ARMATÜR Derneği 2022’de Üye Sayısını 100’ün Üzerine Çıkaracak
Gökhan Turhan, güçlü ve vizyoner bir ekip olarak yeni dönem için İDDMİB yönetimine aday olduklarını da söyleyerek dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
ARMATÜR Derneği 2022’de Üye Sayısını 100’ün Üzerine Çıkaracak
ARMATÜR Derneği Yönetim Kurulu Başkanı ve Turaş Gaz Armatürleri Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Turhan: "ARMATÜR Derneği olarak 2022’de 100’ün üzerinde üye sayısına ulaşmayı hedefliyoruz.”
Gökhan Turhan, güçlü ve vizyoner bir ekip olarak yeni dönem için İDDMİB yönetimine aday olduklarını da söyleyerek dernek çalışmaları hakkında bilgiler verdi.
Biryandan şirketimizin faaliyetleri devam ederken diğer bir taraftan da sanayimizin gücünü ortaya çıkarmak ve sektörümüze katkı sağlamak adına sivil toplum çalışmalarımız devam ediyor. Kurucu Başkanı olduğum ARMATÜR Derneğimiz önümüzdeki Ocak ayında 3. yılını tamamlayacak.
ARMATÜR Derneği olarak gerçekleştirdiğimiz ziyaretler ve düzenlediğimiz toplantılar sayesinde bakanlıklar, sanayi ve ticaret odaları tarafından da artık tanınmaya, işbirliği kuruluşu ve sektörel paydaş olarak kabul edilmeye başladığımızı söyleyebilirim. Sektörümüzün büyüklüğü ve kapasitesini anlamak için Ernst & Young Parthenon ve İstanbul Sanayi Odası iş birliği ile ilk defa sektörümüze ait bir analiz raporu hazırladık ve çok yakın bir zamanda lansmanını da yapacağız. Dünyadaki tüm armatür ve bağlantılı ürün grupları sektörünün verilerini de alarak hazırladığımız raporla, ithalat/ihracat anlamında armatür sektörünün yarattığı hacmin 5 milyar doların üzerine çıktığını ve sektör kapasitemizin oldukça fazla olduğunu gördük.
Bizim için önemli konulardan bir diğeri ise standardizasyon faaliyetlerinde etkin bir rol oynamak. TSE kurumunda standart oluşturma sürecinde de söz hakkımızın olması için çeşitli çalışmalar yaptık ve TSE artık bizimle de iş birliği yapıyor ve görüşümüzü soruyor. GAZBİR-GAZMER ile de yakın iş birliği içerisindeyiz.
Sektörümüzde üretilen ürünleri, içinden akışkanların geçtiği, açma-kapamaya yarayan her türlü mekanizma-“armatür” olarak adlandırıyoruz. Evsel ve endüstriyel armatürler olarak hayatın ve sanayinin her alanında varız. Bu noktada, özellikle suyun kontrol edilmesi gerekiyor ve suyu kontrol eden dünyayı da kontrol ediyor. İklim krizi ile beraber çözüme ulaştırılması gereken birçok yeni konu önümüze gelmeye başladı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli organizasyonuyla kısa, orta ve uzun dönem su ile ilgili stratejilerinin belirlenmesi ve geleceğe ışık tutması maksadıyla Türkiye’de ilk defa düzenlenen Su Şurası’nda biz de ARMATÜR Derneği olarak önemli bir rol üstlendik. Ciddi raporlar hazırladık, sanal ve fiziki birçok toplantıya katılım sağlayarak görüş ve önerilerimizi bu toplantılarda dile getirdik. Hem firmalarımızın münferiden hem de sektörümüzün genel olarak yaşadığı sorunları ve çözüm önerilerimizi bu Şura’da anlattık. Geçtiğimiz ay yine Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından gerçekleştirilen NACE Su Verimliliği Projesi Sektör Temsilcileri İstişare Toplantısı’na katılım sağladık. Proje kapsamında, imalat sürecinde en çok su harcandığı tespit edilen ürünler ve NACE kodları temelinde seçilen sanayi kollarındaki 400 işletmenin anket ve ziyaretler ile incelenmesi planlanıyor. Edinilen bilgiler, sanayi genelinde suyun daha verimli kullanımına yönelik rehber doküman ve eylem planlarının hazırlanmasında kullanılacak. ARMATÜR Derneği olarak suyumuzun korunmasına yönelik her türlü girişime destek vermekten memnuniyet duyuyoruz. Bu ve benzeri çalışmalarla armatür sektörü her geçen yıl biraz daha önem kazanmaya devam edecek.
Bunun dışında dernek olarak fuarlara katılıyor, sektör buluşmaları düzenleyerek sanayicinin sorunlarına çözüm arıyor, ihracatı artırmaya yönelik eğitimler düzenliyor ve heyetler organize ediyoruz. Yaptığımız çalışmalarla üye sayımızı her geçen gün artırıyoruz, 2022’deki hedefimiz 100’ün üzerinde üye sayısına ulaşmak.
