Asaş Grup, İstikrarlı Büyümesini Sürdürüyor
Yassı alüminyum üretimi için 2011 yılında başladıkları yatırımın sonuna geldiklerini belirten Asaş Alüminyum San. ve Ticaret A.Ş. Alüminyum Grup Başkanı Safa Bayar Yavuz, toplam yatırım bedelinin 200.000.000 doların üzerinde olduğunu söyledi.
Safa Bayar Yavuz şu bilgileri verdi.
Asaş Alüminyum’un kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Safa Bayar Yavuz: Kurulduğu 1993 yılından beri, ASAŞ Grup istikrarlı büyüme trendi Avrupa’daki lider üreticiler arasında yerini almıştır. Ayrıca, son 10 yılda ortalama her yıl %26,3’lük bir büyüme ivmesi yakalayan Asaş, Türkiye’nin 500 büyük Sanayi Kuruluşu değerlendirilmesinde 165. sırada bulunmaktadır. ASAŞ Grup, Akyazı/Sakarya’daki 620.000 m2 alan içinde yer alan 250.000 m2’lik kapalı üretim tesisinde, konusunda uzman 1.570 çalışanı ile hizmet vermektedir.
Merkezi İstanbul’da olan ASAŞ Grup, geniş ürün gamıyla dünya çapında projelere hizmet vermektedir. Türk alüminyum sektöründeki dinamik ve öncü firmalardan birisi olarak, İstanbul Ticaret Odası tarafından sektöründe lider ihracatçı olarak tescil edilmiştir. Toplam üretiminin %55’ini muhtelif endüstriyel sektörler için, Batı -Orta ve Doğu Avrupa’dan Orta Doğu’ya, Amerika’dan Asya’ya olmak üzere 65 farklı ülke pazarına ihraç etmektedir.
ASAŞ Bünyesindeki İşletmeler:
ASAŞALU: Alüminyum Ekstrüzyon
ASAŞALU, konusunda uzman, donanımlı 1120 personeli ile külçeden nihai ürüne kadar alüminyum profil üretimini gerçekleştirebilecek şekilde entegre olmuş bir alüminyum ekstrüzyon tesisidir.
Yıllık 65.000 ton kapasiteli billet döküm tesislerinde değişik alaşımlar kullanarak 6,7,8,10 ve 14 inç çaplarında maksimum 7300 mm boyunda, %100 birinci kalite billet dökümü yapılmaktadır.
Yıllık 2.000 ekstrüzyon kalıp imalatı müşterilerin proje hedef ve beklentilerine uygun olarak yüksek teknolojili CNC kontrollü takım tezgahlarında, çok hassas toleranslarla büyük titizlikle üretilmektedir.
Yıllık 75.000 Ton kapasiteye sahip Alüminyum profil ekstrüzyon tesislerinde, 1250, 1320,1600, 2200, 2700, 3500 ve 5500 tonluk 7 adet ekstrüzyon pres hatları yer almaktadır.
Yıllık 12.500.000 m2 (yaklaşık 30.000 ton) kapasiteli, dünyada bir yerleşkedeki en yüksek üretim kapasitesine sahip tesislerinde 8 ve 15metreye kadar boylarda eloksallı aluminyum profil üretilebilmektedir.
Yıllık 7.200.000 m2 (yaklaşık 20.000 ton) kapasiteli elektrostatik toz boya tesisinde 8 m.ye kadar boylarda alüminyum profil ve aksesuarlar, istenilen RAL renginde değişik glos parlaklığında boyatılmaktadır.
Yıllık 2.000.000 m2 (yaklaşık 3.000 ton) kapasiteli sublimasyon tesisinde ahşap yada farklı desenlerde alüminyum profillerin kaplanması yapılmaktadır.
Mekanik İşlem Bölümünde hassas CNC takım tezgahlarını işleme kabiliyetli makine parkı sayesinde profiller standartlara uygun toleranslarda, yarı mamul ve mamul ürünler haline getirilirler.
ASAŞPEN: PVC-U kapı ve pencere sistemleri
1997’de kurulan ASAŞPEN yüksek kaliteli PVC-U profil üretim tesisleri, 35.000m2’lik alanda kurulmuş olup 300 çalışanı bulunmaktadır, her yıl, değişik boyut ve işlevlere sahip 30.000 ton farklı renk ya da ağaç efektinde lamine edilmiş PVC-U kapı ve pencere sistem profilleri üretilmektedir. ASAŞPEN, yapı endüstrisinin her geçen gün artan yüksek kaliteli kapı ve pencere sistem taleplerini karşılamak hedefiyle kısa sürede gelişerek, kalitesi, ürün çeşitliliği, dayanıklılığı ve işlevselliği ile yerli ve uluslararası pazarlarda haklı bir itibara sahip olmuştur. En gelişmiş üretim teknolojisi ile donatılmış olan tesislerde
• Farklı ölçü, yüzey ve fonksiyonlarda PVC-U kapı ve pencere sistemleri üretimi,
• Farklı renk ve ahşap görünümlü lamine PVC-U profil üretimi,
• Özel bükümlü PVC-U profilleri üretimi,
• Kuruluma hazır, cam ve aksesuarları monte edilmiş kapı ve pencere sistemleri üretimleri yapılmaktadır.
