Bosch Rexroth’dan Özgürlük Sunan Çözümler
Bilgi teknolojileri, internet ve makinelerin iç içe geçeceği önümüzdeki dönemde akıllı telefonlar ve tablet PC'ler gibi mobil cihazlar, modern şirketlerin ofislerine ve üretim alanlarına hakim olacak. Akıllı mobil cihazlar, uygulamalar ve entegre PLC sistemleri ile çalışma esnekliği artarken, bu yeni yaklaşımlar mühendislik çalışmalarını da kolaylaştıracak. Bosch Rexroth ise bu alanda PLC ve IT otomasyonu bağlantısında Açık Kaynak Mühendisliği’ni (Open C
Dünya endüstrisinin girdiği yeni dönemde akıllı telefonlar ve tablet PC'ler gibi mobil cihazlar, modern şirketlerin ofislerine ve üretim alanlarına hakim olacak. Bu cihazların yardımıyla pek çok proses basitleştirilebilecek ve hatta daha verimli hale getirilebilecek. Dolayısıyla önümüzdeki dönemde bilgi teknolojilerinin, internetin ve makinelerin nasıl iç içe geçtiği görülebilecek. Rekabette bir adım öne geçebilmek için talebe özel yazılım fonksiyonlarına da ihtiyaç olacak. Bunun için de dünyada, sanayide birbiriyle konuşan, gerçek zamanlı veri alış verişi yapan sistemler geliştirmek için yazılım mühendisliği çalışmaları hızla artıyor. Örneğin, akıllı telefonlar ve tablet bilgisayarlardan tanıdığımız işlevler artık endüstri ortamında da kullanılabiliyor. Yazılım mühendisliğindeki bu yeni yaklaşımlar da yenilikçi makine konseptlerini beraberinde getiriyor. Akıllı mobil cihazlar, uygulamalar ve entegre PLC sistemleri ile çalışma esnekliği artarken, bu yeni yaklaşımlar mühendislik çalışmalarını da kolaylaştıracak.
Bu yeni dönemde makine ve sistemlere dönük yazılım mühendisliği söz konusu olduğunda OEM'leri yeni zorluklar bekliyor. Dolayısıyla PLC otomasyonunda artan verimliliğe ek olarak, kendilerini rekabet ortamından ayrıştıracak özel yazılım fonksiyonları geliştirmeye odaklanıyorlar. Bu noktada, modern bilişim teknolojilerinin üretime entegrasyonu yeni olanaklar sunuyor. IEC 61131-3-temelli mühendislik burada sınırları zorluyor. Bu yüzden, Bosch Rexroth şimdi PLC ve IT otomasyonu bağlantısında Açık Kaynak Mühendisliğini (Open Core Engineering) kullanıyor ve sistem geliştiricilere yazılım mühendisliğinde daha fazla özgürlük sunuyor. OEM'ler sistem çözümleri IndraMotion MLC ve IndraLogic XLC'nin kontrol çekirdeğine üst düzey dil uygulamaları sayesinde esnek olarak erişebiliyor. Bu da, OEM'lere bağımsız olarak, kolaylıkla ve daha düşük maliyetlerle özel çözümler üretme imkânı sunuyor.
Açık Kaynak Mühendisliği (Open Core Engineering)
Açık Kaynak Mühendisliği’nin merkezinde tamamen açık standart ve teknolojiler üzerine kurulu yazılım araçları ve fonksiyonel araç takımı yer alıyor. Yeni Açık Kaynak Arayüzü şimdiye kadar PLC otomasyonuna yoğunlaşmış olan yazılım mühendisliğini geliştiriyor. Bu sayede, yazılım mühendisliği üst düzey dil uygulamalarıyla çalışabiliyor. Farklı gelişim ortamlarına adapte edilmiş birçok kitaplık işlevi sayesinde, doğrudan kontrol çekirdeğine erişim imkanı sunan fonksiyonlar mümkün oluyor. Bu, OEM'lere kurum içi özel yazılım fonksiyonları gerçekleştirme ve yüksek dil seviyeli BT teknolojilerini otomasyon çözümlerine entegre etme imkanı sunuyor. Simülasyon araçlarının entegrasyonu veya akıllı cihazların doğal uygulamalarla kullanımı örnek olarak verilebiliyor. Ayrıca, Açık Kaynak Arayüzü, üretim makine fonksiyonları ile yönetim uygulama sistemleri gibi IT bazlı uygulamalardan gelen verileri entegre etmeyi de mümkün kılıyor.
