AN-EL, Yeni Tesisinde Hedefine Doğru İlerliyor
AN-EL Genel Müdürü İnanç Erdoğan, yılda 30 milyonun üzerinde komponent ürettiklerini ve üretimlerinin yüzde 50’sini doğrudan ihraç ettiklerini söyledi.
AN-EL, Yeni Tesisinde Hedefine Doğru İlerliyor
1972 yılında beyaz eÅŸya sektörü için elektrikli komponentler üretmek üzere kurulan AN-EL, çevirmeli anahtarlar, tuÅŸlu anahtarlar, sürgülü anahtarlar ve gösterge lambaları üretiyor. AN-EL Genel Müdürü İnanç ErdoÄŸan, yılda 30 milyonun üzerinde komponent ürettiklerini ve üretimlerinin yüzde 50’sini doÄŸrudan ihraç ettiklerini, yurt içine satılan ürünlerinin de %50 sinin ihraç edildiÄŸini bu sayede üretimin %75’inin yurt dışına gönderildiÄŸini söyledi.
SUBCONTURKEY: Kısaca sizi tanıyabilir miyiz?
İnanç ErdoÄŸan: 1989 yılı İstanbul Teknik Üniversitesi Elektrik MühendisliÄŸi bölümü mezunuyum. 1996’a yılına kadar farklı sektörde Kalite Yönetimi, SCADA Projesinin devreye alınması konusunda çalıştıktan sonra 1996 yılından itibaren kuzenlerimle beraber AN-EL’de görev aldım. Yaklaşık 30 senedir birlikte faaliyetimize devam etmekteyiz.
SUBCONTURKEY: AN-EL ne zaman kuruldu?
İnanç ErdoÄŸan: AN-EL, 1972 yılında kuruldu. 80’li yıllarda beyaz eÅŸya sektörünün Türkiye’de Arçelik gibi lokomotif firmalarla geliÅŸmeye baÅŸladı ve biz de onlarla beraber geliÅŸmeye baÅŸladık. O dönemde küçük ev aletleri üreticilerine ihtiyaçları doÄŸrultusunda switch üreterek faaliyetimize baÅŸladık. O gün ki teknolojide mühendislik plastikleri olmadığı için metal - porselen ve daha sonrada bakalit hammaddesiyle üretimler yaptık. 90’lı yıllarda mühendislik plastiklerinin geliÅŸmesiyle biz de bakalit ve porselen yerine plastik mamuller üretmeye baÅŸladık. İlk yurtdışı açılımını 1997 yılında Köln-Domotechnica fuarına katılımla gerçekleÅŸtirdik. O fuarda hem yurt dışındaki rakiplerimizi tanımış olduk, hem de yurtdışındaki ihtiyaçları belirlemiÅŸ olduk ki bu bizim gelecek projeksiyonumuzu belirledi. 2000 yılında artan talebi karşılamak için ilk yer deÄŸiÅŸikliÄŸimizi yaptık. Maltepe Cevizli’deki tesisimizden Pendik Kurtköy’deki tesise geçtik. 700 metrekareden 2200 metrekareye geçmiÅŸ olduk. 2000’li yıllarda peÅŸ peÅŸe fuar katılımlarından sonra yurtdışından iyi talepler almaya baÅŸladık ve ihracatımızı kısa zamanda yüzde 40 seviyesine getirdik. Bununla beraber 2018 yılında yine bir ek tesisle üretim alanında geniÅŸleme saÄŸladık ve imalat alanımızı 4500 metrekareye çıkardık. Bu süreç içerisinde ana sanayilerin Ar-Ge birimleriyle yaptığımız iÅŸ birlikleri sonucunda Vestel, B/S/H , Electrolux, Gorenje, Mora, Liebherr gibi Avrupa’daki birçok firmanın özellikle Electrolux’ün global tedarikçisi konumuna geldik. 5 yıl gibi kısa bir süre içerisinde 4500 metrekare üretim alanı da yetmez hale geldi. 2024’ün ilk 6 ayında hazırladığımız İstanbul Tuzla OSB’deki yeni tesisimize geçtik. Yeni binamız 8500 metrekare kapalı alana 3000 metrekare açık alana sahip. Binamızın 3 adet tır yükleme rampası var ve böylelikle sevk ve mal kabul iÅŸleri daha kolay ve daha seri hale geldi. Sosyal alanlarımız verimliliÄŸi artıracak ÅŸekilde düzenlendi. Haftada 6 gün iki vardiya olarak çalışıyoruz. 198’i mavi yaka olmak üzere toplam 236 çalışanımız mevcut. Birçok yeni projelerimiz var. Özellikle 2025 yılı sonu ve 2026 yılında devreye girecek projeler bunlar.