ASAŞPEN, ürünlerindeki, -70 derece soğukluktaki Sibirya’dan +60 derece sıcaklıktaki Dubai’ye kadar farklı ve anormal iklim koşullarındaki sıcaklıklarda bile kullanıma imkan sağlayan hammadde formülasyonu kabiliyeti ile, dünya çapında mimari projelerde tercih edilen marka haline gelmiştir. Test ve sertifikalandırma işlemleri, kapı, pencere, perde ve cam ürünlerinin kalitelerini doğrulayan uluslararası alanda saygın bir yeri olan bilimsel araştırma kurumlarından Almanya’nın Rosenheim Enstitüsü tarafından gerçekleştirilir.
ASAŞBOND(NATURALBOND): Kompozit panel
NATURALBOND, inşaat ve endüstriyel tasarım alanlarında, binaların iç ve dış cephelerinin inşasında ve restorasyonunda sağladığı fiziksel, mekanik ve estetik avantajlarıyla, dünya çapında kendisini kanıtlamış alüminyum kompozit panel üretim tesisidir.
Yıllık 6.500.000 m2’lik üretim kapasitesine sahip NATURALBOND alüminyum kompozit panel ürünleri pazara girdiği günden itibaren, dünya çapında 30’dan fazla ülkede mimari ve endüstriyel tasarım projelerinde yaygın olarak kullanılmakta ve modern mimari projelerde özellikle tercih edilen marka olmaktadır.
Değişik ölçü ve çeşitli renk yelpazesi ile konvansiyonel düşük yoğunluklu polietilen dolgulu alüminyum kompozit panellerin yanı sıra, alüminyum hidroksit dolgulu yangına dayanıklı özel alüminyum kompozit paneller de Asaş bünyesindeki modern tesislerde ileri teknoloji ile üretilmektedir.
RESCARA: Mimari Sistemler
RESCARA sistem serileri, endüstriyel ve mimari cephe, iç cepheler, alüminyum çatı, kış bahçesi, kapı-pencere sistemleri ve diğer özel uygulamalar olarak çok geniş ve yenilikçi alüminyum mimari sistemlerden oluşur. Uzmanlığı, araştırma geliştirme faaliyetlerine verdiği önem ve inovatif çözümlere odaklı yapısı sayesinde RESCARA; yurtiçi ve yurtdışı inşaat sektörlerinde, mimari çözüm sistemlerinde aranan lider bir marka haline gelmiştir.
RESCARA, kuruluşundan itibaren, havaalanlarından gökdelenlere, özel meskenlerden belediye binalarına kadar binlerce yaratıcı projede başarıyla kullanılmıştır.
Müşterilerimize mutlak ürün güveni sağlamak hedefiyle, RESCARA cephe sistem serilerinin her bir ürünü için termal performans, iklimsel sızdırmazlık, rüzgar direnci ve dayanıklılığı gibi temel özellikler, EN12207, EN12208, EN12210 Avrupa normları uyarınca test edilir. RESCARA, alüminyum profil sistemlerinin dizayn ve üretimini IFT Rosenheim kalite standartlarına göre yapmaktadır
NATUROLL: Panjur Sistemleri
NATUROLL, 2008 yılından bu yana hızla Türkiye’nin panjur endüstrisindeki liderlerinden biri haline gelmiştir. En gelişmiş teknolojye sahip üretim tesislerinde,
• PVDF/polyester veya poliüretanla kaplı, poliüretanla dolgulu, alüminyum profiller.
• PVC-U panjur profilleri
• Mikro perfore delikli çelik kapılar
• Eloksal ve toz boya kaplı ekstrüde edilmiş alüminyum panjur profilleri
• Galvanizli sekizgen borular
üretilmektedir. NATUROLL panjur sistemlerine olan ilgi, ses izolasyonu sağlaması, güneş ışığından, sıcak veya soğuk havalardan, haşere ve davetsiz misafirlerden koruma avantajları ve enerji tasarrufu yönünde sağladığı katkılar nedeniyle her geçen gün giderek artmaktadır. CFC poliüretan takviyeli NATUROLL panjur sistemi, uluslararası en yüksek kalitede standartlar gözetilerek üretilir.
