BEYSAD Sektör ve Üyeleri İçin Çalışmalarını Sürdürüyor
Türkiye Beyaz Eşya Sektörü Dünya’daki 2.’lik konumu ve oluşturduğu ekosistem ile ciddi bir sınavdan başarı ile geçti.
BEYSAD Sektör ve Üyeleri İçin Çalışmalarını Sürdürüyor
BEYSAD olarak geçtiğimiz Covid dönemini değerlendirdiğimizde, Koronavirüs/Covid-19 salgınının Türkiye’de yerleşik tedarik zinciri ve sektörel kümelenmelerin kritik önemini tekrar gösterdiğini düşünüyoruz. Türkiye Beyaz Eşya Sektörü Dünya’daki 2.’lik konumu ve oluşturduğu ekosistem ile ciddi bir sınavdan başarı ile geçti. Sektördeki tedarikçi yapısının derinliği ve kalitesi ana üretici işletmelerin üretimlerinin aksamamasını sağladı. Bu sayede sektörün önümüzdeki dönemde tedarik zincirlerinin kısalması ile ilgili trendlerden olumlu etkilenerek sektörümüzün Dünya, Bölge ve Ülke ekonomisine göre nispeten daha az etkilenmekte olduğunu söyleyebiliriz.
Tüm paydaşlarımızın bildiği üzere BEYSAD olarak faaliyetlerimizi, 2 yıllık aralıklarla tüm paydaşlarımızın katılımı ile yaptığımız ortak akıl içeren arama konferansları ve Strateji Belgelerimiz ile yönlendiriyoruz. Bu anlamda güncel belgemizi 2020 Mart ayında yayınlayarak tüm sektör ve paydaşlarımızla paylaştık. Pandemi süreci başlayınca belgemizdeki orta vadeli hedeflerimizle birlikte sektör ve üyelerimizin güncel ihtiyaçlarına göre dinamik şekilde faaliyetlerimizi gerçekleştirmeye yöneldik.
Bu süreçte 4 farklı çalışma grubu oluşturduk ve her ay toplantılarını gerçekleştirerek BEYSAD çalışmalarına ivme kazandırdıklarını görmek bizleri gururlandırıyor. Yoğun BEYSAD çalışmalarında, komitelerimizin desteği büyük olup, gerek Yönetim Kurulu üyelerimizden oluşan liderlerine, gerekse komite üyeliği ile bizlere destek veren tüm üyelerimize teşekkür ederiz.
Bunlar;
-İhracat Komitesi
-İnsan Kaynakları Komitesi
-Sanayi 4.0 Komitesi
-Sürdürülebilirlik ve Çevre Komitesi
Ayrıca, sektörümüzün gelecek kuşaklarına yönelik Genç BEYSAD çalışmalarımız da sürmektedir.
BEYSAD olarak pandemi öncesinde yüz yüze yaptığımız çalışmalara paralel olarak pandemi sürecinde çevrim içi olsa da üyelerimizin asgari etkilenmesi adına hızlı ve sağlıklı bilgilerin ulaştırılması yönünde iletişime öncelik verdik. Üyelerimizle, ana sanayi yetkililerimiz, diğer paydaşlarımız ve kamu yetkililerimizle, sektörel bilgi ve beklentiler anlamında köprü görevi üstlenmeye çalıştık.
Dernek içindeki faaliyetlerimizi daha dinamik yönetebilmek adına, Mart ayından itibaren haftalık olarak Yönetim Kurulu Toplantılarımızı çevrim içi olarak gerçekleştirdik. Toplantılarımızda sektör, ülke ve üye faydasına yapılacak faaliyetleri değerlendirip, planlarımızı oluşturup, takip eden günlerde hızlıca hayata geçirmeye çalıştık.
Ayrıca İnsan Kaynakları Komite üyelerimiz ile de sık aralıklarla çevrim içi toplantılarımızı gerçekleştirdik. İK Komite Toplantıları sayesinde üyeler arasında iyi uygulamaların paylaşımı gerçekleşti, üyelerimize yansımaları oldu ve hızlı önlemler alındı.
Ana sanayilerimiz başta olmak üzere diğer STK paydaşlarımız ve uzman kuruluşlar ile de sürekli etkileşimde kalarak, üyelerimizle Kısa Çalışma, Hukuki Konular, Finansal Yönetim gibi güncel önceliklere göre bilgi ve faydalı yazıları paylaşıma öncelik verdik.
Üyelerimiz, kendi dinamikleri doğrultusunda, muhakkak işletmeleri içerisinde kendi önlemlerini almaktadır; ancak bu konuda yol göstermesi adına ana sanayi ve farklı sektörlerin uygulamalarını içeren bir dizi tablo ve rapor paylaştık.
Pandeminin başında, çalışmalarımızı sağlam bir zeminde yürütmek ve tam olarak üye ihtiyaçlarımızı anlamak adına farklı zamanlarda 3 Anket çalışması yaptık. Yoğun katılımla önemli bir sektörel görüntü sağlayan sonuçları üyelerimize, ana sanayi yetkililerimize ve kamu yetkililerine ulaştırdık.
