Bosch Rexroth’un Ana Bayisi Rota Teknik’den “İlk Yerli Servo Hidrolik Deprem Simülatörü”ne Büyük Katkı
İTÜ öğretim görevlileri ve Rota Teknik A.Ş. çalışanları Bosch Rexroth toplumda deprem bilincini artırmaya yönelik projelere desteğini devam ettiriyor.
Türkiye Deprem Vakfı’nın “Depreme Duyarlı Olmak” projesinin yanı sıra, Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü “Gezici Deprem Simülatörü Uygulaması”nı hayata geçirmişti. Son olarak 2012 yılında Bosch Rexroth Ana Bayisi ROTA TEKNİK A.Ş. işbirliği ile faaliyete geçirilen 6 Serbestlik Dereceli ve 3 Eksenli ilk yerli Servo Hidrolik Deprem Simülatörü (Sarsma Platformu), İ.T.Ü. İnşaat Fakultesi - Su Yapıları Laboratuvarı’nda faaliyet gösteriyor. cümle çok uzun olmuş. Geliştirilen bu deprem simülatörü, inşaat teknikleri ve malzemelerinin geliştirilmesi için yapılacak bilimsel araştırmalar, yeni inşaat tasarımlarının doğrulanması ve eski yapıların iyileştirilmesi çalışmalarında kullanılıyor.
Bir deprem ülkesi olan Türkiye’de, bina ve altyapıların depreme dayanıklı olarak tasarlanıp inşa edilmesi, hasarların en aza indirilmesi acısından büyük önem taşıyor. Deprem sonrasında altyapı ve ulaşım ağlarının ayakta kalabilmesi ve işlevlerini sürdürebilmeleri için bu yapıların tasarımında dikkat edilecek kriterlerin de belirlenmesi gerekiyor.
6 serbestlik dereceli ve 3 eksenli ile yerli servo hidrolik deprem simülatörü
Bu amaç doğrultusunda ROTA TEKNİK A.Ş. ve İ.T.Ü.’nün ortaklaşa çalışmalar yürütüp Nisan 2012’de faaliyete geçirdiği simulatör, Türkiye’de bu özellik ve boyuttaki 6 serbestlik dereceli, 3 eksenli hareket kabiliyetine sahip ve servo hidrolik tahrikli ilk yerli uygulama bir sarsma platformudur. Bilimsel araştırma projelerinde kullanılacak olup, büyük boyutlu yapısal birimlerin ölçekli maketleri teste tabi tutulacaktır. Platformun numune taşıma kapasitesi 3000 kg olup, aynı zamanda geçmişte vuku ulan tüm deprem kayıtlarının yüklenip simüle edilebildiği bir elektronik kumanda ve kontrol sistemine sahiptir. Dolayısıyla bu simülatöre gerçekleşmiş bir depremin verilerini girerek sonuçlarını görebilmek mümkün olmaktadır. Ya da belli bir bölgede gerçekleşmesi ihtimali bulunan bir depremin verileri girilerek, o depremin sonuçlarının ne olabileceği karşılaştırmalı olarak gözlenebilmektedir.
Rexroth Marka Hidrolik Tahrik ve Kontrol Teknolojileri Kullanıldı
Deprem sonrasında altyapı ve ulaşım ağlarının ayakta kalabilmesi için yol, köprü, baraj, bina, sualtı tüneli, su tankları, liman, iskele vb. su yapılarının değişik şiddetlerdeki sarsıntılara karşı statik, dinamik, mekanik dayanımlarının test edilmesi hayati önem taşıyor. Bu ihtiyaca cevap vermek için ROTA TEKNİK A.Ş. ve İstanbul Teknik Üniversitesi’nin ortak çalışması sonucunda hayata geçirilen ilk yerli servo hidrolik deprem simülatörü de ağırlıklı olarak Bosch Rexroth ürünleri kullanılarak geliştirildi. Mekanik, hidrolik, elektrik – elektronik tüm tasarım ve imalatı Rota Teknik A.Ş. tarafından gerçekleştirilen paltform 4 adet düşey, 4 adet yatay toplam 8 adet servo hidrolik silindirin koordineli hareketleri ile X,Y,Z eksenlerinde dönme ve öteleme hareketi yapıyor. Bu hareketlerin kombinasyonu ile deprem kayıtları birebir simule ediliyor. Başlangıçta, deprem simülasyonu öncesinde yazılım ara yüzünden önceki depremlere ait kayıtlar giriliyor. Servo kontrolör kapalı cevrim kontrol yaparak, servo silindirlere kumanda etmek suretiyle deprem kayıtlarını simule edecek şekilde tablanın X,Y,Z eksenlerinde koordineli öteleme ve dönme hareketleri yapmasını sağlayarak amaca ulaşıyor. Bu sarsma tablasında yüksek performans, kalite ve güvenirlilik sağlayan en önemli unsurlardan biri olan Rexroth marka hidrolik tahrik ve kontrol teknolojileri kullanıldı.