Asaş, Alüminyum Yassı Mamuller Üretimi İçin Yatırımının Son Aşamasına Geldi
NATUROLL garaj kapı sistemleri, ekstra dayanıklılık, estetik ve sağlamlığın gereklerini sağlamak için alüminyum ve çelik profillerden oluşan geniş renk seçenekleri ile üretilmektedir.
ALUDES: Alüminyum Dizayn
ASAŞ Grubu’nun alüminyum dizayn grubu olan ALUDES, kullandığı en kaliteli malzemeleri, tasarım-form ve fonksiyon kabiliyetleri de ekleyip harmanlayarak dünyaya değerli ürünler sunmayı hedeflemiştir ALUDES, yüksek düzeyde kabiliyetli endüstriyel dizayncıları ve ürün gamı sayesinde estetik açıdan seçkin ürünleri yaratır, üretir, küresel pazarda bu ergonomik ve seçkin ürünlerin pazarlamasını gerçekleştirir. Mevcut ürün gamı: vitrin sistemleri, tüketici beyaz eşya ürünleri ve ALUDES imzalı bayrak direkleri ve aydınlatma direklerini içerir.
Alüminyumun kullanımı için yeni fırsatlar arama misyonu ve müşterinin çalışma ortağı olma disiplini ile, ALUDES dizayn ekibi müşterileri ile yakın çalışma içerisinde bulunup, ortak yaratıcı çözümler üretmeye odaklanmıştır. ALUDES ekibi, müşterisine özellikle alüminyum konusunda gerek görsel, gerek fonksiyonel konularda dizayn noktasında ihtiyaç duyulacak danışmanlık hizmetini vermektedir.
ASAŞ’ta Kalite Yönetimi, ‘kalite üretilir’ anlayışı ile, sadece bitmiş ürün kontrol etmenin dışında, gelişen sektöre hem kapasite hem de kalite olarak hitap edebilmek için mevcut iş yapma tarzlarından daha farklı bir sistematiğe yönelmiştir. ASAŞ Grup’un strateji ve hedeflerine ulaşmada en uygun sistemi devam ettirmek için aşağıdaki sertifika ve standartlarla biçimlendirdiği kalite yönetim prosedürlerini kullanmaktadır: YALIN ALTI SİGMA UYGULAMASI, TPM ÖDÜL- TPM A-2008 MÜKEMMELLİK ÖDÜLÜ, ISO/TS 16949, ULUSLAR ARASI DEMİRYOLU ENDÜSTRİSİ IRIS QMS, ISO 9001 QMS, ISO 14001, TS/OHSAS 180001, QUALANOD, QUALICOAT, DIN EN 15085-2 ALÜMİNYUM KAYNAK UYGULAMALARI,DIN EN ISO 3834-2, TS EN 12020-1/2, TS 1164, TS 4922, TSEK ALÜMİNYUM KOMPOZİT PANEL ÜRÜNLERİ, RESCARA SİSTEMLERİ İÇİN IFT ROSENHEIM EN 12210, 12208, 12207 VE 13115, EN 12152, 12154 VE 13116, ALU KOMPOZİT PANELLER İÇİN IFT ROSENHEIM DIN EN 13501 KLASSE B-S1, D0, PVC-U KAPI VE PENCERE ÜRÜNLERİ İÇİN TS EN 14351-1, PVC-U RAL-GZ 716/1, TS 5358 EN 12608
Pazar payınız hakkında bilgi verir misiniz?
Safa Bayar Yavuz: Alüminyum ekstrüzyon profil sektöründeki pazar payımız %15 mertebelerindedir ve firmamız sektöründe lider konumdadır.
ASAŞBOND alüminyum kompozit panel üretiminde pazar payımız %70’ler seviyesindedir. Son derece yüksek kaliteli ürünlerimiz sayesinde yaklaşık 2 kat bedelle uzun yıllar ithal edilmekte olan kompozit paneller artık yurt dışından ithal edilmemekte aksine ürünlerimiz kalite-fiyat performansı nedeniyle Avrupa’da tercih edilir durumdadır.
Plastik profil sektöründe Türkiye’deki ilk 4 firma arasında yer almakla birlikte ürün kalitemiz çok yüksek olduğu ve iç piyasadaki kalitesiz ürünlerle rekabette fiyat bakımından zorlandığımız için ihracaat ağırlıklı çalışmaktayız.
