Bağlantı Elemanları Sektörü İlk 6 Ayda 390 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirdi
BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, sektörün ilk 6 ayda gerçekleştirdiği ihracat rakamları...
Bağlantı Elemanları Sektörü İlk 6 Ayda 390 Milyon Dolar İhracat Gerçekleştirdi
BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici İş İnsanları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, sektörün ilk 6 ayda gerçekleştirdiği ihracat rakamları ve maliyetlerin artması ve diğer dengeler konusunda yaşananlar hakkında konuştu.
Mustafa Tecdelioğlu: Sektörümüzün direkt ihracatı, 2022 ilk 6 ayında tonajda 110 bin ton, değerde 390 milyon dolar oldu. Bu yıl sonu için ihracat hedefimiz olan 230 bin tona ulaşacağımızı ilk 6 aydaki rakamlar gösteriyor. Ve bizim 2010 yılında hedeflediğimiz, 2023 yılında 1 Milyar dolar direkt ihracat hedefimize ulaşacağımızı gösteren reel bir tablo bu.
İhracattaki bu başarının yanında, iç piyasada yaşanan olumsuzluklar da elbette ki mevcut. Demir-çelik fiyatları bir müddet geri geldi ama hemen peşi sıra tekrardan yükselmeye başladı. Doların yükselmesi, işçilik maliyetlerinin artması ve enerji zamlarını da düşünürsek maliyet düşüşü yaşanmadığı gibi aksine maliyetlerimiz artmaya devam ediyor. İç pazar daralıyor, kredi faizleri yükseliyor, nakide ulaşmada sorunlar yaşanıyor. Hepsi bir araya gelince 2022 yılının karlılık değil, ayakta kalma yılı olacağını bir kez daha söylemem gerekiyor. Artan maliyetler sonucu üretim yapmakta güçlük çekileceği aşikar. Bu da firmaların yeni yatırımlarını ertelemesine neden olacak. En büyük etkisinin bu olacağını düşünüyorum. İhracatın önemi burada ortaya çıkıyor, ancak şu dönemde ihracat yapmanın da zorlukları var.
İmalatalarımız, ülkemiz ihtiyacını tamamen karşılıyor, artan kapasite içinse yeni ihracat pazarlarına bakmak gerekiyor.
Bunu içinde covid öncesi Ticaret Bakanlığı tarafından kabul edilmiş ve başlamış olduğumuz BESİAD UR-GE projemizi hızlı bir şekilde önümüzdeki süreçte harekete geçirmemiz gerekiyor. Bununla ilgili eğitim çalışmalarımızın toplantıları başladı.
Bağlantı Elemanlarında Üretim Fazlalığına Doğru Gidişat Var!
Bir başka sorun da sektörde kapasite ve üretim fazlalılığına doğru gidişat var. Fazla kapasite bizi verimsizliğe, karsızlığa, haksız ve gereksiz rekabete sürükler.
Makina satıcılarının da bunda etkisi olduğunu düşünüyorum. Sektörün durumunu ve yatırımlarını iyi bildikleri için yeni satış yapabilmek adına sektörle birebir ilişkili olmayan bireyleri bağlantı elemanları sektöründe üretim yapmaya teşvik ediyorlar. Bunun yanlış olduğunu yorumluyorum. 2-3 makina alıp vida, cıvata üretmeye başlayan firmalar var. Bu firmalar işletme sermayesinde veya üretim kapasitesinde sıkıntı yaşadıklarında sadece fiyata sarılarak, fiyat kırma ve uzun vadeli ürün satışına giderek günü kurtarmaya çalışıyorlar. Sektörümüzü bu da olumsuz etkiliyor.
Ayrıca artan maliyetler, yatırımların ve işletme sermayesinin üzerinde finans yükü olarak duruyor. Maliyetler ciddi derecede artıyor ve üretim fazlalığından dolayı bu fiyata pozitif olarak yansımıyor.
