Bosch, Fren Sistemleri Yeni Fabrikası’nı Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde Açtı
Yaklaşık 40 yıldır Bursa’dan dünyaya fren sistemleri üreten Bosch’un üretim hattı yenilenen ve kapasitesi artırılan Fren Sistemleri Fabrikası 27 Mart Cuma günü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde (BOSB) açıldı.
Bosch Grubu’nun, 2010 yılından bu yana Bursa’ya 500 milyon Euro’nun üzerinde doğrudan yatırım yaptığını vurgulayan Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, “Yeni üretim hattı, Bosch’un Türkiye’ye duyduğu güveni temsil eden prestijli yatırımlarından biridir” dedi.
Bosch Fren Sistemleri, yenilenen üretim tesisiyle 1,3 milyon araçlık servo fren kapasitesini 2,2 milyon’a çıkarırken, otomotiv sektörünün heyecanla beklediği ileri teknoloji ürünü Tie-Rod 4 Servo Fren tipi üretimini de ilk kez burada gerçekleştirecek.
Dünyanın önde gelen teknoloji ve hizmet sağlayıcısı Bosch, 1975 yılından bu yana Bursa’da faaliyet gösteren Bosch Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş.’nin yenilenen ve üretim kapasitesi artırılan fabrikasının resmi açılışı Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleşti.
Bursa Organize Sanayi Bölgesi’nde (BOSB) kurulan yeni fabrikanın resmi açılışına Bakan Işık’ın yanı sıra Bursa Valisi Münir Karaloğlu, Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, Bosch Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Frieder Megerle ve Fabrika Müdürü Metin Kartal da katıldı. Yeni fabrikasıyla Fren Sistemleri üretim kapasitesini %61 oranında artıran Bosch, Türkiye’de faaliyet gösteren otomotiv üreticilerinin servo frenlerini üretimine devam edecek. Geçtiğimiz yıl Türkiye’deki yaklaşık 1 milyon araç üretimine karşılık fren ihtiyacının yüzde 70’ini karşılayan Bosch Fren Sistemleri’nin yeni fabrikası bu ihtiyacın iki katını karşılayabilecek kapasiteye sahip oldu.
Törende konuşma yapan Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık sözlerine Bosch Grubu’na Türkiye ekonomisine yaptıkları katkıdan dolayı teşekkür ederek başladı. Bakan Işık sözlerine şöyle devam etti:
“Ülkemiz için stratejik öneme haiz otomotiv tedarik sanayine yapılan bu yatırımın planlamasından hayata geçirilmesine kadar olan tüm süreçlerde emeği geçen Bosch Yönetimi ve çalışanlarına teşekkür ediyorum. Hükümetimiz otomotiv sanayiye güçlü destek veriyor. Stratejimizi, ülkemizi otomotiv sektöründe üretim ve Ar-Ge üssü haline getirmek olarak belirledik. Bizi bu hedefe ulaştıracak itici gücün ise otomotiv tedarik sanayi olduğunu biliyoruz. Bu yüzden de Bakanlık olarak plan ve politikalarımızı yüksek teknolojili ürünlerin üretimini artırmak üzere kurguluyoruz. Bu açıdan yüksek teknolojili TR-4 Servo Fren tipi üretimini ilk defa Türkiye’de yapacak olan bu yatırımı oldukça değerli buluyorum. 2,1 milyon araçlık Servo Fren kapasiteli bu fabrikanın açılması ülkemize istihdam ve ihracat alanında önemli katkılar yapacaktır. Aynı zamanda otomotiv sanayinin ana aktörleri olan Tofaş, Renault, Ford, Toyota ve Karsan’ın servo fren ihtiyacının önemli bir bölümünü karşılayacaktır. Bosch Fren Sistemleri gibi fabrikaların sayısının artması ile ülkemizin otomotiv tedarik sanayindeki dış ticaret fazlasının daha da artacağını düşünüyorum.”
Young: “Bursa’ya 500 milyon Euro’nun üzerinde yatırım yaptık”
Bursa’daki ilk yatırımlarının 1972 yılında gerçekleştiğini ifade eden Bosch Türkiye ve Orta Doğu Başkanı Steven Young, şöyle konuştu;
“Son teknoloji bir üretim hattı ile geliştirilen yeni Bosch Fren Fabrikamız, Bosch’un Türkiye’ye duyduğu güveni temsil eden prestijli yatırımlarından biri. Türk otomotiv endüstrisi 2023 vizyonuna göre belirlenen hedeflere ulaşması durumunda yeni fabrikamız bu ihtiyacı da karşılayacak. Bosch Grubu olarak Türkiye’deki ilk fabrikamızın hizmete girmesinden bu yana geçen 43 yılda 2 milyar Euro’nun üzerinde yatırım gerçekleştirdik. 2010 yılından bu yana Bursa’ya 500 milyon Euro’nun üzerinde doğrudan yatırım yaptık. Bosch Türkiye olarak, bugün Türkiye ihracatının %1’inde pay sahibi olduk ve bundan gurur duyuyoruz. Bosch’un buradaki çalışmaları Bursa’nın adını tüm dünyada duyurdu. Aynı zamanda Bosch’un genlerinde olan Ar-Ge faaliyetlerimizi Türkiye’de 3 ayrı merkezimizde, 390 çalışanımızla sürdürüyor, dünyaya Türkiye’den Ar-Ge ihracatı yapıyoruz. Bosch global tarafından bu başarılarımızın karşılığında Ocak 2015 itibarıyla İstanbul’daki merkezimizden, Ortadoğu’daki 16 ülkeyi yönetme sorumluluğunu aldık. Türkiye’ye olan inancımızla, üzerimize düşen bu görevi de memnuniyetle yerine getireceğiz.”