Naturoll panjur sistemlerinde pazara çok geniş yelpazede ürünler sunduğumuz için ve ürünlerimizin kalitesi birçok nedenle tercih edildiğinden hızla sektör lideri konumuna yaklaşmaktayız.
Rescara Alüminyum Profil Sistemleri konumunda pazardaki en kapsamlı ürün gamına sahibiz ve yerli firmalar arasında lider durumdayız.
Aludes Alüminyum Bayrak ve Aydınlatma direkleri üretimi konusunda da pazarda lider konumdayız. Alüminyum’un teknik avantajları sayesinde aydınlatma ve bayrak direkleri uygulamalarındaki kullanımı her geçen yıl daha da artmaktadır.
2013 yılının ilk 5 ayı göz önüne aldığınızda geçen yıla göre rakamsal veriler olarak nasıl bir ivme yakaladınız?
Safa Bayar Yavuz: 2013 yılına ait bütçemizde geçen yıla oranla şirket olarak %20’lik bir büyüme öngörmüştük ve 2012 ilk 5 ayı ile kıyasladığımızda hedefimizi yakalamış durumdayız. Önümüzdeki günlerde üretim tesislerimizde devreye alacağımız bir pres hattı ve fabrika genelindeki verimlilik çalışmalarımız nedeniyle kapasitemizi ve dolayısıyla satışlarımızı da daha da arttıracağımızı umuyoruz.
Asaş’ın yeni yatırım planları var mı?
Safa Bayar Yavuz: Şu anda alüminyum yassı mamuller üretimi için 2011 yılında başladığımız büyük bir yatırımın son aşamasına gelmiş bulunmaktayız. Ülkemiz için de çok önemli olduğunu düşündüğümüz bu yatırımımızın bedeli 200.000.000 USD’ın üstündedir.
Adapazarı/Akyazı bölgesinde toplam 300.000 m2’lik bir alanda kurulan hadde tesisimizde 110.000 m2’lik bir kapalı alan inşaatını tamamlamış bulunuyoruz.
Tesislerimizi devreye alma çalışmalarımız devam etmekte olup üretim tesislerimiz, inşaallah 2013 son çeyreğinde devreye girecektir. Bu işletmemizde yıl sonu itibariyle yaklaşık 300 kişilik bir kadro yapılanmasına da başlamış bulunuyoruz.
Son derece modern ve yüksek teknolojiye sahip olacağımız bu tesislerimizde hedefimiz ilk fazda 70.000 ton alüminyum yassı mamül üretimi olacaktır. 2014 yılı sonunda tamamlamayı düşündüğümüz
2. fazda ise kapasite olarak 125.000 ton üretim hedeflemekteyiz.
1. Fazda devreye alınacak tesislerimizde; 70.000 ton kapasiteli 4 adet Döküm hattı, 125.000 ton kapasiteli hadde tesisi, Tavlama fırınları, 15.000 ton kapasiteli Alüminyum Folyo tesisi, 50.000 ton kapasiteli Alüminyum Levha Boyama tesisi, Boy kesme ve dilme hatları olacaktır.
2. Fazda ise çok daha küçük yatırım bedeliyle sadece 2 döküm hattı ilavesiyle kapasitemizi 125.000 tona çıkartmayı hedefliyoruz.
Kurulduğu günden bugüne teknolojik yatırım odaklı büyümeyi ilke edinen firmamızda farklı sahalarda yeni yatırımlar da hedeflemekteyiz.
Türkiye’deki alüminyum kullanımını hakkında bilgi verir misiniz?
Safa Bayar Yavuz: Yaklaşık 5 milyar dolarlık iş hacmine ulaşan Türkiye alüminyum sektörü, ülke sanayiinin en önemli sektörlerinden biridir. Son dönemde özellikle hadde ve ekstrüzyon ürünlerinde son yıllarda yapılan yeni yatırımlar sayesinde, dünya pazarlarında rekabet edebilir ölçekte kapasitelere ulaşıldı. Firmaların toplam üretim kapasitelerinin
1 milyon 600 bin ton civarında olduğu tahmin edilmektedir.
2012’de alüminyum sektörünün üretimini bir önceki seneye oranla yüzde 5.5 artmıştır. Türkiye’de alüminyum kullanımı kişi başına yaklaşık 10 kg’lar mertebesindedir. Avrupa Birliği (AB) ülkelerindeki kişi başına 22 kg ve OECD ülkelerindeki 33 kg değerleriyle karşılaştırıldığında bu oran oldukça düşük kalmaktadır.
Türkiye’mizde alüminyum ürünler ençok inşaat sektöründe kullanılmaktadır. Ülkemizdeki sanayileşme sürecine paralel olarak endüstriyel sektörlerdeki alüminyum kullanımının da artacağını ve kişi başı kullanım oranında gelişmiş ülkeler seviyesine erişeceğimizi umuyorum.
