Bosch Rexroth tarafından Hidrolik silindirlere özel Yüzey Teknolojisi: Enduroq
Enduroq yüzey teknolojileri, büyük boyutlardaki hidrolik silindirleri, çevre koşullarına bağlı olarak zamanla meydana gelecek aşınma ve korozyona karşı koruyor.
-İnşaat mühendisliği, marin ve offshore uygulamalarında kullanılan büyük çaplarda ve uzun stroklardaki hidrolik silindirlerden, kullanım süreleri boyunca kusursuz şekilde işlevini yerine getirmeleri beklenir. Bu tip uygulamalarda çıkabilecek problemler, çok uzun sureli duruş ve yüksek onarım maliyetlerine neden olur.
-Hidrolik silindirlerin zarar görmesine neden olan faktörlerin etkileri, uygulamaya özel Enduroq yüzey teknolojileri ile ortadan kaldırılmaktadır. Enduroq teknolojisi ile aşınma ve korozyona karşı mükemmel bir koruma sağlanır.
Endüstriyel uygulamalarda birçok alanda öncülük eden Bosch Rexroth, aşınmayı ve yıpranmayı engelleyen yüzey teknolojilerini büyük hidrolik silindirlerdeki piston kollarına uygulayan ilk marka olmuştur. 35 yılı aşkın sürelik bir deneyime sahip Bosch Rexroth, dünya genelinde en zorlu koşullarda, çeşitli uygulamalar için 10 binden fazla hidrolik silindirin kurulumunu gerçekleştirmiştir. Binlerce silindirin devamlı olarak çalışma verilerini değerlendirerek elde edilen ölçümler sayesinde daha iyi yüzey teknolojileri ve süreçlerinin geliştirmeye devam ediyor. Rexroth uzmanları birçok uygulamadan edindiği ölçüm verilerini aşınma teknolojileri uzmanlığını derinleştirmek ve daha kapsamlı bir yaklaşım elde etmek için ilişkilendiriyor. Her çevre ve uygulamaya uygun olarak, ihtiyaçlarınızı karşılayacak özel yüzey işleme çözümleri ve kusursuz sızdırmazlık sistemleri geliştiriliyor. Elde edilen sonuçlardan biri de hiçbir sorun olmadan yıllarca güvenebileceğiniz Rexroth tarafından geliştirilen Enduroq yüzey teknolojisidir.
Enduroq yüzey teknolojileri ürün portföyü belli ana uygulamalar için çeşitli kaplama sistemlerini içermektedir. Rexroth bunları kendi sistemlerinde çalıştırıyor ve bütün sorumluluğu üzerine alıyor.
Enduroq teknolojisi karbon çeliğin fiziksel avantajlarını aşınma koruması, düşük sürtünme ve yüksek yıpranma rezistansıyla birleştirir. Endüstri uzmanlarımız hangi uygulamada, hangi ortam şartlarında hangi Enduroq teknolojisinin kullanılacağı konusunda danışmanlık vermektedir.
Enduroq 2000 serisi Termal spreyleme HVOF teknolojisine dayandırılırken, Enduroq 3000 serisi Ultimet yüzey teknolojisini temel alır.
HVOF (High Velocity Oxygen Fuel) yüzey kaplama teknolojisi
HVOF, birçok termal kaplama teknolojilerinden biridir. Bu yöntem, toz haline getirilmiş malzemenin yakıt olarak kullanılan gaz karışımı ve oksijen ile ısıtılarak, süpersonik hızlarda silindir miline püskürtülerek kaplanması işlemidir. Kısmen ergimiş parçacıklar, bu çarpışma sırasında plastik deformasyon geçirir.
Yüzeyde hızlı bir şekilde parçacıkların yığılması ve katılaşması gerçekleşir.
HVOF yönteminde genellikle metalik ve metal kompozit malzemeler kullanılır. Bu malzemeler ile çok yüksek eritme sıcaklığı gerektirmeden, artan hızlarda yüksek kaplama yoğunluğu ve düşük oksitlenme seviyeleri elde edilebilir. Çift katmanda kaplama yapılan yüzeyler arasında oluşan mekanik kilitleme ile daha sağlıklı bir sabitlenme de sağlanmış olur.
