Borçelik Teknik Akademi 10 Yaşında
Borusan Grup şirketlerinden Borçelik tarafından 2014 yılında kurulan Borçelik Teknik Akademi (BTA), 10. yaşını kutluyor.
Borçelik Teknik Akademi 10 Yaşında
Borusan Grup şirketlerinden Borçelik tarafından 2014 yılında kurulan Borçelik Teknik Akademi (BTA), 10. yaşını kutluyor. Teknik rollerde tam donanımlı, nitelikli iş gücü yetiştirme hedefiyle faaliyet gösteren BTA, aynı zamanda toplumsal cinsiyet eşitliği ve kapsayıcılık konularında hayata geçirdiği projelerle topluma değer katan bir meslek okulu olarak ön plana çıkıyor.
Türkiye'nin en büyük ve en kaliteli galvanizli çelik üreticisi Borçelik tarafından, çelik sektöründe iyi eğitilmiş, nitelikli ve gelişen teknolojilere paralel bir şekilde bilgisini sürekli güncelleyen insan kaynağı ihtiyacına cevap vermek amacıyla hayata geçirilen Borçelik Teknik Akademi, kuruluşunun 10. yılını kutluyor.
10 senede Türkiye’nin en önemli mesleki eğitim kurumlarından biri haline gelen BTA, meslek eğitiminin eşitlik ilkesi doğrultusunda gelişmesine katkı sağlayan lider eğitim kuruluşu oldu. BTA, Türkiye’de sadece çelik değil ilgili tüm sektörler için müşteri beklentilerini bilen, yüksek kalite ve verimliliği hedefleyen, tanımlanan operasyonları olması gerektiği gibi yapabilecek kapasitede ve çalıştığı ekipmanda uzmanlık kazanmış çalışanlar yetiştirilmesini hedefliyor.
2020 yılında Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı’na bağlı Mesleki Yeterlilik Kurumu tarafından sınav ve belgelendirme yapmak üzere yetkilendirilen BTA, aynı zamanda Türk Akreditasyon Kurumu’ndan da yetki alarak akreditasyon listesine girdi. BTA, “Metal”, “Makine”, “Plastik” ve “Ulaştırma” sektörlerine ait 17 ulusal yeterlilik ve 38 yeterlilik biriminde Türkiye’nin tüm illerinde bireylerin teknik mesleklerde gelişmelerini sağlayabiliyor ve belgelendirme yapabiliyor. Teorik Eğitim, Videolu Eğitim, Simülasyon ve Sahada Uygulama olarak 4 aşamalı bir eğitim modeli ile hizmet veren BTA, dünyanın ilk vinç simülasyonu gibi geliştirdiği ya da gelişimine katkı sağladığı ileri teknoloji eğitim materyalleriyle, yurt içi ve yurt dışında mesleki ve teknik eğitimin sınırlarını genişletiyor.
Sosyal sorumluluk olarak gördüğü mesleki ve teknik eğitimde, ülkemizin geleceği olacak gençlere yönelik geliştirdiği “Meslek Lisesi Varsa Gelecek Var” programı ile fark yaratan BTA, program kapsamında son derece kapsamlı bir eğitim, koçluk ve staj sürecini öğrencilerle buluşturuyor. Program, mesleki ve teknik liselerle kurduğu iş birlikleri sayesinde öğrencilerin iş dünyasındaki başarılarını desteklerken, meslek lisesi öğretmenlerinin eğitimine de katkı sağlayarak sektördeki nitelikli insan kaynağının gelişimine öncülük ediyor.
BTA, toplumsal cinsiyet eşitliğine katkı sağlayan projeleriyle de fark yaratıyor
Toplumsal cinsiyet eşitliğinin hem Türkiye’de hem de dünya genelinde her bireyin ve kurumun benimsemesi gereken evrensel bir değer olduğuna inanan Borçelik, BTA ile bu alanda önemli çalışmalara imza atıyor Erkek yoğun bir iş alanı olan sanayide kadın çalışan istihdamını artırmaya yönelik geliştirilen; “Kadına Güç İş Yok”, “Bu İş Eşitlik İşi”, “Sanayide Kadın İstihdamı Programı”, “İş’te Kadın İş’te Güç” gibi birçok proje ile akademi, sektörüne vizyon katıyor.
2018 yılında başlayan “Kadına Güç İş Yok” projesi, işgücü piyasasına erişim olanakları artırılmış, statüleri güçlendirilmiş kadınların yetiştirilmesini sağlıyor. Kapsamlı meslek edindirme eğitimleri ile nitelikli çalışan yetiştiren proje ülkemizin ekonomik ve sosyal gelişimine katkı sağlamayı, çelik sektörü başta olmak üzere kadın istihdamının düşük olduğu diğer sektör işletmelerine örnek teşkil etmeyi ve bu alanda diğer sektörlere liderlik etmeyi hedefliyor.
Bursa İş Kadınları ve Yöneticileri Derneği, Nilüfer Organize Sanayi Bölgesi ve BTA iş birliği ile yürütülen “Bu İş Eşitlik İşi” projesi ise, üretime yönelik alanlarda hem kadın işgücünün artırılması hem de toplumsal cinsiyet kalıplarının bir sonucu olarak ‘erkek işi’ olarak tanımlanan meslek dallarında, Bursa bölgesinde yer alan fabrikaların ihtiyaç duyduğu nitelikli kadın çalışanların yetiştirilmesini amaçlıyor.
Bursa Eskişehir Bilecik Kalkınma Ajansı (BEBKA) iş birliğiyle yürütülen Sanayide Kadın İstihdamı Programı kapsamında, Kalite Kontrol Operatörlüğü, Ambalajlama/Paketleme, Lojistik ve Elle Taşıma Personeli gibi alanlarda birçok kadın mesleki eğitim aldı. Eğitimlerini başarıyla tamamlayan katılımcılar sertifikalandırılarak istihdama hazır hale getirildi. ÜÇGE Şirketler Grubu ortaklığı ile hayata geçirilen İş’te Kadın İş’te Güç programı ile de akademi birçok kadın çalışan adayına eğitim verdi ve katılımcıların iş dünyasına kazandırılmasını sağladı.
Borçelik’in sosyal sorumluluk anlayışının bir yansıması olan ve sosyal girişimcilik alanında faaliyet gösteren Borçelik Teknik Akademi (BTA), kendini kanıtlamış bir başarı öyküsü olarak her geçen yıl yetkinliklerini geliştiriyor ve hikayesine yeni başarılar eklemeye devam ediyor.