Borçelik, Katma Değerli Ürünlere Odaklandı
Katma değerli ürünlere daha fazla ağırlık vereceklerini belirten Borçelik Genel Müdürü, Kerem Çakır, şu bilgileri verdi.
Borçelik, Katma Değerli Ürünlere Odaklandı
Pazarda sürdürülebilir büyüme hedefiyle yeni ürün ve hizmet çalışmalarına odaklandıklarını ve katma değerli ürünlere daha fazla ağırlık vereceklerini belirten Borçelik Genel Müdürü, Kerem Çakır, şu bilgileri verdi.
Türkiye'nin ilk özel yassı çelik üreticisi olarak 1990 yılında kurulduk. 1994, 2003 ve 2008 yıllarında gerçekleştirdiğimiz toplam 530 milyon USD seviyesindeki yatırımların ardından üretim kapasitemizi 1,5 milyon tona yükselttik. Üç soğuk haddeleme, üç sıcak daldırma galvaniz hattına sahibiz. Borçelik markası ile 600 bin tonu soğuk sac, 900 bin tonu galvanizli sac olmak üzere toplam 1,5 milyon ton üretim kapasitesi, Kerim Çelik markası ile toplam 500 bin ton metal işleme kapasitesine sahip olan şirketimiz, Türkiye'nin en büyük üretim kapasitesine sahip ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi konumunda bulunuyor.
Dünyanın en büyük çelik üreticilerinden ArcelorMittal ve Borusan Holding ortaklığı ile çalışmalarını sürdüren şirketimizin pazardaki güçlü konumunun temelinde dinamik iş gücü, yenilikçi yaklaşımı, kendini geliştirmek ve büyümek için yaptığı süreklilik arz eden yatırımları, müşteri odaklı hizmet ve kalite anlayışı yer alıyor.
Stratejik öneme sahip 240 bin metrekarelik Gemlik tesisimizde sıcak daldırma galvanizli çelik, soğuk haddelenmiş çelik ve sıcak haddelenmiş (asitlenmiş ve yağlanmış) çelik gruplarında üretim yapıyoruz. Ticari, çekme, derin çekme, ekstra derin çekme, çift fazlı, fırında sertleşebilen, refosforize, HSLA (düşük alaşımlı yüksek mukavemetli), yüksek karbonlu çelikler, emayelik ve yapı çeliği kategorilerindeki ürünlerimizi yüksek teknolojiyle üretiyoruz.
Şirket ortağımız ArcelorMittal’in Extragal galvanizleme teknolojisini özellikle otomotiv dış ve iç yüzeyine yönelik sacların üretiminde kullanan Borçelik, bu teknoloji sayesinde Türkiye'de otomotiv görünür yüzeyi için sac üretebilen ilk firma konumunda bulunuyor. Borçelik, sahip olduğu bu teknoloji sayesinde otomotiv sektörüne Avrupa Birliği standartlarında sanayi girdisi sağlarken, Türkiye'nin bu alandaki dışa bağımlılığını da azaltıyor.
Ayrıca ülkemizde yapı inşaat sektöründe kullanılan galvanizli yapı çeliği 3,00 mm kalınlığa kadar üretilebiliyor. Biz ise Borçelik’te 3,00 - 4,00 mm aralığında da galvanizli yapı çelikleri üretiyoruz. Bu alanda ülkemizdeki tek üretici konumunda bulunuyoruz.
2014 yılında başlatılan dönüşüm çalışmaları kapsamında; atmosfere açık ortamlarda korozyon dayanımını artırmaya yönelik “Yüksek Kaplamalı” ürünler projesini devreye aldık. Hatların çinko kaplama kabiliyetleri artırılarak 600 gr/m2 ve üzeri kaplama yapabilir konuma getirildi. Bu sayede değişken hava koşullarındaki korozyon şartlarına uyum gösteren yüksek mukavemetli ve yüksek miktarda çinko kaplamalı ürünlerimizi hazırladık.
Otomotiv, beyaz eşya, ısıtma-havalandırma, yapı-inşaat ve makine sanayii gibi ihracatımızın omurgasını oluşturan lokomotif sektörlerin önemli hammadde girdilerini tedarik ediyoruz. Hizmet verdiğimiz sektörler genelinde incelendiği zaman çalıştığımız markaların çoğunluğunun yurt dışına satış yaptığı görülüyor. Dolayısıyla Borçelik olarak biz kendimizi Türkiye’nin ihracatına destek verme misyonu olan bir kuruluş olarak da görüyoruz.
Borçelik olarak hedefimiz farklılaşmak ve akıllı büyümek. Organik büyümeyi izleyerek, yeni ürün ve hizmet çalışmalarımızla bunu göstermeye çalışıyoruz. 2019 yılında kurumsal vizyonumuz çerçevesinde hedef bölgelerdeki kilit sektörlerde; müşteriye yakınlık, verimlilik ve yaratıcı çözümleme gibi rekabet üstünlüklerinden güç alarak bir numaralı yassı çelik çözüm sağlayıcısı olmaya devam etmeyi hedefliyoruz.