Megerle: “Tie-Rod 4 Servo Fren tipini tüm dünyada ilk kez Bursa’da üreteceğiz”
Yeni fabrikayı 38 hafta gibi kısa bir sürede tamamlayarak yüksek teknoloji bir üretim hattı kurduklarını belirten Bosch Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Frieder Megerle şöyle konuştu;
“Otomotiv sektörünün heyecanla beklediği ileri teknoloji ürünü Tie-Rod 4 Servo Fren tipi üretimine 2016 yılında ilk kez Bursa’da başlayacağız. Fabrikada mevcut üretim hattına ek olarak üretilecek yeni ürünümüz, ani frenlemede daha hızlı reaksiyon vererek güvenli durdurmayı sağlıyor.”
Bosch Fren Sistemleri Sanayi ve Ticaret A.Ş. Fabrika Müdürü Metin Kartal, 19.300 metrekarelik alana kurulan yeni fabrika ile yeni ülkeleri de ihracat ağlarına katmayı istedikleri belirtti. Kartal konuşmasını şöyle sürdürdü;
“Üretimimizin yaklaşık %40’ını Rusya, Hindistan, İtalya, İspanya gibi ülkelere ihraç ediyoruz. Yeni fabrikamızla yeni ülkelere de ihracat gerçekleştirmeyi hedefliyoruz. Ayrıca Fabrikamız, şu anda Türkiye’de yerli servo fren üretimini yapan tek fabrika konumundadır. Fabrikamıza verilen ödüller de başarımızı göstermektedir. 2004 yılında Ford “Q1”, 2011 yılında Toyota “Superior Supplier Award”, 2013 yılında Fiat Tofaş “Üstün Lojistik ve Kalite Performans Ödülü” ve yine 2013 yılında Ford Otosan “Altın Yıldız Yılın Tedarikçisi” ödüllerine layık görüldük. Bize duyulan güveni yeni fabrikamızla da devam ettireceğiz .”
Bosch Türkiye hakkında:
Bosch Türkiye, ‘Mobilite Çözümleri’, ‘Enerji ve Bina Teknolojileri’, ‘Sanayi Teknolojileri” ile ‘Dayanıklı Tüketim Malları’ alanlarında 5 ayrı şirketle Bursa, Kocaeli, Manisa ve Tekirdağ’da faaliyetlerini sürdürmektedir. Bosch Grubu, Türkiye’de ilk kez 1910 yılında kurulan bir temsilcilikle faaliyetlerine başlamış olup, ilk fabrikasını ise 1972 yılında Bursa’da kurmuştur. Bosch Türkiye, 2014 yılbaşı itibarıyla 8.200 çalışanı, 1,53 milyar avro cirosu ve 1,10 milyar avro’luk ihracatıyla teknoloji ve hizmetler alanında önde gelen tedarikçilerden biri olarak faaliyet göstermektedir. Bosch Grubu’nun ürün ve hizmetleri, yenilikçi, fayda sağlayan ve sıra dışı çözümler aracılığıyla yaşam kalitesini artırmak için tasarlanmaktadır. Böylelikle Bosch, dünya çapında “Yaşam için teknoloji’ sağlamaktadır. Bosch Türkiye’nin Bursa, Manisa ve Tekirdağ’da Ar-Ge Merkezleri bulunmaktadır. Daha fazla bilgi için: www.bosch.com.tr, https://www.facebook.com/BoschTurkiye ve https://twitter.com/TurkeyBosch
Bosch Grubu, dünyanın önde gelen teknoloji ve hizmet tedarikçisidir. Kesinleşmemiş ön rakamlara göre, 2014 yılında yaklaşık olarak 290 bini aşkın çalışanı ile 48,9 milyar avro tutarında satış gerçekleştirmiştir. Bosch Grubu; Mobilite Çözümleri, Sanayi Teknolojileri, Enerji ve Bina Teknolojileri ve Dayanıklı Tüketim Malları olmak üzere 4 ana sektörde faaliyet göstermektedir. Bosch Grubu, Robert Bosch GmbH ve 50’nin üzerinde ülkedeki 360’dan fazla bağlı bölgesel şirketinden oluşmaktadır. Satış ve servis ortakları da dâhil edildiğinde, Bosch yaklaşık 150 ülkede temsil edilmektedir. Bu dünya çapındaki gelişme; üretim ve satış ağı daha fazla büyüme için temel oluşturmaktadır. Bosch, 2014 yılında dünya çapında 4.600 patent başvurusunda bulunmuştur. Bosch Grubu etkileyici ürün ve hizmetler tasarlayarak, hem inovatif hem de faydalı çözümler sunarak yaşam kalitesini artırmayı amaçlamaktadır. Böylelikle, şirket dünyanın her yerinde “yaşam için teknoloji” sunabilmektedir.
Haberin Kaynağı : Ünite İletişim
30.03.2015