Boztaş Cıvata, Aylık 1000 Ton Üretim İçin Makine Yatırımlarını Tamamladı
Boztaş Cıvata Genel Müdürü Cengiz Taşkın,metrik 100’e 4 metre cıvata yapabilen ilk firma olduklarını belirterek yatırımlarına devam edeceklerinin bilgisini verdi. Cengiz Taşkın, aile şirketi olan Boztaş Cıvata hakkında şu bilgileri verdi.
Kısaca sizi tanıdıktan sonra Boztaş Cıvata hakkında bilgi verir misiniz?
Cengiz Taşkın: Cengiz TAŞKIN 1984 doğumlu İKTİSAT FAKÜLTESİ mezunu yaklaşık 13 senedir şirket te yer almaktadır. Boztaş Cıvata bir aile şirketidir. Babamız Osman Taşkın, çocukları Cengiz Taşkın ve abim Mustafa Taşkın olarak firmamızı yönetiyoruz. Mustafa Taşkın üretimle ile ilgileniyor Cengiz Taşkın ise tüm mali işlerle ilgileniyor.
Boztaş Cıvata 1982 yılında Karaköy de bu işin tüccarlığı ile Osman TAŞKIN’ın yani babamızın kurmuş olduğu bir şirkettir. Kurulduktan 5 sene sonra tedarikçileri olan imalatçılar tarafından ciddi sıkıntılar yaşayınca kendisi imalata girmiş ve Gaziosmanpaşa da 100 metre kare bir atölyede yaklaşık 10 kişilik bir ekip ile imalata başlamıştır.
Boztaş Cıvata’ya Abim ile birlikte geldiğimizde babamızın bize bırakmış olduğu tertemiz bir şirket vardı. Bundan dolayı babamıza ne kadar teşekkür etsek azdır. Biz babamızdan bir bayrak teslim aldık. Abim ile benim en büyük hedeflerimizden biri bu bayrağı çıkarabildiğimiz en üst noktaya çıkarmak. Boztaş Cıvata İkitelli’de 300 metrekare bir alan üzerinde atölyeydi. Daha sonra firmamızı Kayaşehir’de 2000 metrekare bir alana taşıdık. Bundan 6 sene önce de orası da yetmeyince yine Kayaşehir’de 5000 metrekare kapalı alanı olan bir yere geçtik. Şuanda burası da bize yetmiyor ve bununla ilgili çalışmalar sürdürüyoruz. 13 sene önce babamdan devir aldığımızdan bu yana Boztaş Cıvata’ya ciddi şeyler kattığımızı düşünüyorum. Babam Osman Taşkın hala şirketin başındadır, Karaköy’de ki merkez adresimiz de durmaktadır. Eskisi kadar çok fazla işlerin içinde olmasa da kesinlikle yokluğunu eksik etmez bizden ki bizden onu istemeyiz. Çünkü babamdan öğrendiğimiz çok şey var ve hala öğrenmekte olduğumuz bunların en başında da senelerin vermiş olduğu tecrübe ve bilgi donanımı vardır ve bizimde bunlara çok ihtiyacımız var. Karaköy’de 2 tane mağazamız bulunmaktadır. Bunların ikisi de perakende üzerine satışları vardır. 1‘i ağırlıklı vida üzerine diğeri ise cıvata, somun, pul ve özel bağlantı elemanları üzerine. Ama tüm işlerimiz fabrikadan yönetilmektedir.
%80 Dolu Kapasite İle Çalışıyoruz
Şuan itibariyle 132 personelimiz var. Yeni yatırımlarımızla beraber 250-300 kişiye çıkmak istiyoruz. Ciddi anlamda halen ekip eksikliğimiz var. Aylık 600 ton işleme kapasitesine sahibiz. Yıllık 7200 ton kapasiteye sahibiz ve %80 dolu kapasite ile çalışıyoruz. 2015 yılının 6. ayına kadar bu şekilde devam edeceğiz. Aldığımız projeler 2015 yılının 6. ayına kadar bu şekilde ilerleyeceğimizi gösteriyor. Ama ilk hedefimiz ise 2015 yılının sonunda aylık 1000 tonun üzerinde üretim yapabilmek. Bunun için tüm yatırımlarımızı yapıyoruz. Türkiye’de ilk olacak bir ürünü üretmek için makine yatırımızı tamamladık ve makineyi getirdik. Metrik 100’e 4 metre cıvata vuran bu makine şuan fabrikamızda kuruldu. Bunu şuan Türkiye’de yapabilen yok diye biliyoruz. İlk biz yapacağız, makine geldi ve kuruldu. Bu makine ile daha çok yurt dışına ürün yapacağız. Metrik 36’ya kadar sıcak somun yapan makinemizi de aldık ve 2015 yılının başında montajı yapılacak. Nedschroef marka olan bu makinemizin de ödemesi yapıldı ve onu da devreye alacağız. Sektör olarak çelik konstrüksiyon-endüstri inşaatları, rüzgar gülü, solar enerji ve yapısal çeliklere ciddi anlamda ağırlık verdik. Hem iç piyasada hem de dış piyasada bu anlamda marka ve aranan bir firma olduk diyebilirim.
