Ambalaj Sanayii Hazır Ambalajlı Mamul Kongre ve Sergisi’nde Buluştu
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından düzenlenen Uluslararası İstanbul Hazır Ambalajlı Mamul Kongre ve Sergisi (Istanbul International Congress on Prepackaged Products – ICPP) Aralık 2013’te İstanbul’da gerçekleştirildi.
Yerli ve yabancı 500’ün üzerinde katılımcıyla gerçekleştirilen kongre ve sergide, çok sayıda oturumda sektörün teknik unsurları ve bilgi paylaşımları yapıldı. Toplantılara, Türkiye ve Avrupa Birliği’nden kamu kuruluşları, standardizasyon kurumu temsilcileri ve sektör temsilcileriyle, sektörel sivil toplum örgütleri, tedarikçiler ile üniversite temsilcileri katıldı. Toplantıya, o tarihte bakanlık görevinde bulunan Eski Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün ev sahipliği yaptı.
Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı yetkilileri toplantıda yaptıkları sunumda, mevzuattan pazarlama yönetimlerine, çevreye etkilerinden geri dönüşüme kadar hazır ambalajlarla ilgili her hususun tartışılmasını amaçladıkları, Bakanlığın “Türkiye Gıda Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı” hazırlıklarını sürdürdüğünü belirttiler. Hazır ambalajların bu kapsamda en önemli konulardan biri olduğu ve Bakanlığın sıkı bir denetim programı uyguladığı, denetlemelerde standartlara aykırı ürünlerle karşılaşıldığı da toplantıda yetkililerce ifade edildi. Ambalaj sektörünün Türkiye’nin büyük hedefl erine uygun olarak kendisini gözden geçirmesi gerektiği, standartlara uyum konusunda alınması gereken mesafe bulunduğu vurgulandı. Ambalaj sektöründen, kötü ürünlerle mücadelede de fayda sağlanabileceği, özellikle gıda konusunda duyarlılığın yüksek olması gerektiği anlatıldı. Bakanlığın, ürünlerin pazarlanmasında hazır ambalajların öneminin farkında olduğu, ayrıca tüketici hakları açısından da ambalajların içindeki ürünlerin miktarına yönelik konulardaki hassasiyetlerinin de sürdüğü kaydedildi. Sektörün gelişimi için bir stratejik hazırlık yapıldığı da Bakanlık temsilcileri tarafından duyuruldu. Sektör mensupları, AR-GE ve inovasyon konusunda KOSGEB ile TÜBİTAK’ın desteklerinden yararlanmaya çağırıldı.
Kongre kapsamında, inovasyon, küresel ambalaj piyasalarındaki trend ve fırsatlar, tüketici eğilimleri, sektör sorunları, çözüm önerileri, sürdürülebilirlik yaklaşımı, AB ve Türkiye gıda bilgilendirme mevzuatı, gıda güvenliğindeki modernleşme, ambalajların işaretlenmesi, halk sağlığı, ambalaj ve raf ömrü, Avrupa’da gıda denetimi ve piyasa gözetimi, marka, ambalaj atık yönetmelikleri, yerel yönetimlerin ambalaj atık toplamadaki rolü, geri kazanım konularında çalışmalar yürütüldü.
Haberin Kaynağı : PLASFED
25.06.2014