Brisa’dan Hayat Kurtaran Uyarı
“Can güvenliğiniz için kış lastiği kullanın”
Kış lastiklerini trafikte sürüş emniyetinin bir parçası olarak gören Brisa,hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü her an tüm araçlarda kış lastiği kullanılması gerekliliğine dikkat çekiyor.Türkiye lastik sektörü lideri Brisa, Ekim ayı ile beraber kış mevsiminin başlamasıyla yaz lastiklerinden kış lastiklerine geçiş yapmak için sürücülere hatırlatmada bulunuyor.
Kış lastikleri, kasım ayından başlayarak nisan ayına kadar sürekli değişen hava ve yol koşullarında emniyetli bir sürüş için büyük önem taşıyor. Kış aylarında oluşan özellikle karlı ve buzlu yollarda özel karışımı sayesinde yumuşaklığını ve tutunma özelliğini koruyan kış lastiklerinin, havanın 7 derecenin altına düştüğü her an kullanılması gerekiyor.
Kış koşullarında emniyetle seyahat etme imkânı sunan kış lastiği alışkanlığının kazandırılmasıyla, özellikle İstanbul ve Ankara gibi büyük şehirlerde her yıl kış koşulları sebebiyle yaşanan trafik kazalarının, can ve mal kayıplarının azalacağına da dikkat çekiliyor.
Farklı segmentlerde olduğu gibi kış lastiğinde de lider olduklarını belirten Brisa Pazarlamadan sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Levent Akpulat, “Brisa’nın bu başarısının ardında ise iki temel faktör bulunuyor: Biri topluma karşı
sorumluluğumuzla kış lastikleri segmentini yakından takip etmemiz ve müşteri ihtiyaçlarını tespit ederek doğru ürünü kullanmaları konusunda yaptığımız çalışma ve yatırımlar. Diğeri ise araç sahiplerine en performanslı kış lastiklerini en yaygın bayi ağıyı ve lastik.com.tr ile en çeşitli hizmetlerle ve uygun koşullarla sunuyor olmamız. Kış lastiklerini zorlu koşullar için müşteri beklentileri, iklim ve coğrafi koşulları gözeterek uygun olarak geliştiriyor, test ediyor, iyileştirmeler yapıyor ve en mükemmel performansın izini sürüyoruz. Ürün geliştirme aşamasındaki en temel hedefimiz ise emniyetli, sağlam, konforlu ve çevreci bir sürüş deneyimi sağlamak oluşturuyor. Araç sahipleri kış lastiğini sadece kar ile özdeşleştirip, kar yağdığında araçlarını kullanmayacaklarını planlayıp, bu yüzden de kış lastiğine ihtiyaçları olmadığına inanıyorlar. Oysa ki, kış aylarında çok değişken hava ve yol koşuluyla karşılaşıyoruz. Evden çıkarken, kuru, soğuk ancak bulutlu olan bir gün, öğlen yoğun yağmura dönüşebiliyor. Zeminde ise erimiş çamur olabiliyor. Hatta akşam eve dönerken karla karışık yağmurla veya karla karşılaşabiliyoruz. Lastiklerin bütün bu değişken hava ve yol koşullarıyla mücadele edebilecek bir yapıda olması gerekiyor. Bridgestone ve Lassa markalarımızla sunduğumuz ürünlerimizi işte bu yapıya uygun olacak şekilde geliştiriyoruz” dedi.
Brisa’nın lastik kullanma deneyimini mükemmelleştirmek üzere hayata geçirdiği Lastik Oteli ile araç sahipleri kullanmadıkları lastiklerini en ideal şartlarda sigortalı olarak saklama şansına kavuşuyor. Lastik değişim dönemi geldiğinde ise Brisa’nın uzman ve eğitimli servis personeli tarafından bu işlem gerçekleştiriliyor.
