Can Teknoloji, Hızlı Üretim Kısa Teslimat Süresi İle Sektöründe Ön Plana Çıkıyor
1997 yılında sac metal kalıp üretimi yaparak faaliyetlerne başlayan Can Teknoloji’nin 2. kuşak yöneticilerinden Ali Tezcan, gerek kapasite, gerek kalite ve ürün çeşidi açısından sektörde önemli bir firma haline gelmek için çalıştıklarını belirtti.
Öncelikle sizi tanıyabilir miyiz?
Ali Tezcan: Temelleri 1997 yılında babamız Tahsin Tezcan tarafından atılan aile şirketimizin 2. kuşak yöneticilerindenim. Küçük yaşlardan beri her yaz tatili ve her cumartesi günü fabrikaya babamla birlikte giderek çalışmaya başladım. Daha zor şartlarda ailemizin cesur ve girişimci davranarak kurduğu fabrikamızın yönetimini biz daha rahat şartlarda kurumsallığı ve kurumsal girişimciliği destek ve teşvik ederek sürdürmekteyiz.
Can Teknoloji A.Ş.’nin kurumsal kimliği hakkında bilgi verir misiniz?
Ali Tezcan: 1997 yılında sac metal kalıp üretimi yaparak sektöre giren firmamız, her geçen gün teknolojisini geliştirerek hedeflediği yolda ilerlemeye devam etmektedir.
5000 metrekare kapalı alanda şu anda 33 adet pres (15 TON-650 TON a kadar hidrolik ve mekanik pres yelpazesi), 1 adet C tipi CNC dik işlem merkezi, 2 adet köprü tipi CNC dik işlem merkezi, ve 1 CNC tel erozyon makinası bulunan firmamızda 10 kişilik yönetici kadrosu ve makine bandında 50 çalışanı ile ana sanayiye getirdiği yenilikçi çözümler ile farkını ortaya koymuştur. Uzman kadromuz ile beyaz eşya ve otomotiv ana sanayisine uzun yıllardır hizmet veren firmamız, yenilikçi bakış açısıyla gelişen teknolojiye ayak uydurarak, iş tecrübesini hizmetine yansıtmaktadır.
Kurumsallaşma yolunda yıllardır sürdürdüğümüz titiz çabalarımız sayesinde 2010 yılında almaya hak kazandığımız ISO 9001:2008 Kalite Yönetim Sistemi Belgesi ile hizmet kalitemiz taçlanmış bulunmaktadır.
Hangi sektörlere, hangi ürünleri veriyorsunuz?
Ali Tezcan: Beyaz eşya sektörüne davlumbaz iç gövde ve parçaları, otomotiv sektörüne çeşitli kamyon, kamyonet, tarım makinaları, iş makinaları, otobüs parçaları ve kalıpları, savunma sanayisi olarak ta BMC’nin üretmiş olduğu Kirpilerin (mayına karşı korumalı araç) birçok parçaları imalatlarımız arasındadır.
Ağırlıklı olarak otomotiv ana sanayisine yardımcı malzeme ve kalıp sağlayan bir firmayız. Bu kolu savunma ve beyaz eşya sanayi izlemektedir.
Otomotiv, beyaz eşya ve savunma sanayine yönelik ürünler yapıyorsunuz? Bu üç sektörün Türkiye’deki gelişimini kısaca değerlendirir misiniz?
Ali Tezcan: Ülkemizde her yıl 1 milyona yakın araç üretimi gerçekleştirilse bile bu araçların tasarımı ve geliştirme faaliyetleri ülkemizde gerçekleştirilmemekte sadece lisansla üretim faaliyetinde bulunulmaktadır. Halbuki kendi Ar-Ge faaliyetlerimizde bulunmak, kendi araçlarımızı üretmek geliştirmek hem ana sanayinin gelişim hızını arttıracak hem de yan sanayinin doğan ihtiyaçlar doğrultusunda hızla kalkınmasını üretim hacmini genişletmesini sağlayacaktır
Beyaz eşya sektörü, tüketicinin bilinçlenmesi ve araştırma geliştirme çalışmalarına verilen önemin artmasıyla başlayan kalite yarışı ve rekabet ortamı ile son 10 yılda büyük aşamalar kaydetmiştir.
Türkiye’nin genç bir nüfusa sahip olması ve yılda ortalama 500 bin yeni hane açılması sektör için büyük bir potansiyel oluşturmaktadır. Teknoloji geliştikçe ürün sahiplerinin ellerindeki ürünleri yenilemek istemeleri de beyaz eşya ürünlerine olan talebi artırmaktadır.
Savunma sanayi sürecimizi sadece Cumhuriyet dönemimizle ele almamak gerekir.
Osmanlı Devleti’nin yükseliş dönemlerinden itibaren bu topraklar için önemli bir sektör haline gelmiştir. Ülkemizin içerisinde bulunduğu coğrafi ve politik meseleler nedeniyle özellikle 1970’ler sonrasında bu sanayi kolu giderek önem kazanmış ve yatırıma aç gelişmeye açık ve ülke stratejisi açısından en önemli sektör haline gelmiştir.
Bugün geldiğimiz konum ise tamamlanan ve yürütülmekte olan projeler ile, Türk savunma sanayi altyapısını daha da güçlendirmiş hem istihdamı hem verimliliği artmış bulunmaktadır. Öncelikli hedeflerimizden biriside sektörün gelişmesi için teknolojilerimizi lisans altına almak olmalıdır.