Şuanda TSE, ISO, TUV, CE, CE2+ ,EN 15048 (SB), 14399-4 (HV-HR),AD 2000, DIN EN 10204 3.1 gibi kalite belgelerine sahibiz. Tüm testleri kendi içimizdeki laboratuvarımız da yapmaktayız. Laboratuarımız da ki tüm makineler kalibrelidir. 15048 Türkiye’de bir iki firmada, yurtdışında da parmakla sayılabilecek kadar olan firmalarda olan bir belge. Takım olarak yani cıvata-somun-pul 3’ü bir arada üretebilecek kapasitesi olan firmalara verilen bir belgedir. OHSAS belgemizi de yeni aldık. Bu belgelerinin her birini almak 6 ayımızı alıyor ve yılda iki defa bu belgelerle ilgili denetleniyoruz ve bu konu ile alakalı ciddi paralar ödüyoruz. Bu da kaliteye verdiğimiz önemin göstergesidir.
Üretimimizin %55’ini İhraç Ediyoruz
İhracat faaliyetlerinizden bahseder misiniz?
Cengiz Taşkın: Üretimimizin %55’ini ihraç ediyoruz. İhracatımızın da %58’i Avrupa’ya, %25’i Rusya’ya, %10’u Orta Doğu’ya, %7’si Türki Cumhuriyetlerine gönderiyoruz. Bu bizim direkt yurtdışındaki firmalara verdiğimiz rakamdır. Mamulümüzün yurtdışına gittiğini de sayarsak ihracatımız %70’lere kadar çıkıyor. Dünyanın en yüksek ikinci binası olan Kabe’nin dibindeki 720 metre yüksekliğindeki Makkah Tower’in cıvatalarını biz verdik. Bundan çok gurur duyuyoruz. Rusya’daki, Libya’daki havalimanı, Ukrayna’daki Shakhtar Doneks stadının cıvatalarını da biz verdik.
Yurtdışı projelerimizi kısaca sıralamak istersek bazıları şunlardır;
• Shakhtar Donetsk Stadyumu (Ukrayna)
• Labraq Havaalanı (Libya)
• Sheremetyevo Havaalanı (Rusya)
• Oman Airport (Umman)
• Haydar Aliyev Kongre Salonu ( Azerbaycan)
• Moscow city (Rusya)
• Makkah Tower (Dünyanın en yüksek ikinci binası ve dünyanın en büyük saat kulesi olan Mekke Tower’da da ürünlerimiz kullanılmıştır.)
İç piyasada ise İzmit Körfezi köprüsü, 3. Boğaz köprüsü projelerinde de biz varız. Bu projelerin direkt olarak ana halterlerinde de yer aldık.
Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Cengiz Taşkın: Şuanda fabrikamız için yaptığımız ve makineler için yaptığımız yatırımlar 15 milyon TL’yi geçti. Bunun %45’ini bina yatırımı dersek geri kalanı da makine yatırımı oldu. Türkiye’de kimsede olmayan üretim sistemine sahibiz. Hem sıcak dövme hem de soğuk dövme yapıyoruz. Metrik 6’dan metrik 100’e kadar cıvata dövebiliyoruz, bu reel bir durumdur. Soğuk dövme ile metrik 6’dan metrik 22’e kadar dövebiliyoruz. Sıcak dövme ile de metrik 24’den metrik 100’e kadar dövebiliyoruz. Saplamalarda da en son metrik 200*15000 metre boyunda yaptık. Daha üstünü bugüne kadar yapmadık çünkü böyle bir talep gelmedi. Böyle bir talep gelirse daha uzunu da yapabiliriz. En son yaptığımız saplama metrik 200*15000 metre boyunda İsveç’de petrol platformu için oldu.