Türk çelik sektörü açısından 2018 yılı, gerek küresel ölçekte artış gösteren korumacılık eğilimi gerekse yılın ikinci yarısından itibaren döviz kurlarında yaşanan dalgalanmalar nedeniyle zorlu bir yıl oldu. ABD ve AB’nin çelik sektörüne yönelik yeni ticari bariyerleri, üretim fazlasının olduğu Türk çelik sektörünü olumsuz yönde etkiledi. Güçlü rekabet üstünlükleriyle rakiplerimizden ayrılarak, pazardaki olumsuzluklara karşın 2017 yılındaki güçlü performansımızı 2018 yılına da taşımayı başardık.
Borçelik, ABD’deki korumacılık eğilimine karşın 2018 yılında Türkiye soğuk sac ve galvanizli sac ihracatının %19’unu gerçekleştirerek Türkiye ekonomisine güçlü desteğini sürdürdü.
Türkiye İnovasyon Ekosistemine Katkı Sunmayı Hedefliyoruz
Borçelik, 2018 yılında da rekabet üstünlüklerini sürdürülebilir kılmak için inovasyon, dijitalizasyon ve Ar-Ge çalışmalarını başarıyla sürdürdü. Bu alanda yürüttüğümüz istikrarlı çalışmalar neticesinde proje sayısı, ciro ve kârlılık sonuçlarında sürdürülebilir başarılar elde etmeye devam ettik.
Türkiye’nin en büyük ve en yüksek kaliteli galvanizli çelik üreticisi olarak, geleceğin yeni nesil ürünlerini geliştirmek ve Endüstri 4.0 dönüşümü kapsamında gerçekleştirdiği çalışmaları tek çatı altında yürütmek üzere Bilim Sanayii ve Teknoloji Bakanlığı tarafından onaylanmış Ar-Ge Merkezi’mizi, Türkiye’nin 590. Ar-Ge merkezi olarak 2017 yılında Gemlik’te hayata geçirdik.
İlk yıl Ar-Ge Merkezi denetimlerini başarıyla tamamladıktan sonra, çalışma alanını sadece ürün ve malzeme ile sınırlı görmeyen, süreçleri, teknolojileri ve ürünleri birlikte geliştirmeye odaklanan bir Ar-Ge çatısı kurduk. Gerçekleştirdiğimiz Ar-Ge çalışmaları ile mevcut problemleri çözebilmeye, geliştirmeye çalıştığı yetkinliklerle geleceğe hazırlanmaya odaklanıyoruz. Borçelik Ar-Ge Merkezi; üniversiteler, araştırma merkezleri ve TÜBİTAK gibi bilim kuruluşlarının yanı sıra kendi sektörlerinin önde gelen liderleri olan müşteriler ile işbirliği gerçekleştirerek, Türkiye inovasyon ekosistemine katkı sunmayı hedefliyoruz.
Borçelik genelinde Ar-Ge projelerinde görev alan toplam 74 çalışan ile 2018 yılında 29 adet Ar-Ge projesi yürüttük. Bu projelerden biri uluslararası olmak üzere toplam 5 proje TÜBİTAK-TEYDEB tarafından fonlandı. İlk faaliyet yılında Avrupa Patent tesciline sahip ürünler geliştirerek önemli bir başarıya imza atan merkezimizin, 2018 yılsonu itibarıyla 9’u ulusal, 2’si uluslararası olmak üzere toplam 11 patent ve 5 faydalı model başvurusu bulunuyor.
İstanbul Sanayi Odası’nın yaptığı “Türkiye'nin 500 Büyük Sanayi Kuruluşu 2018 Araştırması”nın sonuçlarına göre 2017’de 22. olan şirketimiz 2018 itibarı ile 19. sıraya yükseldi.
Capital 500 Türkiye’nin en büyük 500 şirketi araştırmasının sonuçlarına göre 61’inci sıradan 58’inciliğe yükselme başarısını gösterdik. Bu yıl 12’ncisi yayınlan Fortune 500 araştırmasında ise şirketimiz listedeki sırasını 51’den 44’e yükseltti. Borçelik olarak bu önemli araştırmalardaki sıramızı daha yukarıya taşımak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz.
Bunların yanı sıra aldığımız ödüllerden bahsetmek gerekirse bu yıl Türkiye İşveren Sendikaları Konfederasyonu Kurumsal Sosyal Sorumluluk Programı kapsamında, “Kadına Güç İş Yok” programımızla ödüle layık görüldük. Küresel teknoloji danışmanlık şirketi International Data Corporation (IDC) tarafından düzenlenen Üretim Sektörü Teknoloji Ödülleri’ne 3 projeyle katılan Borçelik, 3 ödülün sahibi oldu. Borçelik’in projelerinden “Galvanizleme Hatlarındaki Kritik Alarmların Uzaktan İzlenmesi” Mobilite, “Çelik Üretiminde Gerçek Zamanlı Lokasyon İzleme Sistemi” Nesnelerin İnterneti ve “Makina Öğrenmesi Yoluyla Çelikte Yoğuşma Tahmini” de Büyük Veri & Analitik kategorilerinde ödül kazandı.
2018 yılında BUİKAD tarafından Yılın Kadına Değer veren şirketi seçildik. PERYÖN’ün düzenlediği İnsana Değer Ödülleri’nde “Bi’İşler” projesiyle ‘Fark Yaratan İK projeleri-İnsan Kaynaklarında Dijital Dönüşüm’ ödülü aldık. Bursa Sanayicileri ve İş Adamları Derneği (BUSİAD) tarafından 2018 Yılı Doğan Ersöz Ödülü’ne layık görüldük.