Yapılan anket sonuçlarında BEYSAD’dan beklentiler içerisinde yer alan ana sanayilerden daha fazla bilgi edinmek talebi üzerine, ana sanayi satınalma yetkililerimiz ile 2 farklı zamanda, belli aralıklarla röportaj serisi oluşturduk. Kendilerine sunduğumuz kısa soru setleri ile her hafta bir ana sanayimizden ulaşan yanıtları üyelerimize ulaştırdık.
Ayrıca çevrimiçi ortamlarda gerçekleştirdiğimiz Ana Sanayi - Tedarikçi Buluşmalarımız ile ana sanayilerimizin bugün ve gelecek öngörülerini ve beklentilerini üyelerimize direkt ulaştırmayı başardığımızı düşünüyoruz. Bu kapsamda, Arçelik, Vestel ve Haier Europe Türkiye Satınalma yetkilileri ile üyelerimizi çevrim içi olarak bir araya getirdik.
Bu dönemde her hafta bir çevrim içi bilgilendirme toplantısı yapmayı amaçladık. Bu vesile ile hem üyelerimizle bir araya gelme fırsatımız oldu hem de önemli görüşleri direkt uzman kaynaklardan kendilerine ulaştırmış olduk ve soru-cevap bölümleri ile etkileşimli olarak sorularına yanıt bulmalarına destek olduk.
Pek çok önemli konuda çevrim içi “Bilgilendirme Toplantıları” gerçekleştirdik. Sektörün ihtiyaç duyduğu önceliklere göre konuları belirledik. Kısa Çalışma ödeneği, Covid’in hukuki boyutları, finansal risk yönetimi ilk aşama öncelik oldu. Liderlik, dijital dönüşüm, kurumsal yönetim ve sistemleri ile ilgili içerikler ile de sürdü.
Bu dönemde Ana Sanayi Derneğimiz TÜRKBESD çok faydalı bir çalışmaya imza atarak Sektör Raporu’nu yayınladı ve BEYSAD Üye Buluşma Etkinliği kapsamında üyelerimize özel bir sunum webinarını ortaklaşa düzenledik.
TAİDER, ÜNSPED gibi pek çok paydaşımız ile de bu çevrim içi toplantılarla üyelerimizi bir araya getirdik.
Önümüzdeki dönemde, öncelikle BEYSAD adına; Özyeğin Üniversitesi ve TÜSİAD ortaklığı ile sürdürdüğümüz AB IPA Rekabetçi Sektörler kapsamında desteklenen Sanayi 4.0 Mükemmeliyet Merkezimizin faaliyete geçmesini hedefliyoruz. Merkezin, kapsamlı altyapısı ile sektörümüzün dijital dönüşüm yolunda ihtiyaç duyduğu danışmanlık, eğitim, pilot proje ve üniversite sanayi işbirliği yönünde kritik katkı yapacağına inanıyoruz.
Sektörümüzün olumlu ayrışan dinamiklerinin ihracat pazarlarında etkin iletişimini yaparak üyelerimizin direkt ihracatlarını artırmayı ve hem sektör hem ülke finansal dengelerine katkı yapmayı amaçlıyoruz. Yakın gelecekteki hedef pazar ve müşteri beklentilerine uyum sağlamak çerçevesinde Çevre, İklim Değişikliği ve Enerji konularında başta AB Yeşil Mutabakatı olmak üzere üyelerimizin çalışmalarında yön gösterecek çalışmalar içinde bulunmayı planlıyoruz. BEYSAD İK platformumuz pandemi sürecindeki gelişmeler ve üyelerimizin İnsan Kaynakları gündemleri konusunda çalışmalarını sürdürecektir. Sektör ve derneğin gelecek kuşaklarının yetişmesinde kritik olarak gördüğümüz Genç BEYSAD platformumuz yeni üyelerle genişleyerek etkinliklerini sürdürecektir.
Bilindiği üzere, iklim değişikliği ile mücadele konusunda Avrupa Birliği önemli bir küresel liderlik örneği göstererek Avrupa Yeşil Mutabakatı adı altında sürdürülebilir kalkınma planı oluşturmuştur. Bu plan kapsamında AB 2050 yılında sera gazı emisyonlarını sıfırlamayı, ekonomik büyümenin kaynak kullanımından ayrılmasını, tüm paydaşları kapsayıcı ve adil bir yaklaşım ile gerçekleştirmeyi hedeflemektedir. Geçtiğimiz Temmuz ayı içerisinde de bu hedef doğrultusunda 2030 yılında emisyonları %55 azaltmayı hedefleyen “Fit for 55” (55’e Uyum) temalı bir belge yayınladı. Bu belge ile Sınırda Karbon düzenlemesi yapılması, enerji sektöründe Yenilenebilir Enerji payının %20’den %32’ye artışı, yakıt olarak hidrojen kullanımının artırılması ve ulaşımda 2035 yılında %100 karbondioksit salınımı azalması konusunda somut ve iddialı hedefler belirlendi.
