Bodycote Istaş’ın Gebze’deki Yeni Fabrikası 2014 Yılının Haziran Ayında Hizmet Vermeye Başlayacak
Bodycote Istaş’dan Gebze’de Yeni Yatırım
Bodycote Istaş Isıl İşlem Sanayi ve Ticaret A.Ş. Genel Müdürü Barış Telseren, Bodycote’un ortaklıktaki hissesini %80’e çıkardığını ve Gebze’ye yeni yatırım yaptıklarının bilgisini vererek, kuracakları yeni fabrikanın otomotiv sektörüne hizmet edeceğini ve toplam yatırımın 2.5 milyon Euro’yu bulacağını söyledi.
Yeni yatırımınız hakkında bilgi verir misiniz?
Barış Telseren: Firmamızın, Bodycote ile ortaklığın 7. senesi bitti. Bu süre zarfında toplamda 10 milyon TL’yi bulan yatırım gerçekleştirdik. 2009’daki kriz nedeniyle bir duraklamanın ardından 2010 yılında Bursa’ya modern bir atmosfer kontrollü kamaralı fırın hattı yatırımını gerçekleştirdik. Bodycote son dönemdeki gelişmeler ışığında Türkiye’ye daha farklı bakmaya başladı. Dolayısıyla geçen Temmuz ayında Bodycote şirketimizdeki hisse payını %60’dan %80’e çıkararak bir dizi yatırımın önünü açtı. İlk etapta 2014 yılında Gebze’de yeni fabrikamızı açacağız. Türkiye’deki en iyi fabrikamız olacak. Dilovası İmes OSB’de 4000 metrekare alana kurulu bir fabrika olacak.
Temelden inşa edilecek bir fabrika yatırımı olacağından içine koyacağımız fırınlar da son teknoloji makine ekipmanlar olacak. Şu an fırınların siparişleri verildi, Fabrika binamızın inşaatının bitişini takip eden ay içinde burada olacak, dolayısıya 2014’ün Haziran’ında üretime geçmeyi planlıyoruz.
Gebze’ye fabrika açmanızdaki amacınız nedir?
Barış Telseren: İstanbul’un Avrupa yakasındaki sanayinin lokomotiflerinden biri olan Uzel Traktör’ün çevresindeki birtakım yan sanayileri ile birlikte batması, bu taraftaki otomotiv ve traktör ağırlıklı sanayide daralmaya sebep oldu. Yine Hema gibi bir lokomotifin de ısıl işlem işlerinin bir çoğunu bünyesinde yapmaya başlamasından dolayı da bir daralma söz konusu oldu. Biz daha çok seri imalat ve yüksek kalite istekleri olan sektörlere hizmet veriyoruz, bu bakımdan otomotiv, makine imalat ve ağır iş makinaları sanayine hitap ediyoruz. Bayrampaşa’dan da bu işleri yapan sanayiciler ya Tekirdağ’a ya da Gebze’ye gidiyor. Otomotiv sanayine iş yapanlar ise genellikle büyük otomotiv üreticilerine yakın olması nedeniyle Gebze’yi tercih ediyor. Dolayısıyla hedef müşterilerimiz orada daha fazla yoğunlaştı. Gebze’ye kuracağımız yeni fabrikamız da ağırlıklı olarak otomotiv sektörüne hizmet verecek. İlk etapta otomotiv ve her türlü makine imalat sanayi yoğunluklu çalışacağız ama kısa sürede havacılık sanayi ile ilgili belgelerimizi de tamamlayıp havacılık ve savunma sanayine de hizmet veriyor olacağız.
Gebze’ye kuracağınız fabrika müşterilerine ne tür avantajlar sunacak?
Barış Telseren: Sementasyon, karbonitrasyon, ıslah, normalizasyon, izortermik tavlama, indüksiyonla sertleştirme, vakum altında sertleştirme gibi klasik ısıl işlemlerin yanısıra Bodycote’un isim hakkına sahip olduğu “Corr-i-dur” olarak adlandırılan farklı bir proses daha olacak. Bu korozyon direncini ve aşınma direnci sağlayan, ayrıca parçada çarpılmayı minimum düzeyde tutan özel bir prosestir. Şu anda dünyada birçok yerde Bodycote’un bu prosesi kullanılıyor, Türkiye’den de bu talepler var. Hatta biz Türkiye’de henüz yapamadığımız için Almanya’da Bodycote fabrikalarında işlemi yapılan parçalar var. Dolayısıyla bu tip müşterilerimize çok kolaylık sağlayacak. Bölge sanayicisinin aradığı yüksek kalitede, teknolojik ve hızlı ısıl işlem hizmetini müşterilerimizin yanıbaşına getireceğiz. Kuracağımız fırınlar son teknoloji olduğundan çevreye çok daha duyarlı, çevre dostu bir tesis olacak. Ayrıca fırınlardaki tam otomatik çalışma özelliği sayesinde bir çok ısıl işlemi işçi inisiyatifinden çıkararak kalite seviyesini yükselteceğiz. Sonuç olarak maliyetler açısından, enerji verimliliği açısından, çevre dostu olması açısından ve ürettiği kalite açısından dört dörtlük bir tesis kurmayı planlıyoruz.
Toplam yatırımımız bina yatırımı hariç 2,5 milyon Euro olacak. Bunu ilk faz yatırım olarak değerlendirebiliriz. Bunun ikinci fazı da olacak. Şimdiden ileriki dönemde neler yapacağımızı planladık. Bölgedeki iş artışına paralel olarak yatırımlarımız olacak.
