Bağlantı Elemanları Sektörü, 2022’de 760 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirdi
BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, 2022 yılı üretim ve ihracat rakamlarını değerlendirdi.
BaÄŸlantı Elemanları Sektörü, 2022’de 760 Milyon Dolar Ä°hracat GerçekleÅŸtirdi
BESÄ°AD-BaÄŸlantı Elemanları Sanayici ve Ä°ÅŸ Ä°nsanları DerneÄŸi Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Mustafa TecdelioÄŸlu, sektörün 2022 yılı üretim ve ihracat rakamlarını deÄŸerlendirdi. 2022 yılını yine rekor ihracat büyümesi ile kapattıklarını belirten Mustafa TecdelioÄŸlu, sektörün ihracatına katkı sunan üretim kademesinde çalışan tüm iÅŸçilerine, ihracat sorumlularına ve ÅŸirket yöneticilerine emek ve katkıları için teÅŸekkür etti.
2022 Yılı İhracat Rakamları
Geçen yılın başında, 2022 yılı için 200-210 bin ton ve 750 milyon dolar ihracat tahmini yapmıştık. Açıklanan verilere göre 2022 yılını 206 bin ton/760 milyon dolar ihracat ile kapadık. Birim fiyat ortalamamız ise 3.690 USD/ton oldu. 2020 yılında bu rakam, 132 bin ton/415 milyon dolardı. 2021’de ise 179 bin ton/615 milyon dolardı.
2022 yılı aslında iyi baÅŸlayan bir yıldı. Ä°lk 6 ayda üretimde tonajda yüzde 25, ihracatta ise yüzde 35 gibi artış yakalamıştık. Yılın ikinci yarısında ise Rusya-Ukrayna savaşının da etkisiyle Avrupa’daki enerji fiyatlarındaki yüksek artışlar ve daralma ihracatın yavaÅŸlamasına sebep oldu.
Buna birde, ülkemizde sanayi doÄŸalgazına ve elektriÄŸe gelen zamlar, yılın ikinci yarısında tekrardan iÅŸçilik maliyetlerinin artmasının yanı sıra, girdi maliyetlerimizde önemli yer tutan; ambalaj, kaplama, endüstriyel yaÄŸ, diÄŸer kimyasallar, ısıl iÅŸlem, kalıp, nakliye vb. sarf malzemelerinin fiyatlarının da artması gibi etkenler ihracatta düÅŸüÅŸe geçmemize etken oldu.
Bütün girdi maliyetlerimizin artmasına raÄŸmen sektör olarak bunu fiyatlarımıza yansıtamadık. Avrupa resesyona girdi, talep düÅŸtü. Temmuz ayından sonra Avrupa’dan gelen talep her ay azalmaya baÅŸladı. Bunun yanı sıra UzakdoÄŸu’nun navlun fiyatları da düÅŸünce UzakdoÄŸu’dan da Avrupa’ya ürünler gelmeye baÅŸladı. Böylelikle üretimimiz de düÅŸmeye baÅŸladı ve halen de düÅŸüyor, ÅŸuan için bunu dengelemiÅŸ deÄŸiliz. Belli bir kar marjıyla çalışmaya devam ettik ama bu karlar ÅŸuan için bitmiÅŸ durumda ve Kasım ayı da dahil olmak üzere zarar ile çalışılmaya baÅŸlandı. En son Mart 2022’de fiyatlara zam yapmışız. Mart’tan sonra ise girdi fiyatlarımız iki katından fazla arttı. Åžu an 2023 Ocak ayındayız ve iÅŸçilik maliyetlerimiz tekrardan artacak ve minimum yüzde 200 artış olmuÅŸ olacak.
Yurt içi pazarda çok fazla iÅŸ yok. Ben, 2022 yılında Türkiye makine çöplüÄŸü oluyor, plansız programsız yatırımlar yapılıyor demiÅŸtim. MesleÄŸi bilmeyen insanlar da bu iÅŸe girmeye baÅŸladı. Ä°nsanların dolduruÅŸu ile iÅŸi bilmeyenler resmen kandırılarak bu sektörde üretime soyundular. Defalarca uyardım, makina çöplüÄŸü olacağız dedim ve olduk ta ÅŸu anda. Pazar 100 arz iken 200’e gelmiÅŸ durumda. Bu da sektörün geliÅŸimini etkiliyor. Åžu an olduÄŸu gibi herkes birbirinin altını oymaya çalışıyor. Bunun da hemen düzeleceÄŸini düÅŸünmüyorum. Pazarın da kısa sürede büyüyeceÄŸini sanmıyorum. Avrupa’da dahi bizden ucuza enerji kullanan ülkeler var. Lojistik masrafları daha düÅŸük ve böyle olunca Türkiye olarak bizim rekabet gücümüz azalıyor. 2022’nin ikinci yarısı birinci yarısından çok farklıydı. Bu saydığım unsurlar nedeniyle pazar büyümedi. Yılın ilk yarısında yüzde 35 olan artış yılsonunda yüzde 15 olarak sonlandı. 2021 yılına göre çok iyi bir artış olsa da 2022 ilk 6 aya göre sürdürebilir bir büyüme saÄŸlayamadık. Son 6 ayda, ilk 6 aya göre eksik satış yaptık. BaÄŸlantı elamanı ihracatı aylık 19-20 bin ton iken son aylarda 16 bin tona düÅŸtü. 2023 Ocak ayının da 2022 Aralık ayından farklı olacağını düÅŸünmüyorum. Asgari ücret artışı vs. Ocak ayının daha da kötü geçeÄŸini gösteriyor. Ayrıca önümüzde genel seçimler var ve ÅŸu an seçim ekonomisi yürütülüyor. Kısa vadede iÅŸlerimizin düzeleceÄŸini bu anlamda öngöremiyorum.
