BEYSAD Çalışmalarına Hız Kesmeden Devam Ediyor
Geçtiğimiz dönemin, Türkiye’de yerleşik tedarik zinciri ve sektörel kümelenmelerin kritik önemini tekrar gösterdiğini düşünüyoruz.
BEYSAD Çalışmalarına Hız Kesmeden Devam Ediyor
Pandeminin devam etmekte olduğu son 2 yıldır Genel Kurul Toplantılarımız dışındaki hemen hemen tüm etkinliklerimizi ve çalışmalarımızı çevrimiçi olarak düzenlemek durumunda kaldık. Yüzyüze etkinlikleri tercih etsek de; çevrimiçi etkinlikler sayesinde, üyelerimizin pek çok biriminden teknik yetkili dostlarımızla – hiçbir mekan kısıtı olmadan – bir araya gelebilmiş olduk.
Geçtiğimiz dönemin, Türkiye’de yerleşik tedarik zinciri ve sektörel kümelenmelerin kritik önemini tekrar gösterdiğini düşünüyoruz. Türkiye Beyaz Eşya Sektörü Dünya’daki 2.’lik konumu ve oluşturduğu ekosistem ile hem pandemi hem de tedarik krizleri dönemlerinde ciddi bir sınavdan başarı ile geçti. Sektördeki tedarikçi yapısının derinliği ve kalitesi, ana üretici işletmelerin üretimlerinin aksamamasını sağladı. Önümüzdeki dönemde de global, sektör ve ülke gündemindeki farklı kriz ve gelişmeleri işbirliği ve ortak akıl çerçevesinde aşabilmek adına sektör olarak yoğun çalışma içerisinde olmamız gerekeceğini düşünüyoruz. Bu bağlamda son yıllarda gündemimizde ikiz dönüşüm olarak yer alan dijital ve yeşil üretim konusuna dikkat çekmek isteriz.
Özyeğin Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığı ve AB IPA Programı Kapsamında Sanayi Bakanlığı’nın yürüttüğü Rekabetçi Sektörler programı destekleri ile hayata geçirdiğimiz Sanayi 4.0 Mükemmeliyet Merkezimizin, ilk çalışmalarına başlamış durumda olduğunu mutlulukla paylaşmak isteriz. Sektörün danışmanlık, eğitim, pilot proje ve araştırma ihtiyaçlarına geniş fiziksel altyapı, yetkin kadro ve proje kapsamında çalışacak donanımlı uluslararası uzman ekipten sağlanacak bilgi birikimi sayesinde kapsamlı şekilde cevap vereceğini ve dönüşüm konusundaki engelleri azaltacağını öngörüyoruz. Merkezin bünyesindeki ekipman altyapısı ile, sektörümüzdeki geleneksel üretim ekipmanları ile yeni teknolojilerin birlikte kullanılması konusunda, kullanım senaryoları, mühendislik çalışmaları ve pilot projeler gerçekleştirilebilecektir. Merkezdeki proje çalışmaları arttıkça, oluşacak bilgi kütüphanesi de merkez faydalanıcılarımızın erişimine sunulabilecektir. Merkezdeki eğitim ve danışmanlık programları, hizmet alacak paydaşlarımızın süreçlerinde, görülebilir etki yaratma hedefi ile oluşturulmaktadır. Sektördeki geniş işbirliği kültürü sayesinde merkezin koordinasyonunda şemsiye projeler ile ortak Ar-Ge ve AB projeleri için gerekli altyapı oluşacaktır.