Alüminyum ekstrüzyon sektöründe kurulu kapasite, arz/talep dengesinde ülke olarak ciddi bir savurganlık içinde olduğumuzu düşünüyorum.
Ülkemizde alüminyum ekstrüzyon sektöründe faaliyet gösteren yaklaşık 100 firma ve 220’nin üzerinde ekstrüzyon pres hattı mevcuttur. Profil üretimine yönelik ülkemizdeki kurulu kapasitemiz 1.000.000 Ton civarında olmasına rağmen gerçekleşen üretim ancak 350.000 ton seviyelerindedir. Nüfusumuzun benzer olduğu İtalya’da ise sadece 120 pres ve 950.000 ton üretim kapasitesi mevcuttur. Bu yüzden ülkemizde alüminyum profil sektöründe kıyasıya bir fiyat rekabeti söz konusudur. Ayrıca sektörümüzde faaliyet göstermekte olan birçok üretici, maalesef teknolojik yetersizlikleri ve makine ekipmanlarının uygunsuzluğu nedeniyle katma değeri yüksek endüstriyel ürünler üretebilme kabiliyetine haiz değildir. Buna ilaveten firmaların kapasite kullanım oranları ve verimlilikleri de oldukça düşüktür.
Alüminyum yassı mamuller sektöründe ise üretici firma sayısı tesis ilk yatırım maliyetinin yüksek olması sebebiyle ekstrüzyon sektörüne oranla oldukça azdır. Ülkemizde yassı mamül üretimi ise yaklaşık 350.000 ton seviyelerinde olup 4-5 üretici firma mevcuttur.
Ürünleriniz daha çok hangi sektörlerde kullanılıyor? Bu sektörlerin gelişimini değerlendirir misiniz?
Safa Bayar Yavuz: Alüminyum ürünlerimiz başta inşaat sektörü olmak üzere otomotiv, demiryolu araçları, enerji sektörü, reklamcılık sektörü, beyaz eşya, mobilya v.s. birçok endüstriyel sektör tarafından da kullanılmaktadır. Özellikle son yıllarda alüminyumun teknik üstünlükleri sebebiyle tercih edilmesi sonucu, teknolojik ürünler olarak kullanımı oldukça artmıştır. Otomotiv sektörüne yönelik olarak ürettiğimiz enerji sönümleme kabiliyeti yüksek alüminyum araç tamponları, titreşim sönümleyici parçalar, konstrüktif yapısal profiller, ABS fren sisteminde kullanılan mekanik işleme kabiliyeti yüksek özel alaşımlı parçalar, vs. raylı sistemler araçları metro ve yüksek hızlı trenler için ürettiğimiz yapısal gövde profilleri, iç dekoratif profiller, taşımacılık sektörüne yönelik tır kapakları, korozyon direnci yüksek yat direkleri ve denizcilik sektöründe kullanılan muhtelif diğer alüminyum profiller, solar endüstrisine yönelik konstrüktif profiller, mobilya sektörüne yönelik dekoratif ürünler vs. bunlardan sadece bazılarıdır.
Eklemek istedikleriniz varsa onları da öğrenebilir miyiz?
Safa Bayar Yavuz: Türkiye’mizin gelecek yıllarda dünya pazarlarında daha da rekabetçi olabilmesi için inovasyona ciddi boyutta yönelmesinin gereğine inanıyorum. Şu anda ülkemiz teknolojiyi iyi kullanan fakat gerçek manada teknoloji üretmeyen; yani arzu edilen boyutta katma değer yaratamayan bir konumdadır. Dünya Ekonomik Forum raporunda belirtildiği gibi, 2012-2013 dönemi Küresel Rekabetçilik Endeksi hesaplamalarına göre Türkiye 144 ülke arasında 43. sıradadır. Ayrıca, inovasyon bakımından ise 144 ülke arasında 55. durumdadır. Oysa pazar büyüklüğünde en rekabetçi 15. ekonomi olarak yer almaktayız. Dolayısıyla, bu yönde firmalarımızın Ar-Ge faaliyetlerine önem vererek katma değeri yüksek ürünler üretebilmesi son derece önemlidir. Şu anda 10.500 USD’lar seviyesinde olan kişi başı milli gelirimizi 20.000 USD seviyesine çıkarabilmek ve ülkemiz 2023 hedeflerini realize edebilmek için katma değer yaratmaya odaklanarak firmalarımızı rekabetçi kılmayı hedeflemeliyiz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
17.05.2013