliği yaptığımız Alman kombi üretici olan Wolf’ün yoğuşmalı kombilerini sergileyeceğiz. Toshiba Klima Carrier’in bir markasıdır, Toshiba Klima’nın havadan suya ısı pompalarını sergileyeceğiz. Yine Toshiba Klima’nın verimliliği çok yüksek olan bireysel klimasını sergileyeceğiz. Bu ürünlerimizle beraber yeşil alanımız, ikram alanımız ve fotoğraf sergimiz olacak.
Fuarlarda ürün sergilemekten çok daha imaja dönük bir konseptle katılmayı ve iş ortaklarımızla buluşmayı hedefliyoruz. ISK Sodeks kendi çapında üçüncü büyük fuar olduğu için yurtdışından da çok sayıda ziyaretçi geliyor. Onlarla da buluşmak için güzel bir ortam oluyor. Bu anlamda fuarı önemli görüyoruz ve hazırlığımızı yapıyoruz. Fuarda görevli 78 arkadaşımız olacak. Bu vesile ile ziyaretçileri standımıza davet ediyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
20.05.2014