(ARUS) Innotrans/Berlin 2014 Fuarında Federal Almanya Demiryolları Birliği (VDB) İle En Önemli İşbirliği Protokolüne İmza Attı
23-26 Eylül tarihleri arasında bu yıl 12’incisi düzenlenen ve Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS), OSTİM OSB, Yönetim kurulu ve üye firmaları yanı sıra 55 ülkeden 2 bin 758 şirkete ev sahipliği yapan fuara 130 bin ziyaretçi katılmıştır. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Müsteşarı Ersan Aslan, Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bursa Belediye Başkanı Recep Altepe, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve Genel Md. Yrd. İsa Apaydın, Sanayi ve Ti
Türkiye’den 37 firmanın stant açtığı fuarda Milli markalarımız ve firmalarımız göz doldurdu.
Innotrans Fuarı Açılış Toplantısı
Fuardan bir gün önce Alman Demiryolları Birliği (VDB) başkanı Dr. Martin Lange ve ardından Federal Almanya Ulaştırma Bakanı Alexander Dobrındt tarafından açılış konuşmaları yapılan ve farklı ülkelerden gelen yaklaşık 1000 demiryolları katılımcısına resepsiyon verildi.
Resepsiyona ARUS kümelenmesinden Prof. Dr. Ziya Burhanettin Güvenç (ARUS Başkanı), Prof.Dr. Sedat Çelikdoğan (ARUS Başkan Yrd.), Orhan Aydın (Ostim OSB Başkanı), Halis Turgut (RailTur) , Dr. İlhami Pektaş (ARUS Koor.),Ömer Yıldız ( İstanbul Ulaşım Gn.Md.), Yıldıray Koçarslan( Tüdemsaş Gn. Md.), Murat Bozankaya (Bozankaya Yön. Kur. Bşk.), Niyazi Sarımaden (Medel Yön. Kur. Bşk.), Dr. Tarık Öğüt ( Figes Yön. Kur. Bşk.) katıldı.
Berlin’de demiryolları araçlarının sergilendiği Technikmuseum’da yapılan toplantıda Almanya’da Demiryollarının ilk kuruluşunda üretilen 1800-1900 yıllarına ait tarihi buharlı trenler ilgi çekti.
Milli Markalarımız Innotrans 2014 Berlin Fuarında Göz Doldurdu
İstanbul Ulaşım: İstanbul tramvay markası
Durmazlar: İpekböceği ve LRT Hafif Raylı Araç Green City markası
TCDD ve Bağlı Kuruluşlar (Tülomsaş, Tüvasaş, Tüdemsaş): Milli Yolcu Treni EMU/DMU hızlı trenleri ve Milli Hızlı Tren Tanıtımı
Bozankaya: TCV Trambüs ve Sileo markası.
Medel: Raylı Ulaşım Inverter ve kabinleri
Tübitak MAM: Raylı Sistem Kontrol Ünitesi ve sinyalizasyon
Sazcılar: Kabin ve iç tasarım sistemleri, Kompozit parçalar
Elektra Elektronik: Konvertör trafoları, konvertör şokları, sinyalizasyon trafoları ve empedans bondlarının yanı sıra, Scott-t trafolar ve makas motorları
Hüroğlu: Koltuk sistemleri
Safkar: Klima
ASAŞ Aluminyum, Hisarlar Makine, Sarkuysan Bakır, Savronik, ERA lighting, Burulaş, Alnal, Akın Kauçuk, Asis Elektronik, Cel-Mer Steel, Emas Demir-Çelik, Europower Enerji ve Otomasyon, GAGE Otomotiv, GL Crankshafts Glokal Ltd, Gürmak Çelik Ray Bağlantı, Laspar, Nane İletişim, Olimpia Auto Glass, Ortana A.Ş, Özkan Demir-Çelik, Panel Poliüretan, Proyapı Mühendislik ve Danışmanlık, Railcen Demiryolu Sistemleri, Vaest Silikon ve Kompozit Uygulamaları, VIG Makine San, Yapıray firmalarımızın yer aldığı fuarda ürünlerimiz uluslararası arenada göz doldurmuştur.
Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri (ARUS) ve Federal Almanya Demiryolları Birliği (VDB) Arasında İşbirliği Protokolü İmzalandı.
Innotrans 2014 Berlin fuarına damgasını vuran en büyük olay; Alman Demiryolları Birliği (VDB) ve Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) arasında yapılan işbirliği protokolü oldu.
Alman Demiryolları Birliği (VDB) ve Anadolu Raylı Ulaşım Sistemleri Kümelenmesi (ARUS) arasında yapılan protokolde Türkiye’de yapılan tüm yabancı ihalelerde ve yatırımlarda finansal olarak en az %51 ve üzerinde yerli katkı sağlanacak. Daha önce ARUS’un büyük çabaları ile Ankara Belediyesinin 324 adet Metro aracı ihalesinde CSR ile yapılan anlaşmada en az %51 yerli katkı şartı sağlanmış ve bu anlaşma Türkiye’de yerli üretimde bir çağ açmıştı. Benzer şekilde Federal Almanya Demiryolları Birliği ile yapılan protokolde de bundan sonra Türkiye’de yapılacak tüm yabancı ihalelerde ve Alman firmalarının Türkiye’de yaptığı demiryolları yatırımlarda en az %51 yerli katkı payı olacak.
Her iki taraf Türkiye’de Demiryolu Teknolojileri üzerine finansal olarak en az %51 yerli katkıyı sağlayacak şekilde ortak yatırım ve işbirliği yapacak.
Bu kapsamda ARUS;
Hızlı Tren, Metro, Hafif Raylı Ulaşım Araçları (LRT), Monoray ve Tramvay gibi raylı ulaşım araçlarını Türkiye’de üretmek üzere Federal Almanya Demiryolları Birliği (VDB) sanayicilerinin Türkiye’de yerli sanayicilerimizle birlikte uluslararası kalite sistemlerine uygun olarak ortak yatırım ve üretim yapmasını, yan sanayinin geliştirilmesini, yerli üretimin artırılmasını ve üyeler arası işbirliklerinin geliştirilmesini sağlayacak.
Böylece Alman sermayesi ve teknolojisi Türkiye’ye transfer edilerek yerli firmalarımızla en az %51 yerli katkılı ortak işbirlikleri gerçekleştirilecek.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
31.10.2014