BESİAD, 2017 Yılı Değerlendirme Toplantısı Gerçekleştirdi
BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği 2017’nin Değerlendirilmesi ve 2018 Stratejileri başlıklı yıllık değerlendirme toplantısını 8.11.2017 Çarşamba günü Holiday Inn Airport Hotel’de gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu’nun yaptığı toplantıda söz alan üye firmaların temsilcileri görüşlerini ve beklentilerini bildirdiler.
BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği 2017’nin Değerlendirilmesi ve 2018 Stratejileri başlıklı yıllık değerlendirme toplantısını 8.11.2017 Çarşamba günü Holiday Inn Airport Hotel’de gerçekleştirdi. Moderatörlüğünü BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu’nun yaptığı toplantıda söz alan üye firmaların temsilcileri görüşlerini ve beklentilerini bildirdiler. Toplantıya katılan firma ve yetkilileri şu isimlerden oluştu: Derin Bağlantı-Mehmet Derinoğlu, Tekno Bağlantı- Cenk Turfanda, Demsa Isıl İşlem-Oğuzhan Demirci, Bolt Bağlantı-Remzi Topuk, Santech-Kadir Okcur, Çetin Cıvata-Mustafa Tecdelioğlu, Sistem Makine-Bülent Çivici, Mert Metal-Turgay Karakoca, Birlik Bağlantı-Mahmut Ş. Berk, Unipar Sert Metal-Hüseyin Neziroğlu, Best Kale Cıvata-Ali Arıkan ve Murat Ecevit, Vid-sa Vida-Altuğ Çelebi ve Duygu Çelebi Soytürk, Norm Cıvata-Fatih Uysal, Teknik Bağlantı –Engin Sivaslıoğlu, Köşkerler Çelik Halat-Mustafa Köşker, Bimeks-Arsay- H. Tuğrul Gökağaçlı, Simar-Marcel Mori, Ceviz Pres-Emre Cevizci, Moğollar Makine Yavuz Abacıoğlu, Fer Metal-Mehmet Abacıoğlu, Tuna Vida- Mustafa Tuna, Zekariya Demircan ve Tamer Makaracı, Yağmur Vida-Nurrettin Önalan, Star Vida-Mahmut Dinç, Taşkazan-Kerim Taşkazan ve Mustafa Taşkazan, Sermet Kalıp-Fahri Yazıcı, Belpa Bağlantı-Sebati Evren Günenç, Vidasan Vida-Engin Tangülü, Denge Vida-Ömer Dengiz, Konak Cıvata-Erdal Ceylan, Esmetal-Serkan Berber, Hatve Vida-Aydın Çakal, Nurmak Vida-Vahit Özgül, Kroman Çelik-Haldun Uğurluoğlu ve İsmail Büyükaydın, Uğur Vida-Uğur Karaduman, SUBCONTURKEY-Vedat Gökçe, Çetin Cıvata-Nihat Tecdelioğlu, Rotsan-Muzaffer Akyüz, Teknoform-Salih Yılmaz, Nurtel-Gökhan Ulaşan, UGC-Uğur Gürbüz ve Ayberk Gürbüz, Mert Metal-Turhan Karakoca, Mertsom-İsmail Buberka, Duygu Vida-Mustafa Arslan, Atlas Vida-Selçuk Mataracı, Has Vida-Tolga Karaağaçlı, Tim Bağlantı-Uğur İpkırmaz, İnka-Tayfur Berberoğlu.
Genç BESİADLILAR Çalışmaya Başladı
Toplantının açılış konuşmasını yapan Başkan Mustafa Tecdelioğlu, BESİAD’a bu yıl 8 yeni üye katıldığını, şu an 86 üyeye sahip olduklarını belirtti. Her geçen sene daha kuvvetli hale geldiklerini ve bağlantı elemanları sektörünün %85’ini temsil etiklerini söyleyen Mustafa Tecdelioğlu, “Türkiye’de güven veren bir sivil toplum kuruluşuyuz ve emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.
Mustafa Tecdelioğlu konuşmasına şöyle devam etti: “2017 yılında olağan genel kurulumuzu gerçekleştirdik. Daha sonra iftar yemeğinde üyelerimizle buluştuk. Genç BESİADLILARI aktif hale getirdik.
