Bozankaya’nın Üretimi E-Bus, Avrupa’da
Bozankaya, raylı sistem ve toplu taşıma araçlarında yatırımlarına devam ederken elektrikli mobilite çözümleri geliştirmeye odaklanıyor.
Ürettiği elektrikli otobüsünü uluslararası platformda tanıtan Bozankaya, 8-10 Haziran arasında Milano’da düzenlenecek UITP Dünya Kongresi & Fuarı’nda E-Bus’ı toplu taşımacılık sektörü ile buluşturuyor.
Toplu taşımacılık sektöründe dünyadaki en büyük sivil toplum kuruluşu olan UITP’nin (Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği) Türk üyeleri arasında yer alan Bozankaya, yeni elektrikli otobüsü E-Bus’ı, UITP Dünya Kongresi & Fuarı’nda sergileyerek uluslararası arenada tanıtmaya hazırlanıyor. Bu yıl 61.’si organize edilen ve 8-10 Haziran tarihleri arasında Milano’da düzenlenecek UITP Fuarı’nda Bozankaya, toplu taşımacılığın yeni çözümlerinden elektrikli otobüsü E-Bus ile dikkatleri Türkiye’ye çekeceğinin sinyallerini veriyor. (Hall 3, Stant 3B140)
Toplu taşımacılık sektörünün alternatif yakıt arayışları ve egzoz emisyonlarının azaltılması hedefleri doğrultusunda Bozankaya, yeni elektrikli otobüsü E-Bus ile segmentinin önemli aktörlerinden biri olmayı hedefliyor. Bozankaya E-Bus tamamen Türk yatırımı ile Türk ve Alman mühendislerinin birlikte Ar-Ge çalışmalarını yürüttüğü bir araç olmasıyla ayrı bir öneme sahip bulunuyor. Bozankaya bünyesinde akü sistemi, Avrupa ve Amerika’da kullanılan toplu taşımacılık sistemleri için bir merkez haline gelen Bozankaya GMBH tarafından geliştirilen E-Bus’ın üretimi ise Bozankaya A.Ş.’nın Ankara tesislerinde yapılıyor. E-Bus’ın 10.5 metre, 12 metre ve 18 metre olarak farklı modelleri sunuluyor.
Bozankaya A.Ş. Genel Müdürü Aytunç Günay, pek çok ülkede yönetimlerin elektrikli araçların kullanılması için üreticileri ve kullanıcıları teşvik ettiğini belirterek; “Özellikle Avrupa, Kuzey Amerika, Çin başta olmak üzere bir çok ülkede elektrikli otobüs kullanılıyor. Şu anda sayıları az olsa da önümüzdeki 10 yıl içerisinde elektrikli otobüse yönelik büyük bir değişim görüleceği biliniyor. Biz de bu yönde çok ayrıcalıklı bir araç olan E-Bus’ı tasarlayarak ürettik. Şu anda yerli ve yabancı birçok yerel yönetim aracımızı deniyor ve aldığımız görüşler oldukça olumlu. Türkiye'de de bu sene itibariyle elektrikli otobüs alımları olacak ve Bozankaya'nın E-Bus otobüsü, Avrupa başta olmak üzere bu yıl yolcu taşımaya başlayacak” dedi.
Şehir içi ulaşımında sıfır emisyon ile çevreci bölgeler oluşturulması, şehir içi dur-kalkın sık olduğu bölgelerde verimliliği arttırması ve güç kaybı yaşanmadan yüksek performans sunması ile ön plana çıkan Bozankaya E-Bus, birçok avantajı bir arada sağlıyor. Yakıtta yüksek oranda tasarruf sunan E-Bus, ekonomik bir toplu taşımacılık çözümü oluyor. Süper alçak tabanı ve sessiz çalışma prensibi ile E-Bus, yolcular için konforlu ve güvenli bir ulaşım, güzergah boyunca çevre için de temiz ve sessiz bir ortam sunuyor.
Şarj edilebilir akü ile çalışan Bozankaya E-Bus, bir saat hızlı şarj olduğunda ortalama 260-320 km arasında yol yapabiliyor. E-Bus, elektrikli araç istasyonlarında şarj edilebiliyor. Acil durumlarda doğrudan mobil şarj cihazı ile 380V bağlanıp istasyona ihtiyaç duymadan da şarj sağlanabiliyor.
Enerji kaynağı olan elektriğin birim fiyatı, dizel ve CNG’ye oranla çok daha düşük olduğundan E-Bus, çok daha düşük işletim maliyeti sunabiliyor. Ayrıca E-Bus, şehir içindeki sürüşü sırasında yaptığı her frende kayıp olan enerjinin geri depoladığı gibi, sıkışık trafikte veya yolcu indirme bindirme esnasında yaptığı duraklamalarda hiç enerji tüketmiyor. Sonuç olarak; dizel motorlu otobüsler 100 km’de ortalama 30-40 litre yakıt tüketirken, E-Bus’ın enerji maliyeti 100 km’de ortalama 5-6 litre dizel eşdeğeri olabiliyor.
Aytunç Günay konu ile ilgili olarak; “E-Bus’ın ilk yatırım maliyetleri, CNG ve Dizel araçlara göre biraz daha yüksek olsa yakıt tasarrufu, düşük bakım maliyetleri ve uzun araç ömrü ile 5 sene dolmadan araç kendisini amorti edecektir. Bunun yanı sıra uzun vadede sağladığı çevre ve enerji avantajları yadsınamayacak kadar fazladır,” diyor.
Günay, fuar öncesi yaptığı açıklamada; “Bozankaya’nın tasarımı ve üretimi olan E-Bus için üç yıldır çalışıyoruz. Ar-Ge çalışmalarımız için bir milyon euro’yu aşan bir yatırımımız oldu. Çevre dostu olması, yakıt olarak tasarruf sağlaması ve bakım masraflarının çok az olması sebebiyle dünyada elektrikli ulaşım araçları kullanımına yönelik büyük bir eğilim var. Bozankaya olarak elektikli otobüsümüz ile Almanya’nın tüm yerel yönetimleri, Kuzey Avrupa ve İsviçre, İran ve Azerbaycan’dan potansiyel talepler alıyoruz. Türkiye’de de İstanbul ve Konya tarafından E-Bus test sürüşleri gerçekleştirildi,” dedi.
UITP (ULUSLARARASI TOPLU TAŞIMACILAR BİRLİĞİ) Hakkında:
1885 yılında kurulan, 90 farklı ülkeden 1300'ü aşkın üye şirketi bulunan Uluslararası Toplu Taşımacılar Birliği (UITP), toplu taşımacılık sektöründe dünyadaki en büyük sivil toplum kuruluşudur. Bünyesinde toplu taşımacılık işletmecileri, yerel ve ulusal düzenleyici idareler, endüstri kuruluşları, araştırma merkezleri, akademisyenler ve danışmanlar yer almaktadır. Uzun bir geçmişe sahip olan UITP, toplu taşımayla ilgili tüm yetkilileri ve sürdürülebilir ulaşım yöntemlerini bir araya getiren dünya çapındaki tek ağdır. UITP'nin ana merkezi kuruluşundan bu yana her zaman Brüksel, Belçika'da bulunsa da, son on beş yılda irtibat ofisleri (São Paulo, Abidjan, Kasablanka, Moskova, Dubai, Hong Kong, Melbourne, Roma, İstanbul, Johannesburg, Tahran ve Bangalore) ve Singapur ile Dubai de bölge şubeleri kurulmuştur.
Haberin Kaynağı : PRide İletişim
15.05.2015