İkinci el makinalarla sektörde yeni firmalar kurdurularak üretim yapılması, 2-3 sene sonra ciddi anlamda hem sektöre, hem de Türkiye’ye zarar verecektir. Türkiye, 2-3 yıl sonra sektörümüzde hem makina çöplüğü hem de üretim çöplüğü olacaktır.
Endüstri 4.0’ın, robotların, akıllı makinaların, karanlık fabrikaların konuşulduğu günümüz dünyasında, eski, verimsiz, 20 yıllık hatta ara sıra 30-40 yıllık hurda sınıfına girmiş makinaları allayıp-pullayıp ülkemize satmak, ileride rekabet gücümüzü de kaybettirecektir.
Zaten bu tür makinaların satın alındığı ülkeler ve fabrikalarda bu sebeplerden ya rekabet gücünü kaybetmiş yada yeni teknolojik makinalar ile bu eski makinaları değiştirmişlerdir. Bu konuya da yatırımcı meslektaşlarımın önemle dikkat etmesi gerekiyor.
Burada en çok sorumluluk da GENÇ BESİAD’lılara düşüyor. Yeni kuşakdaki arkadaşlarımın güncel ve gelecek yılların teknolojik makinalarını takip ve teşvik etmelerini tavsiye ediyorum.
Tüm sanayinin olmazsa olmazı, önemli parçaları üretiyoruz. Bağlantı elemanı üretmek hiç de kolay bir iş değil. Bulunduğumuz sivil toplum kuruluşlarında bunu anlatıyoruz. Farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. BESİAD olarak yıllardır bunu yapıyoruz ve yaparkende etik değerler çerçevesinde çalışıyoruz. Bu etik çalışma ilkesiyle derneğimiz sektörümüz adına çalışmaya devam edecek. Meslekdaşlarımızdan işimizi ucuzlatmamalarını istiyoruz ve bekliyoruz. Zor bir iş yapıyoruz ve bunun karşılığını da her daim almamız gerekiyor.
2022’nin ikinci yarısı için şunları söyleyebilirim:
Özellikle tüm dünyanın baş belası olan covid salgınının devam etmesi, yüksek enflasyon beklentileri ve hatta bazı bölgelerde ciddi şekilde bir resesyon tehlikesi var. Resesyon’un Avrupa’da başladığı bununda işlerin küçülmesine yol açacağı ve finans maliyetini artıracağının kesin olarak gözükmesidir. Yurt içinde de kredi sıkışması, kişisel borçlarda ödeme zorlukları ve kişisel iflasların çoğalma riskleri var. Ülkemizin CDS puanın 800-900 aralığına gelmesi, yurt dışı veya leasing ve uzun vadeli kredi faizlerinin (bize uygulanmasında) döviz cinsinde %10-11 yükselmesi veya hiç kredi alamamak veya TL cinsinden % 45-50 faizlerin konuşulması da sıkışıklığa sebep olacaktır.
Satış ve üretim maliyetleri anlamında da, yeni yatırıma ulaşmada da, işletme sermayesi yetersizliği, pazar daralması gibi önümüz de sıkıntılı bir dönemin bizi beklediğini söylemek zorundayım. Hepimizi çok daha dikkatli ve sabırlı çalışma dönemi bekliyor. Buda en iyi ihtimalle 3. çeyrek, hatta 4. çeyreğin sonuna kadar sürebilir. Kışa doğru enerji darlığının artacağı, kış aylarında çok daha pahalı enerji kullanımı ve arz sorunlarının olacağının tüm Dünya’da konuşulduğunu unutmamak lazım.
2023 veya 2024 yılı Mayıs ayında Tüyap’ta Bağlantı Elemanları sektörümüze yakışır, uluslararası bir fuar düzenlemeyi planlıdığımızı paylaşmak isterim. Hırdavat fuarı ile eş zamanlı olarak yapmayı planladığımız fuar sektörün tüm paydaşlarını kapsayacak.