Asaş Alüminyum Başarı Yolculuğu
Dr. İlhami Pektaş: Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler- 21: Asaş Alüminyum Başarı Yolculuğu
Yerli ve Milli Üretime Adanmış Ömürler- 21: Asaş Alüminyum Başarı Yolculuğu
Dr.İlhami Pektaş
ASAŞ’ın başarı yolculuğu, 1990 yılında bir aile şirketi olarak kendi tasarladığı ekstrüzyon presinde alüminyum profil üretimiyle başlamış ve kısa sürede sektörde adı güven ve kaliteyle anılan bir marka olmuştur.
Türkiye’nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu arasında 65’inci sırada yer alan ASAŞ’ın 30 yıllık istikrarlı büyüme trendinin arkasında yenilikleri takip ederek gelecek trendlerini öngörmeye çalışmak, teknolojiye yatırım yaparak müşterileri için her zaman en iyisini sunmak tutkusu yatıyor.
Üretim tesisleri, Sakarya Akyazı’da 923.000 m² açık, 300.000m² kapalı alanda faaliyet gösteriyor. Tam entegre üretim tesisleriyle müşterilerine değer yaratmayı hedefleyen ASAŞ, tedarik zincirinde müşterilerinin ihtiyaç duyduğu tüm üretim fonksiyonlarını tek çatı altında birleştirerek; hem tüm süreçlerin gerek kalite gerekse maliyet açısından kontrol altında tutulması hem de müşterilerine tek bir noktadan hizmet verilmesi avantajını sunuyor.
ASAŞ, alüminyum profil, alüminyum kompozit panel, alüminyum yassı mamuller, PVC profil, panjur ve kepenk sistemleri olmak üzere 5 ana iş kolunda faaliyet gösteriyor.
Alüminyum Profil tesisinde; otomotiv, raylı sistemler, treyler, enerji, havacılık ve uzay, inşaat ve beyaz eşya sektörü gibi alanlarda kullanılan ürünlerin, aynı zamanda kendi alüminyum mimari sistemlerinin de tasarım ve üretimi gerçekleştiriliyor. Alüminyum Kompozit Panel tesisinde, cephelerde ve reklam sektöründe kullanılan malzemelerin ihtiyaçlarına cevap veriliyor. Bunlarla birlikte Alüminyum Yassı Mamuller bölümünde; ambalaj, otomotiv, inşaat, ısıtma & soğutma vb. birçok sektörde kullanılan folyo, levha ve boyalı levha üretilirken, PVC Profil ve Panjur - Kepenk bölümünde de nitelikli işler gerçekleştiriliyor.
ASAŞ Entegre Tesislerinde;
-Alüminyum Billet: 90.000 ton/yıl,
-Alüminyum Profil: 75.000 ton/yıl,
-Eloksallı Profil: 40.000 ton/yıl,
-Toz Boyalı Profil: 24.000 ton/yıl,
-Alüminyum Yassı Mamuller: Döküm: 150.000 ton/yıl, Hadde: 140.000 ton/yıl, Folyo: 60.000 ton/yıl, Boyalı Levha: 45.000 ton/yıl,
-Alüminyum Kompozit Panel: 7.500.000 m²/yıl,
-PVC Profil üretimi: 35.000 ton/yıl,
-Lamel Panjur: 30.000.000 metretül/yıl
üretimleri yapılıyor.
ASAŞ’ın Sektörde İLK’leri ve EN’leri
Dokunduğu her alana değer katarak “İyi ki ASAŞ Var” duygusunu oluşturmak ASAŞ çalışanları için büyük önem taşıyor. Bu sebeple gerek Ar-Ge çalışmalarında, gerek yatırımlarında ve gerekse iş ortaklığı disiplininde her zaman farklılık yaratan bir çizgide yürümeye çalışıyorlar.
