BEYSAD, TET Ar-Ge Proje Pazarı’nda Beyaz Eşya Vurgusu Yapacak
Soldan sağa:
Atilla Eren (TET Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı), Ş. Burak Özaydemir
(BEYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Hasan Danişment (BEYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili), Fatih K. Ebiçlioğlu (TET Yönetim Kurulu Başkanı), M. Bahadır Balkır
(BEYSAD Yönetim Kurulu Başkanı)
TET Ar-Ge Proje Pazarı Yürütme Kurulu Başkanı Atilla Eren ve BEYSAD Yönetim Kurulu Başkan Vekili Burak Özaydemir ile yaptığımız söyleşide, TET Ar-Ge Proje Pazarı’nda BEYSAD’ın düzenleyeceği panel hakkında bilgiler aldık.
‘Yaratıcılığın Gerçeğe Dönüşsün’ sloganıyla TET Proje Pazarı 4. kez düzenlenecek. Öncelikle etkinliğin amacı ve tarihi hakkında bilgi verir misiniz?
Atilla Eren: Ar-Ge Proje Pazarı vasıtasıyla Elektrik Elektronik ve Bilişim Sektörü’nün yüksek katma değerli üretim yapabilmesi, ihracatının sürdürülebilir kılınması, Üniversite - Sanayi İşbirliği kültürünün yaygınlaştırılması amacı ile Ar-Ge projesi yapmak isteyen sanayi kuruluşlarının temsilcileri, üniversiteler, Ar-Ge kuruluşları ve teknopark çalışanları ile araştırmacıları biraraya getirerek aralarındaki iletişimin artırılması, Ar-Ge destek programlarına başvurulmasına destek olabilmek, sanayi ihtiyaçları ile buluşmaya katkı sağlayacak ortak proje önerileri oluşturmak hedeflenmektedir.
TET Elektrik, Elektronik ve Hizmet İhracatçıları Birliğimiz tarafından 4. kez düzenlenecek olan Proje Pazarı, bu sene 8 Nisan 2015 tarihinde İstanbul Kongre Merkezi’nde gerçekleştirilecektir.
Birliğimiz, yıllık 60 milyar doları aşan ihracat rakamıyla Türkiye’nin en büyük ihracatçı birliğidir. Hizmet sektörü harici bu rakam 12 milyar dolar seviyelerindedir. 2023 hedefimiz 45 milyar dolardır. Pazardaki ürün ömürlerinin çok kısaldığı son yıllarda hedeflenen rakamlara ancak yüksek katma değerli yenilikçi ürünler ile ulaşılabilecektir. Günümüzde yurtdışı pazarlarda rekabet edebilmek, yüksek karlılıklar ve pazarlara hızlı açılım, ya marka gücüyle, ya da yenilikçi, farklı ürünler ile sağlanabilmektedir. Sektörümüz bu anlamda diğer sektörleri de doğrudan etkileyen kritik bir rol oynamaktadır. Bu kapsamda TİM 2011 yılında, Ekonomi Bakanlığımızca da desteklenen
Ar-Ge Proje Pazarları’nı hayata geçirmiştir.
4.’sü düzenlenen TET Proje Pazarı’na katılan proje sayısı ne kadar? Geçen yıla göre artı ne kadar? 3 yıl içinde ticarileşme sürecinde olan projelerin sayısı nedir?
Atilla Eren: Başvuru sayıları:
2012 yılı: 217
2013 yılı: 250
2014 yılı: 380
2015 yılı: 499
Her yıl artış gösteren proje başvuruları bu sene 499 projeye ulaştı ve geçen seneye göre %31’lik bir artış sağlandı.
3 yılda, ticarileşme sürecinde olan projeler haricinde, ticarileşen toplam proje sayımız:15
(Detaylı bilgi:
http://www.tetprojepazari.org/tr/Ticarilesen-Projeler.aspx?year=2014
BEYSAD, Türkiye’yi Dünya’da Lider Yan Sanayi ve Teknolojik Üs Haline Getirmek Amacıyla Çalışmalarını Sürdürüyor
Etkinlikte BEYSAD’ın paneli yer alacaktır. Düzenlenecek bu panelin önemi hakkında düşünceleriniz nelerdir? BEYSAD, TET Proje Pazarı’na neler katacak?