En önem verdiğimiz konu son zamanlarda Genç BESİADLILAR ve onlar da çalışmaya başladılar. Kendi aralarında toplantılar yapmaya başladılar üye ziyaretlerine başladılar. Kasım ayında SACMA firmasının daveti üzerine İtalya gittik ve fabrikalarını gezdik. Bu geziye 12 kişi katıldı ve bu 12 kişinin 8’ini Genç BESİADLILAR oluşturdu. Gündemimizdeki bir diğer konu ise bağlantı elemanları sektöründe kullandığımız ve Türkiye’de üretilmeyen çıkarcı pimler, punchlar ve pimler gibi ürünleri üretmek için ortak bir şirket kurmak. Bu konuyla ilgili üyelerimize anket gönderdik ve olumlu dönüşler aldık. Bu şirketi kurma için çalışmalarımızı yaptık tahmini bütçeyi çıkardık ve bu konuyla ilgili sizlerin de görüşlerini almak istiyoruz. Devlet teşviklerinden yararlanabilir miyiz, bunları değerlendiriyoruz. Sarf malzemelerimizi alırken %25 kadar gümrük vergisi ödüyoruz ve hepimiz genelde aynı malzemeleri kullanıyoruz ve genelde aynı ülkelerden ya da aynı yerlerden alıyoruz. Biz bu ürünleri üretebileceğimizi ve zamanının geldiğini düşünüyoruz.
Bağlantı Elemanları Sektörü 2017’de %15 Büyüme Gerçekleştirdi
Bu konuyla beraber sizlerin 2017 yılını değerlendirmesini, 2018 yılından beklentilerinizi de öğrenmek istiyoruz. Biz BESİAD Yönetimi olarak 2018 yılının 2017 yılı gibi olacağını tahmin ediyoruz. 2017 yılı sektörümüz için iyi bir yıl olarak geçti. İhracat %17 kadar büyüdü ve ithalat %4 düştü. İç pazar %10 büyüdü. Bağlantı elemanları sektörünün totalde 2017 yılında yaklaşık %15 büyüme gerçekleştireceğini görüyoruz. Direkt ihracatımız 380 milyon dolar endirekt olarak ise 1 milyar doları geçen bir ihracat yapmış olacağız. Sektör olarak Avrupa’nın üçüncü büyüğüyüz.
2018 yılında da yine aynı büyüme oranlarını yakalayacağımızı öngörüyoruz. Hatta ihracatta daha fazla büyüme bekliyorum. Artık Uzak Doğuda ucuz malzeme kalmadı. Çin’in hammadde fiyatları bizden pahalı. Artık bizden pahalı malzeme ile çalışıyorlar. Çin’de birçok fabrika kapandı. Bir kısmı çevre ile alakalı alınan belgeler yüzünden, bir kısmı kaplama yüzünden, bir kısmı da finans yüzünden kapandı ve yaklaşık %40’lık üretim azalması yaşandı. Bunun etkilerini Türkiye olarak pozitif yönde yaşayacağız. Avrupa daha çok bize ürettirecek diye düşünüyorum. 2018 yılında da %10-15 arasında büyüme bekliyoruz. Sektör olarak da buna hazır olmalıyız. Genç BESİAD oluşumuna çok önem veriyoruz ve Genç BESİADLI sayımızı artırmayı bağlantı elemanları sektörünün geleceği açısından çok önemsiyoruz. Genç arkadaşlarımızın derneğe katılımını bekliyor ve aktif olarak çalışmalarını önemsiyoruz” dedi.
Sizlerin de görüş ve değerlendirmelerinizi öğrenmek istiyoruz.
Fatih Uysal (Norm Cıvata): Sektörümüz büyüyor ve özellikle son zamanlarda derneğimizin yapmış olduğu çalışmalar sonucunda çıkarılan gümrük fonunun gelmesinden sonra sektörümüzün önü açıldı. Bu yadsınamaz bir gerçek. BESİAD’ın burada önemi çok fazla. Ancak ben Türkiye’nin üçüncü büyük ülke olduğunu kabul etmiyorum. Almanya bugün bu kadar katma değer üretirken ve bütün dünyaya satarken ve ayrıca İtalya, İspanya gibi ülkelerin üretimlerine baktığımızda üçüncü olduğumuzu sanmıyorum. Önümüzdeki dönemde hammaddenin Türkiye’de üretilmesi de sektörümüz açısından önemli. Hammaddenin Türkiye’de üretilmesi de sektörün önünü açan bir gelişmedir, daha da gelişecek ve daha kaliteli hammaddenin üretileceğine inanıyorum. Birlikte bir şeyler yapmak çok önemli. Ortak şirket kurma fikrine katılıyorum ama bu tarz ortaklı şirketlerde yönetimlerde ileriki dönemlerde sorunlar yaşandığını biliyorum. Bu bakımdan yönetimsel anlamda doğru yapılandırmakta fayda var. Çok ortaklı yapıların başta yapılanmasını çok doğru yapmak, 2-3 sene sonra dağılacak bir şirket kurmamamız gerekiyor, baştan doğru yapılandırmalıyız.