Tamamen yerli sermaye ile kurulan ve her yıl gelişerek büyüyen ASAŞ, Türkiye’nin dışa bağımlılığını azaltacak, ekonomisine ve gelişmesine katkıda bulunacak projelere destek veriyor. Sektöre kazandırdığı ilk’ler ve en’lerden örnekler verecek olursak:
-Türkiye’de alüminyum kompozit panelleri üreten ilk firma.
-Türkiye’de tek ve Dünya’daki en geniş bobin boyama hattına sahip.
-Türkiye’nin en büyük Ekstrüzyon presine (5500MN) sahip.
-Sektörde CERN’e tedarikçi olan ilk ve tek Türk firması.
-Haberleşme uydusunda kullanılan özel soğutucu profili üreten Türkiye’deki tek firma ve yaptığı çalışmalarla haberleşme uydusunun yerlileşmesine destek vermeye devam ediyor.
-Alüminyum profil konusunda, Türkiye’de en büyük ve en geniş kesitli profilleri üretme kabiliyetine sahip olup, Avrupa’da da belli başlı firmalar arasında yer alıyor.
-Avrupa’da Raylı ulaşım sektörünün talep ettiği IRIS sertifikasına Türkiye’de ilk sahip olan kuruluşlardan olup aynı zamanda raylı sistem sektörünün alüminyum profil ihtiyaçlarına yönelik tüm üretimleri tek başına gerçekleştiriyor. Bu çalışmaları ile geçtiğimiz sene lansmanı yapılan yerli ve milli trenimizin Türk sermayesi ile yerli üretimine destek oldu ve olmaya devam ediyor.
-Alüminyum levha, folyo ve boyalı levha üretiminin gerçekleştirildiği Alüminyum Yassı Mamuller Üretim Tesisi, bugün Avrupa’nın en modern ve teknolojik tesisi konumunda olup Türkiye’nin en büyük alüminyum bobinini üretme kabiliyetine sahip.
-Türkiye’de ilk alüminyum konik direk makinasını üreten firma. Makina ASAŞ tarafından geliştirilmiş olup, patenti de ASAŞ’a ait.
-Dünya’daki en geniş folyo üretim hatlarına sahip firma olarak ASAŞ, ülkemize katmadeğer kazandırmaya devam ediyor.
Sürdürülebilir kaynak kullanımı ve çevre duyarlılığı hassasiyeti sebebi ile bu konu özelinde de çalışmalar yürüten ASAŞ, en son teknolojiyle donatılmış Yassı Mamuller Üretim Tesisinde; sürdürülebilir sağlıklı yaşam ve üretim konuları büyük bir hassasiyetle dikkate alınarak, günümüz teknolojisinin el verdiği çevreye duyarlı tüm sistemler tesise dahil edildi. Bu yaklaşımı ile, Türkiye’de, soğuk haddede ve folyo haddesinde bacadan atılan yağların geri dönüşümünü sağlayarak bu kapsamda tesislerine özel yatırım yapan ilk firma özelliğine de sahiptir.
ASAŞ’ta AR-GE ve İnovasyon
Uluslararası rekabette öne çıkmak ve sürekli gelişen pazarın taleplerini önceden öngörerek yapılanmak ve katma değerli ürünler ihraç edebilmek için Ar-Ge ve inovasyonun önemini bilen ASAŞ, 2015 yılında kurduğu ve sektörde bir ilk olan Ar-Ge merkezi ile bunu kanıtlamıştır.
Ar-Ge faaliyetlerinde yüksek mukavemet ve yüksek esneklik sağlayan alaşımların geliştirilmesine yönelik çalışmalara odaklanan ASAŞ, Ar-Ge ve Ür-Ge faaliyetleri kapsamında müşterilerinden gelen farklı taleplere uygun ürünlerin geliştirilebilmesine yönelik çalışmalar da yapıyor. Bugüne kadar 14 patent başvurusunda bulunmuş olup bunun yanı sıra 3 adet faydalı model ve tasarım tescillerine sahiptir.