SUBCONTURKEY: AN-EL’in uzmanlaÅŸtığı ürünler hangileridir?
İnanç ErdoÄŸan: UzmanlaÅŸtığımız ürünler, çevirmeli anahtarlar, tuÅŸlu anahtarlar ve gösterge lambalarıdır. Ek olarak Pyrolitic fırın kapı kilitleri, encoderler ve özel amaçlı komponentler üretmekteyiz. Yılda 18 milyon adet gösterge lambası, 10 milyon adet tuÅŸlu anahtar ve 2,5 milyon adet çevirmeli anahtarlar üretiyoruz. Bunlara özel mekanizmalar dediÄŸimiz mikro switch üretimleri de ekleniyor. Personel sayımızın bu seviyede olmasının sebebi de çok çeÅŸitli ürün üretiyor olmamızdır. MüÅŸterilerimiz açısından avantajımız termin sürelerini çok kısa sürede verebiliyor olmamızdır. Hem ürün tasarımlarımız hem de üretim tekniÄŸimizin geliÅŸmiÅŸ olması nedeniyle dinamik bir üretim yapısına sahibiz.
SUBCONTURKEY: Üretimlerinizin ne kadarını ihraç ediyorsunuz?
İnanç ErdoÄŸan: Bugün itibariyle üretimlerimizin yüzde 50’den fazlasını doÄŸrudan ihraç ediyoruz. 5 kıtada 29 ülkeye ihracatımız var. Türkiye’de üretilen beyaz eÅŸya ürünlerinin önemli bir miktarı yurt dışına satıldığı için bizim aslında ürünlerimizin % 70-80’i dolaylı ve doÄŸrudan yurtdışına gitmiÅŸ oluyor. Bu nedenle ürün sertifikasyonunda tamamen Avrupa normlarında ve Avrupa sertifikasyon kuruluÅŸlarıyla çalışıyoruz. Ürün kalitesi global anlamda Avrupalı üreticilere eÅŸdeÄŸerdir. DoÄŸrudan ihracatımız olan yüzde 50’lik oranın yüzde 35’i Avrupa ülkeleri kalanı da Rusya, Güney Amerika, Çin ve Avustralya olarak deÄŸiÅŸiyor. Son dönemde Mısır’daki beyaz eÅŸya yatırımları nedeniyle Kuzey Afrika bölgesine de ihracatımız artmış durumda.
SUBCONTURKEY: Yeni fabrikanıza makine yatırımlarınız oldu mu?
İnanç ErdoÄŸan: Yeni yatırımlarımız oldu. Üretim hatlarımızı artırmak için insansız montaj hattı dediÄŸimiz tamamen kendimizin yaptığı SCADA sistemi kurgusuyla çalışan çevirmeli anahtar montaj hattı kurduk. Ayrıca kontrol sistemlerimizde otomatik ve robotik kontrol sistemleri, kameralı kontrol sistemlerini geliÅŸtiriyoruz. Üretim hatlarımızda da bazı makinalarımızın otomasyonunu kendimiz geliÅŸtirdik. Hem üretim sayısını artırmak hem de iÅŸ güvenliÄŸi açısından yaptığımız çalışmalardır bunlar. Bu yılın sonuna doÄŸru enjeksiyon makinası yatırımımız olacak. Yazılım ve donanımını kendimizin yaptığı dijital ortamda üretim izleme projemiz var. Bu bölgede sektör nace kodumuzla en fazla Ar-Ge yatırımı yapan firmayız. 2023 yılında cironun %4,5 2024 yılında %4 ünü AR-GE’ye ayırdık. KOSGEB İşletme DeÄŸerlendirme raporu verilerine göre AN-EL sektör ortalamasından 18 kat fazla AR-GE yatırımı gerçekleÅŸtirmiÅŸtir.
SUBCONTURKEY: 2025 yılının ilk yarısını bir önceki yıla göre deÄŸerlendirir misiniz?
İnanç ErdoÄŸan: 2024 yılında beyaz eÅŸya sektöründe yaÅŸanan daralmayı biz hissetmedik. Çünkü yeni projelerimiz vardı. 2025 yılında ise TL bazında deÄŸil de döviz bazında bir daralma yaşıyoruz. Biz yıllardır yıl bazında bir önceki yıla göre yüzde 5 ila yüzde 25 arasında büyüyen bir firmayız. 2008 yılından bugüne kadar döviz bazında daraldığımız bir yıl olmamıştı. Rekabet gücümüzü kaybetmemek için var gücümüzle fedakârlık yapıyoruz. 2026 yılında yeni projelerimizle büyümenin devam edeceÄŸini rahatlıkla söyleyebiliyorum. Elbette ülke ekonomisi ve global piyasaların izin verdiÄŸi ölçüde olacaktır.