2018 yılının genel olarak iyi geçeceği öngörülüyor ancak hammaddede sıkıntı yaşanacağı da bir gerçek. Bunu da iyi yönetiyor olmak gerekiyor. Avrupa’da da genel görüş 2018 için olumlu. Almanya’da özellikle olumlu düşünüyor. Almanya tüm Avrupa’yı sürükleyen bir ülke ve Almanya’da işlerin iyi olması bizi de etkiler. Sektör olarak toplam yaptığımız ihracatın %60’ını Almanya’ya yapıyoruz. 2018 yılında Almanya açısından da iyi geçmesi bizim de önümüzü açar.
Mustafa Tecdelioğlu: Konuştuğumuz rakamların gerçekliğini belirtmek anlamında şunu söylemek isterim. Bu rakamlar Çelik İhracatçılar Birliğinden aldığımız rakamlardır. Tüm Avrupa ülkelerinin birbiri ile yaptıkları ticaret ile yola çıkarak yapılan bir araştırma ile üretim anlamında Türkiye’nin Avrupa’da üçüncü olduğu ortaya çıktı. Üretim kapasitesi olarak 1 milyon tonun üzerindeyiz. Bunun ne kadarını üretiyoruz, şuan bilmiyoruz ama kapasitemiz 1 milyon tonun üzerinde. Almanya’da bu rakam 680 bin ton. Ben bu senenin rakamları ile de ikinci olacağımızı iddia ediyorum. Çünkü Avrupa’da üretim adetleri gittikçe düşüyor. Bu anlamda rakamlarımızın gerçekçi olduğuna inanıyorum.
Marcel Mori (Simar): %25’lik fon geldikten sonra ithalat kalemleri bu sektörde ihtiyaç haline geldi. Çok ortaklı kurulacak punch üretimi şirketinin, Fatih Uysal Bey’in söylediği gibi çok iyi bir ortaklık yapısına ve yönetim yapısına gerek var. Bunun ihtiyaç olduğu kesin. Fakat sadece üretmek değil, bu teknolojiyi de ülkemize getirmemiz gerekiyor. Benim Başkanımızdan bir ricam var. Yaptıkları fizibilite çalışmalarını ve bu konuda nelerin yapılması gerektiğini bizimle paylaşmasını istiyorum. Hangi verilere ulaştınız, hangi bilgilere ulaştınız, bunları bizimle paylaşın ki biz de bu konuda daha detaylı bilgi sahibi olabilelim ve bunun kararını vermek için de temelimiz oluşsun. Bazı kalemlerde üretimin yapılması gerektiğine hem fikirim. Böyle bir yapı kurulursa katılmayı da düşünüyorum. Bunu da yapabileceğimize inanıyorum.
Emre Cevizci (Ceviz Pres): Öncelikle kurulması planlanan ve punch üretimi düşünülen fabrika yatırımına, gücümün yettiği oranda elimi taşın altına koyarak ortak olmak isterim. Bu fabrika yatırımı ortaya çıktığında kaç kişi destek verecek bunu da merak ediyorum. Sektörümüzde nitelikli insan sayısı çok az. Sektörde işini yapan kişilerin işini ne kadar doğru bildiği konusunda düşüncelerim var. İşini bilen ustalara ihtiyacımız var. Nitelikli eğitimli ustalar yetiştirmeliyiz. Sektörümüzün ilerlemesi için nitelikli ustalar olmazsa 2. nesile 3. nesile firmaların geçebileceğini düşünmüyorum. Bu konuya BESİAD’ın öncelik vermesini diliyorum. Eğitim konusuna daha fazla önem verilmeli.