Ayrıca sadece Gebze’de değil diğer bölgelerimizde de yatırımlarımıza devam edeceğiz. Bu büyüklükte olmasa da iyileştirme ve yenileştirme yatırımlarımız olacak. 2014 yılından itibaren ciddi bir yatırım programımız var. Bodycote yöneticilerinin Türkiye’ye bakışı, burayı büyüyen bir pazar olarak görmeleri bu yatırımların hızını artırdı.
Otomotiv sektörü için bu yatırımı yapıyorsunuz. Otomotiv sektörünün gelişimini nasıl görüyorsunuz?
Barış Telseren: 2012-2013 değerlendirmesi yapıldığında aynı dönem karşılaştırıldığına otomotiv üretimi olarak hemen hemen aynı görünüyor. İlk defa bu son aylarda geçen senenin üzerine çıkmaya başladı ama şimdilik çok sınırlı. Otomotiv sanayi yıl sonunda bir miktar yükselişle biterebilir. Ama 2014 yılında daha iyi olacağına inanıyorum. Ford’un bölgede yeni yatırımı var, mevcut 340 bin olan kapasitesine 100 bin daha ekliyor. Kapasite artışı ile birlikte üretimde de mutlaka artış olacak. Hyundai’nin de yine bir kapasite artışı oldu. Toyota’nın önümüzdeki dönem planları artış şeklinde. Bütün bu gelişmeler 2014 sonrasına yansıyacak. Bildiğiniz gibi Türk Traktör Adapazarı’nda bir montaj hattı açtı. Etrafında yan sanayileri oluşacaktır. Bunlar ilerisi için büyüyen bir otomotiv sanayinin göstergesi.
Isıl işlem sektörü için neler söyleyebilirsiniz?
Barış Telseren: Metal Isıl İşlem Sanayicileri Derneği (MISAD) başkanı olarak ben ve yönetimdeki diğer arkadaşlarım hala Türk sanayisine ısıl işlemi öğretmeye çalışıyoruz. Isıl işlemin ne derece önemli olduğu tam olarak anlaşılamıyor. Son ürünü etkileyen o kadar çok girdi varki ısıl işlemden önce yapılmış olan her türlü işlem bizim yaptığımız işi büyük ölçüde etkiliyor. Bu üretim süreçlerinin ısıl işlemcilerimizle işleme başlanılmadan paylaşılması gerekiyor. Bu baştan doğru paylaşılmayıp, ısıl işlem planlanmayınca son üründe sorunlar çıkıyor. Bu sefer ısıl işlemciler ve sektör suçlanıyor, hatta çoğu imalatçı ısıl işlemi kendisi yapmak zorunda hissediyor ve birçok atıl yatırım yapılıyor. Parça ve kalıp üretimi ısıl işlemci ile dizayn aşamasından itibaren planlanarak yapılmalı. Isıl işlem üretim zincirinde ürüne en ciddi katma değeri sağlayan işlemdir. Öncelikle bunu anlatmaya çalışıyoruz. İşi kabul ederken de, işi yaparken de, işi teslim ederken de uyulması gereken standartlar var. Isıl işlemcilerimiz de bunlara uyarsa birçok problemi aşacağımızı düşünüyoruz ve bu konuda dernek olarak da çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Bu standartları Türkiye’ye yaymaya çalışacağız. Bunu sadece ısıl işlemciler değil metal sektöründeki tüm imalatçılarımızın da bilmesi gerekiyor. Yapacağımız eğitimlerle bu standartların bilinirliğini arttıracağız.
Isıl işlemciler olarak bizim maliyet yapımız çok farklı. Bizler hizmet ürettiğimizden işçilik ve enerji maliyetlerindeki dalgalanmalar bizi çok etkiliyor. Bu maliyetler müşterilerimizi de etkiliyor ancak onlardaki toplam maliyetin içerisinde çok fazla belli olmuyor. Enerji ve asgari ücrete yapılan zamlar bizim maliyetlerimizi direkt olarak ve daha fazla etkilediği için müşterilerimize bunu yansıtmak da zorluk çekiyoruz.
Sektörü etkileyen diğer bir konu da kurallara tam uyan ile uymayan ısıl işlemciler arasında haksız rekabet oluşmasıdır. Örneğin çevreye zarar veren tesislerin atık yönetmeliğine tam uyulmadan çalıştırılması, işçilik yoğun olan sektörümüzde sigortanın asgari ücretten gösterilerek işçinin çalıştırılması, iş güvenliği kurallarının tam uygulanmaması ve ısıl işlem standartlarının gerektirdiği kontrolların yapılmadan ısıl işlem uygulanması gibi konuları tam olarak uygulayan ısıl işlemcilerle tam uygulamayanlar arasında maliyetler açısından haksız rekabet oluşmaktadır.
Ayrıca girişimci ruha sahip olan bir millet olarak gerekli pazar araştırmasını ve fizibilite çalışmasını tam anlamıyla yapmadan hızlıca verilen yatırım kararları hüsranla sonuçlanabiliyor. Bununla birlikte atıl yatırımlar ortaya çıkıyor ve boş kapasiteleri doldurmak adına doğru maliyet hesapları yapılmadan yanlış fiyatlamalar ortaya çıkıyor. Bu da sektörün giderek körelmesine, geriye gitmesine sebep oluyor. Yapılacak yatırımın nakit para olarak geri dönüş hızı dikkate alınarak firmalarımız yatırımlarını planlamalılar.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
16.12.2013