Balo Başladı
Anadolu kaplanlarının yüklerini, demiryoluyla Avrupa ulaÅŸtırmak üzere TOBB öncülüğünde kurulan Büyük Anadolu Lojistik Organizasyonlar A.Åž.'nin (BALO) ilk konteyner treni, UlaÅŸtırma Denizcilik ve HaberleÅŸme Bakanı Binali Yıldırım, Manisa Milletvekilleri, Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi (TOBB) BaÅŸkanı Rifat HisarcıklıoÄŸlu, TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman ve çok sayıda konuÄŸun katıldığı törenle Almanya'nın Münih kentine Manisa’dan 8 Eylül günÃ
Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım törende yaptığı konuşmada BALO ile Almanya ile Türkiye arasında paradan ve zamandan tasarruf sağlayan bir ulaşım alternatifi oluşturulduğunu vurguladı ve sürenin daha da kısaltılmasını isteyerek şunları ifade etti; Ne kadar yük taşınırsa o kadar çok istihdam, ihracat, Türkiye'nin kazanması demektir. Geleceği demektir. Demiryollarını tekrar ayağa kaldırmak, Atatürk'ün başlattığı seferberliği devam ettirmek için Başbakan'ın dirayetiyle projeler başlattık. Hatların yüzde 70'ni yeniledik, sinyalsiz hat bırakmayacağız. 50-60 yılın unutulmuşluğu bitecek, çok daha etkin hale gelecek. 13 milyon ton taşıma yapılırken 25 milyon ton taşıma gerçekleştirir hale geldik. Hızlı tren hatları yurdun dört bir yanında devam ediyor. Türkiye'nin 2023 hedeflerini yeniden belirledik, vizyonun merkezinde demiryolları var. 10 bin kilometresi hızlı tren olmak üzere demiryolu 23 bin kilometreye çıkacak. Demiryolları, kalkınma refah demektir. Biz bağımsızlığı demiryollarıyla kazandık dedi.
Güven ve İstikrar Sayesinde Ticaret Üçe katlandı
Bakan Yıldırım Türkiye'nin son 10 yılda güven ve istikrar sayesinde önemli ölçüde geliştiğini ve ticaretini üçe katladığını kaydederek şunları anlattı:
Bu yıl Ege Bölgesi'nde ilk 5 ayda yapılan ihracat, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 12 artmış görünüyor. Rakamsal olarak 7 milyar 364 dolar. Manisa ise Ege Bölgesi'nin üzerinde, Türkiye ortalamasının çok daha üzerinde artışı gerçekleştiren bir ilimiz. Manisa bu yılın ilk 5 ayında ihracatında yüzde 22'lik artış sağlamış. Rakam 2 milyar dolara yaklaşmış. Son 10 yılda Manisa'nın farkını görüyoruz.
Sabuncubeli Tüneli'ndeki çalışmaların hızla devam ettiğine de değinen Bakan Yıldırım, tünel sayesinde Manisa- İzmir yolunun daha rahat hale geleceğini ve Adnan Menderes Havalimanı'na ulaşımın kolaylaşacağını dile getirdi.
Demiryolu SerbestleÅŸiyor, Sanayicilere Yeni Teklif
BALO projesinin ortak bir ürün olduğunun altını çizen Bakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü:
“1 Temmuz'da demiryollarının serbestleÅŸmesine yönelik yasa çıktı. Bu, YHT hatlarıyla birlikte 13 bin kilometreye ulaÅŸan demiryolu hattımızı herkes kullanabilir anlamına geliyor. Bu büyük fırsatı TOBB üyelerinin kullanması için yapılanmaya ihtiyaç var. Sadece yük taşıma deÄŸil, aynı zamanda demiryollarında kendi adına taşımacılık da yapabilmesi için adımlar atmalıdır. Türkiye'den baÅŸlayıp Almanya'ya kadar iÅŸletmecilik yapıyor. Burada bir sonraki adımın bu çalışma modeli olmasının faydalı olacağını düşünüyorum. Teklifi bugün size yapıyorum. Bu proje bir kombine taşımacılık projesidir. Biz ilk defa demiryolu olmayan ÅŸehri denizle birleÅŸtirdik.
Bakan Yıldırım konuşmasının sonunda çözüm sürecine değindi ve Manisa'nın kurtuluşu demiryolu istasyonlarında planlandı. Demiryollarına yatırım yapmaktan başka çaremiz yok. Bu hizmetin hayırlı uğurlu olmasını dilerken, Manisa'nın kurtuluşunu bir kez daha kutluyoruz. Bu mücadelede kanını canını seve seve bu ay yıldızlı bayrağa yere düşürmemek için verenleri rahmetle şükranla anıyoruz. Ülkemizdeki çözüm sürecini sekteye uğratmaya çalışanlar o günleri çok iyi düşünmeli. Şartlar ne olursa olsun ay yıldızı bayrak göklerde dalgalanmaya devam edecek. 76 milyonun birliği beraberliği artarak devam edecektir diye konuştu.
