AN-EL Üretiminin %75’ini ihraç Ediyor
AN-EL Anahtar ve Elektrikli Ev Aletleri San. A.Ş. Genel Müdürü inanç Erdoğan ve Proje Yöneticisi Duygu Keklik, üretim süreçleri ve faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
AN-EL hakkında kısaca bilgi verir misiniz?
inanç Erdoğan: 1972 yılında beyaz eşya sektörü için elektrikli komponentleri üretmek üzere kurulmuştur. Çevirmeli Anahtarlar, Tuşlu Anahtarlar, Sürgülü Anahtarlar ve Gösterge Lambaları üretmektedir. Ayrıca üretim tekniği ve deneyiminden dolayı küçük plastik ve metal parça ihtiyaçlarına cevap verebilmektedir.
Ürünlerimiz müşteri beklentilerini en üst düzeyde karşılayacak kalite ve hizmet anlayışıyla “An-El” markası altında sunulur.
Referanslarımız ve ürettiklerimiz gösteriyor ki gelişen sektöre uyum sağlayan tedarikçi olmak, bizi bugünkü gurur duyduğumuz konuma getirmiştir.
Sektörün önde gelen firmaları ile uzun süreli çalışmalar gerçekleştirilmektedir. Ürettiklerimizin %75’i yurt dışına doğrudan ya da dolaylı olarak ihraç edilmektedir. Bunun %50’si yurt dışındaki beyaz eşya üreticilerine yapılan direkt satışlar ile gerçekleşmektedir.
40 yılı aşan faaliyetimizde yurt içinde ve yurt dışında birçok beyaz eşya üreticisine hizmet verebildik. Bugün yıllık 20 milyonun üzerinde komponent üretmekteyiz. Ürünlerimizin gün geçtikçe artan çeşitliliği ile müşterilerimize geniş alternatifler sunabilmekteyiz.
Ürünlerimiz VDE, KEMA, ENEC, CSA belgelerine ve sistemimiz EN-ISO 9001:2008 belgesine sahiptir. Çevre faaliyetlerimiz EN-ISO 14001, iş Sağlığı ve Güvenliği faaliyetlerimiz OHSAS 18001 standartlarına uyumludur ve DEKRA tarafından belgelendirilmiştir. Firmamız Birleşmiş Milletler Küresel ilkeler Sözleşmesi (Global Compact) Girişiminin katılımcısıdır.
Üretim yerimiz 2.100 m2 kapalı alana sahiptir. Güvenlik ve sağlık koşulları yüksek nitelikli tesisimizde, yaklaşık 150 çalışanımız ile çevreye duyarlı, kaliteli bir üretim faaliyeti yürütmekteyiz.
Birleşmiş Milletler Küresel ilkeler Sözleşmesi (Global Compact) Girişimi hakkındaki faaliyetleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
inanç Erdoğan: 31 Ocak 1999 tarihinde düzenlenen Dünya Ekonomik Forum’unda, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Kofi Annan, “Binyıl Kalkınma Hedefleri” doğrultusunda iş dünyası liderlerini, evrensel çevre ve sosyal ilkeleri desteklemek amacıyla, şirketleri, Birleşmiş Milletleri, toplum örgütlerini bir araya getirecek uluslararası bir insiyatif olan Küresel ilkeler Sözleşmesi, altında buluşmaya davet etmiştir. AN-EL olarak 2010 yılında bu kapsamda faaliyetlerimizi gözden geçirerek sürdürülebilirlik raporlaması ile paralel bir faaliyet haline dönüştürdük.
2015 Ocak ayında, Birleşmiş Milletler Küresel ilkeler Sözleşmesinin gereği olarak hazırladığımız dördüncü ilerleme Bildirimini sözleşmenin “10 ilkesi” ve “An-El iş Etiği Kuralları”nı dikkate alarak oluşturduk.
Hedefimiz Küresel Raporlama Girişimi’nin (Global Reporting Initiative - GRI) Sürdürülebilirlik Raporlaması ilkelerine temel seviyede uyumlu bir rapor sunabilmektir. AN-EL, bu global oluşumun sadece 303 Türk katılımcısından biri olmanın sorumluluğunu ve gururunu yaşamaktadır.
Kurulduğumuzdan bugüne 42 yıldır ürün ve hizmet anlayışımıza ışık tutan kalite anlayışımızın gelişimimize katkısının farkındayız. Bizlere bu yönde katkıda bulunan başta çalışanlarımız ve tüm iş paydaşlarımıza şükranlarımızı sunuyoruz.
Bu değerli birikimi başta ülkemiz ve dünya üzerindeki tüm paydaşlarımız adına faydalı bir şekilde sürdürülebilir halde tutacak stratejik hedeflerimizi sürekli gözden geçiriyoruz. Öncelikli hedefimiz; iş ve sosyal alanda bireylerin refahını artıracak, çevresel kaynak tüketimini en aza indirecek, ana faaliyet alanımızda yenilikçi ve beklentilere yanıt verecek faaliyetler gerçekleştirmektir.
Özellikle yürürlükteki ulusal ve uluslararası tüm kanun, yönetmelik ve etik kuralları dikkate alarak kurumsal yapımızı dinamik bir şekilde sürdürerek iş yaşamı konforunu, iş güvenliği ve çevresel etki oluşturacak faaliyetlerimizi ön plana çıkarma vizyonu ile bunları ölçümlemek ve iyileştirmek hedefimizdir. Bu alanda tüm paydaşlarımızın desteğini görme beklentisindeyiz.