Türkiye’nin Ar-Ge Harcamaları En Yüksek 250 Şirketi araştırmasında; Ar-Ge merkezine yaptığı yatırımla kendi sektöründe önde gelen kuruluşlar arasındadır. Ar-Ge harcamaları artan katma değerli proje sayısı, ileri seviye cihaz ve uzman kadrosuna paralel olarak her geçen gün artıyor. 2020 yılındaki Ar-Ge harcamaları yaklaşık 17 milyon TL olarak gerçekleşti.
Raylı Sistemler Sektöründe ASAŞ
ASAŞ, Türkiye’de Uluslararası Demiryolu Endüstrisi Standardı olan IRIS sertifikasına sahip ilk alüminyum üreticisi olarak Sakarya’daki TÜRASAŞ tesislerinde 160km/saat hıza uygun tasarımı ve üretimi yapılan Türkiye’nin ilk milli elektrikli hızlı tren projesinin yerlileştirilmesine destek sağlamış olmanın gururunu yaşıyor.
ASAŞ, mevcut teknolojisi ile; raylı ulaşım sistemlerinde kullanılan tren gövdesini oluşturan alüminyum profillerin %40’tan fazlasını yerli olarak üretebilme kabiliyetine sahiptir. Ayrıca yerlileşmeye destek vermek amacıyla, milli tren ve yüksek hızlı milli trenin gövdesini oluşturan yapısal profilleri %100 yerlileştirmek üzere üretim kabiliyetini geliştirmek için çalışmalarına bütün hızıyla devam ediyor.
Dünyanın en büyük raylı sektör üreticilerine de çeşitli ebatlarda yapısal ve muhtelif alüminyum profiller üretiyor. Yine raylı sistemlerde kullanılan iç trim, kapı, pencere, basamak vb. profillerinin üretimi de ASAŞ bünyesinde yapılıyor. Raylı sistemdeki Ar-Ge ve mühendislik faaliyetlerinde Avrupa Birliği projelerinde yer alıyor, bu sayede raylı sektördeki üniversite ve araştırma enstitüleriyle de proje iş birlikleri yürütüyor.
ASAŞ, Avrupa Birliği tarafından desteklenen Raylı Sistemler Shift2Rail programı kapsamında, Mat4Rail projesi ile AB’den hibe almaya hak kazanan ilk Türk firması olma özelliğine sahip oldu. 7 ülkeden 15 firmanın katıldığı proje kapsamında, inovatif çıkış kapısı tasarımı üzerine bir çalışma gerçekleştirdi.
Türkiye’nin ilk IRIS sertifikasına sahip alüminyum üreticisi olarak, 15 yıldan fazla bir süredir raylı sistemler için çeşitli ürünler üretiyor. Hızlı tren, tren, metro, tramvay araç gövdelerinin tamamını oluşturan özel alaşımlı ve farklı kesitli alüminyum yapısal profiller, kapılar, vagon etek profiller, engelli platformlar, aydınlatma ve yolcu valiz sistem parçaları, koltuk ve zemin bağlantı profilleri, Rijit katenary sistemleri gibi daha birçok alüminyum parçaları CNC tezgâhlarında ve robotik kaynak hatlarında işlenerek üretiliyor.
Yurt dışında raylı sistemler sektöründe dünyanın en gelişmiş ülkelerinin sahip olduğu tüm teknik ve mühendislik alt yapısına sahip olan bir firma olarak, şimdiye kadar ihraç ettiği profillerden üretilmiş 5 - 7 vagondan oluşan 1.500’den fazla tramvay seti; Avrupa, Asya ve Kuzey Afrika’da hizmet vermeye devam ediyor.