Hem can güvenliği hem trafikte sürüş konforu için kış lastiği
Kış lastikleri yaz lastiklerinden farklı olarak, hava sıcaklığının 7 derecenin altına düştüğü kış koşullarında yumuşaklığını ve tutunma özelliğini koruduğu gibi özel deseni sayesinde de karlı zeminde ilave çekiş sağlıyor. Kış lastiklerinin içeriğindeki yüksek silika oranı ise ıslak zeminde yol tutuşu kuvvetlendirerek emniyeti artırıyor. Bütün bu teknik özelliklerin sonucu olarak, yaz lastikleriyle 50km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36metreye kadar düşüyor. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk geliyor. Bu nedenle sürücülere kış mevsiminde kayan araç manzaralarını azaltmak ve sürüş emniyetini artırmaları için Ekim ayında lastik diş derinliklerini kontrol ettirmeleri ve uygun coğrafyalarda kış lastiği kullanmaları öneriliyor.
Levent Akpulat, “Hava sıcaklığının 7 derecenin altına düşmesi durumunda sürücülerin 4 lastiklerini de kış lastiğiyle değiştirmeleri sürüş emniyetleri için büyük bir önem taşıyor. Kış lastikleri 7 derecenin altındaki bütün kış koşullarında emniyetli sürüş sağlamak üzere dizayn edilmiştir. Brisa olarak araç sahiplerine, kış koşullarının hayatlarına engel olmaması yönünde bir tercih yapmalarını tavsiye ediyoruz. Hava koşullarına bağlı olarak evde kalmak yerine, doğru lastik seçimiyle günlük hayatlarına devam edebilirler” dedi.
Brisa kış lastiği yönetmeliğini destekliyor
Brisa olarak, 2012 yılında hayata geçen ve 1 Aralık-1 Nisan tarihleri arasında yolcu ve yük taşıyan araçlarda kış lastiği kullanımını zorunlu kılan yönetmeliğini araç kullanıcılarının trafikte sürüş emniyeti bilincinin artırılması adına çok önemli gördüklerini belirten Akpulat, “Bu genelgenin kış aylarında %20 artış gösteren trafik kazalarının azaltılmasında büyük rol oynayacağı görüşündeyiz. Bu sebeple, kış lastiği kullanma bilinci oluşturmanın Brisa başta olmak üzere bütün üreticilerin sosyal sorumluluğu olduğuna inanıyor ve hazırlanan genelgeye tam destek veriyoruz. Üyesi olduğumuz Lastik Alt Komitesi’nde (LAK) sürecin en iyi şekilde işleyebilmesi için gerekli katkıyı sağlıyor, hala birçok sürücü tarafından önemi tam olarak anlaşılmayan kış lastiği kullanımının tüm araç segmentlerine yaygınlaştırılması gerektiğine inanıyoruz. Bu kapsamda da, LAK’a üye lastik üreticileri olarak, ihtiyacı karşılayabilmek ve kış aylarında araç sürücülerini mağdur etmemek adına emniyetli sürüş için altyapı çalışmalarımızı ara vermeden sürdürüyoruz” dedi.
Kış lastikleri pazarına ilişkin görüşlerini de paylaşan Akpulat, “Yönetmeliğinin çıkmasıyla beraber, zorunluluk getirilmeyen segmentlerde de kış lastiğinin kullanımı konusunda farkındalık arttı ve Türkiye’de %15-18 aralığında olan olan kış lastiği penetrasyonu, 2012 yılında yönetmeliğin hayata geçmesiyle beraber %30’ların üzerine çıktı. Bu gelişim bize, kışın emniyetli sürüş için kış lastiği kullanılması konusunda sürücülerin hassasiyetinin artıyor olduğunu da gösteriyor” dedi.
Avusturya, Almanya, Estonya, Finlandiya, Romanya, İtalya, İsveç ve Norveç gibi birçok Avrupa ülkesinde, trafikte sürüş emniyetinin artırılması adına kasım ve nisan ayları arasında kış lastiği kullanımı zorunlu bulunuyor.
Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı'nın hazırladığı Araçların Yüklenmesine İlişkin Ölçü ve Usuller ile Tartı ve Boyut, Ölçüm Toleransları Hakkındaki Yönetmelik geçen yıl 8 Kasım’da Resmi Gazete’de yayımlandı. Yönetmelikle Türkiye’de de yolcu ve yük taşıyan araçlara, 1 Aralık ve 1 Nisan tarihleri arasında kış lastiği takma zorunluluğu getirildi.
Neden kış lastiği?
- Kış lastikleri özel karışımı sayesinde 7 derecenin altındaki kış şartlarında sertleşmeyerek, tutunma özelliklerini korur ve sürüş emniyeti sağlar.