Atilla Eren: Etkinliklerimizde her sene ana temamızı destekleyen bu tür paneller yer almaktadır. Panellerimize çok değerli panelistler davet edilmekte ve sektör için çok değerli konular işlenmektedir. Bu sene de BEYSAD‘ın büyük katkıları ile etkinliğimizde beyaz eşya vurgusunun yapılacağı, sektör için çok değerli bir panel düzenlenecek. Söz konusu panelde Ar-Ge sunumları, ana sanayi ve yan sanayi sunumları düzenlenerek bu alanda önemli isimler konuşmacı olarak yer alacak. Etkinliğimize beyaz eşya ve yan sanayi sektörünün temsilcileri, Ar-Ge yöneticileri başta olmak üzere tüm BEYSAD üyelerinin katılacağını ve bu sayede projelerin ticarileşmesi için daha fazla iş birliğinin yapılabileceğini, yaratacağı farkındalık ve çıktıları açısından sektöre çok önemli katkılar sağlayacağını düşünüyoruz.
Burak Özaydemir: BEYSAD olarak Beyaz Eşya Yan Sanayi Sektörünün Küresel Rekabetçiliğini Küresel kılmak ve Türkiye’yi Dünya’da Lider Yan Sanayi ve Teknolojik Üs haline getirmek amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Beyaz Eşya Yan Sanayi Sektörü, 4 milyar doları aşan ciroya sahiptir. Ana sanayi yaklaşık 4 milyar dolar tutarında ihracat yaparken, BEYSAD üyesi firmaların beyaz eşya ihracatının direkt ve endirekt olarak 2 milyar doları aştığı düşünülmektedir. Bu ekonomik potansiyeli, belirlediğimiz küresel amaçlara ve ulusal hedeflere ulaştırmak için sektörümüzün Ar-Ge kapasitesini artırmayı kritik görüyoruz. Sektörümüzün Ar-Ge ekosisteminde bulunan karar vericilerin, akademinin, ilgili danışmanlık ve eğitim gibi destek sağlayıcıları ve Proje Pazarı katılımcılarının buluşmasının önemli bir katalizör etkisi yaratmasını umuyoruz. Katılımcıların teknik kabiliyetleri ile sektörümüzün uygulama ihtiyaçlarının eşleşmesi inovatif çözümlerin ortaya çıkmasını sağlayacaktır.
Panelde yapacağınız sunumlar nasıl olacak? Bu sunumları kimler gerçekleştirecek?
Burak Özaydemir: Türkiye sektörün büyüklüğü ve tasarım merkezlerinin varlığı ile küresel Beyaz Eşya Ar-Ge’sini yönlendirir bir noktaya gelmiştir. Panelimizde sektörümüzdeki Ana Ürün Üreticisi firmalarımızın Ar-Ge temsilcileri, Yan Sanayi Başarı Örneği ve sektörün yakınlaştığı İletişim sektöründen bir temsilci olmasını öngördük. Bu sayede izleyicilere sektörün Ar-Ge odağı ve yaklaşımı, gerçek ürün tasarım hikayesi, küçük / orta ölçekte Ar-Ge uygulamaları, yan sanayi Ar-Ge başarı hikayesi ve geleceğe bakış anlamında bir bütünsel resim vermeyi amaçlıyoruz. Panel katılımcılarımızı şirket ve isim olarak paylaşmak isterim.
• Arçelik: Faruk Bayraktar (Merkez Ar-Ge Mekanik Teknolojiler Yöneticisi)
• Vestel: Can İmir (Senior Design Architect)
• BSH: Emrah Torun (BSH Fırın Fabrikası Ar-Ge Kıdemli Müdürü)
• Akplas: (Başarılı Yan Sanayi Hikayesi) Sefa Böyet (Satış ve Pazarlama’dan Sorumlu Yönetim Kurulu Üyesi)
• Turkcell: Yiğit Kulabaş (Genel Müdür Yardımcısı)
Ar-Ge konusunda yapacağınız bu panelin sizce sektöre en önemli katkısı ne olacak? İhracatçılar için Ar-Ge’nin önemini değerlendirir misiniz?
