BESİAD 2021 Yılı Değerlendirme Toplantısı Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi
‘Yıllık Değerlendirme Toplantısı’nda sektöre ait dış ticaret verileri, sürdürülebilir temiz çelik üretimi konularında üyelere sunumlar yapıldı.
BESİAD 2021 Yılı Değerlendirme Toplantısı Yoğun Katılımla Gerçekleştirildi
BESİAD-Bağlantı Elemanları Sanayici İş İnsanları Derneği’nin her yıl sonunda yaptığı Yıllık Değerlendirme Toplantısı 22 Aralık 2021 Çarşamba günü İstanbul Çobançeşme’de bulunan Dış Ticaret Kompleksi’nde gerçekleştirildi. Toplantı TİM Başkanı İsmail Gülle, MATİL A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Tozlu ve BESİAD üyelerinin katılımıyla yapıldı. ‘Yıllık Değerlendirme Toplantısı’nda sektöre ait dış ticaret verileri, sürdürülebilir temiz çelik üretimi konularında üyelere sunumlar yapıldı.
BESİAD Başkanı Mustafa Tecdelioğlu’nun açılış konuşmasını yaptığı toplantı MATİL A.Ş. Genel Müdürü İbrahim Tozlu’nun yaptığı sunum ile başladı. İbrahim Tozlu, Avrupa Yeşil Mutabakatı’na bağlı olarak temiz çelik üretimi ve bağlantı elemanları sektörüne etkileri konusunda üyelere bilgilendirici bir sunum gerçekleştirdi. Çelik İhracatçıları Birliği’nden Uzman Samet Damar ise yaptığı sunum ile pandemi döneminde ara verilen UR-GE Projeleri hakkında üyeleri bilgilendirdi ve sektörün dış ticaret verilerini üyelere aktardı.
Daha sonra sektörün durumu için söz almak isteyenlere söz verildi:
İlk sözü Simar Dış Ticaret Genel Müdürü Marsel Mori alarak şunları sordu: Fastaner Fair Fuarı İstanbul’da bir daha ne zaman olacak? Fastener Fair Stuttgart fuarı ne durumda? Fuarlar konusunda bilgilendirme yapar mısınız?
Mustafa Tecdelioğlu: Stuttgart fuarı 2023 yılına ertelendi. Avrupalılar 2022 yılında Türkiye’de fuar yapmayı düşünmüyorlar. Özellikle Avrupa’da fuarlar aktif durumda değil. 2023 yılından önce fuar düzenleneceğini sanmıyorum. Avrupalının gelmediği bir fuar da ülkemizde ne kadar başarılı olur, bilinmez. Bağlantı elemanları konusunda Türkiye ihracatının yüzde 75’inin Avrupa olduğunu düşününce Avrupalı da katılmazsa Türkiye’de fuar başarılı olmaz diye düşünüyorum.
Sinan Topuk - Bolt Bağlantı Elemanları: Fiziki fuarlara alternatif olarak önümüzdeki yıl ÇİB çatısı altında sanal fuar organizasyonu yapabilir miyiz?
Mustafa Tecdelioğlu: Sanal fuarlarla ilgili konuyu yönetim kurulu toplantımızda gündeme alabiliriz. Bu konuda görüş alışverişi yaparak sizlere bilgilendirme yapabiliriz.
Üyelerin özellikle ‘’hammadde tedarikinde sıkıntılar yaşanıp yaşanmayacağı’’ sorusuna Mustafa Tecdelioğlu ‘’2020 ve 2021 yıllarında yerli hammadde üreticilerinin özellikle yurtiçindeki Bağlantı Elemanı üreticilerini hammaddesiz bırakmamak için özel çabalar harcadıklarını ve bu çabanın devam edeceğini düşündüğünü’’ belirtti ve toplantıya katılan İskenderun Demir Çelik Satış ve Pazarlama Müdürü Sercan Büyükbayram’a da söz verdi.
Sercan Büyükbayram - İskenderun Demir Çelik Fabrikaları: Türkiye’de yaklaşık 12 milyon tonluk yüksek fırın kapasitesi var. Karbon salınımı konusunda öncelikle mevcut süreçlerimizi optimize etmeye çalışıyoruz. Yüksek fırınlardaki karbon salınımın da bir miktar iyileşme oluyor. Hepimiz bu konulara hazırlanmaya çalışıyoruz. Biz de bu sürecin içerisindeyiz. Kendimizi geliştiriyoruz.
Başkan Mustafa Tecdelioğlu sektörün içerisinde bulunduğu durum hakkında değerlendirmeler yaparak özellikle ileriye dönük olarak eğitimli personel ihtiyacını dile getirerek Anadolu yakasındaki üyelere yönelik olarak Kartal’da Teknik Lise ile yapılan çalışmaları aktarmak üzere Yiğit Deniz’e söz verdi.
Yiğit Deniz - Murat Cıvata: Araya pandemi girdiği için projemiz sekteye uğrasa da çalışmalarımız devam ediyor. Okulda seminer düzenleyip sektörümüzü öğrencilere anlatacağız. Sektörümüzün imkanlarını anlatacağız. Bu gençlerin gelecekte bizim sektörümüzde çalıştıklarında elde edecekleri imkanları paylaşacağız. Projemizin ilerleyen zamanlarda insan kaynağı problemine çözüm olacağımızı düşünüyorum.
