Bağlantı Elemanları Sektörünün İhracatı 310 Milyon Doları Geçti
Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği (BESİAD) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Tecdelioğlu, sektörün 2014 yılı değerlendirmesini yaparak dernek olarak 2015 yılında yapacakları faaliyetler hakkında bilgiler verdi.
Bağlantı elemanları sektörü için 2014 yılını değerlendirir misiniz?
Mustafa Tecdelioğlu: 2014 yılında bağlantı elemanları sektörü pazarın daralmasına rağmen ihracat anlamında %18’in üzerinde artış sağladı. Irak, pazarı bayağı geriye gitti, Türkmenistan pazarı keza öyle geriye gitti. Avrupa’da da zaten işler darken Türk üreticilerin pazar bulması, bağlantı elemanları sektörü için başarıdır. Sektörümüzün bu başarıyı sağlama nedenleri; kaliteli üretim, hammaddenin yerlileşmesi ve uluslararası fuarlar sayesinde yeni müşteriler sağlanması olarak görüyorum. İhracatımızın çoğunun Avrupa’ya yapılması da sektörün üretim kalitesini ortaya koyuyor.
Bundan 10 sene önce sektörümüz için bazı hedefler koymuştuk. 2013 yılı için koyduğumuz 300 milyon dolar hedefimizi 2014 yılı sonunda 310 milyon dolar olarak gerçekleştirmiş olduk. Bu bizim direkt ihracatımızdır. Endirekt ihracatımızla beraber toplamı 500 milyon doların üzerindedir. Ama maalesef hala 400-500 milyon dolar ithalat yapılmakta. Bunu da gün geçtikçe azaltmaya çalışmamız gerekiyor. Sektörümüzün pazar büyüklüğünü tahmini 1,5 milyar dolar olarak görüyorum. Üretimin artması, ithalatın da artması aslında sektörümüzün büyümesi, bu da Türkiye sanayisinin büyümesi anlamına geliyor. Bu anlamda bağlantı elemanları sektörünün ithalatının artması ülkemizin sanayisinin büyümesini gösteriyor. İthalatı azaltmamız için yerli üreticilerimizin ithal gelen mallar için biz neden yapmıyoruz, biz kapasitemizi büyütemez miyiz gibi soruları sorgulaması gerekiyor.
2014 Sektörümüz İçin Yatırım Yılı Oldu
Sektörümüzde firmalar 2014 yılında birçok yatırımlar yaptı. Sektörümüzün makine parkında da büyük bir gelişme oldu. Bu yeni yatırımlar sektöre üretim artışı ve verimlilik sağlayacaktır.
Sektör bu kadar büyüdükçe yabancıları da ülkemize çekmiş oluyor. Makine satmak için buraya geliyorlar, kalıpçı, telci, tarakçı daha çok Türkiye’yi ziyaret ediyor. Hepsi birbirine bir bütün ve bir ağ gibi örülüyor. Eskiden bir kalıpçının kalıp satmak için gelmesi, bir makinecinin Türkiye’de makine satması için buraya gelmesi imkansızdı. Türkiye’deki üretim, sanayi büyüdükçe bağlantı elemanları sektörü de büyümüş oluyor ve bir farkındalık yaratılmış oluyor ve dünya artık bizi biliyor ve önemsiyor.
2014 yılını sektörümüz kötü geçirmedi ancak karlılık anlamında iyi bir yıl olmadı. Karlılıklarımız düştü. Buna etkenlerin başında bana göre son 2 yılda 3-4 tane seçim geçirmemiz ve komşu ülkelerimizde yaşan sıkıntılar oldu. 2015 yılında da yine seçim var. Seçimin dışında da ülkemizde çalkantalı durumlar yaşandı. Etrafımızda da çok ciddi sıkıntılar var. Suriye, Irak, İran gibi ülkelerde sorunlar yaşanıyor. Kuzeyde Ukrayna-Rusya çekişmesi, Bulgaristan yeni yapılanmaya çalıyor, Yunanistan ekonomisi iflas etti, sanayisi yok denecek kadar az. İsrail, Mısır, Libya gibi ülkelerde de sıkıntılar yaşanıyor. Bunların hepsini göz önünde bulundurursak sektörümüzün büyümesi başarı sayılmalıdır.