Muzaffer Akyüz (Rotsan): Konya’da gijon saplama işi yapıyoruz. Başkanımızın daveti üzerine bu toplantıya katıldım. Konya’da üretim yapıyoruz ve bu ürünleri galvaniz yapılmadan satmamız mümkün değil. Elektro galvaniz denilince de asitli ortam olduğundan çevre şartları işin içine giriyor. Konya’da Galvanocular olarak kooperatif kuruldu, biz de buna üye olduk. Ama daha sonra bu kooperatiften çıkmak zorunda kaldık. Tabii ki çevreye önem vermemiz gerekiyor. Bu geçiş süreci biraz sıkıntılı oluyor bunu devlet nezdinde de konuşmak gerekiyor. BESİAD’tan bu konuyu dile getirmesini rica ediyorum. Çin’deki fiyatların yüksek olmasından dolayı yurtdışına da mal vermeye başladık. Bu sene üretimde artış sağladık. Sektörümüzün gelişiminden memnunuz. İmalatçı olarak çek kanununun düzgün bir şekilde düzenlenmesi gerektiğine inanıyorum. Çek kanununun değişmesi gerekiyor. Zor kazanıyoruz kolay kaybetmek istemiyoruz. Çek kanunu konusunu da dile getirmek gerekiyor. BESİAD’ın bu konuya da ağırlık vermesini istiyorum.
Oğuzhan Demirci (Demsa Isıl İşlem): BESİAD çatısı altında olmak bizim için de bir onur ve mutluluk verici. Uzun zamandır ısıl işlem konusunda faaliyet gösteriyoruz. Isıl işlemde de ana konumuz da bağlantı elemanlarının ısıl işlemidir. Şu anda 2 lokasyonda tesisimiz var. Toplamda 7000 metrekare alana sahibiz.
Biz ısıl işlem yapan bir firma olarak üretim zincirinin ortasında bir yerdeyiz. Yaptığımız, bağlantı elemanları üretimindeki en kritik noktanın işlemini gerçekleştirmek. Üreticiden, malzemeden veya kaplamacıdan kaynaklanan bir hata her zaman ısıl işlemcinin üzerine kalıyor. Bizim, bizden önceki ve sonraki işi iyi bilmemiz gerekiyor ki çözüm odaklı olabilelim. Sorun nereden kaynaklanıyor bunu bilmemiz gerekiyor. Çözüm odaklı çalışmaya gayret gösteriyoruz. Bu anlamda şöyle bir önerim var. BESİAD olarak bir seminer düzenlenebilir. Bağlantı elemanları üretimiyle ilgili, ısıl işlemle ilgili bilgileri biz verebiliriz. Kaplamacılar kaplamayla ilgili bilgileri verebilir. Böylelikle konu daha iyi anlaşılabilir. Biz bu konuda desteğe hazırız. Isıl işlem öncesi, sonrası neler yapılmalı bilgimizi paylaşabiliriz. Uygun malzeme seçimi, uygun ısıl işlem, uygun kaplamayla beraber çok ciddi katma değer sağlanabiliyor. Sektör için çalışmalarından dolayı BESİAD’a teşekkür ederim.
Altuğ Çelebi (Vid-sa Vida): Türkiye’de son yıllarda özellikle gözetim uygulamasından sonra üretim kapasiteleri artırıldı. Ama bu üretim kapasiteleri artırılırken alt yapılar düşünülmeden yapılmaya çalışıldı. Bizim ölçeğimizdeki firmalar adına konuşmak gerekirse yani kendi tel çekmesi olmayan, ısıl işlem tesisi olmayan, kendi kaplama tesisi olmayan firmalar için terminler uzadı. Bu işlemleri dışarıdan yaptığımız için termin süreleri de artmış oldu. Ama Bugün hammadde bulma konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Gerçek anlamda kaliteli ısıl işlem yaptırmak istediğiniz de vida sektörüne iş yapan firma sayısı belli. Alternatifimiz yok. Uzun termin süreleri oluşuyor. Bağlantı elemanları üreticileri makine alıp kapasite artırırken tedarikçilerimizi de desteklememiz ve onların da kapasitelerini artırması gerekiyor. Türkiye’de punch konusunda çok eksiklik var. Punch konusunda firma kurulmasını bende destekliyorum. Gözlemlediğim bir diğer konu ise ihracatımız toplamda yüksek gibi görünse de bunu yapan firma sayımız az. İhracatımızı artırmamız gerekiyor. Bir üreticinin en az üretiminin %25’ini ihraç etmesi lazım. Türkiye’de artık kaliteli hammadde ve kaliteli yan işlemler yapılabiliyor. İhracat konusunda firmalarımızın daha fazla gayret göstermesi gerekiyor.
