Bombardier Türkiye Ofisi, Yeni Tedarikçiler Arıyor
Esra ÖZEN
Bombardier Türkiye Satın Alma Ofisi Bombardier’in Türkiye pazarına olan ilgi ve isteğinin göstergesi olarak, 2008 yılında İstanbul’da Global Satın Alma Ofisi kuruldu.
Ofis, Bombardier’in projelerinde uzun dönemli ortaklıklar için potansiyel tedarikçilere ulaşmak ve işbirliğini geliştirmek üzere çalışmalarını sürdürüyor.
Trene her türlü parça üretebilecek firmalar arıyoruz ve Pendik’teki ofisimize her zaman ulaşabilirler diyen Bombardier Türkiye Ofisi Satın Alma Yetkilisi Esra Özen ile Eurasia Rail Fuarında görüştük.
Bombardier Türkiye Ofisi ne zaman kuruldu ve ne gibi faaliyetler yapıyor?
Esra Özen: 2007 senesinde Bombardier, Türkiye’de satınalma pazarını araştırdı ve 2008 senesinde İstanbul Pendik’te ofis kurdu. O zamandan beri faaliyetlerimiz halen devam ediyor. 2007 ve 2012 seneleri arasında Türkiye’deki tedarikçilerimizden 35 milyar Euro’luk satın alma yaptık. Türkiye’deki tedarikçilerimizden Türkiye dışındaki projelerimiz için şuana kadar toplam 35 milyar Euro’luk alım yaptık. Farklı alanlarda alımlar yaptık, trenlerin iç ve dış kaplama plastik parçaları, klima sistemleri, çelik konstrüksiyon parçalar ve dövme parçalar gibi alımlar yapıyoruz.
Şuan Türkiye’den 10 tedarikçiden alım yapıyoruz fakat 15-20 tedarikçi ise portföyümüzde var, yakın zamanda onlardan da alım yapmaya başlayacağız. O firmalardan henüz sipariş açmadık ama açmayı düşünüyoruz. Gelecekte Türkiye içerisinde de projelere gireceğiz ve %51 yerlilik oranı olduğu için yeni tedarikçilerle de çalışmaya başlayacağız.
Tedarikçi firmaların da bizi bulmalarını istiyoruz, bize ulaşmalarını istiyoruz. Trende kullanılan her türlü parçaları Türkiye’den tedarik edeceğiz.
Bombarder ile çalışmak isteyen bir tedarikçi de hangi kriterlere bakıyorsunuz?
Esra Özen: En önemlisi bazı standartlar gerekiyor. Gerekli sertifikalar var. Bunun haricinde İRİS sertifikasının olmasını istiyoruz. Türkiye’deki çoğu tedarikçi de İRİS’e başvurdu. İris sertifikasyonu için Bureau Veritas ile birlikte Bursa’da bir seminer düzenledik. İleride de benzer bir organizasyonu TÜV ile de yapmak istiyoruz. Farklı ürünlerde farklı olarak alınması gereken sertifikasyonlar var, yine onların da olması gerekiyor. Biz yan sanayi firmaları ile çalışmaya başladığımız da onların gelişimine de yardımcı oluyoruz. Çelik konstrüksiyon yapan firmalarda kaynak sertifikasyonu gerekiyor. Bu konuda Eskişehir’deki bir firmaya yurt dışından gelen bir ekibimiz eğitim verdi. Bu ve benzeri çalışmaları tedarikçilerimizle yaparak onların gelişimine katkıda bulunuyoruz.
Haberin Kaynağı : RailwayTurkey Demiryolu Tedarikçileri Dergisi
11.10.2013