- İçeriğindeki yüksek silika oranıyla ıslak zeminde sürüş emniyetini artırır.
- Karlı, erimiş karlı ve çamurlu yüzeylerde yaz lastiklerine göre çekiş gücünde %25’e varan avantaj sunar.
- Yaz lastikleriyle 50 km/s hızla giden bir aracın fren mesafesi 44 metre iken, kış lastikleriyle bu mesafe 36 metreye kadar düşer. Bu kısalan 8 metrelik fren mesafesi de yaklaşık iki binek araç boyuna denk gelmektedir.
- Karlı bir yüzeyde 45 km/s hızla yol alan bir aracın fren mesafesi, zincir takılmış lastikle 31 metre iken kış lastiği ile 12 metreye düşer.
- Kış lastikleri, hava koşullarına uyumlarına göre iki farklı şekilde markalanır: M&S (Mud&Snow - Çamur ve Kar) ve Snowflake (Yoğun kar). M&S markalaması, çamurlu ve/veya karlı zeminlerde daha iyi performans gösteren lastiklerin yanaklarında bulunur.
- Araçta sadece 2 lastiğin kış lastiği olması ani frenleme, viraj alma gibi manevralar sırasında aracın kontrolünü zorlaştırır. Bu nedenle kış lastiklerinin 4’lü set olarak kullanılması gerekir.
- Kullanılmayan lastiklerin kuru, serin, güneş ışığı almayan ortamlarda güvenli bir şekilde saklanması gerekir.
- Araç sahipleri tarafından kış lastikleri, ek bir maliyet olarak algılanmamalıdır; çünkü tek setle tüm yılı geçirdiklerinde lastikler, normalde olması gerekenden çok daha fazla yıpranıyor. Oysa yaz ve kış şartlarına uygun özelliklerdeki 2 set lastikle, bu süre birkaç katına çıkabilir. Öte yandan, kış lastiklerinde standart lastiklere göre ufak bir fiyat farklılığı söz konusudur, bu da kış şartlarına uygun emniyetli sürüş için geliştirilen lastiğin özel yapısından kaynaklanıyor. Aynı ebattaki kış lastiği ile yaz lastiği arasında 10-15 TL fiyat farkı bulunuyor. Bu fiyat farkının karşılığında elde edilen kış koşullarındaki emniyetli sürüş rahatlığı ise tartışmasız daha önemlidir.
Brisa hakkında:
Dünyanın en büyük lastik üreticisi Bridgestone ile Sabancı Holding’in ortak kuruluşu olan Brisa, Türkiye lastik endüstrisinin lideridir. Brisa’nın kökleri, Sabancı Holding ve ortaklarının girişimiyle 1974 yılında kurulan Lassa ile atılmıştır. Lastik sektöründe dünyada yaşanan gelişmelere paralel olarak; 1988 yılında Sabancı Topluluğu ile Bridgestone Corporation arasında gerçekleşen ortaklık sonucunda Brisa, bugünkü adını almıştır.
1993 yılında ilk Ulusal Kalite Ödülü’nü kazanan Brisa, 1996 yılında da iş mükemmelliği konusunda gösterdiği üstün performans sonucu Avrupa Kalite Büyük Ödülü’nü kazanan ilk Türk şirketi olmuştur. Brisa, bugün Avrupa’nın yedinci büyük lastik üreticisi konumundadır. Brisa Kocaeli Üretim tesisleri, 380.000 m2’ye ulaşan kapalı alanıyla, dünyanın tek çatı altındaki en büyük lastik fabrikalarından biridir. Bu tesis, aynı zamanda, Bridgestone’un dünya üzerindeki en önemli üretim üslerinden biri olma özelliğini de taşımaktadır.
2013 yılında 25. yılına giren Brisa, Bridgestone ve Lassa lastik markaları, Bandag kaplama markası, OtoPratik ve Lastiğim satış noktaları, lastik.com.tr adreste lastik değişimi ve bakımı web sitesi, Mobilfix ticari araç filolarına yerinde bakım sağlayan mobil bakım servisi ve Lastik Oteli lastik saklama hizmeti ile Türkiye’ye değer kazandırma kararlılığındadır.www.brisa.com.tr
Haberin Kaynağı : Ünite İletişim
24.10.2013