Fastener Fair Turkey fuarı ülkemizde ikinci kez düzenlendi. Fuarın düzenlenmesinde BESİAD’ın katkısı var mı?
Mustafa Tecdelioğlu: BESİAD’ın en başından beri katkısı var. İlk Stuttgart fuarı düzenlenmeye başlandığından beri temaslarımız vardı. Daha sonra Macaristan-Budapeşte de çok başarısız bir fuar düzenlendiğinde orada konuştuk ve artık bu fuarın Türkiye’de düzenlenmesi gerektiğini söyledik. Türkiye’de fuarın ihtiyaç olduğunu dile getirdik. Türkiye’de 2013 yılında ilki düzenlendi ve 2014 yılında ikincisini yaptık. Bundan sonra 2 yılda bir olacak fuar ve 2016 yılında düzenlenecek. BESİAD üyelerinin yoğun bir katılımı oldu, fuarda yoğun geçti. Çok profesyonel bir fuar. Fuar 2 gün düzenleniyor fakat 2016 yılında 3. kez düzenlenecek fuarın 3 gün ve 2 hol olması için fuar şirketi ile görüşmelerimiz devam ediyor. Tarih olarak da 2016 yılının Nisan ayında olmasını istiyoruz. Şuanda fuar şirketi ile görüşmelerimiz sürüyor. Bağlantı elemanları sektörünün Avrupa’da ki bir fuarı olarak bakarsak bir yıl Stuttgart’ta, bir yıl Türkiye’de yapılacak şekilde konsepti olacak.
2015 yılında BESİAD ne tür faaliyetler gerçekleştirecek?
Mustafa Tecdelioğlu: Bu sene planlarımızda eğitim programları yine var. Yine hem üyelerimizi ziyaret hem de kültür turu yapacağımız seyahat planımız var. Güneydoğu veya Karadeniz turu gibi. Bu geziyi seçimlerden sonra yapmak istiyoruz. Belirleyeceğimiz bir bölgeye ailecek gidilecek bir seyahat olacak. Programımızda yine 2015 senesinde yönetim kurulu toplantılarımızdan birini Bursa’da yapma düşüncemiz var. 31 Ocak’ta yerli üreticilerimizden Kroman Çelik’in tesislerinin gezisi var. Kroman Çelik, bizim sektörümüze yaptığı yatırımlarla ilgili üyelerimize bilgiler verecek.
Eğitim olarak ise Ur-Ge Projesi kapsamında çeşitli eğitimler oldu. Ur-Ge projesi kapsamında Aralık ayında İran’a gidildi. Şimdi ikinci bir program başladı. Çelik İhracatçılar Birliğinin Ur-Ge projesi de başladı. Bu daha çok Avrupa yüzü olan bir proje olacak. Planlanan ülkeler arasında Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Polonya gibi sektörümüzü daha çok ilgilendiren projeler başlayacak. Üyelerimizi bu projelere katılmaları konularında bilgilendiriyoruz.
Ayrıca bu sene içerisinde iş güvenliği konusunda üyelerimize eğitimler vermek istiyoruz. Koçluk ile ilgili veya aile şirketleri ile ilgili eğitimler vermeyi de düşünüyoruz. Bu tarz eğitimleri dernek binamızdaki toplantı salonunda gerçekleştiriyoruz. Eğitimleri dernek binamız da vermemizin amacı bizim için çok daha ekonomik olmasıdır. Sonuçta bizim derneğimiz, bütçesi çok fazla olmayan bir dernek. Aylık 100 lira aidatı olan 80 üyesi bulunan bir derneğiz. En ekonomik şekilde derneğimizin bir tek kuruşunu boşa harcamak istemiyoruz. Dernek binamızda seminer salonumuz olduğu için eğitim ve seminerleri bu salonda düzenlemek bizim için en ekonomik yol oluyor. Ayrıca bu sene Mayıs ayında seçimli genel kurulumuz var.
2015 yılının herkes için başarılı bir yıl olmasını diliyorum. Ülkemizin de öncelikle komşularıyla barış içerisinde bir yıl geçirmesini arzuluyoruz. 2015 yılı karlılık anlamında zor bir yıl olacak ama bazı fırsatlar da açılabilir. Bu bakımdan 2015 yılında yine çok çalışarak sektörümüzün gelişimine katkı sağlamak arzusundayız.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.01.2015