Hedef Yüzde 15
Projenin hayata geçmesinde büyük bir payı olan TCDD Genel Müdürü Süleyman Karaman, demiryolu taşımacılığının önünün açık olduğuna değindi. Demiryollarında yenileme çalışmalarının son hızla devam ettiğini dile getiren Karaman, 2023'e kadar demiryolu taşımacılığının sektör payını yüzde 15'e çıkarmayı hedeflediklerini belirtti ve şöyle konuştu:
Blok tren uygulamasıyla lojistik merkezlerimizle kombine taşımacılıkla ülkemizde yeni bir yük taşıma konsepti oluÅŸturduk. BALO projesiyle sanayicinin konteyneri fabrikasından alınacak. Lojistik merkezlerimizde toplanan bu yükler Bandırma'ya getirilecek. Bandırma'dan TekirdaÄŸ'a, oradan da Avrupa'ya blok trenlerle ulaÅŸtırılacak.”
Karaman; “ BALO trenleri; 34 adet 45’lik konteyner, 17 vagon beyaz eÅŸya, elektronik eÅŸya, otomotiv yedek parçası, konfeksiyon ve ev tekstil ürünleri vb. sanayi ürünleri olmak üzere 1200 brüt ton yük taşıyacak. Karayoluna göre taşıma maliyetlerinde yarı yarıya bir tasarruf saÄŸlayacak. Haftada 2 gün çalıştırılacak tren seferlerinin bir yıl içinde haftada 5 güne çıkarılmasını planlıyoruz.
Ulaşım Vücuttaki Damarlar gibidir
TOBB Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, Manisa'da, Türkiye'nin geleceği açısından önemli bir dönüm noktasına şahitlik ettiklerini kaydederek şunları söyledi: Türkiye'nin ekonomisinin başarısının altında iki unsur vardır. Birincisi güven ve istikrarla yapılan reformlar. İkincisi ulaştırma ve iletişim alanında yapılan yatırımlardır. Ticaretin yapılması için üç ana unsur lazım. Birincisi para, ikincisi iletişim, üçüncüsü yoldur. Ulaşım ağı vücuttaki damarlar gibidir, bütün bünyeyi besler. Vücuttaki damarlar çalışmasa sıkıntı olur. Siz bu alanda bir devrim gerçekleştirdiniz. Türkiye'nin tıkanan bütün damarlarını açtınız. Bugün artık her vatandaşımız uçaklara binebilir hale geldi. Denizcilikle Türkiye'yi tanıştırdınız. İletişim ağını en üst seviyeye taşıdınız. Bugün bilgiye en hızlı ulaşan rekabette en öne çıkıyor. Sizi Türk özel sektörü adına alkışlıyorum. Siz bizim yolumuzu açtınız, biz de koştuk. Türkiye'yi 200 milyardan aldık, 790 milyara çıkardık. Türkiye'nin ihracatı 5 kat arttırdı. Bu iletişim ve yollar olmasıydı bu ihracatı nasıl gerçekleştirecektik?
Artık Tren Gelir mi Diye Düşünmek Yok
Türkiye Odalar ve Borsalar BirliÄŸi öncülüğünde ticaret ve sanayi odaları, ticaret borsaları ve organize sanayi bölgelerinin ortak olduÄŸu modelle kurulan BALO Projesi’nin mimarı BALO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Bülent KoÅŸmaz ise 8 yıl önce baÅŸlayan proje çalışmalarının sonuna geldiklerini ifade etti. KoÅŸmaz, Projemizin en büyük maliyeti TekirdaÄŸ- Muratlı arasına demiryolu döşenmesiydi. Sayın Bakanımız Binali Yıldırım, verdiÄŸi talimatla TekirdaÄŸ- Muratlı arasındaki 32 kilometrelik demiryolunu hizmete soktu dedi. Aynı zamanda Manisa Ticaret ve Sanayi Odası (MTSO) BaÅŸkanı olan Bülent KoÅŸmaz, Artık 'Tren gelir mi' diye düşünmek yok, bugün gönderdiÄŸimiz tren saat kaçta nerede olacak biliyoruz. Online olarak uydu takip sistemleri ile konteynerlerimizi harita üzerinden izleyebiliyoruz. Sadece biz deÄŸil, sipariÅŸlerimizi bekleyen de izleyebiliyor. Ä°sterseniz bu süreçler cebinize, akıllı telefonunuza gelebiliyor. diye konuÅŸtu.KonuÅŸmaların ardından Bakan Yıldırım'a BALO Yönetim Kurulu BaÅŸkanı Bülent KoÅŸmaz tarafından 1856 yılından kalan ilk rayın kesilmiÅŸ parçası plaket olarak verildi.
Haberin Kaynağı : TCDD
17.09.2013