Uluslararası Projeler
Üretim teknolojilerinin yanı sıra müşterilerine tasarım, Ar-Ge ve mühendislik desteği de vererek tecrübelerini paylaşan ASAŞ, tüm projelerin hayata geçirilmesindeki süreçte önemli katkılar sağlıyor.
Şu anda aktif olarak Avrupa Birliği'nin Horizon 2020 araştırma ve yenilik programı çerçevesinde gerçekleştirilen FORGE, INOVA, RETROFEED, MARBEL projelerinde yer alıyor. Daha önce de başarıyla tamamlamış oldukları 2 projeleri bulunuyor. Bu projeler, sürdürülebilir üretim sistemleri, akıllı fabrikalar, endüstri 4.0, döngüsel ekonomi, geri dönüşüm, elektrikli araç batarya sistemlerinin geliştirilmesi, raylı sistemler sektöründe yüksek performans sağlarken karbon emisyonunun azaltılması gibi alanlarda katkı sağlıyor.
İhracat
6 kıtada 90’dan fazla ülkeye ihracat yapan ASAŞ, Türkiye’nin en büyük ihracatçıları arasında yer alıyor.
ASAŞ’ın en çok ihracat gerçekleştirdiği ülkelerin başında ABD ve Avrupa Birliği ülkeleri geliyor. Bu ülkeleri İngiltere takip ediyor. Her iş biriminde hedef pazarlar değişkenlik gösterse de ABD, Avrupa Birliği ülkeleri, Balkan ülkeleri, Türki Cumhuriyetler, Şili, Güney Kore, Afrika ve Ortadoğu gibi birçok farklı coğrafyada yer alan ülkelere satışlar yapılıyor.
2019 yılında yapılan ihracatın tüm satışlardaki oranı yüzde 53 ve 2019 yılı toplam ihracat tutarı ise 268 milyon dolar olarak gerçekleşti.
Yatırımlar
2019 ve 2020 yılında alüminyum sektörüne yönelik hizmet veren iki iş birimi için yaklaşık 22,5 milyon Euro’luk yatırım yapıldı. Alüminyum Yassı Mamuller Folyo Üretim Tesisi için Almanya'dan hat alımlarını gerçekleştiren ASAŞ, bu hatları 2021 sonunda devreye almayı planlıyor. Alüminyum Ekstrüzyon Üretim Tesisi için ise daha hassas ve seri imalat yapabilen tam otomatik CNC tezgahları ve robot makineleri siparişi verilerek hatların 2021 yılı ve sonrası için piyasadaki gelişmelere bağlı olarak devreye alınması hedefleniyor.
ASAŞ GmbH
2018 yılında Avrupa dağıtım ağında stratejik bir konum olan Frankfurt ve Köln havaalanlarına 1 saatlik mesafede Koblenz’e komşu Neuwied şehrinde Thyssen Krupp Rasselstein’a ait 72.793m2’lik kapalı alana sahip 880.028 m2’lik arazi satın alınarak ASAŞ GmbH’ın kuruluşu gerçekleştirildi.
ASAS GmbH ile, başta Almanya olmak üzere Batı Avrupa'daki müşterilerine daha yakın hizmet verilmesi ayrıca, Avrupa ile olan ticari iş birliğinin güçlendirilmesi, teknolojik ve katma değerli ürünlerdeki faaliyetlerin artırılması ve yeni olanakların değerlendirilmesi planlanıyor.
ASAŞ, müşterileri ile olan ilişkilerinde “stratejik iş ortağı olma” disiplinini sürdürerek ülkeler arasındaki ticari faaliyetlerini daha da geliştirmek için çalışıyor.