“Güçlü ve Vizyoner Bir Ekip Olarak Yeni Dönem İçin İDDMİB Yönetimine Aday Olduk”
Sektörün belli başlı sorunları var. Bunların çözümü için var gücümüzle çalışıyoruz. KDV, tevkifat, ham madde sıkıntıları halen devam ediyor. Ama aslında çok da dile getirilmeyen bir büyük sorunumuz daha var. Bizim sektörümüz çok bölünmüş durumda. İhracatımız 5 farklı birlik üzerinden geçiyor. Bunların bir kısmı İMMİB bir kısmı ise OAİB bünyesinde. Şöyle düşünün ki bizim yaptığımız ihracatın bir kısmı Demir ve Demir Dışı İhracatçılar Birliği’den geçerken, bir kısmı İklimlendirme Sanayi İhracatçıları Birliği, diğer bir kısmı Çelik İhracatçıları Birliği, bir bölümü Elektrik ve Elektronik İhracatçıları Birliği, diğer bir bölümü ise Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçılar Birliği üzerinden geçiyor.
Durum böyle olunca, sektörün yaptığı ihracatın toplamı çok bilinemiyor. Bu sebeple biz, kendi sektörümüzün yaptığı tüm ihracat faaliyetlerini tek bir birlik çatısı altına taşımak ve orada toplamak istiyoruz. TİM verilerine göre, 2020’de armatür sektörü olarak 1,5 milyar dolar ihracat yapmışız. Bu senenin rakamları henüz açıklanmadı ama 2 milyar dolara yakın ihracat yapıldığını düşünüyoruz. Özetle; Türkiye’deki ihracatın çok önemli bir kısmını yalnızca biz armatür ve bağlantılı ürünler sektörü olarak gerçekleştiriyoruz. Ama belli STK’lardan bunun yansımalarını ve desteklerini göremiyoruz.
Biz bu açıdan kendimize adres olarak gördüğümüz birliğin İDDMİB olduğunu ve Türk ekonomisinin lokomotifi olan sanayimize daha katkılı olmak adına özellikle İDDMİB’e büyük görev düştüğünü düşünüyoruz. Bu sebeple de aynı dertten muzdarip sektör dernekleri olarak birlikte bir yola çıktık. Güçlü ve vizyoner bir ekip olarak yeni dönem için İDDMİB yönetimine aday olduk. Bizler bu yola, ihracatı, var olduğumuz pazarları, inovasyonu, tasarımı, etkinliği ve en önemlisi birlikteliğimizi “daha fazla” artırmak adına çıktık. Hep “daha fazla”sını istiyoruz. İhracatımızı “daha fazla” ülkeye yaymaya, var olduğumuz ülkelerdeki payımızı “daha fazla” artırmaya, “daha fazla” katma değerli ürünler üretip, sorunlarla “daha fazla” mücadele etmeye ve çözüm üretmeye odaklandık. Sektörümüzde yeni pazarlar arayan firmalarımıza pusula olmak, ihracatçı adayları ile deneyimlerimizi paylaşarak, onların cesaretlerini artırarak, kısacası onlara mihmandarlık ederek ilerleme sağlamak istiyoruz. Türk sanayisinin bölgesel ve küresel arenada daha etkin olması için üretim zincirinin her bir halkasını daha da güçlendirmek gerektiğini biliyoruz. Bizler de alt sektörlerin sayısını artırarak ve kapsamını genişleterek üretimin çarklarındaki her sesin, her rengin İDDMİB çatısı altında daha güçlü çıkmasını ve ifade edilmesini istiyoruz. Yüksek bir potansiyele sahip Türkiye’nin asıl gücünün birliktelik olduğuna inanıyoruz. İşte bu birlikteliği ve potansiyeli İDDMİB çatısı altında tekrar bir araya getirmek, gücümüzü daha etkin ve daha verimli kullanmak istiyoruz.
Hedefimiz, her bir üye firmamızın yapılan proje ve faaliyetlerden maksimum faydayı alması ve her firmamızın daha katma değerli üretim ile sürdürülebilir ihracat artışını sağlaması. Henüz ihracat yapmayan birçok firma olduğu gibi, henüz adım atılmayan ülkelerle de yeni iş bağlantıları ve fırsatlar bizleri bekliyor. Hızla değişen dünyanın yeniliklerine açık, ticaretin ve ekonominin değişen yüzünü fark eden, yerinde gören, küresel-bölgesel potansiyelleri algılayan, teknoloji ve bilişimi algılayan, dijitalleşmeye önem veren yönetim anlayışımızı İDDMİB’de bir alışkanlık haline getirmek istiyoruz. Proaktif ve dinamik bir yönetim anlayışı ile, “Daha Genç” bir İDDMİB ile kuşaklar arası köprü kurmak, yeni nesil üretici-tüketici anlayışlarını da birliğimiz ile buluşturma gayesindeyiz. Gelişimin en önemli adımı değişimdir. Değişime ise sadece içeriden açılan bir kapıyla varılabilir diye düşünüyoruz. Üretimin pazarlama ile güçlü bağını daha fazla ve daha etkin kullanmak adına çıktığımız bu yolda İDDMİB’in inovasyonu, özgün tasarımı, dijitalleşmeyi, teknolojik değişimi buluşturan bir kuruluş olmasını istiyoruz. Biliyoruz ki, çözümde görev almayanlar, sorunun birer parçasıdır. İşte bizler tam da bu yüzden sorunlarla yaşamak yerine, çözüm üretmek için bu yola çıktık. Çıktığımız bu yolda sektörümüze çok inanıyor ve güveniyorum. Eminim ki bu birliktelikten doğan güç günden güne çığ gibi büyüyecek ve sektörümüzü hak ettiği konuma getirecek.