Bilindiği üzere, iklim değişikliği ile mücadele konusunda Avrupa Birliği önemli bir küresel liderlik örneği göstererek Avrupa Yeşil Mutabakatı adı altında sürdürülebilir kalkınma planı oluşturmuştur. Bu plan kapsamında AB 2050 yılında sera gazı emisyonlarını sıfırlamayı, ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrılmasını, tüm paydaşları kapsayıcı ve adil bir yaklaşım ile gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde de bu hedef doğrultusunda 2030 yılında emisyonları %55 azaltmayı hedefleyen “Fit for 55” (55’e Uyum) temalı bir belge yayınlandı. Bu belge ile Sınırda Karbon düzenlemesi yapılması, enerji sektöründe Yenilenebilir Enerji payının %20’den %32’ye artışı, yakıt olarak hidrojen kullanımının artırılması ve ulaşımda 2035 yılında %100 karbondioksit salınımı azalması konusunda somut ve iddialı hedefler belirlendi.
Avrupa’nın çevre ve sürdürülebilirlik konusunda aldığı inisiyatifi gelecek kuşaklarımız için umut ve gururla izlerken, hem ülkemizin doğal kaynaklarını koruma önceliği ile, hem ülke ve sektörümüzün ana ihracat pazarı olması dolayısı ile sanayi sektörümüz açısından da etkilerine uyum gösterme ihtiyacımız oluşmaktadır. Bu bağlamda ülkemizdeki tüm sektörlerin kamu ve özel sektör işbirliği içerisinde kapsamlı bir plan ile bu çalışmalar içerisinde bulunması kritik gözükmektedir. Ülkemizin bu anlamda Paris Anlaşması’na imzasının tamamlanmış olmasını da önemli buluyoruz.
Sınırda karbon düzenlemesi mekanizması için belirlenen öncelikli sektörler arasında bulunan alüminyum ve demir-çelik sektörleri, Beyaz Eşya Sektörümüzü yakından ilgilendiriyor. Bu sebeple de ürünlerimizin ve üretim faaliyetlerimizin daha az kaynak kullanılarak yapılmasını sağlamamız ve bu durumu gösterecek gerekli kayıt ve belge düzenini oluşturmamız gerekmektedir. Enerji ve hammadde kullanımını azaltmak yönünde yapılacak Ar-Ge çalışmalarında, kapsamlı Ana – Yan Sanayi işbirliği, AB projelerine katılım ve kamu desteği önemli olacaktır. BEYSAD olarak bu konunun önceliği doğrultusunda bir komite oluşturarak ana sanayi ve üye paydaşlarımız ile çalışmalarımızı koordine ediyoruz. Mükemmeliyet Merkezimizin de bu çalışmalarda gerek Üniversite işbirliği gerek de teknik altyapı anlamında önemli katkılar sunabileceğini düşünüyoruz.
Sürdürülebilirliğin sıklıkla konuşulduğu bu günlerde, BEYSAD olarak üyelerimizin ve sektörümüzün sürdürülebilirliğinin önemli bir boyutunun da yeni kuşaklardan geçtiğine inanıyoruz. Dünyada olduğu gibi, Türkiye’de ve dolayısıyla sektörümüzde faaliyet gösteren çoğu işletme aslında “aile şirketi” statüsünde bulunuyor ve bu şirketlerin kurucu nesillerden sonrakilere kalma oranlarının dramatik şekilde düştüğü birçok rapora konu olmuş durumdadır. Bunun temel sebebine bakıldığında ise sonraki nesillerin aile işinden giderek koparak, farklı alanlara yönelmesi olarak öne çıkıyor. Bu konuda BEYSAD olarak da, Genç BEYSADlılar kapsamında sonraki kuşaklarımızın sektöre kazandırılması ve etkileşim fırsatları ile potansiyellerine erişmelerini sağlıyoruz ve çalışmalarımız ile örnek olduğumuza inanıyoruz. Derneğimizin yönetim kurulunda ve komitelerinde Genç BEYSADlılar çalışmalarında bulunmuş birçok arkadaşımızı görmek de bizi gururlandırıyor ve geleceğe daha güvenle bakmamızı sağlıyor.
Bildiğiniz üzere BEYSAD olarak faaliyetlerimizi, 2 yıllık aralıklarla tüm paydaşlarımızın katılımı ile yaptığımız ortak akıl içeren arama konferansları ve Strateji Belgelerimiz ile yönlendiriyoruz. Bu anlamda güncel belgemizi 2020 Mart ayında yayınlayarak tüm sektör ve paydaşlarımızla paylaştık. Yeni bir Strateji Belgesi için de çalışmalarımıza başladık.
