BURPAS Başkanı İlker Biliktü, Plastik Paraya Geçilmesini Önerdi
Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Başkanı İlker Biliktü, dünya’da “plastik para” basımının hızla yaygınlaştığını ve Türkiye’nin de plastik para basımına geçmesi gerektiğini söyledi. İlker Biliktü, BURPAS yönetim kurulu üyeleriyle birlikte düzenlediği basın toplantısın
Sektörün 2012’de yüzde 6-8 aralığında büyüyeceğini tahmin eden Biliktü Türkiye plastik sektörünün, plastik işleme oranına göre dünya’da ilk üçe girmesinin sözkonusu olduğunun altını çizdi. Bursa Ticaret ve Sanayi Odası verilerine göre, ambalaj ve plastik sektöründe, Bursa’da 35 fi rmanın 3 bin 500 işçi ile çalışmalarını sürdürdüğünü vurguladı.
Sektörün, kamuoyu nezdinde yürütülen negatif kampanyadan etkilenmemeye çalıştığının altını çizen İlker Biliktü, “Biz biliyoruz ki plastik doğaya zarar vermiyor, aksine doğayı koruyor. Doğayı koruyor çünkü, plastik geri dönüştürülebilir. Çevreye zarar vermiyor. Bu geri dönüşümde yüzde 5 oranında bile bir kalıntı çevreyi kirletmiyor. Plastiğin yerine kullanılması düşünülen kağıt ve cam gibi malzemeler doğada tahribat yaratıyorken, plastik üzerine oynanan bu oyunu anlayamıyoruz” bilgisini verdi.
Dünyada, plastik kullanımının arttığını ve yeni ürünlerin plastik malzemelerden yapılmaya başlandığını hatırlatan Biliktü, bunun en somut örneklerinden birinin de “para” olduğunu hatırlattı. Biliktü, şunları kaydetti:
“Dünyadaki diğer merkez bankaları plastik paraya geçiyorlar. Kanada ve Avusturalya’da plastik para basılırken, Türkiye’de hâlâ plastik poşetin ve plastiğin yararı ve zararı tartışılıyor. Özellikle çevreye duyarlı oluşundan ötürü tercih edilen bu paralar uzun yıllar yıpranmıyor. Üretim biçimi bakımından bu paralar polimer malzemeden üretiliyor. 6 yıllık bir dayanım süresi olan bu paraların en önemli tercih sebebi de geri dönüştürülebilir olmasıdır.” Plastik para basımı konusunda Türkiye’de henüz bir çalışmanın yapılmadığını belirten Biliktü, PLASFED bünyesinde konunun Türkiye gündemine getirilmesi için çalışma yapmayı amaçladıklarını kaydetti.
Plastik Sektörü Ortadoğu ve Afrika’yı Dikkatle Takip Etmeli
BURPAS ve Bursa Ticaret ve Sanayi Odası işbirliğinde yapılan toplantıda, plastik sektörünün Ortadoğu ve Afrika pazarında ihracat açısından büyüme fırsatı olduğu belirtildi. Sektörün gelecek 10 yılının değerlendirildiği toplantıda konuşan BURPAS Başkanı ve BTSO 31. Komite Meclis Üyesi İlker Biliktü, plastiğin olmadığı bir dünyanın mümkün olmadığını hatırlatarak, Bursa ve Türkiye açısından vazgeçilemez nitelikte olan plastik sektörünün geliştirilmesi yönünde adım atılması gerektiğini vurguladı.
Toplantıda konuşan Continental Kimya Ürün Müdürü Uğur Yavuz, plastik sektöründe 2009 yılından bu yana Ortadoğu ve Afrika’nın en büyük 2’nci ithalat pazarı konumunda olduğunu belirtirken, 2014 yılına doğru bu bölgenin ihracatçı haline geleceğini kaydetti. Biopol Bölge Temsilcisi Orhan Ünsal ise çözünebilir ürünlere ilişkin araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin sürdüğünü ve yeni ürünlerin piyasaya çıkmakta olduğunu, sektör için bu ürünlerin önemli bir gelişme alanı olduğunu kaydetti. Orhan Ünsal, “İlk aşamada bozulmanın (kaybolmanın) oksijen ile başladığını, ısı, ışık gibi etmenlerle de bu sürecin hızlandığını ve mikroorganizmaların devreye girmesiyle ilk aşamanın tamamlanıyor. İkinci aşamada ise plastik topraktaki bakterileri besin olarak kullanarak, biokütle ve suya dönüşüyor.” bilgisini verdi
BURPAS Başkanı İlker Biliktü: “Plastik Olmasa Dünya Çöl Olurdu”
Bursa Plastik ve Ambalaj Sanayicileri Derneği (BURPAS) Başkanı İlker Biliktü, plastiğin çevreye zararlı olduğu iddiaları bulunduğunu belirterek, “Plastik olmasa dünya çöl olurdu. Tarımda verimlilik 4 kat azalırdı. Yeraltı, yerüstü kaynakları ve insan ömrü azalırdı” dedi.
Plastiğe ilişkin çevre konulu yaklaşımlarda yanlışlıklar bulunduğunu belirten Biliktü, geri dönüşümü mümkün olan ve bu yolla hem katı atık yönetimi, hem de yeniden kullanım nedeniyle enerji ve hammadde verimliliği açısından plastiğin büyük imkanlar sağladığını hatırlattı. Çevre konusunda bilincin artmasından memnuniyet duyduklarını söyleyen Biliktü, insanların duyarlılığının artmasıyla başta plastik olmak üzere geri dönüştürülebilir ürünlerin terk edilmeden yeniden toplanmasının sağlanacağını, bu yolla plastiğe yönelik iddiaların da etkisinin azalacağı görüşünü savundu.
Haberin Kaynağı : PLASFED DERGİSİ
07.01.2014