İlk hedefimiz olan aylık 1000 ton üretimi şuan bulunduğumuz fabrikada gerçekleştirmek istiyoruz. 1000 tondan fazla üretimi gerçekleştirmek için İSTANBUL dışında da 40 dönüm bir arazi aldık. Ve projemizi gerçekleştirebilirsek yeni fabrikamızda aylık 2,000 tonun üzerinde üretim yapmış olacağız. OSB içerisinde 40 dönümlük bir arazi satın aldık. İlk etapta bunun 15 dönümünü kapatmak istiyoruz. Yeni fabrikamız da yapılacak işler; Sıcak dövme cıvata(M20-M120), Soğuk dövme cıvata(M6-M22), Somun üretimi(M12-M42), Isıl işlem(Günlük 40 ton),Elektro Galvaniz( günlük( 10 Ton) ve Sıcak daldırma Galvaniz ( Günlük 40 Ton ) ve Tel çekme haddehanesi gibi tüm fason işçiliklerimizi kendi bünyemizde yapmak için tüm çalışmalara başlanıp çoğu makine anlaşmaları yapılmıştır. Bununla ilgili binanın çizimleri vs bitmek üzere ve daha sonrada fabrika binamızın yapımına başlayacağız.
2014 yılı hedeflerinize ulaştınız mı?
Cengiz Taşkın: Son 5 senedir her yılsonunda hedefler koyuyoruz ve son 5 senedir bu hedeflerimizi aşıyoruz. Geçen sene koyduğumuz hedeflerden bir tanesi bu sene için 20 milyon TL hedefimiz vardı ve 2014 yılında 25 milyon TL’ye ulaştık. Diğer hedeflerimize ulaştığımız için 2014 yılını Boztaş Cıvata olarak çok başarılı geçirdik diyebilirim.
Boztaş Bursa hakkında da kısaca bilgi verir misiniz?
Cengiz Taşkın: Bursa’da Ayhan Bey, Burak Bey, Uğur Bey ve ben Boztaş Bursa firmasını kurduk. Boztaş Bursa’nın 2014 yılı ilk senesi olmasına rağmen oldukça başarılı geçti. Ekibimiz çok iyi. Otomotiv sektörüne önem vermiştik ve bunu Bursa’da şuan oturturduk ve diğer sektörler için ağırlıklarımız devam edecek. Boztaş Bursa ilk yılımızda beklentilerimizin çok üzerinde cevap verdi. Yıl sonunda 2015 yılı için Boztaş Bursa olarak hedeflerimizi belirleyeceğiz ve bu hedeflere ulaşmak için çalışmalarımıza devam edeceğiz.
Fastener Fair Turkey fuarına ilk kez katıldınız. Fuar nasıl geçti?
Cengiz Taşkın: Bizim ilk amacımız yurtdışındaki Fastener Fair fuarına katılmaktı ve öylede oldu. Son 3 senedir fuarlara katılıyoruz. Fastener Fair Türkiye fuarına ilk kez katıldık ve çok çok memnun kaldık. Hedeflediğimiz kitleye ulaştık. Güzel bir organizasyondu. Fuardan bir hafta sonra teklifler aldık ve siparişe çevirdik bu teklifleri. FastenerFair Türkiye de 2016 yıl için de şimdiden yerimizi almak için yazıldık.
Fuarın 2 yılda bir olması da bence daha iyi olacaktır. Her yıl olması halinde cazibesi kalmayacaktır. Fuar süresinin 3 gün olması da bence fuar için daha iyi olacağını düşünüyorum. Stuttgart fuarı dünyada isim yapmış bir fuar ve orada da fuar 3 gün yapılıyor. İstanbul’daki fuar da bu kadar öneme sahip olduğunda 3 gün olması sektörümüz için daha faydalı olabilir.
BESİAD’ın çalışmaları hakkında neler söylemek istersiniz?
Cengiz Taşkın: BESİAD’ın üyesiyiz. BESİAD’ın aktif olması tüm üyeler için önemli bir avantaj sağlamaktadır. BESİAD’ın çalışmalarını çok olumlu buluyorum fakat sıcak dövme üzerine de çalışmalar yapılırsa çok daha iyi olacağını düşünüyorum. Çünkü bizim sektörümüzde sadece soğuk dövmeciler ve otomotiv sektörüne iş yapan firmalar yok. Bizim gibi sıcak dövmeciler için de çalışmalar yapılsa bizlerde fayda sağlayabiliriz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
13.01.2015