Burak Özaydemir: Bu panelin sektöre katkısının oluşan Ar-Ge farkındalığının eyleme dönüşmesi anlamında kritik paydaşların buluşmasının yaratacağı sinerjide görüyoruz. Sektörümüz, boyutları ve küresel konumu nedeni ile yeniliklerin ticarileşmesi anlamında önemli bir potansiyel ve platformdur. Ancak küresel ölçekte yenilikçi uygulamalar yapabilmek için her boyutta derin uzmanlık gerekmektedir. Bu şartı bir kurumun çoğu durumda tek başına sağlayabilmesi çok mümkün değildir. Bu anlamda proje bazında en iyi uzmanlık sahiplerinin ortaklaşa çalışarak işbirliği yaptıkları yapılarının, gelecek için kritik olacağını düşünüyoruz. Panelimizin, bu yöndeki küresel trendlerin sektörümüz ve ülkemizdeki yansıması açısından katkısı olmasını bekliyoruz.
Atilla Eren: İhracatçılar için Ar-Ge’nin önemine ilişkin bir cevap vermek isterim. Sürdürülebilir ihracat artışına ulaşmanın yolu, yüksek katma değerli üretimden geçmektedir. Bu noktada Ar-Ge ve inovasyon son derece önemlidir. Diğer yandan ürün Ar-Ge’sine ve teknolojiye yapılacak yatırımlarının amortismanları da ölçek ekonomisi gereği ancak ihracat rakamları ile karşılanabilir. Bu nedenle Ar-Ge, inovasyon ve ihracat birlikte düşünülmelidir.
TET Proje Pazarı kapsamında üniversite ve ilgili kurumlarla gerçekleştirilen etkinliklerden bahseder misiniz?
Atilla Eren: 4 yılda toplam (2011- 2014) 28 üniversite ziyareti gerçekleştirildi. Seminer gerçekleştirilen üniversite sayımız 11; bilgilendirme standı açılan üniversite sayımız 6’dır. Etkinlik kapsamında 2 yurtdışı toplantısına katılım sağlandı ve Türkiye’nin de içinde bulunduğu 19 Avrupa ülkesi ve AB Komisyonu tarafından kurulan EUREKA (hâlihazırdaki üye ülke sayısı 41) ile işbirliği sürdürülmektedir.
Ayrıca TİM’in her yıl düzenlediği İnovasyon Haftası etkinliklerinde yer alınmakta ve projelerimiz bu platformda da sergilenmektedir. Bunların dışında resmi kurumlar ve Ar-Ge Merkezleri ile işbirliklerimiz sürdürülmekte, Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarıyla ilgili tüm fuarlar ziyaret edilmektedir.
Proje Pazarı etkinliğine BEYSAD olarak katkılarınız devam edecek mi?
Burak Özaydemir: BEYSAD olarak Proje Pazarı ve İnovasyon Haftası ve benzer etkinliklere katkımızın belirttiğimiz küresel vizyonumuz doğrultusunda sürmesini amaçlıyoruz. Bu yılki etkinlikteki gözlem ve geri bildirimlere göre çalışmaları şekillendireceğiz ve farklı formatlarda katılımları değerlendireceğiz.
Yaratıcı Fikir Ödülleri devam edecek mi?
Atilla Eren: TET Ar-Ge Proje Pazarları etkinlikleri sadece her yıl yapılan bir ödül etkinliği gibi değerlendirilmemelidir. 4 sene önce başlatılan faaliyetlerimiz, projenin başlatıldığı günden bu yana 4 yıllık süreci kapsayarak sürdürülmektedir. Ödüllendirme günleri sadece etkinliklerimizin taçlandırılması olarak değerlendirebilir. Hedeflenen ihracat rakamlarına ulaşana, ülkemizde Ar-Ge inovasyon kültürü ve üniversite, sanayi iş birliktelikleri arzulanan seviyelere çıkana kadar Ar-Ge proje etkinliklerini geliştirerek sürdürmeye kararlıyız.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
18.03.2015