BEYSAD, Mükemmeliyet Merkezi ile Sektörün Geleceğine Yön Verecek
Başkan Ş. Burak Özaydemir, Mükemmeliyet Merkezi Projelerinin devam ettiğini ve 2020 nin başında açılışını yapmayı planladıklarını belirtti.
SUBCONTURKEY: BEYSAD 2019 yılının ilk yarısında neler yaptı, ikinci yarısında neler yapacak, bilgi verir misiniz?
Ş.Burak Özaydemir: BEYSAD olarak Strateji Belgemize göre dönemleri belirleyip ona göre faaliyetlerimizi planlıyoruz. Bizim 2017 yılı sonunda yaptığımız Arama Konferansı nın çıktısı olarak 2018 yılında 4. Strateji Belgemizi yayınlamıştık. Bu belgenin içeriğindeki önceliklere göre de çalışmalarımız sürüyor. 4. Strateji Belgemizde iki konuyu öncelik olarak ele almıştık. Bunlardan biri ihracat, diğeri de Endüstri 4.0 ile ilgili dönüşüm. İhracat konusunda müşterilerimiz olan ana ürün üreticilerinin ihracat oranları yüksek ama bizim üyelerimizin de ihracatlarının artmasının sektör açısından önemli olduğunu görmüştük. Güncel gelişmeler de bu tespitin ne kadar önemli olduğunu tekrar gösterdi. Türkiye nin bugün ki durumunu baz aldığınızda ihracat yapan firmaların ekonomik olumsuzluklardan daha az etkilendiğini görüyoruz. İlk 3 ayki rakamlara bakıldığında iç piyasada %11 civarında küçülme varken ihracat rakamları geçen senenin seviyelerini korumuş durumda. Bu bakımdan ihracat önceliğinin ne kadar önemli olduğu bugünlerde daha iyi anlaşılmaktadır. İhracat konusunda çalışmalarımız gerek firmalarla ikili temaslar, gerekse heyet programları şeklinde devam ediyor. Diğer bir yandan da Endüstri 4.0 ile alakalı önceliği de yitirmedik. Günümüz konjonktürü bazı yatırımları zorlaştırsa da sektörün dönüşümü önemli. Dünyadaki dönüşüm için treni kaçırırsak daha sonra bu treni yakalamak çok daha zor olacak. Bu bağlamda daha önce planladığımız Mükemmeliyet Merkezi projemizin çalışmaları sürüyor. İhale hazırlıkları ile ilgili yoğun bir çalışma içindeyiz. İhaleleri yaparak bu yılın sonunda veya gelecek yılın başında Mükemmeliyet Merkezi mizi açmayı planlıyoruz.
SUBCONTURKEY: İhracatı artırmaya yönelik çalışmalar konusu açılmışken, en son Ariston ile etkinlik yaptınız. 2019 da başka ana sanayilerle benzer etkinlikleriniz de olacak mı? Bilgi verir misiniz?
Erdoğan Kalay: Daha önce benzer etkinlikleri BEYSAD olarak yapmıştık, Ariston ile yaptığımız etkinlik de onlardan bir yenisi oldu. Ana sanayilerin dönem dönem BEYSAD dan bu tür destek alması onlar açısından da çok büyük avantajlar sağlıyor. Neticede görüşme konuları hepsi birbiriyle ilgili olduğu için öncelikli olarak ihtiyaçlarını bildiriyorlar, daha sonrasında üyelerimizle paylaşıyoruz, gelen geri dönüşleri ilettikten sonra onların taleplerine göre organizasyon şekilleniyor. 1 ya da 2 gün süren bu etkinliklerde hedef odaklı ilgili satın alma yetkilileriyle tedarikçilerin bir araya getirilmesi sağlanmış oluyor. Ariston ile de buna benzer bir çalışma oldu ve bize ilettikleri kadarıyla oldukça memnun kaldılar. Bu sene için Samsung un benzer bir organizasyon konusunda talebi var. Özellikle Avrupa daki üretim lokasyonlarından gelen talep ile yine benzer bir organizasyon gerçekleştireceğiz. Samsung, ihtiyaçlarını bizlerle paylaştı. Bizde bunu üyelerimizle paylaşarak yakın zamanda Samsung ile de benzer bir çalışma yapacağız.