Avrupa’nın çevre ve sürdürülebilirlik konusunda aldığı inisiyatifi gelecek kuşaklarımız için umut ve gururla izlerken, hem ülkemizin doğal kaynaklarını koruma önceliği ile, hem ülke ve sektörümüzün ana ihracat pazarı olması dolayısı ile sanayi sektörümüz açısından da etkilerine uyum gösterme ihtiyacımız oluşmaktadır. Bu bağlamda ülkemizdeki tüm sektörlerin kamu ve özel sektör işbirliği içerisinde kapsamlı bir plan ile, bu çalışmalar içerisinde bulunması kritik gözükmektedir. Ülkemizin bu anlamda Paris Anlaşmasına imzasının tamamlanması da önemli katkı sağlayabilecektir.
Beyaz Eşya Sektörümüz açısından baktığımızda ürünlerimizin ve üretim faaliyetlerimizin daha az kaynak kullanılarak yapılmasını sağlamamız ve bu durumu gösterecek gerekli kayıt ve belge düzenini oluşturmamız gerekmektedir. Enerji ve hammadde kullanımını azaltmak yönünde yapılacak Ar-Ge çalışmalarında kapsamlı Ana – Yan Sanayi işbirliği, AB projelerine katılım ve kamu desteği önemli olacaktır. BEYSAD olarak bu konunun önceliği doğrultusunda bir komite oluşturarak ana sanayi ve üye paydaşlarımız ile çalışmalarımızı koordine ediyoruz. Özyeğin Üniversitesi ve TÜSİAD işbirliği ve AB IPA fon desteği ile kurulmakta olan Mükemmeliyet Merkezimizin de bu çalışmalarda gerek Üniversite işbirliği gerek de teknik altyapı anlamında önemli katkılar sunabileceğini düşünüyoruz.
Türkiye’deki beyaz eşya üretiminin ihracat odaklı olması adetsel olarak finansal dalgalanmalardan etkilenmesini azaltmaktadır. Ancak temin tarafında yaşanan sorunlar sektörün rekabetçiliğini etkileyecek noktalara gelmeye başlamıştır. Sektörümüzde otomotiv sektörüne benzer temin nedenli büyük duruşlar daha gerçekleşmese de sorunların ve riskin kalmadığını söylemek mümkün değildir. Ana ve yan sanayiler çelik, plastik, kimya ve komponentler tarafında gerek ihtiyaç duyulan adetlerin ve çeşitlerin temini tarafında yüksek temin süreleri ve lojistik sorunlar ile mücadele etmektedir. Bu koşullar sektörümüzdeki tüm firmalara finansal zararlar oluşturmaktadır. Ülke ve sektörümüzün önümüzdeki zorlu dönemde ortak akıl ile bu engelleri aşmak için birlikte çalışması gerekmektedir. Sektörümüzün işbirliği kültürünün ve kıymetli paydaş kurumlarımızın bu anlamda çok değerli olduğunu düşünüyoruz.
Covid ve Dünya konjonktürüne bağlı olarak risklerin ön planda olduğu bir dönemden geçtiğimizin hepimiz farkındayız. Ülkemizde ise kur riskleri, finansman zorlukları; orta vadede maliyetlerin artması ve taleplerin düşmesi gibi ek riskler tüm yan sanayiler için hassas yönetilmesi gereken bir boyuttadır. Bu süreçte üyelerimizle, ana sanayilerimizle ve paydaşlarımızla işbirliği ve istişareyi artırarak, işbirliği ile zor koşulları nasıl daha az hasarla atlatabileceğimizin yollarını aramaya katkı sağlamayı amaçlıyoruz. Çalışmalarımızı ortak akılla sürdürüp, gelişmeleri tüm taraflarla paylaşıyoruz.
Geçtiğimiz dönemde tüm koşullara rağmen Dernek faaliyetlerimizin sürdürülmesi ve sektöre katkı sağlanması adına yaptığımız çalışmalarda yoğun katkıları adına başta Yönetim Kurulumuz olmak üzere, kurullarımızda görev alan tüm değerleri arkadaşlarımıza, etkinliklerimize katılan üyelerimize, sektörümüze yön veren ana sanayilerimize ve tüm paydaşlarımıza bir kez de sizin aracılığınız ile teşekkür etmek istiyorum.
Ayrıca bu vesile ile her zaman olduğu gibi, BEYSAD olarak planlarımızı ve faaliyetlerimizi paylaşma fırsatı için ve yapıcı işbirliğiniz için üyelerimiz ve yönetimimiz adına SUBCONTURKEY Yan Sanayi ve Tedarikçi Gazetesi’ne ve Sayın Vedat Gökçe nezdinde tüm ekibinize teşekkür ederiz.
BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı
Ş. Burak ÖZAYDEMİR