Engin Sivaslıoğlu (Teknik Vida): Konuşmalardan görüldüğü üzere sektör büyümeye devam ediyor. Şirketlerimiz %15-20 oranında büyüme sağlıyorlar. Bunlar güzel gelişmeler. Gelen şikayetlere baktığımızda ısıl işlem yetişmiyor vb. problemler. İlk kurulduğumuzda 10 sene-15 sene önceki şikayetlerimiz Çin’den malzeme geliyor vs gibi problemlerdi. Bu problemlerin gösterdiği, ne kadar çok yol aldığımızdır. Bu gelişmede BESİAD’ın da katkısı ve sektör olarak birlik olmamız çok önemli. Çelik firmalarına teşekkür ediyoruz. Hammadde kalitesini sektörün gelişiminde çok önemli görüyorum. Çelik firmalarına yaptıkları ve devam eden yatırımları için teşekkür ediyoruz. Bizi daha da rekabetçi hale getiriyorlar. Sektör gelişirken bizimle beraber alt tedarikçilerimiz bizim bu gelişimimize yetişemedi. Tel firmalarının da bazı yatırımları yapmaları gerekiyor. Isıl işlem tarafında da yine yatırımlar gerekiyor. Gerek kalıp, gerek yüzey işlem, gerekse ısıl işlem firmalarının gerekli yatırımlarını yapmasını bekliyoruz. Yeni şirket yatırımı ile ilgili ise yönetimde bir karar alındı. %25’lik bir külfet geldi bizlere. Bu külfeti nasıl kaldırırız diye BESİAD olarak uğraştık ama sonuç alamadık. Yerli olarak üretimlerini yapmayı konuştuk ve yönetim de herkes buna destek verdi, bir şirket kurarak üretme konusunda hemfikir olduk. Alt ve üst sınırlar oluşturularak bütün BESİAD üyelerine açık bir konu. Zorluklar olacaktır ama aşabileceğimize inanıyorum. İhracat konusunda ise şunu söylemek isterim. Komplike olmayan bir fabrikanın mal seçimleri çok önemli. Standart ürünlerde kendi içerisinde ısıl işlemi olmayan, kaplaması olmayan, kısaca komplike olmayan bir fabrikanın ihracat yapması çok zayıf. Çünkü karşımızda Çin, Tayvan gibi ülkeler var. Daha küçük oranlarda ihracat yapabilmek için katma değerli ürünlere yönelmek gerekiyor. İhraç edilecek ürünün seçimi önemli. Üretim kabiliyetimizi ortaya koyabileceğimiz ürünler seçebilirsek ihracatta başarılı olabiliriz. Sürdürebilir bir ihracat yapmış oluruz.
Gökhan Ulaşan (Nurtel) : Gözetim uygulaması sonucunda bir anda piyasaya dönüş oldu. Matkap uçlu ve sunta vidasında 2 milimle 3,5 mm arasında anormal bir yüklenme oldu. Geçmiş yıllarda, gözetim uygulamasından önceki yıllarda teslim sürelerini 45 güne çıkardığımızda dahi üreticilerden tepkiler alıyorduk. Bu süreçteki inanılmaz talep sonucu bu termin sorunu yaşandı. Tabi ki biz de önlemlerimizi alıyoruz. Ama öyle şeyler gerektiriyor ki; elektriğinizi ayarlamanız, doğalgazınızın anlaşması belli bir kotada o kotayı yenilemeniz gerekiyor, fosfatınızın kapasitesini artırmanız gerekiyor. 2mm-3,5 mm çaplarda esas özellik tav. Dolayısıyla tavınıza da artı katmanız gerekiyor. Bir vidacı 1-2 makine ile bir anda kapasitesini artırabiliyor. Ama bir telcinin bir anda kapasitesini artırması zor. Biz de şuan o süreci yaşıyoruz. Nurtel, 0,10’dan 30 milime kadar tel çekiyor. Bu sadece 2 ile 3,5 mm çaplarda yaşanan bir sorun. Kalın tellerde bu sorun yaşanmıyor. Biz de yatırımlar yapıyoruz ve önümüzdeki günlerde bu yatırımların dönüşü piyasaya yansıyacaktır.