Farklı cihazlar ve programlama dilleriyle her şekilde çekirdeğe erişim
Açık Kaynak arayüzüyle OEM'ler, platformlarını, bilgisayarlarını, kontrolörlerini veya akıllı cihazlarını ve ihtiyaç duyulan programlama dilini özgürce seçebiliyor: C/C++'dan, C# (.NET)', Visual Basic, VBA (Office), LabView G, Objective-C, Java ve Microsoft COM kütüphanelerini destekleyen tüm programlama uygulamalarına kadar istenen tercihte bulunulabiliyor. Hatta kontrol programından bağımsız olarak gerçek zamanlı uygulamalar için özel kontrol fonksiyonlarını bile gerçekleştirebiliyorlar. Bu, mühendislerin kendi yazılım fonksiyonlarını yazmak için üst düzey dilleri kullanabileceği anlamına geliyor. Bu yazılım fonksiyonları, daha sonra düşük seviyeli gerçek zamanlı uygulamalarda doğrudan kontrolde çalıştırılabiliyor ya da PC'ler veya akıllı cihazlar gibi harici cihazlarda gerçek zamanlı olmaksızın çalıştırılabiliyor. Artık makine üreticileri yenilikçi fonksiyonları, hatta gelişmiş çekirdek erişimi gerektirenleri bile kendileri gerçekleştirebiliyor. Bu aynı zamanda onlara teknik bilgilerini güvence altına alma imkanı sunuyor.
Uygulama örneği olarak akıllı cihazlar ve doğal uygulamalar
Açık Kaynak Arayüzü şu anda akıllı telefonlarda ve tablet bilgisayarlardaki iki ana işletim sistemi olan Apple iOS ve Google Android'i destekliyor. Akıllı cihazların pazar payının hızla artması ve bu cihazların yenilikçi ve konforlu işletim konseptleri makine üreticileri ve operatörlerin bu cihazlara olan ilgisini önemli ölçüde artırıyor. Makine üreticileri ve operatörler, geleceğin insanlarla makineler arasında daha kullanıcı dostu, esnek ve sezgisel olan yeni iletişim kurma yöntemleri getirdiğinin farkına varıyorlar. OEM'ler Açık Kaynak Arayüzleri sayesinde doğal uygulama olarak Java ile uygulama programları geliştirebiliyor, akıllı telefonları kesintisiz olarak otomasyon süreçlerine kesintisiz olarak entegre edebiliyor ve yeni arıza tespit ve işletim konseptleri sayesinde makine operatörlerini destekliyor. Doğal uygulamalar tamamen akıllı telefon veya tablet bilgisayar üzerinde çalışıyor. Böylece makine programına dokunulmamış oluyor.
OEM'ler hazır temel fonksiyonları aldıkça, sektöre ve teknolojiye özel bu yazılım çeşitliliği, araç takımı mühendisliği gelişimini hızlandırıyor. Sercos, OPC-UA veya PLCopen gibi açık standartlara dayalı olan Açık Kaynak Mühendisliği aynı zamanda geleceğe dönük kesinlik sağlarken aynı zamanda makine üreticileri ve operatörlerin yatırımlarını koruyor.
Bosch Rexroth Hakkında:
Bosch Rexroth AG'nin Türkiye'deki faaliyetleri 1976 yılında Hidropar A.Ş. adıyla başlamış ve Mayıs 2001'den itibaren, Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Ş. adıyla devam etmiştir. Gebze'deki satış ofisi ve Bursa'daki seri üretim fabrikasıyla bugün, 120.000 m2'lik bir alan ve 1000'e yakın çalışan sayısına ulaşmıştır. Bosch Rexroth A.Ş. Gebze'deki tüm satış öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarıyla birlikte sistem tasarım, montajı ve testi, satış sonrası eğitim ve saha servis hizmetleri vermektedir. Bursa'daki seri üretim tesisinde hidrolik uygulamalarda kullanılan valfler ve hidrolik pompalar üretilirken, üretim hacminin %90'undan fazlası Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç edilmektedir.Bosch Rexroth’un ekonomik, hassas, güvenilir ve enerji tasarrufu sağlayan tahrik ve kontrol teknolojileri her boyuttaki makine ve sistemi hareket ettirebilir. Şirket yenilikçi bileşenlerin yanında müşteriye özel entegre otomasyon çözümleri ve hizmetleri geliştirmek için Mobil Uygulamalar, Makine Uygulamaları ve Mühendisliği, Fabrika Otomasyonu ve Yenilenebilir Enerji pazar segmentlerindeki global uygulama deneyimini bir araya getirmektedir. Bosch Rexroth müşterilerine hidrolik, elektrikli tahrik ve kontrol, dişli teknolojileri ve doğrusal hareket ve montaj teknolojilerini tek kaynaktan sunmaktadır. Globalde 2013 yılında, 80'in üzerindeki lokasyonda 36.500’ü aşkın çalışanıyla yaklaşık 5,7 milyar avro ciro gerçekleştirilmiştir. Daha fazla bilgi için www.boschrexroth.com.tr adresini ziyaret edebilirsiniz.
Haberin Kaynağı : Caretta İletişim
19.12.2014