Başkan Mustafa Tecdelioğlu; kendi firmalarında Çıraklık Okulu bulunan Norm Cıvata Yönetim Kurulu Başkanı Fatih Uysal’a da söz verdi:
Fatih Uysal – Norm Cıvata: Firmamızda yaklaşık 15 senedir Bakanlık onaylı Çıraklık Okulu var. Milli Eğitim Bakanlığı tarafından destekleniyor ve 4 yıllık eğitim veriliyor. Lise 1’den itibaren lise sona kadar bir eğitim söz konusu. Haftanın iki günü eğitim üç gün çalışma şeklinde oluyor. Çocuklara sigorta yapılıyor ve bunun bir takım desteklerini bakanlık yapıyor. Bu mantıkla çıraklık okulları güzel bir çalışma. Öğretmenin maliyetini ve bir takım yatırımları siz üstleniyorsunuz. Genç çocukları eğitip öğretmek kolay olmuyor ama onların geleceği için yönetmeye çalışıyoruz. Askere gidip geldikten sonra tekrar firmamızda çalışma oranı yüksekken son zamanlarda genç nesilde farklı işlerde çalışma daha çok tercih olduğu için yüzde 75’i yine firmada çalışmaya devam ediyor. Bulunduğumuz organize sanayi bölgesinde faaliyet gösteren 7-8 sanayiciden de talepler geldi ve onlara da öğrenciler hazırladık. Bu gençleri küçük yaştan eğitmeye başladığımızda kalıcı oluyor ve onlardan kalite anlamında fayda sağlıyoruz. Biz ayrıca Nedim Uysal Endüstri Meslek Lisesi adı altında bir okul açtık. Okulu biz yaptık ve orada şuan 500 öğrenci var. 5 dalda, Anadolu Endüstri Meslek Lisesi olarak İngilizce eğitim alıyorlar. Lise sınavları ile öğrenci alınıyor ve o okula büyük talep var. Vakıf olarak okulu biz yönetiyoruz ama Norm Cıvata olarak değil tamamen halka hizmet olarak bu okul hizmet veriyor.
Daha sonra TİM Başkanı İsmail Gülle BESİAD üyelerine hitaben yaptığı konuşmada şunları söyledi:
‘2020-2021 yıllarının ne kadar özelikli yıllar olduğunu unutmayacağımız bir dönem yaşıyoruz. 2020’i bizden götürdükleri ile 2021’i de bize getirdikleri ile hatırlayacağız. 2020 yılında kayıplarımız ve acılarımız oldu. O etkiden sonra hızlı bir şekilde toparlanmamız oldu ve 2021 yılına damga vuran bir ihracat serüveni-hikayesi yazdık. Hepinize teşekkür ediyorum bu hikayenin aktörlerinden olarak içerisinde olduğunuz için. Bu hikayenin etkilerinin bu ülkenin geleceğinde ne kadar önemli ve anlamlı olduğunu görerek bu tarih yazılırken kendinizle gurur duyacaksınız. 2020’nin rakamları bizler için başarı hikayesidir, Çin’den sonra ihracatını düşüşe rağmen koruyan bir ülkeydik. Bugün ise aylık bazda 20 milyar doları yıllık bazda 200 milyar doları geçtik ve geçmeye devam ediyoruz. Senenin son ayını da bir rekorla kapatacağız. Hedefimiz bundan sonra yıllık bazda 250 milyar dolardır. Bunu yapmak da çok zor değil. Tedarikte zorlanan birçok ülke oldu. Çin’in ucuz diye her şeyini satın alırken doğaya ve çevreye verilen zarar ortaya net çıktı. Lazım olduğunda Çin’den bir günde malzeme gelemediğini gördük. Bizler ise ülke olarak bugün gelinen noktada tedarik zincirini kırmamak, bu oyunu kuralıyla oynamanın keyfini sürüyoruz. Göreve geldiğimizden beri söylediğimiz Dış Ticaret fazlası veren Türkiye’de hızla ilerledik. Aldığından daha fazlasını satan bir ülkeyiz. Bunu da hızla başardık.
Özellikle demir çelik sektörü içerisinde katma değerli ürünler satılıyor ve ithalat ihracat makası ihracat lehine olduğundan başarımız gün geçtikçe daha da büyük bir ivme ile gelişiyor.
Ölçek ekonomisine geçmemiz gerekiyor, işlerimizi büyütmemiz gerekiyor. Daha büyük hedeflere ulaşmak için bunu yapmamız gerekiyor. İhracatçılar olarak bu ülkenin gülen ve güldüren yüzüyüz. İnsanlar bize bakınca bizden pozitif enerji alıyor. Reel sektörün işi iyiyken iyi diyelim negatif olmayalım. Biz ihracatçılar gururluyuz. Ben toplantınızın hayırlı olmasını diliyorum. Sizler bu işe emek veren, değer veren insanlarınız. Bağlantı elemanları adı üzerinde bağlamazsanız iş bitmez. Siz memleketin bağlantısısınız, sanayinin bağlantısısınız. Yaptığınız işler ülkemize ve insanımıza hayırlar getirsin diyorum ve bu vesile ile yeni yılınızı kutluyorum. Yeni yılda yeni başarılara imza atacağımıza inanıyorum. ‘
Son olarak konuşma yapan Fatih Uysal özellikle ‘’risk yönetiminin önümüzdeki dönem de daha önemli hale geleceğini, bu durumun kriz günlerinde çok önem taşıdığını belirterek, sermaye yetersizliğinin ortaya çıkacağını, hammadde alım fiyatının dövizdeki artış nedeni ile yaklaşık üç katına çıktığını ve bunun da ilave sermaye ihtiyacı sonucunu doğurduğunu söyledi. Finansman yönetiminin çok önemli olduğunu ve iyi idare edilmesi gerektiğini vurgulayarak konuşmasını sonlandırdı.
Başkan Mustafa Tecdelioğlu, kapanışta yeni yılın ülkemiz ve üyeler için hayırlı olmasını dileklerinde bulundu toplantı sonrasında BESİAD üyeleri hep birlikte akşam yemeğine geçtiler.