Remzi Topuk (Bolt Bağlantı): Başta BESİAD olmak üzere birçok STK’da görevim var, aynı zamanda Bursa Ticaret ve Sanayi Odasında Meclis Başkanıyım. Birçok organizasyon yapıyoruz ve canla başla çalışıyoruz. Birçok konuk getiriyoruz, birçok önemli isimleri davet ediyoruz ve toplantılar yapıyoruz. Bu toplantılarda salona bir bakıyorum şuan burada olanlardan daha az insan var. Bu anlamda bugün buraya gelip katılım gösteren herkese teşekkür ediyorum. Bu sektörümüzün de nereye geldiğini gösteren bir tablodur. BESİAD’ın başarılı çalışmalarından kaynaklı sektörümüzün geldiği noktadan oldukça mutluluk duyuyorum. Çok başarılı işler yapıldı.
Burada kendi şirketimde konuştuğum bir şeyi söylemek istiyorum. 2018 yılının daha kolay bir yıl olacağını sanmıyorum. 2018 yılı gerek hammadde de yaşayacağımız gerek talep artışından dolayı yaşayacağımız problemlerin olacağı bir yıl olarak bekliyorum. Gelişmiş ülkelerdeki büyümeye baktığımızda bu trendin devam edeceği öngörülüyor. Bu taraftan bakıldığında bizim 2017 yılından daha yüksek seviyede bir taleple karşılaşacağımız kesin gibi. Bu sevindirici bir durum. 2018’de en çok dikkat etmemiz gereken şeyler maliyet hesaplamaları, hammadde termin konusuna çok dikkat etmemiz gerekiyor. Dünyadaki uluslararası politikalara baktığımızda kısa süreli gelgitlerin yaşanabileceğini öngörüyoruz. Yüksek enflasyonlu ve yüksek faizli bir sürece girdik. Bunlara dikkat etmeliyiz. İşlerin daha iyi olacağı konusunda herkes hem fikir. Mademki öyle karlarımızı ve risklerimizi kontrol etmemiz gerekir. Yeni kurulacak şirket konusunda görüşlerim ise, birlikte bir şeyler yapabiliriz. Ortaklık kültürü biz de yok ama bunu da öğrenmeye başladık. Bugün Bursa’da 1400 tane yabancı ortaklı şirket var. Bazen bilmediğimiz şeyler bazı şeyleri doğru yapmamıza neden olabiliyor. Buradan yola çıkmamız gerekiyor. Genel anlamda Türkiye’nin kalifiye elemana ihtiyacı var, doğrudur ama biz fabrika kuracaksak eğer profesyonel anlamda insansız fabrika kurmalıyız diye düşünüyorum. Yapabileceğimiz yeni bir yatırımı da böyle yapabilir miyiz, ayrıca düşünelim.
Son olarak mesleğimizle alakalı sivil toplum kuruluşlarında yer alarak sesimizi daha fazla duyurmalıyız. Bu tarz imkanı olan arkadaşlarımızın daha fazla görev almasını isterim. Sivil toplum kuruluşlarında görev almaya çalışıp sektörümüzün sesini daha fazla duyurmuş oluruz. Herkese teşekkür ederim.
Mustafa Tecdelioğlu: Öncelikle katılan ve görüşlerini belirten üyelerimize BESİAD adına teşekkür ediyorum. Sektörümüzdeki arkadaşlarımız sivil toplum örgütlerinde ne kadar çok yer alırlarsa o kadar etkili olabiliyoruz. Yeni şirket konusunda yaptığımız çalışmayla ilgili biraz bilgi vermek isterim. Hangi makine lazım ne gerekiyor diye önümüze bir proje çıktı ama doğru makine mi alıyoruz diye sorgulamamız gerekti. Her gün 1000 tane punch yapan ve 1000 tane de pim yapan bir fabrika kurma için çalışma yaptık. 25-30 firmanın bu konuda desteği olacağını ve bu fabrikanın İstanbul’da olmasını düşünüyoruz. Teşvikli bir bölgede ve gelişebilir, desteklerden yararlanabilir olması gerekiyor. Bu konuda bir heyet belirleyip hep beraber bunun üstesinden gelebiliriz. Son olarak ise benim bir sözüm vardı, 2019 yılının Mart ayındaki genel kurulda ben başkanlığı bırakacağım. Yeni bir yönetim kurulu oluşacak. Tecrübeli arkadaşlarımızla yeni görev alacak arkadaşlarımızdan yeni bir ekip oluşturacağız. Bu anlamda Genç BESİADLILARI desteklemenizi rica ediyorum. Sektörümüzün gelişmesi ve büyümesi için çalışmaya devam etmeliyiz.
Bağlantı Elemanları Sanayici ve İş Adamları Derneği 2017 Değerlendirmesi ve 2018 Stratejileri toplantısı verilen akşam yemeği ile son buldu.
05.03.2018