Pandemi süreci başlayınca belgemizdeki orta vadeli hedeflerimizle birlikte sektör ve üyelerimizin güncel ihtiyaçlarına göre dinamik şekilde faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye yöneldik.
Bu süreçte; İhracat Komitesi, İnsan Kaynakları Komitesi, Sanayi 4.0 Komitesi, Sürdürülebilirlik ve Çevre Komitesi olmak üzere 4 farklı çalışma grubu oluşturduk ve bu grupların, her ay toplantılarını gerçekleştirerek derneğimize ivme kazandırdıklarını görmek bizleri gururlandırıyor. Yoğun BEYSAD çalışmalarında, çalışma gruplarımızın desteği büyük olup, gerek Yönetim Kurulu üyelerimizden oluşan liderlerine, gerekse komite üyeliği ile bizlere destek veren tüm üyelerimize teşekkür ederiz.
Pandeminin iş hayatına getirdiği (sektörün durumu, kısa çalışma, hukuki konular gibi) belirsizliklerin 2021 yılında nispeten aşılmasıyla birlikte, BEYSAD olarak üyelerimizle, zengin içerikli çevrim içi etkinliklerde buluştuk.
Özetle;
- BEYSAD olarak üyelerimiz ve ana sanayi arasındaki köprüyü sağlamlaştırabilmek adına, TÜRKBESD ve ana sanayi yetkilileri ile kalabalık katılıma sahip toplantılarımız gerçekleşti.
- Üyelerimizin dijital dönüşümlerine hız kazanması adına farklı alanlardaki teknoloji firmalarıyla etkinlikler düzenlendi.
- Son senelerde konuşulmaya başlanan “Yeşil Mutabakat” ve daha geniş bir çerçeve sunan “Sürdürülebilirlik” konuları üzerine özel çalışmalar yapıldı.
- 2020 sonrası değişen ihracat kanalları, gümrük mevzuatları ve iş hukuku alanlarında eğitim ve bilgilendirme toplantıları düzenlendi.
- BEYSAD üyelerine özel, ortak satın alma projesine start verildi.
Sektörümüzün olumlu ayrışan dinamiklerinin ihracat pazarlarında etkin iletişimini yaparak üyelerimizin direkt ihracatlarını artırmayı ve hem sektör hem ülke finansal dengelerine katkı yapmayı amaçlıyoruz. Yakın gelecekteki hedef pazar ve müşteri beklentilerine uyum sağlamak çerçevesinde AB Yeşil Mutabakatı ve Sürdürülebilirlik konuları başta olmak üzere üyelerimizin çalışmalarında yön gösterecek faaliyetler içinde bulunmayı planlıyoruz. Sanayi 4.0 komitemiz, üyelerimizin dijital dönüşümüne katkıda bulunabilecek etkinlikler düzenlemeye devam edecektir. BEYSAD İK platformumuz pandemi sürecindeki gelişmeler ve üyelerimizin İnsan Kaynakları gündemleri konusunda çalışmalarını sürdürecektir.
Pandeminin etkilerinin azalmakta olduğunu takip ederken, yurtdışı seyahat planlarımıza ve fuar çalışmalarımıza da başladığımızı mutlulukla paylaşmak isteriz. BEYSAD olarak üyelerimiz için elimizden gelenin daha fazlasını yapabilmek için hız kesmeden çalışmalarımıza, üye ve paydaşlarımızın güçlü destekleri ile devam ediyoruz. Bu vesile ile önemli paydaşlarımızdan olan SUBCONTURKEY Dergisi yetkililerine de çalışmalarımızı paylaşma fırsatı sundukları için teşekkür ederiz.
D. Yasemin AKSU
BEYSAD Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı
Sanayi 4.0 Komitesi Lideri