Deniz Yasemin Aksu: Ariston yetkilileri görüşmelerde oldukça da heyecanlıydılar. Türkiye deki tedarikçi sayılarını artırmak ve geliştirmek istiyorlar. Üyelerimizle görüşmelerden sonra oldukça olumlu geri dönüşler sağlandı.
SUBCONTURKEY: 2019 yılında fuar gezileriniz ve UR-GE faaliyetleriniz olacak mı?
Ş.Burak Özaydemir: Bu sene de yine IFA Berlin Fuarı nı ziyaret edeceğiz. Bu ziyaret ile birlikte Berlin de çeşitli temaslarımız da olacaktır. İhracatçı Birliğimizle (TET) birlikte Hindistan ve Rusya ya iki heyet düzenleme planımız var. Bunların da yılın son çeyreğinde yer almasını amaçlıyoruz. Ayrıca TET ile üç yılını başarılı bir şekilde tamamladığımız UR-GE projemiz için ek uzatma talebini yaptık. Onaylandı da; bu yeni süreçte başka yurtdışı ziyaretlerimiz de olacaktır.
SUBCONTURKEY: Komite çalışmalarınız hakkında bilgi verir misiniz?
Ş.Burak Özaydemir: İhracat komitesi ile alakalı az önce söylediklerimiz bilgi verici oldu. Endüstri 4.0 komitesinin de çalışmalarından bahsetmiş olduk. Diğer komitelerle ilgili de Komite Lideri Yönetim Kurulu üyesi arkadaşlarımız bilgi verebilir.
Tunç Yeloğlu: İnsan Kaynakları Komitesi olarak Arama Konferansı çıktıları ve Genişletilmiş Yönetim Kurulu Toplantıları sonrası alınan kararların doğrultusunda aksiyonlarımıza devam ediyoruz. Bu senenin ilk çeyreğini daha çok sektörden bağımsız olarak insan kaynaklarındaki iyi ve yeni uygulamaları araştırmak ve öğrenmek ile geçirdik. Yine komitemizi güçlendirmek için farklı coğrafi bölgelerde komite toplantılarımızı yaptık. Senenin ikinci yarısında da İnsan Kaynakları sektörel birliktelikleri yapmak istiyoruz. Profesyonellerin katılımı ile Endüstri 4.0 özelinde İnsan Kaynakları 4.0 zirvesi gerçekleştirebilmeyi çok arzu ediyoruz.
Deniz Yasemin Aksu: Genç Beysadlılar dediğimiz oluşum üyelerimizin aktif olarak çalışan en genç jenerasyonlarından oluşmaktadır. Bu sene Genç Beysadlılar etkinliklerini komite olarak devam ettiriyorlar. Komite etkinliklerini; sosyal çevre edinmek (network oluşturmak), sektör olarak farkındalığı artırmak ve teknolojik gelişmelere olan hakimiyetlerini güçlendirmek için planlıyoruz. Geçen sene Bosch IoT de bu sene başında da Arçelik Atölye 4.0 ile etkinlik gerçekleştirdik. Daha sonra İnfotron firması ile 3 boyutlu çözümlerle ilgili bir etkinlik düzenledik. Mayıs ayı içerisinde de Vestel in çamaşır kurutma makinası üzerine workshop düzenledik. Manisa ya giderek fabrikalarını görme ve inceleme şansı bulduk.
Sayat Çakır: Paydaşve Kamu Destekleri Komitesi olarak komite toplantılarımız devam ediyor. Özellikle kamu tarafında nasıl çalışmalar yapabiliriz bunlarla alakalı projeler gerçekleştirmeye çalışıyoruz ve diğer komitelere de destek veriyoruz.