Akıllı Fabrika Projesi
ASAŞ, Endüstri 4.0 vizyonu kapsamında “DigitALL Dijital Dönüşüm” projesini hayata geçirerek proje kapsamında müşteri teklif talebinden satın almaya, stok yönetiminden sevkiyata tüm tedarik zinciri süreçlerini dijital ortamda entegre bir yazılım platformu üzerinden gerçekleştiriyor. Bu projeyle, sadece süreçlerini dijitalleştirmekle kalmıyor; dijital dönüşüm kültürünü her kademeye yayarak organizasyon, iş yapma biçimi, müşteri ve çalışanlarıyla iletişimi, verimliliğin ölçülmesi, çalışanların dijital yetkinliğinin artırılması için de bir fırsat olarak görüyor.
Kurumsal Sosyal Sorumluluk Çalışmaları
ASAŞ, Kurumsal Sosyal Sorumluluk Projelerine büyük önem veriyor. Bu çerçevede 2015 yılında sanatçı, akademisyen ve öğrencileri bir araya getirmek ve karşılıklı sinerjiyle öğrenme, tasarlama ve üretim süreçlerini desteklemek amacıyla ‘Sanat üretim merkezi’ olarak adlandırılan ASAŞSANAT’ı kurdu. Sanat Üretim Merkezi alüminyum ile çalışan sanatçıları buluşturan, üretim yapmalarını ve ürettikleri ürünleri sergileme fırsatı yakaladıkları bir alan ve bunu Türkiye’de sağlayabilen tek yer. Burada hem genç yetenekler destekleniyor hem de profesyonel sanatçı ve tasarımcılara profesyonel atölye hizmeti ve artizan desteği veriliyor. Ayrıca iki yılda bir düzenlenen ASAŞSANAT Heykel Yarışması’yla da sanatçıların alüminyumu yakından tanımaları, bu malzemenin sahip olduğu çok çeşitli üretim olanakları ile ilgili farkındalıklarının artırılması hedefleniyor.
ASAŞ, ayrıca çocukları odağına aldığı kurumsal sosyal sorumluluk projelerine de önem veriyor. Bu amaçla çocukları sporla buluşturmak ve onları spora yönlendirmek amacı ile 2017 yılında Sakarya’da kurulmuş olan ASAŞ Basketbol Kulübü bünyesinde çocukların sporla büyümesi destekleniyor. Fabrikaların faaliyet gösterdiği Sakarya’ya sadece ekonomik olarak değil kültürel ve eğitim anlamında da katkı sağlamak önceliklerden biri. İlk etapta ASAŞ çalışanlarının çocukları için kurulan kulüp bugün tüm Sakarya’da ikamet eden çocuklara da hizmet veriyor. Bugüne kadar 400’den fazla çocuk ASAŞ Basketbol Okuluna kayıt oldu.
ASAŞ, spor ve eğitim yoluyla bölgedeki çocukların hayatlarına pozitif dokunuşlar yapmanın gelecek için en doğru insan kaynakları yatırımı olacağına inanıyor. Çünkü spor sevgisi, eğitim ve kültürün sağladığı sosyalleşme, kötü alışkanlıklardan uzaklaşmayı sağlarken, disiplinli ve sağlıklı yaşam imkânları sayesinde çocukların hayatta daha başarılı bireyler olarak yetişmesine de olanak sağlıyor.
Sporculara ayrıca okul hayatlarında da destek olmak ASAŞ için önem taşıyor. Bu amaçla geçen sene ASAŞ Basket Eğitim Sınıfı projesi hayata geçirildi. ASAŞ Basketbol Kulübü’nde yer alan 10 ila 14 yaş aralığındaki kız ve erkek çocuklara derslerinde destek olmak için açılan sınıfta, yaklaşık 80 öğrenci, İngilizce ve Matematik dersleri almaya başladılar. Bakanlıklar ile yapılan iş birlikleri neticesinde gönüllü öğretmenler tarafından verilen eğitimler çocukların ihtiyaçlarına göre şekillendiriliyor. Mevcut pandemi sürecinde bu çalışma her ne kadar sekteye uğramış olsa da hala gündemde ve normale dönülen ilk zamanda derslere devam edilecek.
Kaynak: ASAŞ Alüminyum