Bununla birlikte kaplanan yüzeyler arasında mutlaka belirli bir miktarda gözenekli yapı oluşacaktır. Bu gözenekli yapı korozyonu hızlandırırken, yüzeyin sertliğini ve aşınma direncini de artırır. HVOF sprey kaplama sisteminin kalite süreçlerinin kontrolü ile de bu dengenin sağlanması gerekir.
HVOF yöntemi uygulanırken dikkat edilmesi gereken üç önemli nokta vardır:
• Toz kimyasal bileÅŸimi
• Toz parçacık boyutu
• Ãœretim yöntemi
Kaliteli bir korozyon direnci saÄŸlayabilmek için PREN (Pitting Resistance Equivalent Number) direnç eÅŸdeÄŸer sayısının 32’den daha büyük olması gerekir. PREN için 32, genel olarak deniz suyuna dayanıklılık sınırı olarak kabul edilmektedir.
PREN = 1×%Cr + 3.3×%Mo + 16×%N
Enduroq 2000 serisinde kullanılan kimyasal alaşımlar ile bu değer 60-70 seviyelerine ulaşmaktadır.
Toz parçacıklarının gereğinden daha büyük olması ısı altında yeterince erimemesine neden olacaktır. Bu da kaplama yüzeyinde gözenekli ve oksitlenmeye müsait bir yapıya neden olur.
Ayrıca kaplama uyumu ve yapışma da istenildiği gibi gerçekleşmez. HVOF kaplama, normal çalışma şartları altında gayet dayanıklı bir yapıya sahiptir. Bununla birlikte darbe sonucu meydana gelen birkaç milimetreden büyük hasarların onarımları zor olabilir.
Bu tip hasarlarda silindir rodunun sökülmesi gerekebilir. Daha küçük onarımlar sahada sertifikalı Rexroth teknisyenleri tarafından yapılabilir. Darbe sonucu oluşan hasarların onarımı oldukça risklidir ve Enduroq 3000 kaynaklı kaplama ile sorunun çözülmesi tercih edilebilir.
Bosch Rexroth Türkiye Hakkında:
Bosch Rexroth AG'nin Türkiye'deki faaliyetleri 1976 yılında Hidropar A.Åž. adıyla baÅŸlamış ve Mayıs 2001'den itibaren, Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Åž. adıyla devam etmiÅŸtir. Gebze'deki satış ofisi ve Bursa'daki seri üretim fabrikasıyla bugün, 120.000 m2’lik bir alan ve 1000'e yakın çalışan sayısına ulaÅŸmıştır. Bosch Rexroth A.Åž. Gebze'deki tüm satış öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarıyla birlikte sistem tasarım, montajı ve testi, satış sonrası eÄŸitim ve saha servis hizmetleri vermektedir. Bursa'daki seri üretim tesisinde hidrolik uygulamalarda kullanılan valfler ve hidrolik pompalar üretilirken, üretim hacminin %90'undan fazlası Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç edilmektedir. Bosch Rexroth’un ekonomik, hassas, güvenilir ve enerji tasarrufu saÄŸlayan tahrik ve kontrol teknolojileri her boyuttaki makine ve sistemi hareket ettirebilir.Åžirket yenilikçi bileÅŸenlerin yanında müşteriye özel entegre otomasyon çözümleri ve hizmetleri geliÅŸtirmek için Mobil Uygulamalar, Makine Uygulamaları ve MühendisliÄŸi, Fabrika Otomasyonu ve Yenilenebilir Enerji pazar segmentlerindeki global uygulama deneyimini bir araya getirmektedir. Bosch Rexroth müşterilerine hidrolik, elektrikli tahrik ve kontrol, diÅŸli teknolojileri ve doÄŸrusal hareket ve montaj teknolojilerini tek kaynaktan sunmaktadır. Globalde 2014 yılında 33.700 çalışanıyla yaklaşık 5,6 milyar avro ciro gerçekleÅŸtirilmiÅŸtir.
Haberin Kaynağı : Ünite İletişim
16.11.2015