Türkiye’de kadın istihdamı %29,5 iken, An-El’de kadın çalışanların oranı %61’dir. Çalışanlarımızın %60’ı 5 yıl, özellikle %20 si 15 yıl ve üzeri deneyime sahiptir. işletmemizde daha önce olduğu gibi sağlığa etkisi bakımından “çok tehlikeli” bir kimyasal kullanılmamaktadır. Enerji tüketimimiz bir önceki döneme göre %22 azalmış, su tüketimimiz %21 azalmıştır. Daha yüksek oranda otomasyon kullanımı ile üretim verimliliğimiz artmaktadır.
AN-EL Anahtar ve Elektrikli Ev Aletleri San. A.Ş. Genel Müdürü inanç Erdoğan:
Küresel vatandaş olmanın sorumluluğuyla faaliyetlerimizde şunları dikkate alıyoruz:
• Verimli enerji kullanımı,
• Çalışanları için güvenli çalışma ortamları,
• iyi bir Çevre Yönetimi,
• ileri teknoloji kullanımı,
• Yenilikçi yaklaşımların desteklenmesi,
• Eğitimde Süreklilik
Bu yaklaşımımızın paydaşlarımızla birlikte bize kazanım sağladığını, müşterilerimiz tarafından da olumlu karşılandığını izliyoruz.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Duygu Keklik: 2014 yılı için belirlediğimiz hedefleri gerçekleştirmenin gururuyla yeni bir çalışma dönemi için hedefler belirlerken aslında sürekli büyümenin ve sürdürülebilir bir faaliyetin anahtarlarını da ortaya koymuş bulunuyoruz. Yenilikçi, çevreye ve insana değer veren, ekonomik ve güvenilir ürünler sunan bir marka olma yolundaki çabalarımızın bizi götüreceği hedefleri şöyle belirledik.
• Çevirmeli anahtar, Tuşlu Anahtar ve Gösterge Lambasında Global Markalara ait yeni 5 projeyi tamamlamak, bunların ürün ve kalıp tasarımlarında rol almak,
• Kalite göstergeleri ve müşteri memnuniyetini ölçerek daha yüksek seviyelere çıkarmak,
• Çevre ve insana değer veren en az bir projenin katılımcısı olmak, çalışanları bu yönde bilinçlendirmek, yönlendirmek, bilgilendirmek,
Türkiye’de kadın istihdamı %29,5 iken, An-El’de kadın çalışanların beyaz ve mavi yaka toplam çalışanlara oranı %61’dir. Bu konudaki hedefimiz 2015’de toplam kadın çalışan oranın› %65’e çıkarmaktır.
• Tehlikeli atıkları azaltmak,
• Enerji tüketimini azaltmak,
• Kişi başı günlük su tüketimini azaltmak,
• Toplam eğitim süresini artırmak,
• Kişisel sağlık konusunda bilinci artırarak, iş günü kayıplarını azaltmak,
• iş etiği kurallarımızı paydaşlarımızla paylaşarak, onların ihtiyaçlarını önemsediğimizi göstermek,
• Sürdürülebilirlik kavramının, paydaşlarımız özellikle çalışanlarımız için önemini vurgulamak.
Üretiminiz ve ürünleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
inanç Erdoğan: Beyaz eşya sektörü için elektrikli komponentler olarak anılan Çevirmeli Anahtarlar, Tuşlu Anahtarlar, Sürgülü Anahtarlar ve Gösterge Lambalarını üretmekteyiz. Pişirici Cihazlar, Soğutucu Cihazlar ve diğer elektrikli cihazlar için ürettiğimiz switch ve gösterge lambalarının önemli bir kısmının tasarımı bize aittir. Bu ürünlerin tamamının plastik parçalarını bünyemizde üretiyoruz. Tedarik ettiğimiz kablo, gümüş kontak, vida ve diğer elektronik parçalar ile montajını gerçekleştirerek komponentleri ana sanayinin kullanımına hazır duruma getiriyoruz. Dünyada ve Türkiye’de kalite ve teknoloji yönünden en üst seviyeye gelmiş Tedarikçi paydaşlarımızın desteği ile kalitemizi beklenen seviyeye getirdik. Sadece Türkiye için değil, Avrupa için de önemli bir tedarikçi konumundayız. Üretimde Yalın Üretim tekniğini, otomasyon sistemleri ile destekliyoruz. Ürün tasarımlarımız sayesinde, esnek bir yapıda düşük ve yüksek miktarlı talepleri karşılayacak bir yapımız var. Özellikle Çin ve Avrupalı rakiplerimizden çok daha kısa teslim süresi ile müşterilerimize hizmete verebiliyoruz.
Yönetim sistemleriniz hakkında bilgi verir misiniz?
Duygu Keklik: Yönetim sistemi belgelendirme çalışmaları 2004 yılında ISO9001 Kalite Yönetim Sistemi ile başlamıştır. Geçen zaman içinde yönetimin vizyonu ve sektör ihtiyaçları dâhilinde iş güvenliği ve çevre yönetim sistemi çalışmaları 2010 yılından itibaren hayata geçirilmiştir. 2013 yılında ISO14001 Çevre Yönetim Sistemi ve OHSAS18001 iş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi belgeleri alınmıştır. Tüm faaliyetlerimiz kalite, çevre ve iş güvenliği yönetim sistemlerine göre yürütülmektedir.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
09.07.2015