2022’de yaÅŸadığımız onca olumsuz geliÅŸmelere raÄŸmen, seneyi yine de rekor ihracat büyümesi ile kapattıklarını belirten BaÅŸkan Mustafa TecdelioÄŸlu, sektörün ihracatına katkı sunan üretim kademesinde çalışan tüm iÅŸçilerine, ihracat sorumlularına ve ÅŸirket yöneticilerine emek ve katkıları için teÅŸekkür etti.
Pazar BüyüklüÄŸümüz 1 Milyon Ton
Türkiye’de kapasite kullanım oranları düÅŸtü. Kapasite kullanım oranımız yüzde 50’lerde iken ÅŸu an yüzde 35’lere düÅŸtü. Bu oran hiçbir zaman yüzde 100 olmasa da yüzde 60’lara çıkması gerekirken bizdeki makinelerin yüzde 65’i ÅŸu an çalışmıyor vaziyette. 2022 yılında 1 milyon ton baÄŸlantı elamanı üretildi ama bizim 2 milyon ton üzerinde üretme kapasitemiz var. Pazar her geçen yıl büyürken üretim ve ihracatımız artarken buna karşılık ithalatımız bundan 5 yıl öncesi neyse ÅŸu an da aynı rakamda. Bunu da Türk üreticiler olarak biz baÅŸardık. En büyük hedeflerimden biri de ithalatı sıfırlamak ama pazar büyürken ithalatımızın artmaması da sektör olarak baÅŸarımızdır.
2023 Yılı Ä°çin Öngörü ve Beklentiler
Hayatımda ilk defa yeni bir yıla girerken yılın nasıl olacağını, nasıl geçeceÄŸini tahmin edemiyorum. UmulduÄŸu gibi olur ve çift haneli bir büyüme gerçekleÅŸirse biz de sektör olarak 250 bin tondan fazla ihracat yapmış olacağız. Birim fiyatı da 4 dolar olarak belirlersek, 2023 yılı için hedefimiz olan 1 milyar dolar ihracatı gerçekleÅŸtirmiÅŸ oluruz.
2023 Yılında 3 Yurtdışı Seyahati Planlıyoruz
UR-GE projemiz 2019 yılında baÅŸlamış ve 39 firmamız katılmıştı. Düzenli olarak eÄŸitimlere katılan ise yaklaşık 34 firmamız oldu. 2020 yılında Ä°stanbul’da düzenlenen son baÄŸlantı elemanları fuarında ilk UR-GE projemizi gerçekleÅŸtirmiÅŸtik. 2022’nin son aylarında Macaristan’a bir gezi düzenledik. Firmalarımızın birebir görüÅŸmeleri oldu. Oldukça da baÅŸarılı geçti. 2023 yılında da 3 ayrı seyahat planlıyoruz. Romanya ve Polonya olarak ikisini planladık. 3. ülke için çalışmalarımız devam ediyor. UR-GE projelerimiz ihracatımız açısından oldukça önemli ve baÅŸarılı ilerliyor.
Fastener Expo Eurasia 2023 Fuarı, Sektörümüze Güç Katacak
24-27 Mayıs’ta TÜYAP’ın organize edeceÄŸi baÄŸlantı elemanları fuarı düzenlenecek. Birbiri ile ilintili 4 fuar aynı tarihlerde yapılacak. Türkiye, baÄŸlantı elemanı sektörü olarak Avrupa’da ilk üçte yer alıyor. Bu konumda ki bir ülkede baÄŸlantı elemanları fuarı düzenlenmesi gerektiÄŸini düÅŸünüyoruz. Hep beraber bu fuarı desteklememiz gerektiÄŸini ve fuarın baÅŸarılı olacağına inanıyoruz. 2023’ten sonra, 2024’de tekrar olacak ve sonraki senelerde 2 senede bir olarak devam edecek. Fuara tek salon olarak baÅŸladık ve ÅŸu an salon hemen hemen dolmuÅŸ durumda. TÜYAP yönetimi de fuarın baÅŸarılı olacağına inanıyor. Fuarı destekleyen TÜYAP’ın yöneticilerine de ayrıca teÅŸekkür ediyorum.
Yeni çıkan bir tebliÄŸ ile 2023 yılından itibaren baÄŸlantı elemanları sektörü de karbon ayak izine ilave edildi. Atmosfere zarar veren sera etkisi yaratan karbon gazının her sene azaltılması gerekiyor. 2030 yılına kadar gerekli sınıra düÅŸürülmesi lazım. Bu anlamda sektördeki her firma kendi önlemlerini bir an önce almalı. EÄŸer önlemlerimizi almazsak ileride Avrupa, firmalarımıza ekstra vergi uygulayabilir. Bununla ilgili yapılması gerekenleri de üyelerimizle yakın zamanda paylaÅŸacağız, bilgilendireceÄŸiz. Yılın ikinci ayrısında bununla ilgili bir bilgilendirme toplantısı yapacağız.
2023 yılında olaÄŸan genel kurul toplantımız olacak. Yılın üçüncü veya sonuncu çeyreÄŸinde seçimli genel kurulumuzu yapacağız. Bu genel kurulumuzda ben yeniden görev almayacağım. BESÄ°AD’a üye ÅŸirketlerimizin 2. kuÅŸak, 3. kuÅŸak gençlerinin daha çok görev ve sorumluluk almalarını önemsiyoruz. Genç yöneticilerin çoÄŸunlukta olacağı yeni bir yönetim kurulu ile devam etmeyi planlıyoruz. Bu vesile ile Türkiye Cumhuriyeti’mizin 100. yılını kutlayacağımız 2023 yılının ülkemize, milletimize ve sektörümüze hayırlı olmasını diliyorum.