Murat Öney: Bu sene Arama Konferansı ile birlikte komite çalışmalarımızı güncelleyeceğiz. Biz ekonomik gelişmelerden en az etkilenen sektörlerden biriyiz. Sektörel bazda bakıldığında otomotiv sektörü dahi ciddi düşüş yaşıyor. Planlarımızda eksilme yok ama daha temkinli ve önümüzü görerek ilerlemeye çalışıyor ve buna göre komite çalışmalarımızı güncelliyoruz.
SUBCONTURKEY: Yaşanan ekonomik sorunlara rağmen sektör olarak yatırımlar da devam ediyor? Bunu nasıl değerlendiriyorsunuz?
Ş.Burak Özaydemir: Yaşanan ekonomik sorunlardan az etkilenen bir sektör olduğumuz için bir miktar şanslıyız. Sektörlerin güçlü konumdayken desteklenmesi ve korunması gerekiyor. Bizimki gibi yüksek rekabetin olduğu sektörlerde zarar görüp, rekabette geri düşüp hacim kaybettikten sonra alınan tedbirler açıkçası çok faydalı olmuyor. Dolayısıyla sektör bu konumdayken ülkedeki şartların sektörü destekleyici şekilde yapılandırılmasının önemli olduğunu düşünüyoruz. Bu konuda sektöre düşen görevler var ama kamuya, STK lara ve hatta üniversitelere düşen görevler de var. Biz kendi üzerimize düşeni yapmaya fazlasıyla çalışıyoruz, ama bunun ülke ekonomisi adına topyekun bir çalışma olması gerekiyor.
Murat Öney: Her sektör, her firma mutlaka bir şekilde etkileniyor. Az veya çok etkilenen firmalar var. Fazla yatırımdan ya da fazla stoktan etkilenen sektörler de oldu. En ufak bir hata yanlışa sürüklüyor. Rekabet çok fazla arttı. Bu bakımdan her şirket kendi önlemini almaya çalışıyor.
Ş.Burak Özaydemir: Bizim sektörümüz uzun vadeli işbirliklerine dayanıyor. Böyle olunca belli ürünlerin devreye girmesi belli kapasitenin artması için yatırım ihtiyaçları doğuyor. Dolayısıyla bu gereklilikler piyasadaki konumu korumak ve firmaların prestijini sürdürmek için kritik nokta. Ama bu demek değil ki firmalar bunu hiç tereddütsüz ve çok rahatlıkla yapıyor. Firmaların çoğu bu yatırımları sağlayabilmek için ya finansman sağlamada ya da finansman sağlanırsa bile maliyetlerinde ciddi sorunlar yaşıyor. Türkiye deki şartlardan hiç etkilenmeme gibi bir durum yok. Bunun yanında Dünya koşmaya devam ediyor ve dünya ile rekabet eden bir sektörün durma şansı yok. Rehavete düşmeden rekabete devam etmek gerekiyor.
Sefa Böyet: Her kriz kendi içerisinde bir fırsat barındırıyor. Birçok firma yatırımlarına devam ediyor. Ülke sağlam dinamiklerle birçok krizi aştı bunu da aşacaktır gözüyle bakıyoruz. Firmalar kendilerini yenilemek mecburiyetinde ve globalleşmek durumunda. BEYSAD olarak üzerine çok ciddi bir vizyon belirlediğimiz Mükemmeliyet Merkezi aslında hem sektörün hem de ülkenin geleceğini şekillendirecek bir kurum haline gelecek. Bugüne kadar yapmış olduğumuz üretimden biraz daha yüksek katma değerli üretime geçeceğimiz ilk adım aslında Mükemmeliyet Merkezinde atılacak olan Ar-Ge çalışmalarının başlangıcıyla olacak. Böylelikle bütün sektör olarak hem fayda sağlayacak hem de katma değer kazandıracak bir versiyona hep birlikte, elbirliğiyle döndüreceğimize inanıyoruz.