An-Ka Analiz: Parlaklık Ölçüm Cihazı
Gökhan Aslıbay - An-Ka Analiz & Kalite Kontrol Cihazları / Laboratuvar Cihazları Satış Müdürü:
Parlaklık Ölçüm Cihazı
Parlaklık Ölçüm Cihazı, çok büyük veya orta boyuta sahip ürünler üretmek isteyen üreticiler için özellikle kullanışlıdır. Çok büyük boyutlarda üretilen, renk ve parlaklığın her üründe aynı olduğunu doğrulamak için önemlidir. Müşterilerin genel kaygılarından biri olan bu durumu parlaklık ölçme cihazı ve iyi uygulanan GLP ile ortadan kaldırabilirler. Kaplama miktarı ve türü, parlatma düzgünlüğü ve yüzey kalitesi gibi etkenler, yüzeyin parlaklığına etki edebilir.
Parlaklık Ölçüm Cihazı düz, taş, ahşap, laminat, kat ve daha fazla tedavi veya işlenmemiş yüzeylerde kullanılabilir. Parlaklık ölçer ürünlerimiz çok çeşitli uygulamalarda çok yönlü ve kullanışlıdır. Uygulamanız için doğru Parlaklık Ölçüm Cihazı seçmek için, test için yüzeyi parlak, orta (yarı) parlak veya daha az parlak olup olmadığını değerlendirmek gerekir. Ayrıca malzeme tiplerini de dikkate almak gerekmektedir.
Bu özellikler belirlendikten sonra, en doğru ölçü elde etmek için gerekli açıyı belirlemek için aşağıdaki yönergeleri kullanılmalıdır.
20 ° = parlak kaplama, plastik, parlak metal ve benzeri malzemeler 0-2000Gu
60 ° = orta veya yarı parlak kaplama, plastikler, parlak metal ve benzeri malzemeler-Farklı aparatlar ile 0-2000 Gu
85 ° = düşük parlak kaplama, plastikler, parlak metal ve benzeri malzemeler 0-160 Gu
Spektrofotometreler
Spektrofotometreler, marka sahiplerinin evrensel bir dil (spektral değerler) kullanarak rengi ölçmesine, tanımlamasına ve bu bilgiyi tedarikçileriyle paylaşmasına olanak tanır. Matbaalar, üretim sırasında renk doğruluğunu izlemek için spektrofotometreler kullanır ve rengin doğru olarak kalmasını sağlar.
Spektrofotometre nedir?
Rengi görmek için üç şeye ihtiyacınız vardır: ışık, nesne ve gözlemci. Eğer gözlemci İnsan gözü ise, tek başına renk yargısına güvenilemez.
Öte yandan, bir spektrofotometre, renk görme anormallikleri olmadan insanların rengi görme şeklini simüle edebilir. Düzgün bir şekilde bakımı yapıldığı ve doğru kullanıldığı sürece, bir spektrofotometre size defalarca doğru renk ölçümleri verecektir.
Spektrofotometrelerin nasıl çalıştıklarının arkasındaki matematik karmaşıktır, ancak yapılan ölçüm, rengi yargılamamızı, karşılaştırmamızı ve kontrol etmemizi kolaylaştırır.
Kısaca spektrofotometre kullanımı:
Spektroyu numunenin üzerine yerleştirin ve ölçmek için düğmeye tıklayın.
Spektro, numunenin yüzeyine bir ışık yansıtır.
Numune ışığın bir kısmını emer ve geri kalanını bir dizi filtreye yansıtır.
Spektrofotometre, ölçülen rengin parmak izini algılamak için birçok farklı noktada ışığı yansıtarak ölçer ve bunu bir “yansıma eğrisi” olarak verir.
Spektrofotometre Seçimi
Spektrofotometre seçerken göz önünde bulundurulması gereken en önemli faktörlerden biri, ölçeceğiniz yüzeyin türüdür.
Spektrofotometreler kaliber ve ölçüm formulasyonlarına göre gruplara ayrılırlar. Yüzey, sıvı, toz, granül vb gibi numune çeşitliliğine göre seçilen spektrofotometreler, bu seçimin ardından formulasyon yeteneklerine göre seçimi sonuçlandırılmalıdır.
Metalik yüzeyler
Otomobil üreticileri, otomobil satın alanlar için yepyeni bir deneyim yaratan özel efektlerle mükemmel boyalar geliştirdiler. Bir makyaj malzemesi olan tırnak ojesi bir güzellik aksesuarından çok bir sanat formu haline geldi. Bu ürünlerde kullanılan mika, sedefli malzemeler, hatta öğütülmüş deniz kabukları gibi özel katkı maddeleri, farklı açılardan bakıldığında rengi değişen bir yüzey oluşturmaktadır.
En Önemli Beş Renk Ölçümü Tuzağı
1. Kötü Standartlar ve Numuneler
2. Optik Beyazlatıcılar
3. Metamerizm
4. Yanlış Tip Spektrofotometre Kullanımı
Spektrofotometre mi Kolorimetre mi?
Kolorimetreler insan gözünü taklit eden renk ölçüm cihazlarıdır.
Okuma tekniği ve elde edilen veriler açısından spektrofotometrelerden farklıdır. Işık kaynağından çıkan ışık yüzeyden yansıyarak renk ölçüm cihazına geri dönerken kırmızı, yeşil ve mavi üç filtreden geçer. Aynı zamanda bu filtreler gözlerimizin renkleri nasıl algıladığını açıklayan RBG (red-green-blue) değerlerini ayrıştırmaktadır.
Genel Kullanım Alanları
Kolorimetreler kalibre edilebilir bilgisayar monitörlerinde ekranda gördüğümüz renklerin doğruluğunu sağlamak için kullanılabilir. Ancak metamerizm gibi durumlarda veya farklı renk formulasyonları istenildiği durumlarda kolorimetreler yeterli olmayacaktır. Bu gibi durumlarda spektrofotometreler kullanılmalıdır.
Spektrofotometreler çok yönlü ölçümler yapabilir ve bizlere daha çok bilgi verirler.
Önemli bir fark dışında spektrofotometreler aynı şekilde çalışır. Bunlar filtrelerdir. Kolorimetrede yeralan üç temel RGB filtre kullanmak yerine spektrofotometrelerde renk spektrumunun tamamını tarayarak ölçmektedir. Bu nedenle yanısyan ışık veya metamerizm gibi etkenleri de ölçmek mümkün olmaktadır. Spektrofotometrelerin hassasiyeti ve doğruluğu kolorimetrelere göre daha iyidir.
FRU Markasının altında hizmete sunulan ürün grupları ve modelleri ile ilgili bilgiler aşağıdadır. Daha detaylı bilgi için internet sitemizden veya iletişim bilgilerimizden bize ulaşabilirsiniz.
FRU markası ile müşterilerin hizmetine 6 farklı model parlaklık ölçer cihazı sunulmaktadır.
FRU markası ile müşterilerin hizmetine 4 farklı model spektrofotometre cihazı sunulmaktadır.
FRU markası ile müşterilerin hizmetine 5 farklı model kolorimetre cihazı sunulmaktadır.
Gökhan Aslıbay - An-Ka Analiz & Kalite Kontrol Cihazları /
Laboratuvar Cihazları Satış Müdürü