Ambalaj Atıkları Toplanmasına İlişkin Tartışma Sürüyor
Danıştay’ın 2011’de aldığı, ambalaj atıklarının, sahiplerinden bedelsiz toplanmasıyla sonuçlanan kararın ardından Çevre Bakanlığı’nın illere gönderdiği belediyelerin atıkları bedelsiz toplamasına yönelik karar tartışma yarattı. Türkiye’de atık sektörünün 5 milyar dolara yaklaştığını belirten sektör temsilcileri kararın gözden geçirilmesini i
Çevre Bakanlığı’nın konuya ilişkin yeni bir yönetmelik hazırlığında olduğu belirtildi. Sektör temsilcileri, yönetmelikte bedelli ya da bedelsiz toplanmaya yönelik herhangi bir atıfta bulunulmamasını isterken, bunun serbest piyasada kendi içinde dengeye ulaşacağı görüşünü vurguladılar.
Değerlendirebilir Atık Malzemeler Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Vedat Kılıç, karar doğrultusunda firmaların ambalaj atıklarını isterlerse belediyenin toplama sistemine, isterlerse de her hangi bir lisanslı işletmeye bedelsiz verebilir hale geldiklerini belirtti. Karara itiraz eden kılıç, “Biz dernek ve sektör olarak atıkların bedelsiz olmasını istemiyoruz. Bu ticari bir meta. Bunun serbest piyasa ekonomisiyle yürütülmesi gerekiyor. O zaman sanayici tehlikeli atığını da bedelsiz versin. Türkiye’de milyonlarca belki de milyarlarca lira değerinde bir malzemeden bahsediyoruz. Bursa’da bir fabrikadan aylık 1 milyon liralık ambalaj atığı çıkıyor. Türkiye’deki bütün sanayi kuruluşları düşünüldüğünde meblağın büyüklüğü ortaya çıkıyor” dedi.
Sektör temsilcileri, şu anda işleyen sistemin, atık sahibi firmaların kayıtlı olarak yine bu alanda kurulmuş firmalara atıklarını satma şeklinde işlediğini, bedelsiz verilmesi koşulu doğması halinde ise kayıt dışı olarak satış işlemlerinin başlaması endişesi taşıdıklarını vurguladılar.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
11.09.2014