Bosch Rexroth Hakkında:
Bosch Rexroth AG'nin Türkiye'deki faaliyetleri 1976 yılında Hidropar A.Ş. adıyla başlamış ve Mayıs 2001'den itibaren, Bosch Rexroth Otomasyon San. ve Tic. A.Ş. adıyla devam etmiştir. Gebze'deki satış ofisi ve Bursa'daki seri üretim fabrikasıyla bugün, 120.000 m2'lik bir alan ve 1000'e yakın çalışan sayısına ulaşmıştır. Bosch Rexroth A.Ş. Gebze'deki tüm satış öncesi ve sonrası mühendislik çalışmalarıyla birlikte sistem tasarım, montajı ve testi, satış sonrası eğitim ve saha servis hizmetleri vermektedir. Bursa'daki seri üretim tesisinde hidrolik uygulamalarda kullanılan valfler ve hidrolik pompalar üretilirken, üretim hacminin %90'undan fazlası Avrupa ve dünya pazarlarına ihraç edilmektedir.Bosch Rexroth’un ekonomik, hassas, güvenilir ve enerji tasarrufu sağlayan tahrik ve kontrol teknolojileri her boyuttaki makine ve sistemi hareket ettirebilir. Şirket yenilikçi bileşenlerin yanında müşteriye özel entegre otomasyon çözümleri ve hizmetleri geliştirmek için Mobil Uygulamalar, Makine Uygulamaları ve Mühendisliği, Fabrika Otomasyonu ve Yenilenebilir Enerji pazar segmentlerindeki global uygulama deneyimini bir araya getirmektedir. Bosch Rexroth müşterilerine hidrolik, elektrikli tahrik ve kontrol, pnömatik, dişli teknolojileri ve doğrusal hareket ve montaj teknolojilerini tek kaynaktan sunmaktadır. Globalde 2012 yılında, 80'in üzerindeki lokasyonda 37.500’ü aşkın çalışanıyla yaklaşık 6,5 milyar avro ciro gerçekleştirilmiştir. www.boschrexroth.com.tr
Bosch Türkiye, ‘Otomotiv Teknolojileri’, ‘Enerji ve Bina Teknolojileri’, ‘Sanayi Teknolojileri” ile ‘Dayanıklı Tüketim Malları’ alanlarında faaliyet gösteren altı ayrı şirketi kapsamaktadır. Bosch Grubu, Türkiye’de ilk kez 1910 yılında kurulan bir temsilcilikle faaliyetlerine başlamış olup, ilk fabrikasını ise 1972 yılında Bursa’da kurmuştur. Bosch Türkiye, 2012 yılsonu itibarıyla 10 bini aşkın çalışanı, 2,1 milyar avro cirosu ve 1,3 milyar avro’luk ihracatıyla teknoloji ve hizmetler alanında önde gelen tedarikçilerden biri olarak faaliyet göstermektedir. Bosch Grubu’nun ürün ve hizmetleri, yenilikçi, fayda sağlayan ve sıra dışı çözümler aracılığıyla yaşam kalitesini artırmak için tasarlanmaktadır. Böylelikle Bosch, dünya çapında “Yaşam için teknoloji’ sağlamaktadır..
Bosch Grubu; Robert Bosch GmbH’ı, 350’den fazla alt kuruluşunu ve 50’den fazla ülkede bulunan yerel şirketleri içermektedir. Satış ve hizmet alanlarındaki iş ortakları buna dâhil edildiğinde Bosch, yaklaşık 150 ülkede temsil edilmektedir. Dünya çapındaki bu gelişim, üretim ve satış ağı büyümeye yönelik temeli oluşturmaktadır. 2012 yılı finansal verilerine göre, yaklaşık 306.000’dan fazla çalışanla 52,5 milyar avro ciro gerçekleştirilmiştir. Araştırma ve geliştirme faaliyetleri için 2012 yılında yaklaşık 4,8 milyar avro harcanmış olup, dünya çapında yaklaşık 4.800 adet patent için başvuruda bulunulmuştur. Tüm ürün ve hizmetleri göz önüne alındığında, Bosch, yenilikçi ve faydalı çözümleri sayesinde yaşam kalitesinin artırılmasına katkıda bulunmaktadır.
www.bosch.com.tr
Haberin Kaynağı : Caretta
20.08.2013