Her 3 sektörde de asıl önemli olan Ar-Ge faaliyetlerimizi kendimizin yapmasını yada bizim adımıza yapacak ülkeleri bulmamızı sağlamak öncelikli hedefimiz olmalıdır. Bunları yapabildikten sonra gelişen hızla büyüyen ekonomilerden arayan değil aranılan ülke konumuna gelmememiz için bir neden yoktur görüşündeyiz.
2012 yılı Can Teknoloji için nasıl geçti? 2013 yılından beklentileriniz nelerdir?
Ali Tezcan: Geçirdiğimiz bir yıl bize hem piyasayı daha iyi analiz ederek daha yüksek yatırım hedefleri koymamıza, bununla birlikte üretim ve ciro anlamında beklentilerimizin üstüne çıkmamızı, hem de edindiğimiz tecrübe ve yükselen ürün yelpazesiyle gelecek yıllarda daha fazla ismimizi ve iş gücümüzü ortaya koymamızı sağlamıştır.
Sac Kalıp konusunda sizi rakiplerinizden ayıran özellikler nelerdir?
Ali Tezcan: Konusunda uzman bir ekiple çalışmaktayız. Analitik düşünerek çözüme ulaşmak en büyük özelliklerimizden birisidir. Her firmanın yaptığı maliyet hesapları uygun işgücü ve hammadde kullanımından öte karar mercilerimizin yapılacak işleri uygun makinalarda uygun personelle birlikle birkaç adım kısaltarak hem sipariş veren firmalara daha kısa sürede cevap verebilme hem de makinaları ve personeli boşa çıkartarak farklı siparişlere yönelmemize sebep olmaktadır. İnovatif düşünce ile ana sanayilerin değişim hızına ayak uydurarak onları tamamlamak, zaman işçilik ve doğal olarak maliyet kazandırmak gerektiğine inanıyoruz. Biz sacı işleme ve formlama konusunda olduğu kadar bu işte kullanılacak olan kalıbı tasarlama ve imal etme konusunda yeterli bilgi birikimi ve tecrübeye sahip bir kuruluşuz. Bu rakiplerimizden bizi ayıran en büyük özelliğimizdir.
• İKA politikalarımız
• Kurumsal Kimlik
• Sisteme Dayalı Kalite Anlayışı
• Yatırım yapabilme gücümüz
• Esnek üretim kabiliyetimiz öne çıkan özelliklerimizdir.
• İnovatif çözüm üretebilme kabiliyetimiz.
2013 yılında yeni yatırım planlarınız var mı? Önümüzdeki dönem hedefleriniz nelerdir?
Ali Tezcan: Can Teknoloji, gerek kapasite, gerek kalite ve ürün çeşidi açısından sektörde önemli bir firma haline gelmektedir. Avantajlarımızdan biri üretim hızımızı kısa tutarak teslimatımızı hızlandırmaktır. 2012 yılının son aylarında yaptığımız yatırım ile otomotiv sektörüne yönelik ülkemizde sayılı firmalarda bulunan özelliklere sahip 2 adet köprü tipi CNC dik işlem tezgahı ile sektörde bulunan çok büyük ebatlı kalıpların hızlı, sorunsuz olarak üretilmesini sağlayacak duruma geldik. Bu tezgahların bize sağlayacağı en büyük avantaj işlem merkezinin 4mt x 3mt ve 4mt x 2mt gibi bir çalışma alanına sahip olması ve 22 Ton’a kadar yükleme yapılabilecek kabiliyette olmasıdır. Bu yatırımların bize verdiği güç ile firmamızın bu seneki hedefleri arasında bulunan bir diğer kalemde ISO/TS 16949 belgesidir. ISO 9001’e ek olarak alınan bu belgeye herkesin bildiği üzere otomotiv sektörüne iş yapan bütün firmaların sahip olması gerekmektedir. Çalışmalarımız ve yatırımlarımız bu yolda ilerlemektedir. Bu yatırım ve çalışmalar sayesinde de sektörde kalıcı bir isim yapmak uzun vadeli hedeflerimiz arasındadır.
Hizmet verdiğiniz bu üç sektör içinde özellikle yoğunlaşmak istediğiniz bir sektör var mı?
Ali Tezcan: Bu sektörler arasında otomotiv sektörüne olan inancımız bir hayli fazla, otomotivin dünyanın geleceği olduğu kanısındayız. Sürekli değişim ve gelişim içerisinde bulunan Ar-Ge faaliyetleri konusunda hız ve sınır tanımayan otomotiv sektörünün ülkemizde de gelişimini yakından takip etmekteyiz ve üretim hedeflerimiz arasında daha çok bu sanayi koluna yönelik çalışmalar yapmak istiyoruz.
Eklemek istedikleriniz varsa onları da öğrenebilir miyiz?
Ali Tezcan: Gerektiğinde yeni yatırımlarla, proje aşamasından itibaren takım çalışmalarıyla kalıp dahil tüm hizmetleri verebilme ve bunun sonunda en uygun ürünü müşterilerimize sunma hizmet anlayışımız içerisinde yer almaktadır. Üretimde minimum hata, işi en kısa sürede doğru yapabilme ve üretim aşamalarımızın sürekli iyileştirilmesi konularında her geçen gün daha tutarlı hale geldiğimizi düşünüyoruz.
Haberin Kaynağı : SUBCONTURKEY YAN SANAYİ ve TEDARİKÇİ GAZETESİ
Editör : Özlem Çelebi
21.02.2013